PL: motivációs gondok, kekeckedő mama – a Sané–City-szakítás okai

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.22. 20:22
null
Leroy Sané távozik Manchesterből (Fotó: AFP)
A The Athletic hosszabb cikkben foglalja össze, mi vezethetett Leroy Sané és a Manchester City közelgő búcsújához.

 

A lap szerint Sané és Pep Guardiola kapcsolata 2018 nyarán tört meg. A német szélső morális okokból kimaradt Joachim Löw szövetségi kapitány világbajnokságra készülő válogatottjának keretéből. Az angol szakértők és a City több munkatársa is úgy tippelte, az extra pihenő jól is jöhet a játékosnak, aki így a vb-n kifacsart csapattársaival szemben sokkal frissebben kezdheti meg az új idényt és akár húzónévvé válhat a 2018–2019-es évadra.

Ezzel szemben az amerikai felkészülési turnén Guardiola rögvest nyilvános kritikával illette, megjegyezve, nagyon messze van a csúcsformájától, ezért játszatja kevesebbet a tengerentúli mérkőzéseken. A The Athletic megjegyzi, a katalán menedzser többször is kijelentette, „Sané képességeit illetően semmi kétsége”, a megfogalmazásból azonban az jött le, más – esetleges hozzáállásbeli – tényezőket illetően igen. Guardiola állítólag többször is próbálta keményebb munkára fogni Sanét, akinek azonban nem javult a hozzáállása, innentől kezdve pedig nem is ragaszkodott a játékához.

A cikk szerint a tréner is érezte, hogy hiába próbálkozik motivációs beszélgetésekkel, hiába próbálja büntetni Sanét, kettejük viszonya közel sem alakul olyan jól, mint Kevin De Bruyne vagy Raheem Sterling esetében. Éppen ezért kapóra is jött volna a Bayern München 2019-es ajánlata és az, ha Sanét sikerül eladniuk 100-120 millió font körüli áron. Ám jött a Community Shield-mérkőzés és a Liverpool elleni sérülés, az üzlet pedig dugába dőlt.

Sané várható távozásában a futballista szüleinek is kulcsszerep juthatott. Guardiola szerint a német labdarúgó legalább három különböző ajánlatot kapott az elmúlt egy évben, az egyeztetéseken pedig a szülei is részt vettek. Ez annyiból nem is meglepő, hogy édesapja a profi futballistából lett játékosügynök, az egykori szenegáli válogatottSouleyman Sané, aki jó ideig a fiú karrierjét is egymaga menedzselte. Sané édesanyja a tárgyalásoknál különösen kellemetlen félnek bizonyult, mivel jelentős részt érzelmi kérdéseket feszegetett, szemben a sportszakmaiakkal. A család állítólag már a 2018-as konfliktus előtt is azt tanácsolta Leroynak, hogy amint lehetősége nyílik rá, térjen vissza Németországba.

A Sané maradásáról szóló utolsó reményeket az Európai Labdarúgó-szövetség év eleji döntése foszlatta szét: az európai kupasorozatoktól való kétéves eltiltás bejelentése után a játékos új ügynököt fogadott, Damir Smoljan fő feladata pedig az lett, hogy minél hamarabb megállapodjon a személyes feltételekről a Bayern vezetőivel.

Leroy Sané és Pep Guardiola viszonya jó ideje nem felhőtlen a The Athletic szerint (Fotó: AFP)
Leroy Sané és Pep Guardiola viszonya jó ideje nem felhőtlen a The Athletic szerint (Fotó: AFP)

 

Guardiola múlt heti bejelentése, miszerint Sané idén nyáron vagy legkésőbb a szerződése jövő évi lejártakor elhagyja a klubot, egyáltalán nem okozott meglepetést. Már csak azért sem, mert több angol és német lap beszámolt róla, hogy a játékos már lakást is vásárolt München elővárosában, Grünwaldban, ahol több bayernes is él.

A The Athletic szerint azonban amennyire biztos, hogy Leroy Sanéból a Bayern München futballistája lesz, annyira bizonytalan, hogy mikor is lesz belőle az. Sajtóhírek szerint a Bayern korábban 30-40 millió font körüli ajánlattal próbálkozott, amit a City vezetői keveselltek. A cikk szerzőpárosa, Sam Lee és Raphael Honigstein ugyanakkor megjegyzi, a müncheni klubvezetők aligha emelnek az ajánlaton. Sőt. Robert Lewandowski példáját idézve könnyen lehet, inkább kivárják, hogy Sané kontraktusa 2021 júniusában kifusson, így ingyen szerezhetnék meg.

A helyzetből a Bayern duplán jól jöhet ki: a Sanéra el nem költött pénzt hozzácsaphatják a korábbi, Kai Havertzért tett ajánlatukhoz. A német futball másik nagy ígéreteként emlegetett, 21 esztendő Havertz állítólag a Chelsea és a Real Madrid kívánságlistáján is szerepel, a licit pedig már 90-100 millió euró körül mozog. A csavar a történetben az, hogy jelenlegi klubja, a Bayer Leverkusen – bár tudja, hogy hosszabb távon képtelen megtartani – egy idényen át még szeretné a csapatában tudni...

A The Athletic duójának okfejtése alapján a Bayern München a 2021–2022-es évadra erősödhet meg igazán. A kérdés csak az, vajon a bajorok képesek lesznek-e kezelni a jelek szerint igencsak öntörvényű, sokszor alulmotivált Sanét. A csapat korábbi védője és vezetőedzője, Willy Sagnol néhány hete komoly kétségének adott hangot az ügyben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik