FFT: Mesék az 1990-es évekből – Alan Shearer

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 10:43
null
Bajnokságot nyert a Blackburnnel, egy évvel később egy nemzet várta tőle a csodát (Fotó: AFP)
Így kezdődött élvonalbeli karrierje egy élő legendának. Bajnokságot nyert a Blackburnnel, villogott az 1996-os Eb-n, majd hazatért Newcastle-be – Big Al mindezt megidézi a FourFourTwo-nak.

 

Shearer meghatározó alakja volt az angol labdarúgásnak, 1995-ben bajnokságot nyert a Blackburnnel, és alig egy esztendővel később egy egész nemzet tőle várta, hogy az 1966-os vb után harminc évvel újabb diadalra vezeti Angliát a hazai Európa-bajnokságon. A torna gólkirálya lett, és két gólt vágott a hollandok elleni, 4–1-es angol győzelemmel végződő meccsen a Wembleyben, alighanem ez volt a legnagyobb angol hőstett, amióta az FFT létezik. No, meg persze a müncheni 5–1 a vb-selejtezőn, Németország ellen.

Csapatkapitányként vezette ki az angol válogatottat az 1998-as franciaországi világbajnokságra, majd – az egyébként rossz emlékű 2000-es Eb-n – az ő góljával verte meg Anglia Németországot, 1966 óta először.

Miután visszavonult a válogatottságtól, még átírta a Newcastle-nél a házi rekordok könyvét, megdöntve Jackie Milburn 200 gólos bajnoki csúcsát 2006 februárjában.

Az Alan Shearerrel készült exkluzív FFT-interjú elolvasható magyarul a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik