FFT: kevesen gondolnák, de ez a brit futballkultúra alapköve!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 16:30
A futballmérkőzésekre készülő műsorfüzetek sokak szemében már a múlt részét képezik, pedig ma is szép számban készülnek. Angliában a 10 (!) legmagasabb osztályban egyenesen kötelező!

„A Seaham Red Star tartalékcsapatának a meccsén jártam, és láttam, ahogy a közönség félidőben a programfüzetemet lapozgatja – mondja Mike Rayner, aki meccsfüzetek gyártására szakosodott. – Nagyon jó érzés, hogy a munkádat tartják a kezükben, miközben olvassák is.” „A Seaham Red Star tartalékcsapatának a meccsén jártam, és láttam, ahogy a közönség félidőben a programfüzetemet lapozgatja – mondja Mike Rayner, aki meccsfüzetek gyártására szakosodott. – Nagyon jó érzés, hogy a munkádat tartják a kezükben, miközben olvassák is.”

Seaham Sunderlandtől délre fekszik az északkeleti parton, és illik rá a mondás: arra még a madár sem jár. Az ilyen helyeken a programfüzet éppen annyira része a közösségépítésnek, mint a találkozók előtt elfogyasztott sör.

„Gyakran hívnak bennünket olyan londoni szurkolók, akik minden hétvégén máshova mennek mérkőzésre, miközben kirándulnak is egyet, és az első kérdésük, hogy van-e programfüzetünk, illetve kitűzőnk. Ahol nemleges választ kapnak, oda nem is utaznak el. Más célpontot választanak.”

Rayner azt is elmondja: soha egyetlen meccsfüzetet sem dobott el azóta, hogy 53 éve kilátogatott első mérkőzésére. Azon a héten, amikor az FFT felkereste, öt példánnyal gyarapodott a gyűjteménye, mert ott volt a Thornaby, a Hebburn Town, a Sunderland Ryhope Community Association, a Boldon CA és a Jarrow Roofing mérkőzésén. Profi futballal csak a tévében találkozott abban a hét napban, méghozzá, amikor leült megnézni nagy kedvence, a Middlesbrough meccsét a Charlton ellen a Championshipben.

Egy igazi megszállott. De nélküle és a hozzá hasonlók nélkül aligha születhetnének meg a füzetek, amelyeknek muszáj megszületniük, hiszen a brit futballkultúra alapkövei. A 2013–14-es idény kezdetén meghirdették, hogy megbüntetik a Northern League azon csapatait, amelyek nem jelentetnek meg műsorfüzetet. A büntetések 50-től 200 fontig terjedhetnek.

Igen, jól olvasták: a kluboknak muszáj készíteniük saját programfüzetet a hazai mérkőzésekre egészen az angol futball tizedik szintjéig.

A FourFourTwo terjedelmes riportban mutatja be azokat a szerkesztőket és a szurkolókat, akiknek az elmaradhatatlan meccsfüzetek köré szerveződik az élete. A cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik