Pánik a BL-exit miatt, Londonban százmilliókat költhetnek

Vágólapra másolva!
2020.01.08. 11:52
null
És még egy jó labdát is kell venni! (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzferösszefoglalónkkal. Illetve nem a szokásossal: ezúttal nem csak egyetlen csapatra hegyezzük ki a heti körsétánkat.

A LONDONI NAGYOK

Emlékszünk még az Én a vízilovakkal vagyok tökkelütött rendőrkapitányára, aki szerint Terence Hill csak három irányból érkezhet elé: vagy jobbról, vagy balról, vagy pedig elölről? Éppen ilyen a helyzet a futballban is. Három okból szokott játékosokat vásárolni egy csapat: vagy gyengébben szerepel az elvártnál, és az evidens edzőváltás nem hozta meg vagy ígéri a fellendülést, vagy jól szerepel egy gárda, de a keretet bővíteni szeretnék az eljövendő harcokra, lásd még a kötelezően előtörő sérüléshullámokat, vagy pótolni kell az eladott/sérült játékosokat. A Premier League-ben mindenre találunk példákat.

Kezdjük a londoni gigászokkal, és kezdjük az ARSENALLAL, ahol olyan jól sikerültek a nyári átigazolások, hogy Unai Emery már szedte a sátorfáját, és Mikel Arteta a vezetőedző (tehát nem a klasszikus angol menedzser). Emery abba bukott bele, hogy bár a nyáron 150 millió eurót költött a Nicolas Pépé, William Saliba, Kieran Tierney, Dani Ceballos, David Luiz, Gabriel Martinelli sorra (az aláírási és ügynökpénzeket Alex Iwobi, Krystian Bielik és Laurent Koscielny eladása fedezte), az ágyúsok a 8. helyről fordultak rá a decemberre – Freddie Ljungberg nem lett végleges megoldás, Arteta a Bournemouth elleni iksszel, a Chelsea elleni vereséggel és a Manchester United legyőzésével nyitott, a csapat pedig 10. a tabellán...

A legnagyobb fogás az lenne, ha a spanyol kibékülne Mesut Özillel, aki nagyon szép példája annak, miként válik egyre motiválatlanabbá egy agyonfizetett munkavállaló, ha nincsenek meg a belső kihívásai és külső kötelezettségei. Arteta kinevezése után gyorsan kijelentette, hogy számít Özilre, akire a csapat fontos elemeként tekint.

A Manchester City által csak 2.35 millió eurós „fájdalomdíj” ellenében elengedett Arteta gondjain nem segít, hogy visszatért kölcsönből a Leeds Unitedtől a tehetséges fiatal támadó, Eddie Nketiah, a háta mögött négy kanadai ponttal (a Charlton és a Bristol City máris vinné), egy támadót még venni akar a hírek szerint.

Jól kezdett, először kezdett, és gólt lőtt, korrekorder

Ugyan Martinelli a várakozásokon felül teljesít (de éppen sérült), de Pépé kiegyensúlyozatlan (18 bajnoki, 5 kanadai pont), Alexandre Lacazette az egész idényben jutott hat gólig és egy gólpasszig, Pierre-Emerick Aubameyang 13 PL-találata meg láttuk, mire elegendő, miközben Pépé a házi bajnoki góllövőlistán a harmadik a maga három góljával, eggyel megelőzve a David Luiz, Szokratisz Papasztathopulosz párost – szóval kell legalább egy jó támadó. A SkySports értesülései szerint a német Kevin Volland lehet az, aki rutinos, 27 éves, a szerződése pedig 2021 nyarán lejár a Bayer Leverkusennél, ahol ebben az idényben 17 Bundesliga-mérkőzésen 12 kanadai pontnál jár, középen és a két szélen is bevethető. Mi sem áll távolabb tőlünk, mint az átigazolási pletyka és az ehhez kapcsolódó elméletek, de roppant érdekes, hogy a Leverkusen a német sajtó szerint szeretné leigazolni a Milantól Krzysztof Piateket, a St. Paulitól pedig a német U20-as válogatott szélsőt, Christian Contehet...

Volland már csak azért is jó vétel lenne, mert hét gólpassznál tart, miközben az Arsenalnál a rekordvétel Pépé két asszisztja elég a házi bajnoki gólpasszlista első helyéhez...

A védelem új feje lehet(ne) a Bayern Münchennél létszám feletti, sokoldalú Jérome Boateng: kész csoda, hogy korunk egyik legjobb védője nem igazolt el a nyáron a PL-be, a Serie A-ba vagy a PSG-be, és alig 15 millió euróért el is vihető. Boateng tele még bizonyítási vággyal, ha egészséges lesz, dafke megmutatja majd, hogy képes még ő klasszis teljesítményre, és mivel még csak 31 esztendős, a válogatott kapuja sem zárult be talán végleg előtte. Jérome korábban szolgálta a Manchester Cityt, bátyja, Kevin-Prince pedig a Tottenhamet.

A két klub állítólag már fel is vette egymással a hivatalos kapcsolatot, a Bild egyenesen arról ír, hogy a Bayern ingyen is elengedné a hatalmas fizetésű védőt.

Talán a sérülékeny Boatengnél beválik a „Káosz ellen káosszal” elmélete, a védelemből a középen és jobb oldalon bevethető, jó formában lévő Calum Chambers az egész idényre kidőlt, a balbekk Tierney csak tavasszal térhet vissza, ezért is merült fel még a nemzetközi szaksajtóban Max Aarons (Norwich City), Nathan Aké (Bournemouth), Jonjoe Kenny (az Everton kölcsönjátékosa a Schalkében), Samuel Umtiti (Barcelona), Joe Worrall (Nottingham Forest) és a lipcsei Dayot Upamecano neve, innen a magunk részéről kivennénk a Bajnokok Ligájában érdekelt csapatokat.

Nagy kérdés, Adrien Rabiot erősítés lenne-e, a Leicester Cityben ellenben már bizonyította PL-állóságát Wilfred Ndidi, feleannyiba, 25 millió euróba kerülhet a brazil, ám spanyol útlevéllel is bíró középső középpályás, Bruno Guimaraes (Athletico Paranaense). Ötvenbe meg az ajaxos Hakim Zijes, előre kiszemelt még állítólag a nápolyi Dries Mertens, Éverton vagy a lyoni Moussa Dembélé; és mint a rosszmájúak megjegyezhetik, elég volt a világbajnok Thomas Lemarnak annyi, hogy az Arsenal érdeklődött iránta, és máris lesérült... Granit Xhakát vinné a Hertha (a játékos már meg is egyezett a fizetésében a berliniekkel, mint az az ügynöke elárulta), de Arteta nem adja, Lucas Torreira Nápolyban lehet cserealap, talán majd a nyáron inkább. A jelszó: Probat... akarjuk mondani Kalidou Koulibaly.

Érdeklődik a Nápoly (és a Róma) Sead Kolasinacért, a Leicester pedig Xhakáért, itt felmerülhet azonnal az Add ide Ndidit! nótakör, Özilért a Fenerbahce tett az olasz sajtó szerint egy kósza ajánlatot, de évi tízmillió eurós fizetési ajánlata nagy visszalépés lenne a német-török Özilnek, ugyanakkor politikai okokból tárt karokkal várják arrafelé a karmestert.

CHELSEA

Ahol a nyáron kinevezett Frank Lampard finoman szólva sem lubickolt az átigazolásokban: végleg ott maradt Mateo Kovacic, végleg felkerült a nagyok közé Mason Mount és Reece James, az egyetlen igazi erősítés Christian Pulisic volt, aki azóta 23 mérkőzésen 12 kanadai pontig jutott. A többiek már nem remekelnek, nyolc ponttal lemaradva a harmadik Manchester Citytől a negyedik a londoni gárda per pillanat a PL-ben, de itt is nagyjából ez, a BL-szereplés kiharcolása a reális cél.

A télen egyelőre csak kölcsönből érkeztek, érkeznek vissza: a brazil szélső, Nathan évek óta nem fejlődik, a nemsokára harmincéves középső középpályás, Danny Drinkwater fejlődik, csak visszafelé (két és fél éve 37.9 millió euróért vették a nyár végi nagy kapkodásban, most örültek, hogy elvitte legalább kölcsönbe az Aston Villa), a január végén visszatérő Davide Zappacosta pedig 12 percnyi futball után olyan súlyos sérülést szenvedett a Romában, hogy jó esetben is csak tavaszi hajrára lesz bevethető.

Érdekes, hogy itt a házi gólkirálysághoz 12 találat kellett Tammy Abrahamnek, az asszisztkirály Willian 4 egységgel: a ligában az Arsenal 28, a Chelsea 36 gólig jutott, előbbi 30, utóbbi 29 gólt kapott!

A balhés, nevével ellentétben nem csak vízissza, heti 130 ezer eurót kereső Drinkwater hamarosan továbbáll, minden bizonnyal az Aston Villába, a nyáron lejáró szerződésű Olivier Giroud iránt a Newcastle, a Rangers, a Bordeaux, a Juventus, a Lyon, az Inter és a West Ham kapálózik a sajtó szerint, az örök ígéret, még csak 26 éves Michy Batshuayi a Villában vagy a Crystal Palace-ban köthet ki, Pedrót az Inter Miami és a New York City FC kerülgeti, közben a tizenéves szélső, az őszi szezonban nem parádézó Callum Hudson-Odoi a Bayern München helyett a Manchester Cityben köthet ki, ahol a Bayern Münchenben kikötő Leroy Sanét pótolhatja.

Apropó, emlékszünk, hogy Hudson-Odoi bátyja, a tavaly az ötödosztályból visszavonuló, Fulham-nevelés Bradley Hudson-Odoi a 2011–12-es idényben megfordult a Vasasban is?

Érdekes, hogy az Inter Marcos Alonso után az ősszel szintén jól teljesítő Emerson Palmieri után is bejelentkezett.

Decemberben még Iscóról és a párizsi Idrissa Gueyéről szóltak a pletykák, januárban már csak horvát Ivan Lepinjica (HNK Rijeka) merült fel középpályás érkezőként (sőt érte egy horvát lap szerint 3-4 milliós ajánlatot is tettek már), Giroud helyére az orosz Fjodor Csalov vagy az újra felfedezett Gabriel Barbosa jöhet, a kis Hudson-Odoi eladása után pedig lenne 70 millió euró Wilfried Zahára, akit négy és fél éve 3.8 millió euróért kótyavetyélt el az MU.

Lampard titkos fegyvere Julian Draxler lehet, a német világbajnok középpályás mindenes elvétve játszik csak a PSG-ben; a magunk részéről nem hiszünk abban, hogy a sajtóban felmerült David Alaba, Jadon Sancho, Tim Werner trió bármelyike a Chelsea-ben folytatná ezen a télen. A lyoni Moussa Dembélé? Giroud átadása jó tárgyalási alap, mehetne akár Batshuayi is, de így is jó 30 millió eurót kell még letenni érte az asztalra. A Sky Sports szerint Lampard Dembélében látja a maga Didier Drogbáját, de megjegyeznénk, hogy a francia ék ugyan a bajnokságban tíz gólnál tart, de a BL-ben hat találkozón egyszer sem talált a kapuba!

Felmerült még erre a posztra Raúl Jiménez neve is, ám ő sokkal drágább lenne, a középpálya „segédmotorja” meg a lille-i Boubakary Soumaré lehet, csak éppen a húszéves szűrőre már több angol és spanyol topklub felfigyelt (2017-ben ingyen engedte el őt a PSG...).

A védelembe visszatérhet a sokoldalú Aké, rá eladásakor 47 millió eurós visszavételi opciót kötöttek ki (őt az összes angol élklub vinné), és Lampard állítólag nem tartja kiegyensúlyozottnak balhátvédjei teljesítményét, kiszemeltje a leicesteri Ben Chilwell, ám a 23 éves angol megszerzése mindenestől nemigen lenne olcsóbb 70 millió eurónál.

TOTTENHAM HOTSPUR

A tavalyi BL-döntős megfáradt erre az idényre, pedig a nyáron érkezett a Tanguy Ndombélé, Ryan Sessegnon, Giovani Lo Celso hármas. Igaz, egyelőre csak előbbi vált be, illetve 11 millióért megvették azt a Jack Clarkot, aki csak most csatlakozott a csapathoz, mert maradt még egy fél évet a Leedsnél, ezalatt 115 percnyit futballozott... Eredetileg a nyárig lett volna ott, de visszarendelték, hogy ne ott üldögéljen a lelátókon. Fél éve még nagy hírt kavart a leigazolásával a Tottenham, 517 nap után vett újra játékost Clark személyben a klub! A nyáron elengedett rutinos holland kapust, a 35 éves Michel Vormot októberben újra szerződtették, Hugo Lloris sérülése miatt.

Ha nem megy a csapatnak, még a focilabda is túl könnyűnek találtatik

Itt októberig tartott a bizalom Mauricio Pochettino iránt, nagy meglepetésre José Mourinho követte, akivel 12 mérkőzés alatt átlagban 1.7 pontot szereztek, elindulva a 4–2–3–1-es hadrendből, kikötve a 4–1–4–1-en, a 4–3–3-on, a 4–3–2–1-en és a 4–4–2-n át a 3–5–2-nél. A két nagy sérült itt Ben Davies és Harry Kane, utóbbi 4-8 hetet hagyhat ki, Lloris hamarosan visszatér.

Victor Wanyama ellenben távozhat (Ndombélé sérülékenysége ellenére is), a nyáron lejáró szerződésű Christian Eriksen (Inter? Manchester United? Real Madrid? Barcelona: Juventus? PSG?, egy dán lap tud egy konkrét húszmilliós interes ajánlatról) dettó, Jan Vertonghent az Ajax és a Napoli kereste meg állítólag, a kispadra szorult Harry Winks Manchesterben kapós.

A fenti nevek közül felmerült a TH kapcsán Zijes, Soumaré, J. Boateng, Aarons, Rabiot, Lemar és Koulibaly, mert nyilván az angol sajtó is szeret a sötétben tapogatózni, még decemberben felvetődött a nagy José Mourinho-kedvenc Marouane Fellaini elcsábítása, de a lipcsei védő, Nordi Mukiele, leicesteri kollégája, Ricardo Pereira, illetve a Brighton által Leedsbe kölcsönadott Ben White is állítólagos célpont. Akik közül a két legmeglepőbb név Paco Alcácer és Philippe Coutinho.

A támadósorba a két legolcsóbb megoldás Eberechi Eze (QPR) és a Mourinho által nagyra becsült André Ayew (Swansea) lehet, mindketten a Championshipben futballoznak.

PREMIER LEAGUE
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

ARSENAL FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Dejan Iliev (SKF Sred), Eddie Nketiah (Leeds United)
Távozott:

ASTON VILLA FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Chelsea)
Kölcsönből vissza: Andre Green (Preston North End), Matija Sarkics (Livingston)
Távozott:
Kölcsönbe: Andre Green (Charlton)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sam Surridge (Swansea City), Asmir Begovic (Qarabag Agdam), Emerson Hyndman (Atlanta United), Brad Smith (Seattle Sounders)
Távozott: Emerson Hyndman (Atalanta United)

BURNLEY FC
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönből vissza: Danny Drinkwater (Chelsea)

BRIGHTON & HOVE ALBION FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Anders Dreyer (Heerenveen)
Távozott: Anders Dreyer (Midtjylland)

CHELSEA FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Danny Drinkwater (Burnley), Nathan (Atlético Mineiro), Davide Zappacosta (Roma, 2020.01.31.)
Távozott: Michael Hector (Fulham, 8 800 000)
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Aston Villa)

CRYSTAL PALACE FC
Érkezett:
Távozott:

EVERTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kieran Dowell (Derby County)
Távozott:
Kölcsönbe: Kieran Dowell (Wigan)

LEICESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Andy King (Rangers)
Távozott:

LIVERPOOL FC
Érkezett: Minamino Takumi (Red Bull Salzburg, 10 000 000)
Távozott:

MANCHESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mix Diskerud (Ulszan), Patrick Roberts (Norwich)
Távozott:
Kölcsönbe:Patrick Roberts (Middlesbrough)

MANCHESTER UNITED FC
Érkezett:
Távozott:

NEWCASTLE UNITED FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Rolando Aarons (Wycombe)
Távozott:

NORWICH CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Louis Thompson (Shrewsbury), Rocky Bushiri (Blackpool)
Távozott:
Kölcsönbe: Philip Heise (Nürnberg), Rocky Bushiri (St. Truiden)
Kölcsönből vissza: Patrick Roberts (Manchester City)

SHEFFIELD UNITED FC
Érkezett: Jack Rodwell (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza:
Jake Wright (Bolton), Ben Heneghan (Blackpool)
Távozott: Jake Bennett (Alfreton, i.)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Josh Sims (New York Red Bulls)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR FC
Érkezett: Michel Vorm (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Jack Clarke (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe:

WATFORD FC
Érkezett: Joao Pedro (Fluminense, 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Eupen), Filip Sztuparevics (Príbram), Jorge Segura (Atlas Guadalajara)
Távozott:
Kölcsönbe: Dimitri Foulquier (Granada)

WEST HAM UNITED FC
Érkezett:
Távozott:

WOLVERHAMPTON WANDERERS FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Connor Ronan (DAC), Renat Dadashov (Pacos Ferreira), Bright Enobakhare (Wigan)
Távozott:

A nyári átigazolási idény zárása utáni eseményeket is tartalmazza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik