A. Sánchez bravúros fejese és Herrera bombája döntőbe küldte az MU-t

Vágólapra másolva!
2018.04.21. 18:11
null
Alexis Sánchez bravúros fejese a mérkőzés legszebb megmozdulása volt (Fotó: AFP)
Elsőként a Manchester United jutott be az angol labdarúgó FA-kupa döntőjébe, miután a Wembley Stadionban 2–1-re legyőzte a Tottenham Hotspurt. A Spurs korán megszerezte a vezetést Dele Alli góljával, ám Alexis Sánchez bravúros fejesével az MU még az első félidőben egyenlített, hogy aztán Ander Herrera 62. percben esett találatával kivívja a fináléba jutást.

 

ANGOL FA-KUPA, ELŐDÖNTŐ
MANCHESTER UNITED–TOTTENHAM HOTSPUR 2–1 (1–1)

London, Wembley. Vezette: A. Taylor
Man. Utd.: De Gea – Valencia (Darmian, 80.), Smalling, P. Jones, A. Young – Matics, Pogba, Herrera – Lingard (Rashford, 83.), R. Lukaku, A. Sánchez (Fellaini, 96.). Menedzser: José Mourinho
Tottenham: Vorm – Trippier, D. Sánchez, Vertonghen, B. Davies (Lucas Moura, 68.) – Dier, Dembélé (Wanyama, 78.) – Eriksen, Alli, Szon Hung Min (Lamela, 86.) – Kane. Menedzser: Mauricio Pochettino
Gólszerző: A. Sánchez (24.), Herrera (62.), ill. Alli (11.)

Pár perc tapogatózás után a Tottenham olyan periódussal rukkolt elő, hogy akár húsz perc alatt az elődöntő sorsát is eldönthette volna – nem tette, és ezt később nagyon megbánta. A 11. percben Davinson Sánchez nézett fel, majd a védővonalból csodálatos indítással találta meg a jobb szélen induló Christian Eriksent. A Spurs „esze" benézett, majd precízen centerezett, Dele Alli a hosszún menetrendszerűen érkezett, és meg is szerezte a vezetést a londoniaknak (0–1).

A gól után teljesen elvesztette a fonalat hosszú percekig a Manchester United, más kérdés, hogy a Spurs nem tudott élni egyetlen lehetőségével sem, pedig gyakorlatilag percenként dolgozta ki a helyzeteket az MU kapuja előtt. A büntetés a 24. percben jött: előbb Kieran Trippier hibázott, aztán Mousa Dembélé saját térfelén totojázott, Paul Pogba agresszívan labdát szerzett, majd pontosan ívelt a hosszúra, ott pedig Alexis Sánchez remek, kifacsart testhelyzetből leadott fejessel küldte a labdát a kapu jobb oldalába (1–1). Sánchez valódi Wembley-specialista, nyolcadik mérkőzésén ez volt a nyolcadik gólja az angol nemzeti stadionban.

A félidő hátralevő részében a Spurs valamivel jobb volt, igaz, fölénye nem volt hasonló a 10.-20. perc között látotthoz. A slusszpoén még így is a Tottenhamé lehetett volna, ám Eric Dier megpattanó lövése az első félidő hosszabbításában a jobb oldali kapufa tövét találta el.

A második játékrészben esett a tempó és látványosan óvatosabb lett mindkét csapat, a 60. percig kisebb lehetőséget feljegyezhettünk, igazi helyzetet nem. Amikor helyzet lett, az egyből gólt is hozott: a 62. percben egy hosszan felívelt labdáért Lukaku harcolt meg, az előreívelés pedig Alexis Sánchezhez került. Sánchez középre passzolt, Lukaku belebökött az átadásba, mely Jesse Lingard felé csorgott. Lingard nagyon okos megoldást választva elengedte a labdát, mert látta, hogy tökéletes lövőhelyzetben érkezik Ander Herrera, aki nagy erővel, laposan a kapu közepébe lőtt 14 méterről (2–1).

Innentől a várható forgatókönyv szerint folytatódott az elődöntő: az MU nem kockáztatott és várta a kontralehetőségeket, a Spurs pedig próbált helyzeteket kialakítani. Inkább José Mourinhóék elképzelése alapján alakult a meccs – a kontralehetőségek valóban megvoltak, a Tottenham-helyzetek viszont elmaradtak, a fehér mezesek csak egy nagyon veszélyes Eriksen-átlövést tudtak felmutatni.

Az idő fogyott, a Manchester Unitednek meg egyre jobban feküdtek a pályán történtek – a Spurs teljesen ritmustalanul futballozott, az MU nagyon magabiztosan rombolt és rendszeresen húzta az időt, no meg várta a sanszot, hogy eldöntse egy megindulásból a mérkőzést. Végül erre sem volt szükség: a Tottenham teljesen ötlettelenül erőlködött, a Manchester United megőrizte minimális előnyét, és 2–1-es győzelemmel kivívta a döntőbe jutást! José Mourinho csapatának a Chelsea vagy a Southampton lesz az ellenfele a fináléban.

PERCRŐL PERCRE

98. perc. VÉGE! A MANCHESTER UNITED 2–1-RE LEGYŐZI A TOTTENHAMET, ÉS BEJUT A MÁJUS 19-I DÖNTŐBE, MELYBEN VAGY A CHELSEA, VAGY A SOUTHAMPTON LESZ AZ ELLENFELE! KÖSZÖNJÜK FIGYELMÜKET!

97. perc. Eriksen rossz felívelése után mindenki tudja már, ennek vége.

96. perc. CSERE. Sánchez le, Fellaini be.

94. perc. Wanyama lövése vágódik le. Nyom a Spurs, de teljesen ötlettelenül.

91. perc. Rashford saját térfeléről indul és keveredik helyzetbe, ám Dier remek mentéssel versenyben tartja a Spurst.

90. perc. 5 perc a hosszabbítás.

90. perc. SÁRGA LAP! Herrera is kap egy sárgát.

89. perc. Lamela csavarja be a megítélt szabadrúgást, Wanyama tankként érkezik, de a labda „élére esik”, és a fejéről kapu fölé pattan.

88. perc. Vertonghen (!) a bal szélen (!) egy gyönyörű csellel (!) átveri Alexis Sánchezt, aki lerántja.

87. perc. Lucas Moura meg egy rossz átlövéssel jelentkezik.

86. perc. AZ UTOLSÓ SPURS-CSERE. Szon Hung Mint Lamela váltja.

85. perc. SÁRGA LAP! Rashford felveszi a Kengyelfutó Gyalogkakukk sebességét a bal szélen, majd Baji Balázs technikájával átugorja a becsúszó Davinson Sánchezt, a játékvezető műesésnek ítéli meg az esetet. Megkérdőjelezhető döntés.

83. perc. MU-CSERE. Lingard lesántikál a pályáról, megtapsoltatja magát, jön a helyére Marcus Rashford.

81. perc. SÁRGA LAP. Lingardba most Dier rúg bele, az MU 14-esét már mindenki megrugdosta a Spurs védői közül, de elég alaposan.

80. perc. CSERÉL AZ MU IS. Valencia helyére Darmian áll be. Valencia megkísérli minden idők leglassabb cseréjét bemutatni, aztán elfelejti átadni a csapatkapitányi karszalagot, amelyet végül Young kap meg.

79. perc. A szabadrúgásból csak egy pocsék, messze kapu fölé szálló Vertonghen-lövés lesz.

78. perc. SPURS-CSERE. Dembélé helyére Wanyama, posztra jön a frissítés.

77. perc. Kapuja elé nyomja az MU-t a Spurs, Lucas Moura viszont egy rossz passzal lélegzetvételhez juttatja a manchesterieket. Illetve juttatná, mert Valencia elesik Alli mellett, viszont szabadrúgás nincs. Alli befelé indulna, Valencia faultolja, szabadrúgás.

75. perc. SZÉP LÖVÉS, SZÉP VÉDÉS! Jobbösszekötőből Pogba suvasztja rá a labdát félmagasan, nagy erővel, Vorm szögletre ment. A korner nem jó.

73. perc. HUHH! Eriksennek készíti le a labdát Alli, a dán középpályás 24 méterről pazar, ballábas lövést ereszt meg, amely elzúg a bal oldali kapufa mellett, és telibe kap egy üveget. De Geának köze nem volt hozzá, ami azt illeti...

72. perc. Egy kontra végén Lukaku marad magára, de becsülettel lövőhelyzetbe küzdi magát, majd tüzel is. Erős, de nem pontos a lövés, Vorm simán védi.

72. perc. Ashley Young elkezdi az időhúzást, kap egy sárga lapot. Különösebben nem rendíti meg.

70. perc. Dembélé nem teljesen okos módon odacsap ellenfelének, ám megússza retorzió nélkül.

68. perc. CSERÉL A SPURS. Ben Davies helyén Lucas Moura a pályán.

62. perc. VEZET A MANCHESTER UNITED, 2–1, ANDER HERRERA! Nem kell helyzet, jó a gól is! Balról építkezik az MU, a tizenhatos előtti Sánchez-keresztpasszba Lukaku belekap, az így továbbcsorog. Lingard nagyon okosan elengedi a labdát, mert látja, hogy lendületből, szemben a kapuval érkezik Herrera. A középpályás meg is jön, és 14 méterről kegyetlen erejű lövést küld Vorm kapujába.

Herrera erős lövése a Spurs kapujába tart (Fotó: AFP)
Herrera erős lövése a Spurs kapujába tart (Fotó: AFP)

57. perc. Eriksen megint a jobb szélen kavar, élesen, az alapvonal közeléből középre küldött labdájáról Kane és Alli is jócskán lemarad.

56. perc. AZ LEHETŐSÉG! A jobb szélen Herrera vágtat egy meredek passzal, majd élesen, laposan, de legfőképpen pontosan középre ad, viszont Jesse Lingard nem tud mit kezdeni a labdával.

55. perc. Sokkal visszafogottabb a tempó, sokkal óvatosabb mindkét csapat. Remélhetőleg azért nem a hosszabbításra „gyúrnak.”

52. perc. Eriksen középen tör előre, előbb lövőhelyzetet keres, aztán passzolna, de nem tud túljárni ezúttal a védők eszén. Az ellencsapás végén Lingard eltűnik a tizenhatoson belül, Vertonghen lökött rajta egyet, de Taylor játékvezető nem lát okot a közbeavatkozásra. A VAR sem, hiszen van videoasszisztens, szólhat egyértelmű bírói hiba esetén.

50. perc. Dele Alli nem tagadja meg indolens reputációját, és kap egy sárga lapot.

46. perc. Így aztán kevésbé zsúfolt lelátók előtt a Spurs kezdi a 2. félidőt. Nem cserélt egyik edző sem.

Szokás szerint a csapatok sokkal hamarabb jönnek vissza, mint a VIP-szektorban ülők a büféből.

45+3. perc. EZZEL VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Remek mérkőzés, a Spurs a kezdeti ismerkedés után a 11. percben megszerezte a vezetést, és sokkal jobban játszott ebben a periódusban, ám nem tudta növelni az előnyt, hiába dolgozta ki sorozatban a lehetőségeket. A büntetés nem is maradt el, a Wembley-specialista Alexis Sánchez a 24. percben remek fejes góllal egalizált. Az első félidő alapján kicsit jobb volt a Tottenham, de ezt a játékot eredményre játsszák, nem pontozásra. SZÜNET!

45+3. perc. Alli középre kanalazott labdája meg a kapu tetejére esik.

45+2. perc. KAPUFA A SLUSSZPOÉN! Dier lövése kocogtatja meg a jobb oldali kapufa tövét, De Gea érdeklődő tekintetétől kísérve.

45. perc. 2 perc a ráadás.

44. perc. POGBA! A francia 23 méterről csűr rá egy labdát, amely elkezd kanyarodni a bal alsó sarok felé, ám Vorm szögletre ment. A szöglet után mentik a labdát, Herrera kapásból visszalövi, nagyon rosszul.

41. perc. Eriksen nyes pazar labdát Szon elé, aki a bal oldalon az alapvonalig robog (kénytelen, mert rosszul vette át a labdát), aztán egy szögletet harcol ki. A szöglet gyenguska, De Gea leszedi.

37. perc. MEKKORA LABDA! Eriksen egészen zseniális labdát ível az MU-térfél közepéről a bal szélen (lesről) induló Szon elé. Intés nincs, a dél-koreai támadó kevéssel fölé bombáz kapásból!

35. perc. Szon Hung Min elzuhan a jobb szélen Pogba mellett, majd hisztirohamot kap, és magyaráz a bírónak, akit ez nem hat meg. Pochettino is magyaráz, ő alighanem szívesen látna egy sárga lapot Pogbának. Mindenesetre Spurs-szabadrúgás. Eriksen beadása rossz.

34. perc. Eriksen elvégez egy trükkös szabadrúgást, de ezzel leginkább Trippiert lepi meg, aki jobbról nem tud pontosan keresztbe ívelni.

29. perc. Szon Hung Min földre küldi Alexis Sánchezt, ez is sárga lap.

28. perc. MU-HELYZET! Lukaku csörtet előre, majd jön a beadás, amely az ötös előtt üresen találja meg Jesse Lingardot! Lingard meg elront egy sokkal könnyebb helyzetet, mint amelyből Sánchez gólt szerzett.

27. perc. Valencia gyűjti be az elődöntő első sárga lapját.

24. perc. EGYENLÍT A UNITED, ALEXIS SÁNCHEZ, 1–1! Dembélé hibázik, Pogba agresszívan letámadja és megszerzi tőle a labdát, majd tökéletesen ad középre a jobb szélről, a hosszún Alexis Sánchez ugrik, és remek mozdulattal visszafejeli a labdát a kapu jobb oldalába, majd térden csúszik az MU-tábor elé!

Sánchez 8 mérkőzést játszott eddig a Wembleyben, 8 gólt szerzett, 3 FA-kupa-elődöntőben pedig négyet. Elég jó...

Alexis Sánchez bravúros fejessel egyenlített ki (Fotó: AFP)
Alexis Sánchez bravúros fejessel egyenlített ki (Fotó: AFP)

20. perc. Most Szon lövését blokkolják le, Davies szöglete veszélytelen. 20 perc után a Manchester United számára hízelgő az 1–0-s hátrány.

17. perc. MEG EZ IS! Újabb gyors Spurs-akció, Kane centerben kapunak háttal kapja a labdát, lövésre készíti le Eriksennek, aki rafkósan lőne a hosszú alsóba, ám elvéti a jobb sarkot.

Mondjuk azt, az MU tíz perc után eléggé elvesztette a fonalat, és most nem leli, nem leli.

16. perc. EZ IS HELYZET! Szon lövi be élesen a labdát a bal szélről, középen Jones nagyot ment a centerben érkező Alli elől.

14. perc. MAJDNEM KETTŐ! De Harry Kane centikkel lemarad a labdáról, hiába vetődik be a hosszú saroknál.

11. perc. VEZET A TOTTENHAM, 0–1, DELE ALLI! Davinson Sánchez jó 40 méteres indítást küld hátulról a jobb szélen sprintelő Eriksen elé, aki halálpontosan centerez, a hosszún Allinak meg gyakorlatilag már csak a hálóba kell segítenie a labdát. Megteszi. Sánchez fantasztikus meglátással indította a Spurs akcióját!

Kane, Alli és Eriksen már 11 perc után ünnepelhetett (Fotó: AFP)
Kane, Alli és Eriksen már 11 perc után ünnepelhetett (Fotó: AFP)

9. perc. Az első kisebb lehetőség, egy beívelés után Lukaku fejel 12 méterről, de jócskán elvéti a kaput.

7. perc. Nézzük, jobbról jobb lesz-e a szöglet. Most Lingard csavar, ezt is mentik a védők.

5. perc. United-szöglet balról. Sánchez csavarja a kapu felé, a röviden simán mentik.

4. perc. Kane megindul, majd két védő között fűbe harap, szabadrúgást viszont nem kap. Az MU egyből visszatámad, hosszú labda Romelu Lukaku felé, ám Davinson Sánchez közbelép.

1. perc. 20 másodperc kellett az első lövéshez, majd az első szöglethez, Kane kísérlete pattant ki. A korner veszélytelen, de aztán Eriksen remek labdát ad Szonnak, aki középre adna balról, Valencia ment, szöglet ez is.

1. perc. A Manchester United kezdte a mérkőzést!

A gyepen a csapatok, mindkét gárda hagyományos mezében. Piros-fehérben a Manchester United, fehér-mélykékben a Spurs, mely ugyan hivatalosan vendégként játszik, de hát bajnoki találkozóit stadionja építése miatt itt vívja.

A Spurs október 25. és március 6. között nem kapott ki a Wembleyben, azóta kétszer is, a Juventustól a BL-ben, a Manchester Citytől a bajnokságban.

A Tottenham az AFC Wimbledon elleni 3–0-val nyitott, aztán megismételt mérkőzésen (1–1, 2–0) ejtette csak ki a negyedik ligás Newport Countyt. A következő körben a harmadosztályú Rochdale ellen is újrázni kellett (2–2, 6–1), ehhez képest a negyeddöntő a szintén PL-csapat Swansea ellen tükörsima volt, 3–0 idegenben.

A Premier League csapatai a 3. körben kapcsolódtak be az FA-kupába. A Manchester United hazai pályán 2–0-ra győzte le a Derby Countyt, idegenben 4–0-ra a Yeovilt, idegenben 2–0-ra a Huddersfieldet, a nyolc között pedig 2–0-ra a Brighton & Hove Albiont, tehát José Mourinho csapata még eddig gólt sem kapott a kupában.

Címvédés már nem lesz, hiszen a 2017-es győztes Arsenalt január 7-én kiejtette a Nottingham Forest.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Jöjjön az első elődöntő a 2017–18-as angol FA-kupában. A világ legnagyobb hagyományú kupasorozatában a Manchester United és a Tottenham Hotspur csap össze, holnap pedig ugyanígy a Wembleyben a Chelsea és a Southampton mérkőzik meg egymással.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik