Aranygenerációk: Kenny Dalglish és Jürgen Klopp Liverpoolja egymás ellen!

GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)
Vágólapra másolva!
2020.08.01. 22:09
null
A Liverpool 30 év után először lett bajnok Angliában (Fotó: AFP)
Mit mutatnak a 30 évvel ezelőtti, Kenny Dalglish irányította Liverpool, illetve a három évtized után nyerő Klopp-csapat számai? Jobbak bármiben is az elődök? A KS összevetette a két bajnokcsapatot. 

A legnagyobb különbségű győzelem
30 éve:
9–0
Idén: 4–0

1989-ben az első három, amúgy egymást követő idegenbeli bajnokijából kettőt is döntetlenre adott a Liverpool, talán ezért is tette oda magát az azt követő első hazai bajnokin. A Crystal Palace bánta, a londoniakat Nicol kettő, McMahon, Rush, Gillespie, Beardsley, Aldridge, Barnes és Hysén góljával 9–0-val intézte el a későbbi bajnok. Az idén aranyérmes együttes legnagyobb különbségű győzelme 4–0, ezt háromszor is kiosztotta (Leicester City, Southampton, Crystal Palace).

A legtöbb bajnoki gól
30 éve:
John Barnes 22
Idén: Mohamed Szalah 19

Érdekes, hogy mindkét klasszis szélsőként vált klubja idénybeli legnagyobb gólvágójává, Szalah esetében persze az elmúlt három év össztermését is érdemes kiemelni, a 79 PL-gólt. Az első Mersey-parti szezon 32 gólja mindjárt koronát is ért, és ha Barnesnak olyan nincs is, bajnoki címből jutott neki kettő is.

30 éve John Barnes hozta össze a legtöbb gólt és gólpasszt a Liverpoolban (Fotó: AFP, archív)
30 éve John Barnes hozta össze a legtöbb gólt és gólpasszt a Liverpoolban (Fotó: AFP, archív)

A legtöbb assziszt
30 éve:
John Barnes 12
Idén: Trent Alexander-Arnold 13

John Barnes nemcsak bevarrta a gólokat elképesztő balosával, de rendesen ki is szolgálta társait, tucatig jutva. Peter Beardsley követte őt kilenccel. A Klopp-csapatban ellenben a két szélső védő, Trent Alexander-Arnold és Andrew Robertson a legkiválóbb előkészítő, ketten együtt 25 bajnoki gólban vállaltak szerepet. Plusz amit még maguk rúgtak…

Győzelem
30 éve:
23
Idén: 32

Az utolsó játéknapon Newcastle-ban a Manchester City két éve felállított angol élvonalbeli rekordját, a 32 győzelmet igyekezett másolni a Liverpool – sikerrel. A leálláskor még úgy tűnt, simán meg is döntheti ezt az elképesztő csúcsot, az újrakezdés után azonban két vereséget (Manchester City, Arsenal), valamint egy döntetlent (Burnley) is begyűjtött. Pedig már a 34. forduló után 30 győzelemnél járt, amelyre nem volt azelőtt példa az angol élvonalban. Az ugyancsak 38 fordulós 30 évvel ezelőtti idényben 23 győzelemre futotta a vörösöktől, a 23. az utolsó játéknapon jött össze, annak viszont megadták a módját: 6–1-re verték meg idegenben a Coventryt.

Egymás utáni győzelem
30 éve:
4
Idén: 18

Ez a két szám is megfelelően érzékelteti, micsoda uralkodója a jelenlegi élvonalnak a Liverpool, a zsinórban aratott 18 győzelmet október és február vége között szállította, érdekesség, hogy egy 3–0-s kiütéssel a kiesés elől menekülni igyekvő Watford vetett véget a különleges sorozatnak. Amire csak azért nem írjuk, hogy egyedülálló, mert ugyancsak 18 egymást követő győztes meccsig jutott két éve a City, ez a jelenlegi angol rekord. 30 évvel ezelőtt az utolsó négy fordulóban sikerült egymás után nyernie a Liverpoolnak, a Chelsea, a Queens Park, a Derby és a Coventry bánta a szezonvégi szárnyalást.

Mohamed Szalah 19 találattal lett idén a legeredményesebb liverpooli (Fotó: AFP)
Mohamed Szalah 19 találattal lett idén a legeredményesebb liverpooli (Fotó: AFP)

Hazai győzelem
30 éve:
13
Idén: 18

A 19 hazai bajnokiból megnyert 13 sem rossz, a Liverpool idén azonban a hibátlan mérlegre hajtott, és majdnem sikerült megcsinálnia, utolsó előtti hazai meccsén a Burnley azonban egyenlített (miután a Klopp-csapat minden helyzetét elpuskázta). A Chelsea elleni sikerrel a 19 mérkőzésből 18-at azért megnyert, a Burnley remije amúgy egy 24 meccset számláló hazai győzelmi szériát zárt le, az is angol élvonalbeli rekord amúgy. De az Anfield bajnokin 2017 áprilisa óta bevehetetlen (a Palace tudott akkor ott nyerni 2–1-re), 59 bajnokit számlál a veretlenségi sorozat (a klubrekord 63, a hetvenes évek végéről), az pláne nem semmi tehát, hogy az elmúlt három PL-szezonban egyetlen csapat sem volt képes győztesen távozni az Anfieldről.

Vereség
30 éve:
5
Idén: 3

Az idei Liverpool egyetlen vereséget szenvedett mindössze azelőtt, hogy kihirdették volna bajnoknak, azt követően viszont, hogy matematikailag is eldőlt, övé a korona, kétszer kikapott. A három vereségből kettő háromgólos különbséget mutatott, a Watford elleni 0–3 mellett 4–1-re kapott ki a manchesteriektől. Utóbbi meccseredmény számított a legsúlyosabb zakónak 30 éve is, az a Liverpool Southamptonban kapta a pofont. A másik négy vereségéből csak egy volt kétgólos.

Mikor lett bajnok?
30 éve:
2 fordulóval a vége előtt
Idén: 7 fordulóval a vége előtt

1990-ben két játéknappal a vége előtt, a Queens Park hazai legyőzésével lett bajnok a Liverpool, a két gólvágó, Ian Rush és John Barnes találatával, az volt a 18. bajnoki címe – és a tizenegyedik 18 idény alatt! Már-már hihetetlen egyeduralom, ugye? Ezért is küldték volna el pszichiátriai kezelésre azt, aki azt találja mondani, a következő 30 évben egyszer sem ünnepelhetnek a vörösök. De valahára sikerült nekik, nem is akármilyen fölénnyel: azzal, hogy a Chelsea június végén legyőzte a Manchester Cityt, a Liverpool hét játéknappal a vége előtt visszatérhetett a trónra. Az angol futballban soha korábban nem avattak ennyire korán bajnokot.

A mostani Liverpool 7 fordulóval a vége előtt már biztosan bajnok volt (Fotó: AFP)
A mostani Liverpool 7 fordulóval a vége előtt már biztosan bajnok volt (Fotó: AFP)

A különbség
30 éve:
9 pont
Idén: 18 pont

 

A Manchester City két éve Premier League-rekordot felállítva 19 pontot vert rá az akkori ezüstérmes Manchester Unitedre, ha ez nem is jött össze a mai Liverpoolnak, azért utcahosszal verte a mezőnyt, mindenekelőtt épp a trónról letaszított Cityt. Volt amúgy 23 pont is az előnye – 30 éve ennél azért kiélezet­tebb volt a bajnoki címért vívott csata. A vörösök így is vertek azért kilenc pontot a második Aston Villára, a harmadik helyen az újabb hét ponttal lemaradó Tottenham zárt, a gólkirály Gary Linekerrel és Paul Gascoigne-nal a csapatban.

A mostani Liverpool 15 kapott gól nélküli meccset hozott le (Fotó: AFP)
A mostani Liverpool 15 kapott gól nélküli meccset hozott le (Fotó: AFP)

Clean sheet
30 éve: 12
Idén: 15

 

A világ jelenlegi legjobb kapusának tartott Alisson sérülése miatt nem mindig védhetett a szezonban, 13-szor azért így is megőrizte kapuját a góltól, a Liverpool 15 kapott gól nélküli meccset produkált összesen. Ebben a tekintetben a 30 évvel ezelőtti együttes sem ma­rad el nagyon, épp tucatnyi alkalommal bizonyult bevehetetlennek a legendás zimbabwei kesztyűs, Bruce Grobbelaar kapuja.

A legmagasabb hazai nézőszám
30 éve:
38 730
Idén: 53 330

 

1952-ben egy Wolverhampton Wanderers elleni mérkőzésen 61 905- en jelentek meg a még állóhelyekkel teli Anfielden, az jelenti a stadion történetében a nézőcsúcsot. Az 1989–1990-es idényben a majd' 39 ezres közönség számított rekordnak az Everton elleni februári bajno­kin, de előfordult olyan is, hogy csak 19 231-en voltak kíváncsiak a csa­patra. Azért ne feledjük, egyrészt akkoriban a Liverpool sorban nyerte a bajnoki címeket, másrészt 1989-ben történt a Hillsborough-tragédia, ami 96 Liverpool-drukker életét követelte, a tragikus esemény aligha növelte a meccsrejárási kedvet. A jelen Liverpoolja viszont rendre telt ház, a stadionbővítés óta majd' 54 ezer néző előtt vívja mérkőzéseit, az idei bajnoki rekord a Newcastle elleni 53 330-as létszám.

Két szezon pontszáma
30 éve:
155
Idén: 196

 

Találni azért már-már kísérteties hasonlóságot a mai, illetve a 30 évvel ezelőtti történések között. Anno egy drámai körülmények között elbu­kott bajnoki cím után ünnepelhetett a Dalglish-csapat, a mai Liverpool ugyancsak egy szívszorítóan elveszített aranyérem után végzett második próbálkozásra az élen. 1989-ben a Liverpool úgy fogadhatta az üldöző Arsenalt, hogy 1–0-s vereséggel is bajnok. A 90. percben épp annyit mutatott az eredményjelző, és már mindenki az utolsó sípszót várta az Anfielden, amikor Michael Thomas a meccs szinte utolsó labdaérintésé­vel bevette a hazaiak kapuját. 0–2, az Arsenal lett a bajnok több rúgott góljának köszönhetően (mindkét együttes gólkülönbsége plusz 37-et mutatott). De a liverpooliak lelkierejét mutatja, hogy a következő bajnoki évadot megnyerték, ahogy a jelenlegi Liverpool is nyert azután, hogy tavaly az egész szezonban mindössze egy vereséget szenvedve, 97 pon­tot gyűjtve, a Cityvel szembeni hétpontos előnyét leadva, de az utolsó játéknapig versenyben maradva szorult a második helyre. Idén már semmit sem bízott a véletlenre, és a két idény összesítésében hihetetlen pontszámot produkálva végzett az élen.

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik