PL: egy félidő parádé elég volt, kiütéssel rajtolt a Liverpool

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2019.08.09. 22:56
null
Mohamed Szalah duplázta meg a Liverpool előnyét (Fotó: AFP)
Fölényes sikerrel kezdte meg az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) új idényét a Liverpool, amely főleg első félidei játékának köszönhetően 4–1-re legyőzte a Norwich Cityt a pénteki szezonnyitón.

„A ma este tökéletes példája lehet annak, hogy a Premier League miben különbözik a többi európai bajnokságtól. Az az igazság, ha nem játszunk jól, elveszítjük a meccset, mivel a Norwich nagyszerű csapat, briliáns játékosokkal. Nüansznyi különbségek vannak a ligában, ez teszi izgalmassá, ugyanakkor könyörtelenné. Amint elbizakodottá vagy arrogánssá válsz, véged van. Ezért kell koncentrálnunk, és éhesnek lennünk a sikerre” – így vezette fel Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya a Norwich City elleni szezonnyitót. Mint utóbb kiderült, feleslegesen „aggódott”.

A Premier League legalább tízszer lejátszott párosításai közül a Liverpool és a Norwich randevúi jegyezték a legnagyobb góltermést az angol élvonalban, a péntekit megelőző 16 meccsen 63 gól született, ami 3.94-es átlagot jelent – ezen javított az új idény első mérkőzésén Jürgen Klopp csapata.

A PL-hez méltó iramban, és a várt liverpooli fölénnyel kezdődő találkozón a Norwich korai lövéssel jelezte, nem a pofozógép szerepét szeretné eljátszani. Sokat nem késett a hazai válasz, egy perccel később nemhogy a kapu elé odakerült a Pool, de a vezetést is megszerezte, még ha némi szerencsével is: Divock Origi bal szélről középre tett labdájába Grant Hanley ért bele szerencsétlenül (1–0). Mindössze másodszor fordult elő a Premier League történetében, hogy öngóllal indult az új idény, 2015-ben az akkor még a Tottenhamben futballozó Kyle Walker talált be a saját kapujába a Manchester United ellen.

A gól még magabiztosabbá tette a „vörösöket”, akik bő tíz perccel később már a második gólt ünnepelhették: Roberto Firmino passza után Mohamed Szalah belsőzött a jobb alsó sarokba (2–0). Az egyiptomi a 21. ellenfelét avatta fel az angol bajnokságban, eddig csupán a Manchester United és a Swansea City úszta meg.

Az első félóra végéhez érve Szalah a kiszolgáló szerepét is felöltötte, bal oldalról érkező szögletére Virgil van Dijk érkezett középen, s bólintott a kapu közepébe (3–0).

A félidei parádét az első találatban fontos szerepet játszó Origi tette teljessé, a belga válogatott támadó Tren Alexander-Arnold kiváló ívelése után fejelt a kapuba (4–0). Az angol védő egyébként sorozatban az ötödik PL-meccsén adott gólpasszt, erre legutóbb Mesut Özil volt képes, még 2015-ben.

A statisztikát elnézve egyáltalán nem alárendelt szerepet játszó Norwich főleg védői rutintalansága miatt volt nagy bajban, négyből három bekkje most debütált a Premier League-ben, a kakukktojás pedig éppen az öngólt szerző Hanley volt...

Az első félidő egyetlen negatívuma liverpooli szempontból Alisson sérülése volt, a brazil kapus egy kirúgás után maradt lent, és bőven benne van a pakliban, hogy akár hetekig nélkülöznie kell őt csapatának. A helyére a napokban igazolt Adrián állt be, aki így most mutatkozott be új csapatában.

A 32 éves spanyol futballista csapattársával ellentétben nem tudta megőrizni kapuját a góltól, a másodosztályban 29 gólt termelő Teemu Pukki remek kiugratás után egy szinttel feljebb is megkezdte a gólgyártást (4–1). A finn csatár páratlan sorozatot folytatott, immár a nyolcadik idényét kezdte meg úgy, hogy az első kaput eltaláló lövése a gólvonal mögött kötött ki.

A játékrész második felében mindkét csapat előtt adódtak még lehetőségek, de újabb gól már nem született. A Liverpool fölényes győzelemmel kezdte tehát a 2019–2020-as bajnoki kiírást, és készülhet a következő, komolyabb feladatra, a Chelsea elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre.

ÖSSZEFOGLALÓ

ANGOL PREMIER LEAGUE
1. FORDULÓ
Liverpool FC–Norwich City 4–1
(Hanley 7. – öngól, Szalah 19., Van Dijk 28., Origi 42., ill. Pukki 64.)
SZOMBAT
13.30: West Ham United–Manchester City (Tv: Spíler1)
16.00: AFC Bournemouth–Sheffield United
16.00: Burnley–Southampton
16.00: Crystal Palace–Everton (Tv: Digi Sport2)
16.00: Watford–Brighton & Hove Albion
18.30: Tottenham Hotspur–Aston Villa (Tv: Spíler1)
VASÁRNAP
15.00: Leicester City–Wolverhampton Wanderers
15.00: Newcastle United–Arsenal (Tv: Digi Sport1)
17.30: Manchester United–Chelsea (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik