Koronavírus: nem folytatódik május elején a Premier League

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.04.03. 21:24
Pénteken is további halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sportvilágban a koronavírus-járvány miatt.

Pénteken bejelentették, hogy nem folytatódik május elején az angol labdarúgó Premier League, új céldátumot azonban nem határoztak meg. Az egyik klub azt javasolta, vizsgálják meg a külföldi befejezés megvalósíthatóságát. Ez alapján felvetődött, hogy Kína megfelelő hely lenne, miután ott már lecsengőben van a járvány. Több klub azonban jelezte, hogy erről a lehetőségről hallani sem akar.az angol labdarúgó Premier League, új céldátumot azonban nem határoztak meg. Az egyik klub azt javasolta, vizsgálják meg a külföldi befejezés megvalósíthatóságát. Ez alapján felvetődött, hogy Kína megfelelő hely lenne, miután ott már lecsengőben van a járvány. Több klub azonban jelezte, hogy erről a lehetőségről hallani sem akar.

Az angol élvonalbeli klubok megbeszéléseket folytatnak a játékosokkal a bérek harminc százalékos csökkentéséről. A liga 125 millió fonttal segíti az alsóbb osztályokban szereplő, és a kényszerszünet miatt anyagi gondokkal küzdő klubokat, 20 millió fontot pedig jótékony célokra ajánl fel.

Premier League on Twitter

The Premier League's overriding priority is to aid the health and wellbeing of the nation and our communities. The 2019/20 season will only return when it is safe and appropriate to do so. Full statement: https://t.co/Tv9Leq4GGp #WeAreOneTeam



A Borussia Dortmund futballklub felajánlotta stadionja egy részét a koronavírus-járvány ellen küzdő orvosok számára. A kezelőközpont szombaton nyílik meg, a koronavírusos tünetekkel jelentkező embereket vizsgálják majd a Signal Iduna Parkban.

A Werder Bremen labdarúgócsapatának a helyi hatóságok nem engedélyezték, hogy a klub edzőközpontjában a játékosok kis csoportokban megkezdjék a tréningeket. A brémai klub azt kérvényezte, hogy hétfőtől folytathassák a felkészülést, de a helyi képviselő, Ulrich Mäurer közölte: ez jelenleg nem lehetséges. A politikus egyben kritizálta a labdarúgóligát, amiért azt tervezi, hogy májusban újraindítja a bajnokságot. Más klubok már megkapták a szükséges engedélyeket a helyi hatóságoktól, a Borussia Dortmund kis csoportokban, míg az Augsburg például megkötések nélkül megkezdheti az edzéseket.

A La Liga azt javasolta az összes spanyol élvonalbeli labdarúgóklubnak, hogy az FC Barcelona és az Atlético Madrid mintájára csökkentse játékosainak fizetését. A katalánok és a fővárosiak futballistái is csupán a járandóságuk harminc százalékát kapják meg a kényszerszünet idején.

Az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) ismét meghosszabbították a közös edzések tilalmát: a csapatok a döntés értelmében április 25-ig nem gyakorolhatnak együtt. A bajnokság a jelenlegi tervek szerint május 10-én folytatódik.

Április 10-ről május 31-re módosították az orosz labdarúgó-bajnokság folytatásának céldátumát, az új szezon kezdetét pedig augusztus közepére vagy szeptember közepére halasztják.

A márciusi európai olimpiai kvalifikációs ökölvívótornán szerepelt orosz válogatott edzője, Anton Kagyusin is megfertőződött. A 75 kilogramm világbajnoki címvédője, Gleb Baksi trénere március 25-én lázasodott be, jelenleg az otthonában tartózkodik karanténban. A négy nap után félbeszakított londoni viadalon ringbe lépett orosz bokszolók közül senkinek sem lett pozitív a tesztje.

Egy hét után elhagyhatta a kórházat és hazatérhetett madridi otthonába José Perurena, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) elnöke, aki megfertőződött a koronavírussal. A 74 éves spanyol sportvezető közölte: most még néhány napig karanténban marad, amíg teljesen felépül.

Két héttel elhalasztották az eredetileg május 10-i kezdéssel kiírt 15 napos tokiói kiemelt szumóversenyt. Emellett tovább halasztották a helyi baseball-liga rajtját és a labdarúgó-bajnokság folytatását. Előbbi sorozat április 24-én rajtolt volna több mint egy hónapos csúszás után, míg a februárban elindított, majd lefújt futballbajnokság május 9-én folytatódott volna. Egyelőre még egyik liga esetében sem jelöltek ki új időpontokat.

John Coates, az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) elnöke húsz százalékkal csökkentette a fizetését a járvány gazdasági hatásaira tekintettel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói játékokkal kapcsolatos koordinációs bizottságát vezető Coatesnak évi 594 ezer ausztrál dollár a járandósága az AOC-nál, idén viszont 475 600 dollárt kap majd meg.

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség törölte a június 14. és 21. között tervezett világkupa-sorozat döntőjét, amelyet a japán Enosimán rendeztek volna meg.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség június 30-ig nem rendez versenyeket.

Az újdonsült olimpiai sportágak egyike, a falmászás moszkvai Európa-bajnokságát csak ősszel rendezhetik meg. Az Eb-t, amely a 2021-es tokiói ötkarikás játékokra kvalifikáló sorozat utolsó állomása, másodjára halasztják el. Eredetileg márciusban tartották volna meg, majd júniusra tették át, s ezt a dátumot módosították most a pénteki moszkvai bejelentés szerint.

Nem rendezik meg az országúti kerékpárosok svájci körversenyét, amelyre június 6. és 14. között került volna sor. Ez lett volna az egyike a – tervek szerint – június 27-én rajtoló Tour de France előtti kevés viadalnak, miután a nemzetközi szövetség (UCI) szerdán a világjárvány miatt június 1-ig valamennyi szakágban felfüggesztette a versenyeket. Ez lesz az első olyan év a második világháború óta, amikor nem rendezik meg a Tour de Suisse-t.

Elhalasztották a szezonkezdetet az észak-amerikai profi női kosárlabdaligában (WNBA). Az edzőtáborok április 26-án rajtoltak volna, az alapszakasz pedig május 15-én. Határ Bernadett, a magyar válogatott centere a következő idényben az Indiana Fever együttesét erősíti.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság mindhárom kategóriájának független csapatai anyagi segítséget kapnak, hogy át tudják vészelni a kényszerszünetet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik