Chelsea: „Ha nincs klasszis kapusod, nem nyersz bajnokságot”

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2020.09.15. 14:01
null
Kepa Arrizabalaga egyelőre élvezi Frank Lampard bizalmát (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) nyitó fordulójában a Chelsea, ha nem is könnyedén, de idegenben 3–1-re legyőzte a Brighton & Hove Albiont. Frank Lampard, a vendégek vezetőedzője a mérkőzés után elmondta, elégedett kapusa teljesítményével – noha a hazaiak egyenlítő találatában erősen megkérdőjelezhető Kepa Arrizabalaga felelőssége.

A Chelsea a nyári átigazolási időszak alatt már hat játékost is szerződtetett, ám a szurkolók nem bánnák, ha egy kapussal is bővülne a keret. Kepa Arrizabalaga 2018 nyarán, 80 millió euróért igazolt a londoni együttesbe – a transfermarkt.de most 28 millióra becsüli az árát –, s két teljes idénye alatt rengeteg kritika érte a 25 éves spanyol játékost. Először akkor cikkeztek róla hosszabban, amikor Maurizio Sarri irányítása alatt 2019 februárjában a Manchester City ellen 11-esekkel elveszített angol Ligakupa-döntőn nem volt hajlandó elhagyni a pályát, miután az edzője le akarta őt cserélni.

Az eset kapcsán sok londoni szurkoló megkérdőjelezte a fiatal kapus szerepét a klubnál, azóta pedig egyre több kritika éri a teljesítménye miatt. Frank Lampard az előző idény végén kulcsmérkőzéseken ültette le a padra, ám a 38 éves Wilfredo Caballero sem tudott maradandót nyújtani.

A Brighton elleni, nyitó fordulóbeli meccsen ismét Kepa védett, ám a Chelsea kapott góljában felvetődik a kapus szerepe. A spanyol játékos lassan reagált a hosszúra tekert labdára, az pedig utat talált a kapuba. Nem ez volt az egyetlen rossz megmozdulása a mérkőzésen, az első félidőben egy szöglet után jött ki rosszul a kapujából és ütött a labda mellé, nagyobb baj viszont nem lett belőle. Frank Lampard, mindezek ellenére pozitívan beszélt a 25 éves spanyolról a 3–1-re megnyert találkozó után.

„Nagyon elégedett vagyok Kepával” – kezdte nyilatkozatát Lampard. Hozzátette, hogy a gólnál szerinte nem tehetett többet a kapusa, viszont magabiztosabbnak látta őt a pályán. Megjegyezte: Kepa itt van, ő a kapusuk és elégedett vele. Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy most nincsenek tárgyalásban egy játékossal sem.

Gary Neville, a Manchester United korábbi játékosa a Monday Night Footballban bővebben beszélt a Chelsea kapushelyzetéről.

„Nem hiszem, hogy Lampard elégedett Kepával, de megértem, hogy az edző védeni próbálja a kapusát. Ki kell állnod a játékosaidért a nyilvánosság előtt, ettől függetlenül elkerülhető gólt kapott. Rengetegszer kapitulált a büntetőterületen kívüli lövéseknél az előző idényben, és most egy újabbat kapott, amire ráfizethet. Ha nincs klasszis kapusod, nem fogod megnyerni a bajnokságot” – vélekedett Gary Neville.

„Túl sokat hibázik. Túl sok olyan gólt kap, amelynél háríthatna is. 19-szer rezgett meg a hálója a 16-oson kívülről leadott lövés után, ami rendkívül sajnálatos egy 80 millió eurós játékos esetében” – tette hozzá a Manchester United egykori védője.

„Néhány évvel ezelőtt nagyon kritikus voltam a Liverpoolnál Loris Karius és Simon Mignolet játékát illetően. 50 gólt kaptak egy idény alatt, de amint megérkezett Alisson, minden normálissá vált. Ugyanez volt a helyzet nálunk is a Peter Schmeichel és Edwin van der Sar közötti időszakban. Amint megjött Van der Sar, minden rendeződött.”

„A Manchester City is hasonlón ment keresztül Pep Guardiola első idényében. Claudio Bravo mindenhonnan gólt kapott, szörnyű védési hatékonysággal rendelkezett, de aztán átigazolták Edersont, és megoldódott a helyzetük” – zárta múltidéző gondolatát Gary Neville.

„Ez egy komoly figyelmeztetés! Frank Lampard tudja ezt. Játszott Bajnokok Ligája-győztes csapatban, így tudja, mire van szüksége. Nem szereti őt, ki akarja tenni és új kapust hozni a helyére, mert tudja, kirúghatják, hogyha az elkövetkezendő 2-3 évben nem nyeri meg a bajnokságot.”

„Elköltött már 200 millió fontot, tehát meg tudja csinálni. Guardiola, Klopp és Sir Alex Ferguson is megcsinálta.”

Hozzátette: megérti Lampardot, amiért a 80 millió eurós játékosának adott egy újabb esélyt, de el kell őt engedni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik