Chelsea: Abramovics hat autót küldött az „elrabolt” Mikelért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.11. 07:14
null
John Obi Mikel, miután aláírt a Manchester Unitedhez (Fotó: AFP)
John Obi Mikel, a Chelsea labdarúgócsapatának korábbi futballistája tíz év után végre lerántotta a leplet az angol labdarúgás egyik nagy port kavaró átigazolásáról. Egyévnyi pihenő, emberrablás és titkos találkozó Mourinhóval…

 

Mint ismert, a nigériai középpályás 2006 nyarán váltott klubot, ám ez nem volt zökkenőmentes: mielőtt a Chelsea-nél kötött volna ki, néhány hónappal korábban a rivális Manchester Unitedhez írt alá, de meggondolta magát, mert a londoniak vele és családjával is törődtek, így végül a „kékek” játékosa lett.

John Obi Mikel később azt állította, hogy Manchesterben kényszerítették arra, hogy aláírjon hozzájuk. A Unitednál viszont teljesen másképp látták az esetet, szerintük a Chelsea és a játékos ügynöke, John Shittu gyakorolt nyomást a futballistára, hogy változtassa meg az elhatározását.

A történet valamikor még a 2003-as U17-es világbajnokságon kezdődött, ahol Mikel először felhívta magára a figyelmet, és mint most kiderült, ekkor már a Chelsea látókörébe is bekerült a középpályás, mégis a Manchester Unitednél töltött el próbajátékosként egy bő hónapot, majd később még három hetet.

„Remekül éreztem magam a Unitednél. Sir Alex Ferguson behívott egy edzés után, és azt mondta nekem, az iskolásnak, hogy itt fogok játszani, meg hogy Roy Keane és Paul Scholes is azt mondta neki, hogy szerződtessenek le” – emlékezett Obi, aki szerint amikor Sir Alex irodájából kinéztek a játékosok parkolóban álló méregdrága autóikra, akkor Sir Alex azt mondta az akkor még iskolás Obinak: ha a Unitedhez igazol, egy éven belül egy olyan autót fog venni magának.

Végül azzal vált el a Unitedtől, hogy a klub visszavárja a játékost, egy erről szóló szándéknyilatkozat is aláírásra került, és majd értesítik, hogy mikor kell visszatérnie. Nos, ez az értesítés soha nem történt meg.

Nigériában később aztán egy játékosügynök, John Shittu kereste meg egy szép napon a 16 éves Obit, hogy a Chelsea szívesen látná, így – miután a United hónapok óta nem jelentkezett a játékosnál – el is utazott a próbajátékra két honfitársával. Majd miután részt vett a Chelsea-nél a próbajátékon, az ügynökén keresztül a norvég Lynhez igazolt, s a 2004-es évet már itt kezdte.

Alig egy héttel Obi 18. születésnapja után a Manchester United bejelentette, hogy másfél millió fontért átigazolták John Obi Mikelt a Lyntől, s a sajtótájékoztatón be is mutatták a MU mezébe öltöztetett tehetséget.

Ez volt az a pillanat, amikor a Chelsea-nél is kapcsoltak, és azt állították, hogy a Lyn nem is adhatta volna el a futballistát a Unitednek, mert külön megállapodást kötött a londoni klub a norvégokkal, hogy csak nekik adhatja el a nigériait.

„Elrepültünk Londonba – emlékezett vissza Mikel. – Máig élesen él bennem, azon agyaltam, hogy aláírtam a Manchesterhez, most pedig épp a Chelsea-hez tartok!”

Mindeközben a norvég sajtó arról cikkezett, hogy Mikelt elrabolták, emiatt tűnt el ilyen hirtelen. A nigériai középpályás az ügy kirobbanása után egy évig nem lépett pályára egyik gárdánál sem, a nézeteltérés ugyanis a bíróságig jutott, s a felek egy éven át harcoltak az igazukért.

A bíróság döntése alapján Mikel úgy kerülhetett a Chelsea-hez, hogy a londoniaknak 12 millió font kártérítést kellett fizetniük a Manchester Unitednek, és további 4 millió eurót a norvég Lynnek.

Mikel ott volt azonban az Afrikai Nemzetek Kupáján, majd onnan visszatérve találkozott a Premier League vezetőjével, Sir Dave Richardsszal, akinek elmondta, a Chelsea-ben szeretne játszani.

A középpályást állítása szerint egy titkos találkozón José Mourinho győzte meg, hogy a „kékekhez” csatlakozzon. Ezen a titkos találkozón Obi elmondása szerint Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa hat különböző autót küldött a nigériaiért, és ezekből folyton szállították be, ki és át, mire eljutottak végül José Mourinhóhoz.

Mikel egy hétre rá személyesen közölte Alex Fergusonnal a döntését, aki nem fogadta túl jól.

„Egészen elképesztő volt. Még csak iskolás voltam, de már a világ két talán legnagyobb klubja értem versengett. Sosem felejtem el a második találkozót Fergusonnal. Aláírtam a Manchester Unitedhez, de meg kellett neki mondanom: »Ne haragudjon, de a Chelsea-nél szeretnék játszani.«”

„Miután az MU-nál voltam edzésen, senki sem keresett, nem érdeklődtek felőlem. A Chelsea viszont velem és a családommal is törődött, nem hagyott magamra. Úgy éreztem, hűségesnek kell lennem.”

Így lett Mikel 2006 nyarán a Chelsea játékosa, amelynek színeiben összesen 381 mérkőzésen lépett pályára, mígnem a 2016–2017-es idény végén a felek nem hosszabbítottak szerződést, így a nigériai távozott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik