Még a nyáron kínai kézbe kerülhet a Liverpool

Vágólapra másolva!
2010.08.02. 11:19
null
A vásárlójelölt egyik fő célja a Gerrard, Torres kettős együtt tartása (Fotó: Action Images)
Angol lapinformációk szerint egy kínai milliárdos, Kenny Huang ajánlatot tett az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Liverpool adósságainak átvállalására, és még a nyári átigazolási időszak lezárulta előtt szeretne az egyik legsikeresebb angol klub főtulajdonosa lenni.

Kenny Huang a hongkongi székhelyű QSL Sports elnöke, a New York-i tőzsde egyik aktív szereplője. Az üzletember közvetlenül a Liverpool hitelezőjének, a Royal Bank of Scotlandnek (RBS) tett ajánlatot, és a 237 millió fontos hitelállomány megvásárlásával kíván birtokon belül kerülni.

A Times úgy tudja, hogy Huang – aki mögött az egyik legtehetősebb távol-keleti befektetési alap áll – még a nyáron szeretne a klub főrészvényese lenni, hogy Roy Hodgson menedzser az átigazolási piac lezárulta előtt forrásokhoz jusson az erősítéshez. Elemzők szerint az időtényező eleve kulcskérdés az ügyben, hiszen ha a liverpooli klub az elégtelen pénzügyi helyzete miatt nem erősödik meg gyorsan (értsd: még a nyáron), máris kevésbé lesz vonzó célpont a befektetők számára, egyre távolabb sodródik az európai elittől, és e gyorsuló spirál mentén akár csődbe is mehet.

A gyors presztízsvesztés fenyegette klubot áprilisban eladásra kínáló két amerikai üzletember, George Gillett és Tom Hicks ugyanakkor nem nézi jó szemmel Huang vételi ajánlatát, hiszen a banki adósságátvállalással megalapozott tulajdonváltás számukra nem lenne kedvező. Megfigyelők e manőver elhárításának szándékát látják abban, hogy Gillet bejelentette: előrehaladott tárgyalásokat folytat egy szír üzletemberrel, Jahja Kirdivel a klub eladásáról.

Kirdi egyszer már képbe került lehetséges vásárlóként, ám ajánlata tavasszal megalapozatlannak bizonyult, mivel nem tudta hitelt érdemlően igazolni az általa beharangozott arab emírségekbeli befektetők valós vásárlási szándékát.

Huang már két évvel ezelőtt szerette volna megvásárolni a Liverpoolt, ám Gillett és Hicks, az akkor mindössze egy éve birtokon belül lévő két amerikai befektető erről hallani sem akart. A kínai üzletember a közelmúltban állítólag keményen lobbizott a klub befolyásos vezetőinél, sőt személyesen készül időt kérni a ma edzésbe álló spanyol világbajnok támadótól, Fernando Torrestől, aki a nem kellően erős játékoskeret miatt a távozás gondolatával foglalkozik.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik