Manchester United: új műsorhoz új férfi kell. De mennyi is?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 22:35
null
Ivan Perisic jó angliai szerződésért imádkozott, nem is hiába (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.

 

Anyagi szempontból nem panaszkodhattak a közelmúltra a MANCHESTER UNITEDhívei, hiszen 2013 óta erősen veszteségesek voltak az átigazolási piacon, számolatlanul költötték a százmilliókat Sir Alex Ferguson utódai, jött egy Sergio Romero – Diogo Dalot (Matteo Darmian), Marcos Rojo (Victor Lindelöf), Eric Bailly (Daley Blind), Luke Shaw – Ander Herrera (Morgan Schneiderlin, Nemanja Matics, Fred), Paul Pogba (Marouane Fellaini, Bastian Schweinsteiger) – Ángel Di María (Alexis Sánchez), Juan Mata (Henrih Mhitarjan), Anthony Martial (Memphis Depay) – Zlatan Ibrahimovic (Falcao, Romelu Lukaku) álomcsapat (dőlt betűkkel az azóta távozók).

David Moyes és utódai levezényelték a szükséges fiatalítást is, majd José Mourinho kinevezésével nagyon nagyot akart gurítani a vezetőség, de a portugál által elszórt 350 millió euró (az eladásokat is levonva, de ehhez jönnek még az aláírási pénzek!) csak egy Ligakupát, egy hazai Szuperkupát és egy Európa-liga-aranyat hozott.

A helyére nemrégiben kinevezett egykori csodacsatár, Ole Gunnar Solskjaer meg új reményeket, friss szellőt és hirtelen jött eredményességet: az MU „babaarcú gyilkosa” első nyolc mérkőzéséből nyolcat megnyert a „vörös ördögökkel”! Természetesen Solskjaer új játékosokat is szeretne még: Philippe Coutinho, Douglas Costa és Kalidou Koulibaly túl nagy falat, pláne télen, a középhátvéd Éder Militao pedig inkább a Real Madridé lehet. Konsztantinosz Manolaszt sem adja el a Roma, a török szélsőt, támadó középpályás Cengiz Ündert annál inkább. Nem sokkal olcsóbb a PSV-s, bombaformában lévő Steven Bergwijn sem, ő is negyvenmilliós kategória, már háromszoros holland válogatott: és rá is szemet vetett a Bayern München.

Kikalandozta magát a hírek szerint Kínában a belga Yannick Carrasco, életében nem lesznek már anyagi gondjai, ottani álomfizetéséhez képest a legjobb hely, Anglia is visszalépés, ám az MU (és az Arsenal) tárt karokkal várja.

Feleannyi, mint Manolasz, azaz jó húszmillió euró: a Sampdoria 22 éves dán középhátvédje, Joachim Andersen nagy fogás lehet, de tudja ezt jól az Inter, a Napoli és a Tottenham is. No, és a Roma, ahol remekül pótolhatna valakit... Arról meg a Fiorentina egyik vezetője számolt be, hogy az MU ajánlatot tett a szerb védőért, Nikola Milenkovicsért, de hiába.

Sokszor szóba került az Inter, onnan meg Mourinho régi álma, Ivan Perisic Manchesterbe költözése, érte olasz források szerint cserébe sok-sok pénz vagy Martial költözhetne Milánóba. Olcsóbb, de csak közel húszmilliós üzlet lenne a japán Nakadzsima Soja megszerzése, a 24 éves játékos 11 kanadai pontnál tart a nem éppen világverő Portimonense színeiben, 13 fellépésen. A Sporting CP ellen például „dupla duplázott”.

Középső középpályásra is vadászik a sajtó és a jelek szerint az MU: a két nagyon drága kiszemelt a lyoni gyémánt, Houssem Aouar és a wolverhamptonos Rúben Neves, de ötvenmilliósra fújhatja fel a cagliaris Nicolo Barella árát a Chelsea, a Milan, a Napoli, a Roma, a Juventus és az Inter érdeklődése. Sokkal olcsóbb ellenben a Genk középső középpályása, szűrője, ráadásul jól ismeri őt Solskjaer, és szót is értene vele: a norvég Sander Bergéről van szó.

Nagy nap volt


Felvetődött még, hogy a Real Madrid által éppen „jegelt” Christian Eriksenre lepattanózik a Chelsea mellett az MU is, és éppen ilyen meglepő, hogy felbukkant a klub edzésein az egykori nagyreményű, de üvegtérdű támadó, az éppen klub nélküli és éppen egészséges Giuseppe Rossi. Igaz, a jövő héten 32 éves, de nála olcsóbb igazolás nincs...

Távozhat ellenben a már krisztusi korban lévő Antonio Valencia (a havi majdnem félmillió eurót kereső hátvéd állítólag sokkot kapott, amikor megtudta, hogy kölcsönadnák a Newcastle Unitednek vagy a Fulhamnek), Matáért bejelentkezett az Arsenal, a PSG, a Barcelona és a Juventus is, Marouane Fellainiért a Kuangcsou Evergrande, a Porto, a Milan és a Monaco, Matteo Darmian ismét szóba került a Juventusnál, a Laziónál és az Internél (helyettese a Crystal Palace Aaron Wan-Bissakája lenne?), nemrégiben még Ashley Youngot az Inter (Valenciával egyetemben!), Baillyt a Sevilla kerülgette, Andreas Pereira a Serie A-ban népszerű (Lazio, Fiorentina), Martial az Inter mellett a Sevillánál, Ander Herrerát pedig hívja haza az Athletic Bilbao (a középpályás Bilbaóban született, onnan is érkezett Angliába).

Ami biztos: a Juventustól távozó Medhi Benatia nem egyezett meg a manchesteriekkel, akik koszos évi 3.7 millió euróval szúrták volna ki szegény védő szemét, aki végül a kért 4.5 millióval nem kukacoskodó, a tízmillió eurós vételárra szintén rábólintó katari al-Duhailé lesz hamarosan. Baillyt pedig így nem kapja kölcsön az Arsenal.

A skót középső középpályásra, Scott McTominayre majdnem lecsapott a Celtic, de gyorsan szerződést hosszabbított vele az MU, hasonló finomságokra készül a Juve és a Real által szemmel tartott Marcus Rashford.

Egy dologra ugyanis mindenképpen felhívnánk a figyelmet: lehet, hogy Mourinho alatt majdnem szétesett a csapat, de ez a veszély fennáll a nyárra nézve is, amikor lejár Ashley Young, Antonio Valencia, Juan Mata, Matteo Darmian, David de Gea, Ander Herrera, Phil Jones, Anthony Martial és Andreas Pereira szerződése is.

Egyébként sem sokáig marad már együtt ez a mag: a következő szezonban belép a mágikus 30-as életkorba Herrera, Chris Smalling és Darmian, ennél egy évvel lesz idősebb A. Sánchez és Matics (még a tavasszal lesz ennyi Mata), Fellaini pedig 32.

A szurkolók tudják...


Többször is szóba került már az ARSENAL, amelyben a Bajnokok Ligája eléréséért folyó harc közben nagy téli mozgást vártak. Hiába, mint a nyáron a kispadra ülő Unai Emery (aki nem a szokásos menedzser, hanem csak vezetőedző) elismerte, nem kapott pénzt a főnökségtől, így venni nem, csak kölcsönvenni tud most az ágyús had.

A heti majdnem 200 ezer eurót kereső Carrasco, Ünder és Bailly mellett bejelentkezett az Arsenal az eladósorba került Perisicért is, természetesen kölcsön plusz vételi opció formájában, de akár Mesut Özilt is beleszámolva valamilyen formában (az angol sajtó szerint negyvenmilliós értékben, egy az egyben). Vezetői szerint Perisic távozni akar, ez nem titok, egy az Arsenalhoz igazolásáról szóló cikket maga Pierre-Emerick Aubameyang is lájkolt. Olasz lapok szerint a bibi csak annyi, hogy az Inter nem kér Özilből (érzésünk szerint inkább a német gigafizetésével van baja), jobban szeretné a nyári negyvenmilliót, kötelező érvényű opció keretében – és ez az, ami a horvát szélső ügyében az MU kezére játszik.

A hírek szerint ilyen formában Perisicet felajánlotta az Inter a Bayern Münchennek és az Atlético Madridnak is, de kosarat kapott, a szélsőnek az Arsenal évi 6.5-7 millió eurós fizetést ajánlott, természetesen nettóban, Özil havonta bő másfél milliót keres, bruttóban.

Emery elismerte, középhátvédet és szélsőt szerezne mindenképpen a télen, utóbbi kategóriában kiszemelt az Emery-kedvenc Denis Suárez (Barcelona), klubtársa, a kölcsönkért Malcom, valamintSamuel Chukwueze (Villarreal), előbbiben Bailly mellett Fernando Calero (Real Valladolid), Nicolas N'Koulou (Torino), Gary Cahill és Aissa Mandi (Betis), de jellemző, hogy a romokban heverő Monaco simán lecsapta a londoniak kezéről a madridi Gelson Martinst...

Mata megszerzése remek ötlet, James Rodríguezé dettó, a Real Madridnál cseresorba kerülő Keylor Navas megszerzésére is igaz ez – a másik kapuskiszemelt a Juventus által a Sampdoriának kölcsönadott, ebben az idényben végleg befutó Emil Audero.

A középpálya közepére kiszemelt a villarrealos, 30 millió euróért kivásárolhatóPablo Fornals, Nicolo Zaniolo (Roma), Franck Kessié (Milan) és a hajkirályChristopher Nkunku (PSG, az ő húszmillió eurós vételi opciós kölcsönadására rábólintottak a párizsi elöljárók), de a legjobb húzás az olaszországi kaland után a Sevillában lassan régi önmagára találó, Emeryvel jól kijövő játékmester, Éver Banega megszerzése lenne.

Írt a brit sajtó egy Özil, James Rodríguez cseréről, amely, kis ügyességgel, még a télen kivitelezhető lenne.

Hát még a frankfurti Ante Rebicé! A gazdaságosabb megoldás itt az egyik kis Thuram, a 21 éves támadó, Marcus, akinek nagyon megy mostanában a Guingamp gárdájában, már 10 gólnál tart az idényben.

ANGOL PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ARSENAL
Érkezett:

Kölcsönbe:Denis Suárez (Barcelona, 2 500 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe:Emiliano Martínez (Reading)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:Dominic Solanke (Liverpool, 21 200 000 euró),Chris Mepham (Brentford, 13 600 000)
Kölcsönbe:Nathaniel Clyne (Liverpool)
Kölcsönből vissza:Emerson Hyndman (Hibernian)
Távozott:

Kölcsönbe:Jermain Defoe (Rangers), Aaron Ramsdale (Wimbledon),Mihai Dobre (Yeovil Town),Marc Pugh (Hull City),Tyrone Mings (Aston Villa)

BURNLEY
Érkezett:Peter Crouch (Stoke City)
Kölcsönből vissza:Jonathan Walters (Ipswich Town)
Távozott:Sam Vokes (Stoke City, 8 000 000)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:Alexis Mac Allister (Argentinos Juniors, 8 000 000),Jan Mlakar (NK Maribor, 3 000 000),Tudor Baluta (Viitorul, 3 000 000)
Kölcsönből vissza:Dan Burn (Wigan),Steven Alzate (Swindon Town), Billy Arce (Extremadura)
Távozott:Oliver Norwood (Sheffield United, kölcsön után végleg, 2 200 000), Mathias Normann (FK Rosztov, 1 700 000)
Kölcsönbe:Markus Suttner (Fortuna Düsseldorf),Anders Dreyer (St. Mirren),Alexis Mac Allister (Argentinos Juniors), Billy Arce (Emelec), Ezequiel Schelotto (Chievo Verona),Jan Mlakar (NK Maribor), Tudor Baluta (Viitorul)

CARDIFF CITY

Érkezett: Emiliano Sala (Nantes, 17 000 000), Quivi Fowler (Dordrecht, ingyen),Leandro Bacuna (Reading, 3 450 000)
Kölcsönbe: Oumar Niasse (Everton),
Kölcsönből vissza:Stuart O'Keefe (Plymouth), Rhys Healey (Milton Keynes), Omar Bogle (Birmingham City)
Távozott:Anthony Pilkington (Wigan, ingyen)
Kölcsönbe:Gary Madine (Sheffield United),Lee Tomlin (Peterborough), Omar Bogle (Portsmouth),Jack McKay (Chesterfield)

CHELSEA
Érkezett:Christian Pulisic (Borussia Dortmund, 64 000 000), Callum Hudson-Odoi (Chelsea U23)
Kölcsönbe:Gonzalo Higuaín (Juventus, 9 000 000)
Kölcsönből vissza:Jamal Blackman (Leeds United),Lewis Baker (Leeds United),Matt Miazga (Nantes), Abdul Baba Rahman (Schalke),Michy Batshuayi (Valencia)
Távozott:Cesc Fabregas (Monaco, ingyen)
Kölcsönbe:Christian Pulisic (Borussia Dortmund),Lewis Baker (Reading),Victor Moses (Fenerbahce), Matt Miazga (Reading), Abdul Baba Rahman (Reims), Álvaro Morata (Atlético Madrid),Michy Batshuayi (Crystal Palace), Lucas Piazón (Chievo Verona)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Bakary Sako (West Bromwich, ingyen)
Kölcsönbe:Lucas Perri (Sao Paulo),Michy Batshuayi (Chelsea)
Kölcsönből vissza:Jordon Mutch (Vancouver Whitecaps),Ryan Inniss (Dundee FC),Jaroslaw Jach (Rizespor)
Távozott:Jonathan Williams (Charlton Athletic),Jordon Mutch (szerződését felbontották),Sullay Kaikai (NAC Breda, i.)
Kölcsönbe:Alexander Sörloth (Gent), Jason Puncheon (Huddersfield),Dion Henry (Maidstone)

EVERTON
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Yannick Bolasie (Aston Villa), Cuco Martina (Stoke City)
Távozott:
Kölcsönbe:Kieran Dowell (Sheffield United), Mason Holgate (West Bromwich Albion),Oumar Niasse (Cardiff City),Yannick Bolasie (Anderlecht),Beni Baningime (Wigan), Cuco Martina (Feyenoord)

FULHAM FC
Érkezett:Ryan Babel (Besiktas, 2 000 000),Lazar Markovics (Liverpool, ingyen)
Kölcsönbe: Havard Nordtveit (Hoffenheim)
Kölcsönből vissza:Tayo Edun (Ispwich Town), Marcelo Djaló (Extremadura)
Távozott:
Kölcsönbe:Cauley Woodrow (Barnsley, kölcsön után végleg),Stefan Johansen (West Bromwich),Aboubakar Kamara (Malatyaspor)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett: Karlan Grant (Charlton Athletic, 1 700 000)
Kölcsönbe:Jason Puncheon (Crystal Palace)
Kölcsönből vissza:Joel Coleman (Shrewsbury Town)
Távozott:
Kölcsönbe:Ramadan Szobhi (el-Ahli Kairó, 800 000), Collin Quaner (Ipswich Town), Rajiv van La Parra (Middlesbrough),Ryan Schofield (Notts County)

LEICESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönbe: Youri Tielemans (Monaco)
Kölcsönből vissza:Harvey Barnes (West Bromwich)
Távozott:Vicente Iborra (Villarreal, 10 000 000),Johan Benaluan (Nottingham Forest)
Kölcsönbe:Callum Elder (Ipswich Town),Fousseni Diabaté (Sivasspor), Andy King (Derby County), Adrien Silva (Monaco)

LIVERPOOL FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Connor Randall (Rochdale), Ben Woodburn (Sheffield United)
Távozott:Dominic Solanke (AFC Bournemouth, 21 200 000),Lazar Markovics (Fulham, ingyen)
Kölcsönbe:Nathaniel Clyne (AFC Bournemouth)

MANCHESTER CITY
Érkezett:Itakura Ko (Kavaszaki Frontale, 1 100 000),Ante Palaversa (Hajduk Split, 4 800 000)
Kölcsönből vissza:Marlos Moreno (Flamengo), Anthony Cáceres (Melbourne City)
Távozott:Brahim Díaz (Real Madrid, 17 300 000)
Kölcsönbe:Anthony Cáceres (Sydney FC),Itakura Ko (Groningen),Marlos Moreno (Santos Laguna),Ante Palaversa (Hajduk Split)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Joel Pereira (Vitória Setúbal)
Távozott:Marouane Fellaini (Santung Luneng)
Kölcsönbe:Joel Pereira (Kotrijk)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:Miguel Almirón (Atlanta United, 24 000 000)
Kölcsönbe:Antonio Barreca (Monaco, 1 150 000)
Kölcsönből vissza:Rolando Aarons (Slovan Liberec)
Távozott:
Kölcsönbe:Jamie Sterry (Crewe Alexandra),Asraf Lazaar (Sheffield Wednesday),Rolando Aarons (Sheffield Wednesday), Jacob Murphy (West Bromwich)

SOUTHAMPTON
Érkezett:Yan Valery (Southampton U23), Michael Obafemi (Southampton U23)
Kölcsönből vissza:Josh Sims (Reading), Jake Hesketh (Burton Albion), Ryan Seager (Telstar)
Távozott:Manolo Gabbiadini (Sampdoria, 12 000 000)
Kölcsönbe:Steven Davis (Rangers),Cédric Soares (Inter, 500 000),Wesley Hoedt (Celta Vigo), Ryan Seager (Yeovil Town, ingyen),Jake Hesketh (MK Dons)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Távozott:Mousa Dembélé (Kuangcsou R&F, 12 450 000)
Kölcsönbe:Georges-Kevin N'Koudou (Monaco)

WATFORD
Érkezett:Filip Sztuparevics (FK Vozsdovac, 2 780 000)
Kölcsönből vissza:Jorge Segura (Independiente Medellín),Jerome Sinclair (Sunderland)
Távozott:Junesz Kabul (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Jorge Segura (Atlas Guadalajara), Stefano Okaka (Udinese),Filip Sztuparevics (FK Vozsdovac),Marvin Zeegelaar (Udinese), Ben Wilmot (Udinese),Jerome Sinclair (Oxford United)

WEST HAM UNITED
Érkezett:Samir Nasri (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza:Sead Haksabanovic (Málaga)
Távozott:
Kölcsönbe:Sead Haksabanovic (Norrköping),Moses Makasi (Stevenage),Oladapo Afolayan (Oldham Athletic), Reece Oxford (Augsburg)

WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett:Jonny Castro (Atlético Madrid, 20 500 000)
Kölcsönből vissza:Joe Mason (Portsmouth), Aaron Collins (Colchester), Bright Enobakhare (Kilmarnock), Jordan Graham (Ipswich Town), Jack Ruddy (Jumilla), Connor Ronan (Walsall),Ben Stevenson (Jumilla), Harry Burgoyne (Plymouth), Paul Gladon (St. Truiden), Danny Batth (Middlesbrough),Phil Ofosu-Ayeh (Hansa Rostock)
Távozott:Benik Afobe (Stoke City, kölcsön után végleg, 13 500 000), Danny Batth (Stoke City, 3 450 000), Paul Gladon (Groningen, ingyen), Ben Stevenson (Colchester United), Dominic Iorfa (Sheffield Wednesday),Ben Stevenson (Colchester United), Jonny Castro (Atlético Madrid)
Kölcsönbe:Kortney Hause (Aston Villa), Jordan Graham (Oxford United),Bright Enobakhare (Coventry City), Ethan Ebanks-Landell (Rochdale),Harry Burgoyne (Falkirk),Jack Ruddy (Sanse), Connor Ronan (DAC),Phil Ofosu-Ayeh (Würzburger Kickers),Léo Bonatini (Nottingham Forest)

Lezárva hétfő délben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik