Florentino Pérez is fotót kért tőle, mégis a Man. Citynél lett ikon: David Silva

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.07.27. 10:18
null
David Silva négyszer emelhette magasba a Premier League trófeáját a Manchester City játékosaként (Fotó: AFP)
Tíz évet, négy bajnoki címet, 60 gólt és 93 gólpasszt követően, több mint 300 meccsel a háta mögött búcsúzik a Premier League-től és a Manchester Citytől David Silva. A spanyol karmester szenzációs passzai mellett az öltözőben betöltött szerepével is rászolgált arra, hogy társai klasszisként, sőt, klubikonként emlegessék. A történet talán csak a Real Madridnál ébreszt kellemetlen érzéseket...

 

GUARDIOLA NEM FOGADOTT VOLNA RÁ

434 tétmérkőzéssel a háta mögött a Manchester City történetének 10. legfoglalkoztatottabb labdarúgója. David Silvánál több gólpasszt az angol élvonalban egyetlen City-játékos sem osztott ki: 106 assziszttal büszkélkedhet a 10 Premier League-idényében. Csak úgy mellékesen szerzett melléjük 60 gólt is. Minden sorozatot figyelembe véve 140 gólpassz és 77 találat a manchesteri mérlege. A tízéves történet, amely egy Tottenham elleni bajnokival vette kezdetét 2010. augusztus 14-én, a vasárnapi Norwich City elleni meccsel lezárult.

S mennyire, de mennyire másként alakulhatott volna!

„Silva rendkívül technikás játékos, de nem az a tizenhatostól a tizenhatosig robotoló típus. Azt gondoltam, hogy a mezőnyben nagyon-nagyon meg fog szenvedni, ha Angliába igazol. Tévedtem, és ennek nagyon örülök” – mondta jelenlegi menedzsere, Pep Guardiola a tíz évvel korábbi gondolatairól. A katalán edző akkor a Barcelona kispadján ült. A gránátvörös-kékek nem, a nagy rivális Real Madrid viszont mindent elkövetett azért, hogy a Valenciában nemzetközi hírnevet szerző középpályás Spanyolországon belül folytassa a karrierjét.

„PIÁS PARTIMASINA? AKKOR NEM KELL!”

A The Athletic által felidézett történet szerint Florentino Pérez klubelnök annyira szerette volna Silvát Madridba csábítani, hogy a 2009–2010-es évad hajrájában, amikor a Real a Valenciát fogadta, az unokatestvéreivel együtt közös fotót is kért a spanyoltól. „Silva egészen zavarba jött a kéréstől, mert sietett volna a csapatbuszhoz – valami sosem változik –, és hol Pérezt, hol a poggyászát méregette tekintetével. Pérez a Real két segítőjét állította gyorsan a táskához, »Akár az öltözőbe is elzárhatják, jövőre úgyis itt lesz rá szüksége«.”

2010 áprilisa: David Silva a Valencia színeiben a Real Madrid ellen (Fotó: AFP)
2010 áprilisa: David Silva a Valencia színeiben a Real Madrid ellen (Fotó: AFP)

A fotó elkészült, néhány héttel később pedig a Real Madrid 30 millió eurós ajánlata is. A tárgyalások a hajrához érkeztek, aztán a madridi klub hirtelen meggondolta magát... Sajtóhírek szerint a szerződés előkészítése közben igyekeztek teljesen profilozni Silvát, és arra jutottak, bármennyire is remek teljesítményt nyújt a pályán, hosszú távon aligha fogja tudni tartani a formáját. A cikkek szerint Silva „nem vigyáz magára eléggé a privát életében, bulizik, alkoholizál”.Az információk elriasztották a Real vezetőit. Az információk, amelyek – látva Silva azóta befutott karrierjét, nyilatkozatait, életútját – jó eséllyel tévesek voltak. S az információk, amelyek utat nyitottak a Manchester City számára a spanyol karmester felé...

„Fogalmam sincs, hogy honnan jöhettek a pletykák. Mindig is igyekeztem profiként viselkedni és profiként élni. Egyáltalán nem voltam boldog a kialakult helyzettől, de haragot sem éreztem. Megvolt az érdeklődés, és talán így akarták rövidre zárni a történetet. Nem tudom, de már nem is számít. Boldog vagyok, mert az akkor hozott döntéseim végül jóknak bizonyultak” – tekintett vissza a történtekre a főhős maga.

Silva 24 esztendősen, újdonsült világbajnokként érkezett Manchesterbe, ahol éppen csak kezdett felpörögni Manszur sejk és az Etihad projektje, a City az erőviszonyokat tekintve felzárkózott az Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United négyes nyakára. Silvával együtt olyan később meghatározó játékosok érkeztek még a Cityhez azon a nyáron, mint Edin Dzeko, Yaya Touré, James Milner vagy Alekszandar Kolarov.

A 2011-es FA-kupa-döntőben a Stoke Cityt győzték le (Fotó: AFP)
A 2011-es FA-kupa-döntőben a Stoke Cityt győzték le (Fotó: AFP)

KLASSZIS SZÜLETIK

Silva még sosem volt légiós – a Valencián kívül csak az Eibarban és a Celta Vigóban szerepelt, mindkét klubnál kölcsönben –, így nem okozott meglepetést, hogy a beilleszkedése eltartott egy darabig. Az angol nyelvvel és az angliai védőkkel egyaránt megszenvedett. Az első kanadai pontjaira egészen október közepéig kellett várnia – a Blackpool ellen viszont rögvest góllal és gólpasszal jelentkezett. November-december környékén aztán elkezdtek beindulni a dolgok, majd 35 bajnokin négy találattal és nyolc assziszttal zárta az első idényét. A City pedig 1977 után először zárt az angol élvonal dobogóján: a Manchester United és a Chelsea mögött lett harmadik. Az első trófeájára sem kellett sokat várnia: az FA-kupát megnyerte a gárda (előtte 1969-ben jött össze a Citynek ugyanez a siker).

A következő évadban a City drámai csatában, az utolsó forduló utolsó másodperceiben szerzett találattal bajnok lett. A Queens Park Rangers ellen 3–2-re megnyert meccs 90. percében Silva adta a gólpasszt Dzekónak – de ezzel még csak 2–2 volt az állás. A végén Mario Balotelli és Sergio Agüero koprodukciója hozta el a diadalt az „égszínkékeknek”. Silva ettől még főszereplő maradt. Mint ahogyan az egész idényben az volt: nyolc góllal és 17 assziszttal zárta a PL-kiírást, ezzel minden korábbi kritikusát elcsendesítette.

ELSŐ A CSALÁD!

Silva és kisfia, Mateo a spanyol válogatott egyik mérkőzésén (Fotó: AFP)
Silva és kisfia, Mateo a spanyol válogatott egyik mérkőzésén (Fotó: AFP)

A spanyol középpályás a következő évadokban is meghatározó tagja maradt a Citynek, mindegy volt, hogy a csapat menedzserét Roberto Mancininek, Manuel Pellegrininekvagy épp Pep Guardiolának hívják. Igaz, főleg sérülései miatt, a 2013–2014-es és a 2015–2016-os idénye sem alakult felhőtlenül. A legnagyobb törést viszont 2017 decembere hozhatta volna el Silva angliai karrierjében. Ekkor született meg a kisfia, Mateo. A kisfiú koraszülöttként, mindössze a terhesség 25. hetében látta meg a napvilágot, élete első öt hónapját pedig kórházban töltötte. Silva állandó ingázásra kényszerült Valencia és Manchester között. A City és Guardiola viszont igyekezett mindenben támogatni az ekkorra már-már klubikonná váló játékost: „Silva bármikor mehet vagy jöhet, amikor csak akar. Ha pontot veszítünk amiatt, hogy nincs velünk, ám legyen. A család minden, az van az első helyen.”

„Nem lehetek elég hálás a szurkolóknak, a csapatnak és elsősorban Pep Guardiolának azért, amilyen megértőek, támogatóak voltak velem életem legnehezebb öt hónapjában. Fantasztikusak vagytok” – mondta Silva, amikor nyolc hónappal fia születése után, a Huddersfield elleni bajnokin végre Mateóval a karjában sétálhatott ki az Etihad gyepére. Ez volt a spanyol 250. bajnokija a Cityben, a csapat 6–1-re nyert, ő pedig sokáig emlékezetes, remek szabadrúgásgóllal koronázta meg a mérföldkőnek számító találkozót.


Silva csapaton belüli szerepéről remek képet ad a City rekordhalmozó idényét bemutató All or Nothing című sorozat is. Az egyik legemlékezetesebb epizód épp az, amelyikben a spanyol hazautazik Mateóékhoz. Talán Guardiola egyik legkülönlegesebb beszéde kötődik a találkozóhoz, amelyen Silva ugyan nem lehet ott, de 1000 fokon égve kéri a játékosait, legyenek bátrak, futballozzanak a lehető legnagyobb kurázsival, és szerezzék meg a győzelmet – nem maguknak, nem magukért, hanem Davidért és a családjáért. A City végül 4–1-re megverte a Tottenhamet. Fernandinho és Benjamin Mendy egyaránt a Silva családnak ajánlotta a sikert.

Silva már 2016-tól hordhatta a City csapatkapitányi karszalagját, majd Vincent Kompany 2019-es távozását követően első számú „csékának” is megválasztották a társak.

NAGYON CSENDES – NAGYON VEZÉR!

David Silva és Kevin De Bruyne remek párost alkotott a City középpályáján (Fotó: AFP)
David Silva és Kevin De Bruyne remek párost alkotott a City középpályáján (Fotó: AFP)

„Kilenc éve van itt, és mindenki tiszteletét elnyerte, ezt pedig most ki is fejezhettük felé – így a csapattárs, a gólpasszok terén jó eséllyel idővel Silvát is túlszárnyaló Kevin De Bruyne. – Kicsit más típusú kapitány, mint Vinny volt. David nagyon csendes típus, viszont ha megszólal, rögvest mindenki odafigyel rá. Megvan a saját stílusa, a pályán is és az öltözőben is az a karakter, aki igyekszik mindent kontroll alatt tartani, ugyanakkor csendesen, fölösleges feltűnés nélkül végezni a dolgát.”

„Volt egy Manchester City addig, és van egy egészen másik Manchester City azóta, hogy David a csapat játékosa. Ő a sikereink katalizátora. Végtelenül hálás vagyok, hogy vele együtt játszhattam ebben a klubban. Amikor valakit függetlenül a klubszimpátiától az egész világon elismernek, ott legenda születik. Ez az, amit David a Cityben elért: legenda lett. A legnagyobb erénye talán az, hogy kész mindent megosztani a társaival – ezzel hozza ki a legjobbat belőlünk. És ezért olyan virtuóz minden passza” – jellemezte a The Sun hasábjain Agüero.

Egy dolog akadt, amit Silva sem kerülhetett el az évek során: a sebesség megkopása. Míg fiatalabb korában rendre balról indult, ahogy teltek az idények, úgy került egyre beljebb a pályán. Guardiola Manchester Cityjében aztán szinte már csak kényszerből játszott a széleken. Ezt viszont – ahogy a FourFourTwónak adott 2018-as interjúban elmondta – cseppet sem bánja.

„Olyan posztra tett, ahol a jó tulajdonságaim jobban érvényesülnek. Vannak kisebb különbségek, ha az ember középen játszik, de egyértelműen ez a legjobb hely a számomra, mert nagyon szeretem tartani a labdát.”

Pep Guardiola lenyűgözőnek tartja David Silva eddigi karrierjét (Fotó: AFP)
Pep Guardiola lenyűgözőnek tartja David Silva eddigi karrierjét (Fotó: AFP)

Gyakran hasonlítják honfitársaihoz, Xavihoz és Andrés Iniestához, és hozzájuk hasonlóan könnyedén találja meg passzaival csapattársait. A nagy rivális Manchester United ikonja, Gary Neville hibátlannak nevezte Silva játékát, korábbi csapattársa, Pablo Zabaleta pedig egészen odáig ment, hogy egy szinten emlegesse Lionel Messivel.

„A kemény munka a legfontosabb – fejtegeti szürke melegítőjében és fekete baseballsapkájában. – Nincsen semmi titok. Ha valaki folyamatosan szeretne a csúcson maradni, annak dolgoznia kell.”

„Persze, a passz a játékom legfontosabb eleme. Nélküle nem lennének helyzeteink, nem lőnénk kapura, és nem születnének gólok. Passzok nélkül nem lesz gól. Az a feladatom, hogy megkönnyítsem a csatáraink életét, hogy megtartsam a labdát, és továbbadjam.”

A CITY ÖRÖK HÁLÁJA

Bár a búcsúidényében egyre többször szorult a kispadra – többnyire épp De Bruyne szenzációs teljesítménye miatt –, így is összehozott hat gólt és tíz gólpasszt a Premier League-ben. A legjobb meccsét talán a 34. fordulóban, a Newcastle United ellen játszotta. A City 5–0-ra nyert, David Silva két gólpasszt osztott ki, a kettő között maga is betalált, és a meccs embere lett. Guardiola alig győzte a dicsérő jelzőket halmozni, amikor honfitársa teljesítménye szóba került.

David Silva remekelt a Newcastle ellen (Fotó: AFP)
David Silva remekelt a Newcastle ellen (Fotó: AFP)

„Az idény csúcsformáját látjuk nála, fantasztikusan játszik. A szurkolók sajnos nem láthatják, de a búcsúmeccsére előttük fog sor kerülni. Elképesztő legenda, a kis területeken való játékot tekintve sohasem láttam még ilyen jó futballistát” – idézte a menedzsert a BT Sport.

„Könnyű az oldalán játszani – jellemezte De Bruyne Silvát a The Athleticnek – Örülök, hogy sokszor játszhattunk egymás mellett. Remek kapcsolat alakult ki köztünk a pályán. Mellette minden olyan egyszerűnek tűnik, csak ránézel, és azt érzed, mindent az irányítása alatt tart, rendkívül okos és technikás, de a legkülönlegesebb képessége az, ahogyan a játékot kontrollálni képes a középpályáról.”

Manchester kék-fehér felén jó ideje készülnek már a napra, amikor David Silva elbúcsúzik a csapattól. Hogy ki veheti át a helyét? Az öltözőben teljes egészében senki. A pályán viszont – az angol sajtó egy része úgy tippelte –Bernardo Silva megszerzése után a portugálra is hasonló karrierút várhat, mint a spanyol névrokonra: többnyire a szélen játszik most még, aztán, ahogy telik az idő, úgy kap egyre több szerepet a középpálya középső részén. A legfőbb örökösként mégsem őt, sokkal inkább Phil Fodent emlegetik.

Előttem az utódom? Jelképes csere a Citynél David Silvával és Phil Fodennel (Fotó: AFP)
Előttem az utódom? Jelképes csere a Citynél David Silvával és Phil Fodennel (Fotó: AFP)

„David helyére nem veszünk új játékost, mert itt van velünk a posztjára Phil. Hosszú út áll még előtte, és rengeteget kell tanulnia, de hiszem, hogy képes lehet felnőni a feladathoz. A tehetsége adva van” – idézte Guardiolát a The Guardian.

130 éves csúcs
Manchesteri karrierje során egy egészen különleges csúcsot is elért: az FFT cikke szerint 130 éve nem esett meg olyan egyetlen futballistával sem, hogy egyhuzamban 26 megnyert tétmérkőzésen szerepeljen – 2018-ban a Basel elleni 4–0-ra megnyert BL-meccs jelentette David Silva számára az új csúcsot. A győzelmi sorozat 2017 augusztusában Bournemouth-ban indult, és az angol bajnokság 1888 óta íródó történetében példátlan. Persze előfordult ebben a periódusban, hogy a City döntetlent játszott vagy kikapott, de Silva ezen meccsek egyikén sem lépett pályára. Megfordítva a dolgot: a spanyol nélkül még Pep Guardiola 100 pontos, PL-győztes gépezete is dadogott.

David Silvánál a bemutatkozása óta (2010–2011) senki sem alakított ki több helyzetet a Premier League-ben – kmajd 800 ziccerpassza van, míg Eden Hazard 598-nál megállt azzal, hogy az előző évad végén a Real Madridhoz szerződött a Chelsea-ből. Az adott időszakban több gólpassza sincs senkinek (106) – Kevin De Bruyne 65-nél jár, Christian Eriksen 62-ig jutott.

„Lenyűgöző karrier az övé. A lejátszott meccsei száma, a játéka minősége, a trófeák, amelyeket segített megnyerni a klubnak... Nincsenek rá jelzők. Azon öt-hat játékos közé tartozik, aki a hátán vitte a csapatot, hogy az eljuthasson arra a szintre, ahol most tart. S ezért mindig hálás lesz neki a Manchester City” – búcsúzott Silvától a klub honlapján Guardiola.

Silva utolsó bajnokijait a koronavírus miatt nem követhették a helyszínről a szurkolók (Fotó: AFP)
Silva utolsó bajnokijait a koronavírus miatt nem követhették a helyszínről a szurkolók (Fotó: AFP)

S hogy mit hozhat a folytatás?

Az elmúlt egy évben az Egyesült Államok, Japán, Kína, valamint a hazatérés, azaz Spanyolország is szóba került a zuhanyhíradóban, ha David Silva jövője volt a téma.

Hivatalos bejelentés még nincs, ám a középpályás többször beszélt arról, nem szeretne úgy visszavonulni, hogy nem futballozott Gran Canaria legjobb csapatában, a Las Palmasban. Elnézve az idei teljesítményét, még az sincs kizárva, hogy a jelenleg másodosztályú együttes előtt akár korábbi csapatán, a Valencián is tudna még segíteni. Nevelőegyesülete mindenesetre már jelezte szándékát, szívesen viszontlátná a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok labdarúgóját.

Mindez a jövő zenéje.

Amit korunk – még mindig – egyik legjobb karmestere vezényel.

David Silva és a Manchester City sokáig elérhetetlennek hitt magasságokba jutott együtt (Fotó: AFP)
David Silva és a Manchester City sokáig elérhetetlennek hitt magasságokba jutott együtt (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik