FFT: Oszama sem tudta elképzelni futball nélkül az életét

FFT FFTFFT FFT
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 12:21
null
Oszama bin Laden sem tudta elképzelni futball nélkül az életét (Fotó: fourfourtwo.hu)
Az al-Kaida 2011-ben kivégzett vezére sem tudta elképzelni futball nélkül az életét: Oszama bin Laden az Arsenalnak szurkolt, megszállott labdagyűjtő volt, és FourFourTwo-t olvasott.

 

Az Egyesült Államok 2011-ben likvidálta az al-Kaida terroristavezérét, a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni támadások állítólagos kitervelőjét, a rettegett Oszama bin Ladent. Vagy nem.

2001. szeptember 11. óta ugyanis annyian és annyiszor vonták kétségbe az Oszama bin Ladennel és az al-Kaidával kapcsolatos hivatalos amerikai véleményeket, hogy ne csodálkozzunk, ha holttest nélküli halála kap­csán is több a kétely, mint a bizonyosság.

Biztosan csak azt tudhat­juk, hogy az 54 évesen (vagy korábban…) elhunyt dzsihá­dista vezető a futball iránti szerelmében is megszállott volt. Maga is rúgta a bőrt kis­gyerekként Rijádban, ahol, akárcsak a világon minde­nütt, a legfőbb szórakozást a foci jelentette.

„Kőkemény csatákat vívtunk, reggeltől estig a pályán voltunk, vérre menő ütközetek voltak ezek, amelyekben mindenki odatette magát – emlé­kezett a gyermekkori barát, Kaled Batarfi. – Kivéve Oszamát. Ő volt közöttünk az egyetlen, aki pusztán a játék öröméért jött le közénk, imádta a futballt.”

Amikor 2001 szeptemberében New Yorkban ledőltek a World Trade Center ikertornyai, az Oszama bin Laden által vezetett szervezettel és vezérével lett tele a sajtó. Az angol bulvárlapok például arról sem feledkeztek meg, hogy 1993–1994-ben, amikor az akkor a harmincas évei közepén járó Oszama egy műtétre várva Londonban élt, olthatatlan sze­relemre gyulladt az Arsenal iránt.

Miután az Egyesült Államok az al-Kaidára és Oszamára húzta a 2001-es merényleteket, az ijedt arsenalosok gyorsan örökre kitiltot­ták a Highburyből, majd az Emiratesből a nyugati világ főellen­ségét, ahogyan a szóvivőjük 2001 novemberében nyilatkozott: „Olvastuk az újságokat. A jövőben Oszama nem teheti be a lábát a stadionunkba.”

Esze ágában sem volt. Persze, túlzás lenne azt állítani, hogy a dúsgazdag szaúdi család­ból származó terroristavezért ki sem lehetett robbantani a Highburyből, de a legnagyobb meccseken sze­mélyesen is ott volt. Életrajzírója, Adam Robinson összesen négy esetet említ, köztük az „ágyúsok” 1994-es Kupagyőztesek Európa-kupája-menetelésének két emlékezetes mér­kőzését, a belga Standard Liege elleni nyolcaddöntő 3–0-s első felvonását (a liége-i visszavágón nem volt ott, pedig láthatta volna, amint Wrighték hetet vágnak) és a Paris Saint-Germain elleni elődöntőbeli 1–0-t, amit egyik kedvence, Kevin Campbell találatával nyert meg az Arsenal.

Viszont a Highbury hangulata örökre beégett Oszama emlékezetébe, később sem mulasz­totta el emlegetni, milyen hatással volt rá a lelátói tömeg, amelyhez foghatót soha sehol nem látott. Londonból mindenesetre egy Ian Wright feliratú Arsenal-mezzel utazott haza, Szaúd-Arábiába, ezt vitte ajándékba a sorban a harmadik feleségétől származó kisfiának, Abdullahnak. (Az már csak hab a tortán, hogy amikor az Oszama bin Laden „ágyúsok” iránti rajongásáról szóló hírek napvilágot láttak, az Arsenal honlapján egy fórumozó még hálál­kodni is kezdett, mondván, így legalább bizto­san nem Észak-London lesz a brit fővárosban az al-Kaida első számú célpontja…)

A rettegett terroristavezér és a futball kapcsolatát bemutató 2011-es izgalmas FFT-cikk elolvasható immár online is, a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik