Így készül a 12 méter magas festmény (Fotó: Chelsea Football Club)

A tizenkétszer hét méteres festményt Solomon Souza brit-izraeli művész készíti, rajta három korábbi labdarúgó jelenik meg, köztük Weisz Árpád is!

Weisz Árpád 1896-ban született, hat alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban. Edzőként Olaszországban egyszer nyert bajnokságot az Interrel (amelyet akkor Ambrosianának hívtak), háromszor az akkor fénykorát élő Bolognával. Utóbbi klubbal 1938 nyarán 4:1-re legyőzte a Chelsea-t, ami óriási eredménynek számított.

Zsidó származása miatt ellehetetlenítették az életét, az 1938-as bajnokságban öt forduló után át kellett adnia a helyét a német Hermann Felsnernek, s mivel a faji törvények rá is vonatkoztak, el kellett hagynia Itáliát. Párizsba, majd Hollandiába menekült, utóbbi országban a Dordrecht csapatánál dolgozott. A náci invázió után innen vitték el 1942-ben feleségével, a szombathelyi Rechnitzer Ilonával, 12 éves fiával és 8 éves lányával együtt a haláltáborba. Auschwitzban hunyt el, 1944. január 31-én.

A festményen megjelenő másik játékos Julius Hirsch, aki első zsidó játékosként lépett pályára a német válogatottban. 1938-ig edzősködött, majd 1943-ban Auschwitzba deportálták, ott halt meg 1945-ben.

A harmadik személy Ron Jones, egy walesi katona, aki háborús fogolyként érkezett a koncentrációs táborba. Neki szerencséje volt, ugyanis feladatul kapta, hogy amikor az őrök futballoznak, neki is részt kell vennie a játékban. 2019 szeptemberében, 102 évesen hunyt el.

„A klubunk és Roman Abramovics tulajdonos úgy gondolja, rendkívül fontos megemlékezni Auschwitz felszabadításának közelgő, hetvenötödik évfordulójáról. Azáltal, hogy festetünk egy képet három egyedülálló labdarúgóról a stadionunkon, reméljük, inspiráljuk a jövő generációit, hogy mindig küzdjenek az antiszemitizmus, a diszkrimináció és a rasszizmus ellen, bárhol is tapasztalják azt” – fogalmazott Bruce Buck, a Chelsea elnöke.

A képet január 15-én mutatják be a nagyközönségnek. 

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja két hét múlva, január 27-én lesz. Az angol klub fent említett kezdeményezése a Say No To Antisemitism kampány része, ami mára az egyesület kultúrájának, identitásának hangsúlyos alkotóeleme.