PL: jövőre az edző is kérhet visszajátszást Angliában?

Vágólapra másolva!
2019.11.04. 22:31
null
Ötletelnek a VAR-ról a Premier League vezetői (Fotó: AFP)
Az angol Premier League vezetői tárgyalássorozatot kezdeményeznek arról, miként lehet javítani a videobíró használatát. Az ötletek között szerepel az is, hogy az edzők is kérhessék bizonyos helyzetek visszajátszását.

A videobíró első idénye csalódást kelt Angliában, s amíg a klubvezetők között van, aki a rendszer felfüggesztését sürgeti, a többség szerint időt kell adni a VAR-nak. Jürgen Klopp például a Bundesliga példáját hozta fel, a német élvonalban az első idényben botrányos döntések születtek, de mostanra sokat javult a helyzet, mert a VAR-asszisztensek rutinosabbá váltak.

A liga éppen ezért kezdeményezte, hogy közösen ötleteljenek arról, mivel lehetne javítani a következő idényre. Az első ilyen ülést Manchesterben tartották, ezen tíz klub képviselői jelentek meg.

Már írtunk arról, hogy a leshelyzetek megállapítását a Hawk-Eye céggel közösen kifejlesztendő technikával gyorsítanák fel. Egyes klubvezetők szerint a teljes VAR-használatot korlátozni kellene a leshelyzetekre és a gólvonal-technológiára, mert azok megállapítása egyértelmű.

Mások viszont felvetették az edzői challenge lehetőségét, azaz az NFL-hez hasonlóan az edzők is kérhetnék bizonyos helyzetek visszanézését. Amíg a klubok támogatják a javaslatot, a liga ellene vannak, mert felesleges időhúzásnak tartják, amely miatt még vontatottabbá válnának a mérkőzések.

A másik fontos kérdés, amelyet meg kell vitatniuk, hogy a VAR-ral visszanézett jeleneteket a stadionok óriáskivetítőire is kirakják-e, többet adva a szurkolóknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik