Man. United: Marcus Rashford, a megmentő – portré

Vágólapra másolva!
2020.06.29. 20:26
null
Marcus Rashford lehet a Man. United megmentője (Fotó: AFP)
Június közepén visszatért a Premier League, vele együtt pedig a Manchester United és a sérüléséből felépülő Marcus Rashford is. Az angol válogatott támadó kiesése előtt kétségtelenül élete legjobb formáját nyújtotta korábban a most újrainduló labdarúgóidényben, a hátralévő hét fordulóban pedig Bajnokok Ligája- indulást érő pozícióba juttathatja a vörös ördögöket.

 

A Manchester United január 15-én a Wolverhampton ellen lépett pályára az FA-kupa harmadik körének egyik megismételt mérkőzésén, miután az első meccs gól nélküli döntetlennel ért véget. Az Old Traffordon megvívott találkozó sokáig ugyanígy állt, így Ole Gunnar Solskjaer a 64. percben becserélte a kisebb sérüléssel küzdő Marcus Rashfordot. Az angol válogatott játékos mindössze 16 percet töltött a pályán, ezt követően pedig hátsérülés miatt le kellett cserélni. Bár az MU végül továbbjutott, Rashford hosszú hónapokra kidőlt, és ha nincs a koronavírus-járvány miatti leállás, akkor már januárban véget ért volna neki a 2019–2020-as klubszezon. A manchesteriek 22 esztendős kiválósága azonban visszatért, és most mindenkinek bebizonyíthatja, hogy ideje őt a legnagyobb sztárok között emlegetni.

Kivételt képezhet

Cristiano Ronaldo 2009-es távozása óta a Manchester United rajongói gyakorlatilag minden olyan fiatal játékosban, aki lejátszott néhány kiváló meccset a vörös ördögök mezében, az új aranylabdás klasszisukat látják. Ezeknek a drukkereknek ez idáig folyamatosan csalódniuk kellett, hiszen saját nevelésű vagy éppen rendkívül fiatalon igazolt játékosaik egyike sem tudta befutni a megálmodott karriert – Marcus Rashford azonban kivételt képezhet. A sort kezdhetjük egyből Federico Machedával, aki még Ronaldo manchesteri regnálása alatt robbant be a köztudatba, amikor a hajárban döntött el egy Aston Villa elleni bajnokit (3–2) néhány hónappal a tizennyolcadik születésnapja előtt. Az olasz csatár azóta 11 különböző klubban szerepelt, jelenleg a Panathinaikosz labdarúgója. Őt követte Danny Welbeck, aki szintén tagja volt az MU keretének a 2008–2009-es idényben, de csak három évvel később kapott jelentős szerepet a csapatnál. Welbeck annyira jól kezdett, hogy 42 angol válogatott szereplés is megadatott neki, ám később félresiklott a karrierje, jelenleg a Watford kispadját koptatja. Újabb két idénnyel később Adnan Januzaj lett pillanatok alatt piedesztálra emelve, 18 esztendősen, amikor egymás után két találkozót is az ő góljával nyert meg az MU, majd szépen lassan visszaesett a teljesítménye, és jelenleg több-kevesebb szerepet kap a Real Sociedad középpályáján. Rashford is hasonlóan indult 2016-ban: dupla a Midtjylland elleni Európa-liga-siker alkalmával, majd két újabb gól – közte a győztes találat – az Arsenal elleni bajnoki mérkőzésen, szintén 18 évesen...

Rashford 2016-ban szabályosan berobban a United kezdőjébe (Fotó: AFP)
Rashford 2016-ban szabályosan berobban a United kezdőjébe (Fotó: AFP)

Az áttörés éve

Az „ágyúsok” elleni két találattal Rashford rögtön belopta magát a Manchester United híveinek szívébe, ráadásul 2016 tavaszán már nem a Sir Alex Ferguson-féle sikerkorszak hangulata uralkodott az Old Trafford falain belül. A csapatnak megmentő kellett, egy olyan sztár, akit nem százmillió euróért igazolt a klub, hanem az utánpótlásból küzdötte fel magát és képes folyamatosan jó teljesítményt nyújtani. Ez a fajta nyomás pedig mérföldekkel nagyobb, mint amelyet a már említett Macheda, Welbeck, Januzaj trió kapott a vállára néhány remek mérkőzés után. Nekik „mindössze” a Cristiano Ronaldo után hagyott űrt kellett volna betölteniük a manchesteri szurkolók szívében, de Rashfordot még az újbóli felvirágzás terhe is nyomta. Természetes, hogy egy ekkora lépcsőfokot csak a labdarúgás történelmének legnagyobb tehetségei tudnak megugrani, így a fiatal angol játékos karrierjében is némi visszaesés mutatkozott, miután Rashford a debütálásakor a tavaszi szezonban 12 gólt szerzett, második manchesteri idényében viszont 53 meccsen mindössze 11 alkalommal volt eredményes. A következő két idényben 99 alkalommal lépett pályára tétmeccsen, de csak 26 gólig jutott. Igaz, ebben az időszakban az MU egy alkalommal másodikként zárt a Premier League-ben, mellette Európa-ligát nyert, Rashford pedig Bajnokok Ligája-negyeddöntőbe juttatta csapatát a 94. percben a Paris Saint-Germain ellen értékesített tizenegyesgóllal. Bár Mourinho alatt inkább eltűnni látszott, Ole Gunnar Solskjaer érkezésével újra kulcsszerepet kapott és a most futó bajnoki idényben egyértelmű vezére lett a „vörös ördögöknek”. Januári sérüléséig 14 gólt szerzett a Premier League-ben és további ötöt a különböző sorozatokban, amivel a United első számú gólvágójának számít.

Várva várt visszatérés

Első számú gólvágó, pedig nem is csatár, legalábbis Solskjaer rendszerében egyre kevesebbet játszik ezen a poszton. A norvég mester ugyanis úgy alkalmazza a 4–3–3-as vagy a 4–2–3–1-es felállást, hogy – egészségesen – a francia Anthony Martial kezd a centerpozícióban, míg Rashford a bal oldalon, szélsőként. Ha azonban Martial sérült, akkor rögtön az angol támadó kerül a kilences posztjára, így több pozícióban is helyt kell állnia. Januári sérülése előtt ráadásul mindkét helyen a maximumot nyújtotta, így duplán fájó volt a kiesése Manchesterben. A csapat játékában azonban mégsem történt visszaesés, sőt inkább fejlődés fedezhető fel, de ennek korántsem Rashford távolléte az oka. A tél folyamán ugyanis egy olyan irányító kvalitású játékos érkezett az MU-hoz Bruno Fernandes személyében, aki képes összekötni a középpályát a támadókkal, és még a labdaszerzésekből is kiveszi a részét. Ez az, ami azonnal meglátszott a csapat játékán, és olyan jó formát eredményezett a „vörös ördögöknek”, hogy a Bajnokok Ligája-indulást eredményező negyedik hely is csak karnyújtásnyira van tőlük nyolc fordulóval a befejezés előtt (sőt, amennyiben a Manchester Cityt kizárják a Bajnokok Ligájából, akkor az ötödik hely is BL-szereplést ér). Fernandes érkezésének minden bizonnyal a visszatérő Rashford is örül, akinek ezáltal több helye lehet a tizenhatoson belül, és kevesebb védővel kell majd megküzdenie, ez pedig újabb gólokat hozhat a konyhára.

Az angol csatár gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe (Fotó: AFP)
Az angol csatár gyorsan belopta magát a szurkolók szívébe (Fotó: AFP)

Emberségből is jeles

Az egyértelmű, hogy az elmúlt idényhez képest rengeteget fejlődött a játéka, de korántsem ez az egyetlen ok, amiért felnézhetnek a feltörekvő labdarúgók a 22 éves angol támadóra. Rashford aktívan részt vesz a rászorulókat segítő programokban, sőt fiatal kora ellenére ő az egyik legtöbbet és leggyakrabban adakozó labdarúgó világszerte. Persze ez utóbbi már önmagában is érdem, de a Manchester United támadója nem csupán pénzzel támogatja a hányatott sorsú gyermekeket és éhezőket, hanem alapítványt hoz létre, vagy éppen javaslatokat nyújt be. Az elmúlt néhány hónapban személyesen kampányolt a hajléktalanok élelmiszer-ellátásáért Manchesterben, valamint létrehozott egy alapítványt a nehéz sorsú gyermekek megsegítésére, amely már több mint 20 millió fontot, átszámolva több mint hét és fél milliárd forintot gyűjtött össze. Ehhez kapcsolódik legújabb közösségi sikere is, ugyanis nemrégiben kezdeményezést nyújtott be a brit törvényhozásnak, amelyet el is fogadtak. Ennek értelmében Nagy-Britannia kormánya az eddigieknél 120 millió fonttal többet költ majd ingyen étkeztetésre a rászoruló gyermekek számára a nyári szünetben.

24 év alatti topligás támadók, 2019–2020:
Kylian Mbappé (PSG)0.90 gól/meccs
Marcus Rashford (Manchester United)
0.62 gól/meccs
Lautaro Martínez (Inter)
0.53 gól/meccs
Moussa Dembélé (Lyon)
0.5 gól/meccs
Gabriel Jesús (Manchester City)
0.46 gól/meccs
A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik