A legnagyobb összeget Harry Maguire (középen) klubcseréje jelentette (Fotó: AFP)

 

A BBC a Deloitte könyvvizsgáló cég adataira hivatkozva arról számolt be, hogy csak csütörtökön, az átigazolási szezon utolsó napján 170 millió fontért vásároltak labdarúgókat a PL-csapatok, de ez mindössze 18 játékost jelentett, ami a legalacsonyabb szám a 2009-es nyári időszak utolsó napja óta.

Immár hatodik éve folyamatosan csökken a nyári átigazolások száma a PL-ben: amíg 2014-ben még 157 játékost igazoltak, addig 2019-ben már csak 102-t.

A húsz PL-klub közül idén nyáron 11 döntötte meg átigazolási klubrekordját.

A legköltekezőbb klub ezúttal az Arsenal volt (155 millió font), amelyet a Manchester City (150 m), a Manchester United (145 m) és az újonc Aston Villa (125 m) követett.

A legnagyobb összeget Harry Maguire klubcseréje jelentette: a Manchester United 80 millió fontot fizetett érte a Leicester Citynek. Az angol válogatott védőt a képzeletbeli dobogón az elefántcsontparti Nicolas Pépé és a spanyol Rodri követte. Pépé 72 millió fontért került a Lille-től az Arsenalhoz, Rodri 63 millió fontért az Atlético Madridtól a Manchester Cityhez.

A PL-klubok nettó kiadása – a vásárlások és az eladások közötti különbség – 625 millió font volt, ami 2015 óta a legalacsonyabb. Ebben jelentősen közrejátszott két belga támadó, hogy Eden Hazard és Romelu Lukaku elhagyta az angol bajnokságot. A Chelsea Hazardért 90 millió fontot kapott a Real Madridtól, a Manchester United pedig Lukakuért 73 millió fontot az Internazionalétól.