Roman Abramovics csapata komoly bajba került (Fotó: AFP)

A FIFA közleménye szerint a Chelsea 29 alkalommal szegte meg az átigazolásokra vonatkozó szabályok 19-es paragrafusát, ami kimondja, 18 éven aluli, külföldi játékost csak abban az esetben szerződtethet egy klub, ha a szülők függetlenül a klubtól döntenek az országváltás mellett, vagy a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz. Kivételt jelentenek az Európai Unióhoz, valamint az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok, itt a szabály 16 éves kort ír elő.


Hasonló szabályszegés miatt tiltották el korábban Spanyolországban az Atlético Madridot, az FC Barcelonát és a Real Madridot is, igaz, utóbbi a fellebbezésének köszönhetően kettő helyett csak egy átigazolási időszakot kényszerült kihagyni. 

A REALNÁL MÁR HÁROM ÉVE TUDTÁK

 A Real Madrid ügyvezető igazgatója, José Ángel Sánchez már 2016-ban, a királyi együttes, valamint a városi rivális Atlético Madrid megbüntetésekor arról beszélt, a Premier League élklubjai lehetnek a következők az eltiltássorozatban.

„Kapcsolatban állok több angol együttessel is, pontosan tudom, hogy a Premier League klubjainak vizsgálata már régebben megkezdődött” – nyilatkozta a Cadena Ser rádiónak José Ángel Sánchez.

„A FIFA vizsgálati erőforrásai nem kimeríthetetlenek, ezért nem tud a szövetség egyszerre több esetben határozni. A benyomásom az, hogy ezek a vizsgálatok Európa-szintűek, és egyre több ilyen ügy fog napvilágot látni” – mondta a királyiak igazgatója.

A Chelsea mellett az angol szövetség is pénzbírságot kapott, neki 510 ezer svájci frankot kell letennie a FIFA-nál, amely felszólította az FA-t, fél éven belül vizsgálja át és módosítsa saját szabályrendszerét, ugyanis ki kellett volna tudnia szűrni a londoni klub szabálytalan átigazolásait. 

A büntetés nem vonatkozik a Chelsea női és futsalcsapatára, illetve a tiltástól függetlenül elengedhetnek futballistákat, a jelenleg kölcsönben játszó labdarúgóik pedig visszatérhetnek. Új játékost regisztrálni a távozók helyére viszont nem tudnak, így a döntés komoly befolyással lehet a Real Madriddal kapcsolatban emlegetett Eden Hazard, vagy épp a Bayern München által csábított Callum Hudson-Odoi karrierjére.

A The Guardian azt írja, a Chelsea-t egyáltalán nem érte váratlanul a szankció. Sőt, a klubnál nagyon is készültek rá, ezért is volt sürgős számukra, hogy a kifejezetten borsosnak tűnő 58 millió font ellenében is megszerezzék még a télen Christian Pulisicot a Borussia Dortmundtól, illetve, hogy opciós joggal tudják kölcsönvenni a Juventustól Gonzalo Higuaínt.

A Football Leaksre ősszel felkerült dokumentumok alapján a vizsgálat ténye már a nagy nyilvánosság előtt is biztos volt. Igaz, akkor még „csak” 19 esetről lehetett olvasni és arról, hogy 14 játékosnál több mint gyanús, hogy szabálytalanul járt el a Chelsea. 

Bertrand Traoré összesen 16 tétmérkőzést játszott a Chelsea-ben, majd többszöri kölcsönadást követően 2017-ben eladták a Lyonnak (Fotó: AFP)

A helyzet nem ismeretlen a Chelsea számára, 2009-ben Gaël Kakuta két évvel korábbi szerződtetése miatt bűnhődött a klub, akkor fellebbeztek és végül pénzbírsággal megúszták a történteket.

A BBC úgy tudja, ezúttal a Burkina Fasó-i válogatott, azóta már a Lyonban futballozó Bertrand Traoré 2014-es regisztrációja indította el a dominósort. A Chelsea ugyanis már 2010-ben előszerződést kötött a játékossal és családjával, és 155 ezer fontot adott Traoré édesanyjának.

A londoni klub ezúttal is fellebbezhet a döntés ellen – amit hivatalos közleménye szerint mihamarabb meg is tesz.

A CHELSEA ÜDVÖZLI, 63 ESETBEN JÓL JÁRT EL

A londoni klub vezetői hivatalos közleményben ismerték el, megkapták a FIFA fegyelmi bizottságának határozatát és egyből jelezték is, fellebbeznek a döntés ellen. A közleményben kitérnek arra, tiszteletben tartják a nemzetközi szövetség kiskorúak védelmét célzó intézkedéseit, ezt bizonyítja – mint üdvözlendő tény –, hogy a vizsgált időszakban regisztrált 92 játékos több mint kétharmadánál, 63 esetben nem talált kivetnivalót a FIFA, s szerintük a többi esetben sincs igaza.

A The Guardian szakértője, Lars Boogaard szerint bár elsőre súlyosnak tűnhet a büntetés, a Chelsea képes lesz kezelni a helyzetet. „Tucatnyi és tucatnyi játékosuk szerepel kölcsönben világszerte, őket mind visszahívhatják és játszathatják is.”

A lap többek között a ghánai válogatott Baba Rahmant, a jamaicai Michael Hectort és az amerikai Matt Miazgát emeli ki. De érdemes megemlíteni, hogy a Transfermarkt átigazolási szakportál adatai szerint összesen 42(!) – az első csapat keretében figyelembe vehető – Chelsea-játékos futballozik jelenleg kölcsönben. 

A klub hivatalos honlapján egyébként külön aloldala is van a kölcsönadott futballistáknak, a neveket ITT lehet böngészni (itt „csak” 41 játékost lehet megtalálni).

 AZ FA IS FELLEBBEZ

Az angol Labdarúgó-szövetség szintén közleményben jelezte, mindenben együttműködik a FIFA-val, és megvizsgálja a játékosok regisztrációjára vonatkozó rendszerét, ugyanakkor azt is megjegyezte: aggályaik vannak a nemzetközi szövetség fegyelmi eljárásával szemben, így – a Chelsea-hez hasonlóan – fellebbezni fog.

„Ezzel együtt is konstruktívan állunk a kérdéshez, a Chelsea-vel és a FIFA-val közösen dolgozunk majd az ügy által felvetett kérdések megválaszolásán” – olvasható az FA hivatalos Twitter-csatornáján. A közlemény azzal zárul, folyamatban lévő ügy révén egyéb részletekre nem szeretnének kitérni.

A Fox Sports ősszel arról írt a Chelsea mellett még négy angol klub átigazolásait vizsgálja a FIFA, köztük van a Manchester City, ám nincs a listán a Manchester United.

A nemzetközi szövetség jelenlegi beszámolója nem tér ki arra, hogy a Premier League többi csapatánál is várható-e büntetés, de a korábbi spanyol példa alapján aligha áll meg egyetlen klubnál a vizsgálatsorozat.