Az újonc Szczesny Pak-gólt kapott, az MU nyert és élre állt

Vágólapra másolva!
2010.12.13. 20:53
null
Decemberben Pak különös fejese döntött az MU javára (Fotó: Reuters)
Ha egy szerencsés góllal is, de megérdemelten győzött a Manchester United az Arsenal ellen a labdarúgó Premier League 17. fordulójának hétfő esti rangadóján. A mérkőzés egyetlen találatát egy különös fejessel Pak Dzsi Szung szerezte a 41. percben, a második félidőben Wayne Rooney magasan kapu fölé bikázott egy tizenegyest, a United 1–0-ra győzött és a tabella élére állt.

Az Arsenal csapata egy rekorddöntést elkönyvelhetett már az elején: Arsene Wenger a 20 éves és 239 napos Wojciech Szczesnyt állította a kapuba, így ő lett az Arsenal történetének legfiatalabb, a Premier League-ben védő kapusa. Az Old Trafford azért elég meredek gyakorlóterep...

Az első lövésre csak két percig kellett várni, de Wayne Rooney lesről célozta meg Szczesny kapuját – az első, felhördülést kiváltó szabálytalanságra pedig ötig, ekkor Clichy gyalulta földbe a megugrani készülő Nanit, akit ápolni is kellett. Az első veszélyes Arsenal-akciót a 10. perc hozta, Andrej Arsavin nyesett középre, Maruan Samah nem túl erős csukafejesét pedig Edwin van der Sar védte. Három perccel később egy távoli Nani-szabadrúgás adott munkát Szczesnynek, de a fiatal lengyel kapus megoldotta a rutinfeladatot.

Az első negyedórában az MU hatvan százalékban birtokolta a labdát, de ez helyzetek kidolgozásában nem mutatkozott meg – tiszta lehetőségig nem tudtak eljutni a házigazdák.

A 22. perc hozta a mérkőzés első ziccerét: Fletcher tekert középre jobbról, Squillaci pocsékul fejelte ki a labdát, Nani egyből lőtt, de centikkel eltévesztette a jobb alsó sarkot – Szczesny csak szemmel tudta kísérni a labda útját.

Ezzel a csapatok le is tudták a veszélyeztetést egy időre, a 35. percig nem sok minden okozott izgalmat, bár Wayne Rooneynál kiverte a biztosítékot egy bírói ítélet...

PONTATLANSÁG
Az első félidőben rengeteg volt a hiba: az Arsenal 20, a Manchester United 33 alkalommal adta el a labdát.

A 41. percben gyakorlatilag a semmiből, szerencsés góllal megszerezte a vezetést a United: Nani adott be jobbról Clichy mellett, Pak Dzsi Szung egész furcsa mozdulattal, reflexből fejjel belekapott a labdába (irányított fejesnek nehezen lehetett volna ezt nevezni), amely a kapu jobb oldalába hullott. 1–0! Két perc múlva villant az első sárga lap, Samah rúgott oda Naninak figyelmeztetést érően.

PAK VEZETŐ GÓLJA
 

Az első félidő hosszabbításában "viszketett Webb zsebe", Arsavin kapott sárga lapot egy nagyon rossz szerelési kísérletet követően. A szabadrúgást Anderson végezte el, gyengén, Webb pedig lefújta a félidőt – kis szerencsével, de teljesen megérdemelten vezetett Sir Alex Ferguson együttese.

A szünetben egyik menedzser sem váltott. A második félidő elején a manchesteriek léptek fel támadóbban, de az első lövés a vendégeké volt, Rosicky tüzelt a jobb alsó sarok mellé. Az 51. percben Nasri cselezte le magát a jobb oldalon az alapvonalig, éles beadását Van der Sar kivetődve fogta meg. Az MU védelmének bal oldalán okoztak több zavart a londoniak ezekben a percekben, de a beadások nem találtak embert.

A másik oldalon bezzeg ziccerbe tudott kerülni a United: Anderson fordult kapura egy, Rooneytól hozzá kerülő labdával, de a brazil lövését Szczesny bravúrral hárítani tudta.

Az 56. percben óriási egyenlítési lehetőséget hagyott ki az Arsenal: Samir Nasri lőtt kapura 18 méterről laposan, Van der Sar kitolta a labdát, Samah érkezett a kipattanóra, de védője szorításában nem tudta kihasználni a helyzetet.

Sorra jöttek a helyzetek: az 59. percben létszámfölényben vezethetett kontrát a United, de Nani előbb elvesztette a labdát, majd miután visszaszerezte azt Clichytől, tiszta ziccerben a kaput sem találta el, a vendégek nagy megkönnyebbülésére.

Arsene Wenger a 64. percben lépett, lehozta Wilshere-t és Rosickyt, pályára küldve Robin van Persie-t és Cesc Fabregast. Elnézve az "ágyúsok" támadójátékát, erre szükség is volt. A 68. percben Anderson tévesztett kevéssel célt egy lapos lövéssel, az akció közben Rio Ferdinand kvázi harcművészeti fogást alkalmazva küldte a vonal mellé, ápolásra Bacary Sagnát – a szélsőhátvéd mezén egy lyukat is hagyott...

A 73. percben tizenegyeshez jutott az MU, Gaël Clichy ért kézzel estében a labdához a tizenhatoson belül, Howard Webb befújta a büntetőt.  Wayne Rooney állt a labda mögé, de magasan a kapu fölé vágta a tizenegyest – rettenetes lövés volt. Fociban magas, rögbiben alacsony...

NANI „KIHARCOLTA” A BÜNTETŐT
 
   
ROONEY KIHAGYOTT BÜNTETŐJE
 
   
FERGUSON: MÉG EGY WENGER ELLEN
Ez a 43. mérkőzés volt Sir Alex Ferguson és Arséne Wenger csapata között. A mérleg Ferguson javára billen, 18–11–14, de így is Wenger az a menedzser, aki a legtöbbször le tudta győzni az edzők közül a United rutinos mesterét.  

Wenger a hajrára bevetette még az Arsavin helyére beálló Walcottot – több változtatási lehetősége nem maradt a francia mesternek. 

Az Arsenal rendkívül idegesen és pontatlanul játszott, képtelen volt gyors támadójátékát megvalósítani. A manchesteri kontrákat meg kellett állítani, így Song is "besárgult" a 85. percben, majd az Old Trafford népe hatalmas ovációval fogadta az Anderson helyére beállt Ryan Giggst. Pillanatokon belül majdnem még nagyobb ováció következett, de Rooney okos emelését kipiszkálta a nagyot nyújtózó Szczesny.

Az idő fogyott, az Arsenal támadójátéka pedig görcsös és ötlettelen volt – Wenger nem hiába szemlélte igen komoran a pályán zajló eseményeket. Lehetőség a görcsösség ellenére is akadt, a 94. percben Theo Walcott kapásból lőhetett 13 méterről, de labdája elkerülte a kaput. Több sansz már nem volt: Pak Dzsi Szung szerencsés gólja a tabella élére repítette a Manchester Unitedet, mely megérdemelten nyerte meg a találkozót, hisz jóval több helyzetet dolgozott ki a bénult támadójátékú Arsenalnál. Ráadásul a United nem csak pontelőnyben van, hanem kevesebb mérkőzést is játszott riválisainál. A "vörös ördögök" veretlenek maradtak 16. bajnokijukon is, ezzel klubrekordot döntöttek, ilyen hosszú időszakon keresztül még sosem húzta vereség nélkül a csapat a Premier League-ben.

SIR ALEX FERGUSON

„Jól kellett játszanunk, és jól is ment, főleg az első félidőben. A második játékrészre erőre kaptak és hátrébb tudtak minket szorítani. Wayne Rooney büntetője egész különös volt, sosem láttam, hogy így a léc fölé lőne egyet. Ez adott egy kis lendületet az Arsenalnak, de a védekezésünk rendkívül jó volt egész este."
ARSENE WENGER

„A mérkőzés színvonala megsínylette a nagyon rossz minőségű gyepszőnyeget, ezért követett el mindkét csapat rengeteg technikai hibát. Nem hinném, hogy ne teljesítettünk volna, egyszerűen meghajoltunk a United kitűnő védekezése előtt. Volt így is néhány lehetőségünk, összességében szerintem balszerencsés vereséget szenvedtünk"

 

PREMIER LEAGUE
17. FORDULÓ
Manchester United–Arsenal 1–0 (1–0)
Manchester, Old Trafford, 76 000 néző. V: Webb
Man. Utd.:  Van der Sar – Rafael, Ferdinand, Vidics, Evra – Nani, Fletcher, Carrick, Anderson (Giggs, 85.),  Pak Dzsi Szung – Rooney
Arsenal: Szczesny – Sagna, Squillaci, Koscielny, Clichy – Nasri, A. Song, Rosicky (Fabregas, 64.), Wilshere (Van Persie, 64.), Arsavin (Walcott, 77.) – Samah
Gólszerző: Pak Dzsi Szung (41.)

 

SZAVAZÁS

Ön szerint mi lesz a Manchester United-Arsenal bajnoki eredménye?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,pl,2010/17,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik