Futballisták, akikről óhatatlanul is egy dallam ugrik be

TOKICS MÁTÉTOKICS MÁTÉ
Vágólapra másolva!
2020.04.02. 20:05
null
Játékosok, akikről óhatatlanul is egy dallam ugrik be (Fotó: NSO-montázs, AFP)
Szinte minden híres vagy éppen hírhedt futballistáról született már dal, olyan játékosból azonban kevés van, akiről azonnal egy dallam ugrik be – most ilyen labdarúgókat gyűjtöttünk össze, honnan máshonnan, mint a futball őshazájából, Angliából.

YAYA TOURÉ ÉS KOLO TOURÉ

Kihagyhatatlan darabja az összeállításnak. Ez a dal talán a leghíresebb mindegyik közül, hiszen nemcsak a Manchester City meccsein hangzott el, hanem a PDC-dartsvilágbajnokság nélkülözhetetlen szurkolói dala is lett, valamint még Steven Gerrardék is énekelték.

Amikor 2010-ben – egy évvel testvére után – Yaya Touré a Barcelonából a Manchester Cityhez igazolt, egyből a szurkolók kedvencévé vált: kevesen tudják, de róla külön dalt is írtak a City-drukkerek, még az ikonikussá váló darab előtt – fogalmazzunk úgy, itt még keresték az igazi formátumot.

És még egy próbát tettek – ebbe a dalba már Kolo Tourét is beleszőtték: Bob Marley „A lalala song” című slágerét dolgozták fel.

A hamar jelképpé váló darab 2012-ben, egy Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen tűnt fel először Madrid utcáin, és egyből felkapta az internet. Igaz, a dal nem hozott nagy sikert a manchesteriek számára, hiszen a madridiak 3–2-re legyőzték a Cityt, és az angolok mindössze három pontot szereztek a csoportban, amivel még a harmadik helyet sem sikerült elcsípniük.

Így hangzik Steven Gerrardék és a dartsvilágbajnokság közönsége előadásában:

WILFRIED BONY

Az elefántcsontparti csatár 2013 nyarán igazolt a Swansea Cityhez, és nem túlzás, valósággal berobbant. Első idényében 26 gólt és hét gólpasszt jegyzett, amivel a csapat házi gólkirálya lett.

A szurkolók egyből a szívükbe zárták, így született meg a dal 2014 elején. A szöveg egyáltalán nem bonyolult: „Gyerünk, Wilfried Bony, szerezz pár gólt, és mi megőrülünk” – hallható a Swansea-drukkerek előadásában.

Bony másfél idény után aztán eligazolt a Manchester Citybe, amelyben nem váltotta meg a világot: fél évig volt csupán Manchester világoskék felén, majd a Stoke City kölcsönjátékosa volt egy évig. Mígnem 2017 nyarán visszatért a Swansea-hoz, amit stílusosan jelentett be.

MARIO BALOTELLI

„Óóóóó, Balotelli...” – szól a nóta egyenesen 2012-ből, amikor a balhés olasz csatár a Manchester City futballistája volt.

A dalban megemlítik, hogy Mario Balotelli jó a dartsban – mivel még 2011-ben dartsnyilakkal dobálta meg a City ifijátékosait –, és utalnak arra az esetre is, amikor megállították a rendőrök, majd megkérdezték, miért van nála ennyi készpénz, a támadó válasza pedig egyszerűen azzal indokolta, hogy gazdag.

WILL GRIGG

Olvasóink talán az ő nevének felbukkanását várták a lista kezdete óta. Az északír csatárról a „Freed from desire” című sláger mintájára írtak dalt.

A dal berobbanása egyértelműen a 2016-os Európa-bajnokságra tehető, igaz, a kitalálása viszont egyáltalán nem az északír szurkolókhoz köthető. Grigg annak idején a Wigan játékosa volt, és az angol másodosztályú klub szurkolói kezdték el énekelni először.

A dal az északír szurkolók előadásában, miután a válogatott hazatért az Eb-ről:

JAMIE VARDY

Az angol válogatott és a Leicester City csatárjáról nem nagy meglepetésre akkor készült ikonikus nóta, amikor a leicesteri csapat csodák csodájára megnyerte az angol bajnokságot.

Nem véletlen a vodka megjelenése a dalban: Jamie Vardy azt állította egy interjú során, hogy az orosz rövidital segítette a rehabilitációját, amikor sérült volt.

Amikor a dal valósággá vált: a Leicester játékosai Vardy házában ünnepelték meg a Premier League megnyerését.

MARK VIDUKA

A middlesbrough-i gitáros-énekes, Alistair Griffin Leonard Cohen „Hallelujah” című számát dolgozta fel – az eredmény egy óda Mark Vidukához, melyet egy hét alatt tízezrek töltöttek le. A dal akkor keletkezett, amikor Viduka elhagyta a Middlesbrough-t.

A dalban szó esik még Cristiano Ronaldóról, Cattermole-ról, Abel Xavierről, Pogatetzről, Woodgate-ről, John Terryről – ám a főhős a nagydarab ausztrál center. Ráadásul a dal olyan népszerű lett, hogy a Boro játékosai az öltözőben gyakran énekelték, Viduka meg rendszeresen zavarba jött. De valószínűleg nem ezért igazolt el.

MOHAMED SZALAH, SADIO MANÉ ÉS ROBERTO FIRMINO

Lassan a lista végére érünk, így jöjjön egy nóta a napjainkból: a Liverpool-szurkolók a csapat támadótriójához intézett dala. A Mohamed Szalahról, Sadio Manéról és Roberto Firminóról szóló nóta az 1969-es „Sugar, sugar” című sláger feldolgozásaként született meg 2018 februárjában.

A csapat német menedzsere, Jürgen Klopp reakciója a dalra:

Ha már Liverpool, akkor nem maradhat ki a klubikonról, Steven Gerrardról szóló dal, amelyben a Pool-drukkerek a rúgótechnikáját és a fizikumát méltatják.

GERA ZOLTÁN

Hogy magyar játékos se maradjon ki a felsorolásból! Miután a Fulham Gera Zoltán góljával legyőzte a Hamburgot az Európa-liga elődöntőjében, és ezzel a fináléba jutott 2010 májusában, az origo.hu stábja egy kocsmába tért be, ahol az angol szurkolók éppen a „mágikus magyarról” énekeltek.

A szövege ennek sem túl bonyolult: „Viva Gera, elfut a szélen, mi pedig éneklünk. Viva Gera!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik