A Man. United háromgólos győzelemmel ment tovább a Ligakupában

Vágólapra másolva!
2020.09.22. 21:04
null
Ighalo ördöngös cselek közepette (Fotó: AFP)
A Manchester United a hajrában felőrölve ellenfelét 3–0-ra nyert a másodosztályú Luton Town ellen az angol labdarúgó Ligakupában a legjobb 16 közé kerülésért.

 

ANGOL LIGAKUPA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Luton Town (II)–Manchester United 0–3 (0–1)
Luton, Kenilworth Road. V: T. Robinson
LUTON:
J. Shea – Norrington-Davies, Bradley, Lockyer, Kioso – Moncur (E. Lee, 76.) Tunnicliffe, J. Clark (Cornick, 76.) – Shinnie, Hylton, LuaLua
Vezetőedző: Nathan Jones
MAN. UNITED: D.Henderson – Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, B. Williams – Fred, N. Matics – Mata (Greenwood, 78.), Van de Beek (B. Fernandes, 78.), Lingard – Ighalo (Rashford, 78.)
Vezetőedző: Ole Gunnar Solskjaer
Gólszerző:
Juan Mata (44. – 11-esből), Rashford (88.), Greenwood (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Legjobb játékosait pihentetve, illetve David de Gea helyén Dean Hendersonnal a kapuban küldte pályára a Manchester Unitedet Ole Gunnar Solskjaer a Luton Town otthonában. A vendégcsapat az első 15 percben így is könnyedén nőtt ellenfele fölé. A United letámadásai mellett a másodosztályban szereplő Luton játékosai csak elvétve tudták megtartani a labdát.

A folytatásban aztán kiegyenlítődött a játék, egy-egy kontra és szöglet után már veszélyeztetett is a Luton, amikor mégis a United került előnybe. A 44. percben Brandon Williams harcolt ki egy tizenegyest, amit a rutinos spanyol középpályás, Juan Mata értékesített (0–1).

A fordulás után sokáig csendesen csordogált a meccs. Komolyabb helyzet nélkül peregtek el mellettünk a játékpercek. A 81. percben aztán Hendersonnak kellett megmentenie az MU-t! Egy balról érkező fejesnél reflexmozdulattal, nagyot nyújtózva hárított, majd a kipattanót követően szintén megfogta Tom Lockyer kísérletét.

Ekkor már Marcus Rashford, Bruno Fernandes és Mason Greenwood is pályán volt. A három futballistát egyszerre cserélte be Ole Gunnar Solskjaer, hogy aztán ők hárman játszanak főszerepet a 88. minutumban a United második találatában – a befejezés Rashfodra maradt egy remek kontra végén (0–2). A végeredményt egy remek biciklicsel után, a védő lábai közt kötényben ellőtt labdával Greenwood állította be (0–3).

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN TÖRTÉNT

Közvetlenül a Hull City elleni keddi mérkőzés előtt derült ki, hogy a West Ham United menedzsere, David Moyes, valamint két játékosa, Issa Diop és Josh Cullen elkapta a koronavírust, de miután a tünetmentes érintettek elhagyták a stadiont és házi karanténba kerültek, megrendezték a találkozót, amely Sébastien Haller és Andrij Jarmolenko duplájának is köszönhetően a londoni együttes 5–1-es sikerét hozta.

Tizenegyespárbajban alulmaradt a Brentforddal szemben, így kiesett a Premier League-ben újonc West Bromwich Albion, amelyben bemutatkozott (és kezdőként szűk 60 percet játszott) a múlt héten szerződtetett Braniszlav Ivanovics, a Chelsea korábbi védője. A szerb labdarúgó 1491 nap elteltével, 2016. augusztus 23. után szerepelt ismét angol Ligakupa-mérkőzésen.

A TÖBBI MECCSEN
West Bromwich Albion–Brentford (II) 2–2 (Robson-Kanu 56., 66. – mind a kettőt 11-esből, ill. Marcondes 58., Fross 73. – 11-esből) – 11-esekkel: 4–5
West Ham United–Hull City (III) 5–1
(Snodgrass 18., Haller 45., 90+1., Jarmolenko 56., 90+2. – az elsőt 11-esből, ill. Wilks 70.)
Newport County (IV)–Watford (II) 3–1
Leyton Orient (IV)–Tottenham Hotspur – elmaradt

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+2. perc: GREENWOOD BEVISZI A KEGYELEMDÖFÉST! A jobb szélen veszi át a labdát, befelé húz, Bradleyvel szemben bedob egy biciklicselt, Lockyer lábai között és az elvetődő Shea keze mellett kilövi a jobb alsót. Álomgól!

Kettő perc a ráadás!

88. perc: RASHFORD ELDÖNTI! Greenwoodtól indul az akció, a levegőben hozza ki a labdát a saját térfeléről a United, a 16-os előterében Bruno Fernandes passzol Greenwoodhoz, majd a 16-oson belülre jobbról betörő Rashfordot indítja, aki 13-14 méterről eltekeri a kapus mellett a bal alsóba.

A hajrára jöttek a sztárok, a United pedig magabiztossá tette a továbbjutást (Fotó: AFP)
A hajrára jöttek a sztárok, a United pedig magabiztossá tette a továbbjutást (Fotó: AFP)

85. perc: Hylton kap sárgát. Williamsnek törlesztett egy szerelés után.

81. perc: MIT ÚSZOTT MEG A UNITED?! Jobbról száll középre a labda, Lockyer ugrik a legmagasabbra az ötös bal sarkánál, a fejese szinte tökéletes, Henderson nagyot nyújtózik, hogy ki tudja kapni a jobb kapufa mellől. A kipattanó visszakerül Lockyerhez, négy méterről, lábbal ismétel, de a földről felpattanó Henderson ebbe is bele tud kapni.

78. perc: Három csere egyszerre a vendégeknél: Ighalo, Van de Beek és Mata megy le, Rashford, Bruno Fernandes és Greenwood jön a helyükre.

76. perc: Clark és Moncur le, Cornick és E. Lee be.

75. perc: Fred lő balról, éles szögből, ráadásul estéből is. Shea könnyedén fogja a rövid alsó felé guruló labdát.

73. perc: ÚJABB BRAVÚR SHEA-TŐL! Wan Bissaka centerez, Van de Beek az ötös jobb sarkánál két védő szorításában átveszi, némi szerencsével egyet tud is tolni rajta, de a lapos lövésébe belevetődik a hazai kapus. Nagy védés!

Az elmúlt percekben megint csendesebb mederben csordogál a mérkőzés. A United újfent dominál a labdabirtoklásban. 70 perc után 60:40 az arány a vendégek javára.

67. perc: Kioso kap egy sárgát. Így a lapok számában 1–1 az állás. Sőt, a faultokéban is, ott 11–11.

64. perc: Matics húz befelé a 16-os jobb csücskétől, ballal, 20 méterről lő, Shea bravúrral véd a rövid alsónál!

63. perc: MEKKORA MENTÉS A GÓLVONALRÓL! Ighalo lő 20 méterről, középről, a labda levágódik... Mata begyűjti, a 16-os jobb csücskétől beível, a hosszúnál érkezik Lingard, aki éles szögből lő, Bradley vágja ki a gólvonalról!

A rutinos Juan Mata a United egyik, ha nem legjobb játékosa volt az első 60 percben (Fotó: AFP)
A rutinos Juan Mata a United egyik, ha nem legjobb játékosa volt az első 60 percben (Fotó: AFP)

61. perc: Mata végezhet el egy szabadrúgást a kaputól jó 24-25 méterre, kissé balról. A beívelése viszont gyenge. Nemhogy a hazai kapu előtt lenne belőle veszély, indulhat a Luton-kontra... Clarke-ot Williams állítja meg szabálytalanul. De nincs újabb sárga az ifjú védő szerencséjére.

59. perc: Bailly szerez labdát, Matát indítja, aki a 16-os jobb csücskénél tovább passzolja azt Van de Beeknek. A holland trükkös lenne, sarokkal teszi vissza lövésre azonnal a spanyolnak, de kissé röviden, a kilépő védő így tisztázni tud.

57. perc: Williams kap sárgát. Ez az első lap a mérkőzésen. LuaLuát szerelte szabálytalanul.

55. perc: Lingard is gondolt egy merészet, balról befelé cselez, majd 24 méterről lő, szinte kirúgja a labdát a stadionból – pedig valószínű a bal felsőt célozta, nem a tetőt.

52. perc: LuaLua próbálkozik meg egy beadással balról, de pokolian lecsúzik és eltekeredik a labdája a kapu felett. Nem győz elnézést kérni az előrefutott Bradleytől.

Politika a lelátón! No de hogy kerül ide Boris Johnson? Az egyik helyi zsurnaliszta meccs közben a brit miniszterelnök friss, a koronavírus elleni védekezésről szóló beszámolóját is megnézte fél szemmel. Ebből pedig fotó is lett az AFP-n.
Politika a lelátón! No de hogy kerül ide Boris Johnson? Az egyik helyi zsurnaliszta meccs közben a brit miniszterelnök friss, a koronavírus elleni védekezésről szóló beszámolóját is megnézte fél szemmel. Ebből pedig fotó is lett az AFP-n.

Közben a West Ham 5–1-re kiütötte a Hullt.

Eltelt öt perc a második félidőből. Komoly helyzet nem alakult ki. A labda többnyire a vendégeknél. A játék képe pont olyan, mint az első félidő jelentős részében volt.

46. perc: Megyünk tovább! A United indította útjára a labdát.

A Brentford tizenegyesekkel kiejtette a WBA-t!

Ami a többi mérkőzést illeti: a Leyton és a Tottenham összecsapását elhalasztották. A League Two-ban szereplő Newport meglepetésre 3–1-re verte a PL-ből nyáron kiesett Watfordot. A West Brom és a Brentford összecsapásán 11-esek döntenek majd 2–2 után, a West Ham 78. percnyi játék után 3–1-re vezet a Hull City ellen.

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

Egy perc a ráadás!

A két csapat legutóbb 1992-ben találkozott Lutonban, akkor a bajnokságban. A végeredmény 1–1 volt.

44. perc: JUAN MATA BELÖVI! A spanyol a bal alsó sarkot választotta, a kapus elment a másik irányba.

43. perc: TIZENEGYES! Van de Beek lő balról, a lövése lepattan az egyik védő (kezéről?), Williams rástartol, Moncur pedig elkaszálja.

41. perc: Williams centerez laposan balról, középen Van de Beek és Mata érkezik, a spanyol 11 méterről lő, de csúnyán eltöri a labdát. Shea magabiztosan öleli magához.

40. perc: Wan Bissaka jobbról érkező beadását fejeli ki senkitől sem zavartatva Kioso.

39. perc: Wan Bissaka kényszerítőzik Matával a jobb szélen, majd a 16-os csücskénél hárman zárják körül a spanyolt és szerelik.

Ugyan már 2011 óta a United kötelékébe tartozik így vagy úgy, ám Dean Henderson ma este szerepel először az első csapat kapujában tétmérkőzésen!

Dean Henderson (Fotó: AFP)
Dean Henderson (Fotó: AFP)

Az elmúlt tíz percet labdabirtoklásban megnyerte a Luton. Összesítésben is 43:57-re javították a mutatót.

34. perc: Norrington-Davies adja be a labdát balról, Clark érkezik középen, Van de Beek mellől fejel, viszont nem találja el a bal alsó sarkot. A holland elég határozott volt ahhoz, hogy hogyha túlugorni nem is tudta, legalább zavarja ellenfelét.

Az első 10-12 perchez képest a Luton érezhetően stabilabban védekezik, a United játékosai hiába mennének előre, valahogy mindig akad előttük egy, de inkább két hazai futballista. Jól zárják a területeket.

31. perc: Clark indul meg a jobb szélről, először befelé vezeti, majd visszakanyarodik a 16-os jobb csücske felé, 17 méterről lő, Bailly blokkol.

Ole Gunnar Solskjaer arca nem épp az elégedettségről árulkodott a meccs első periódusában (Fotó: AFP)
Ole Gunnar Solskjaer arca nem épp az elégedettségről árulkodott a meccs első periódusában (Fotó: AFP)

Három-három gólszerzési kísérletnél jár mind a két csapat, ezek közül az MU-nál volt kettő kaput el is találó próbálkozás. Közeledik a 30. perc.

27. perc: A sarokrúgásnál óriási tömörülés a United ötösén belül, a balról érkező beadást az ötös jobb csücskénél Bradley tudja megfejelni, a labda leperdül a blokkról, Shinnie érkezik, a lövését szintén blokkolják, ezúttal a tizenhatoson kívülre vágódik a labda, Kioso, megbikázza 22-23 méterről. Ez elszáll a kapu mellett.

26. perc: Shinnie passzol LuaLuához, aki a 16-os előteréből, kissé balról, ballal lő, a labda nem túl erős, viszont megpattan, így egy szöglet összejön a hazaiak számára! Ez az első a mérkőzésen!

Az első 25 percben 66:34 volt a labdabirtoklási arány az MU javára.

Az elmúlt percekben (talán először a mérkőzésen) a Luton járatta hosszabb ideig a labdát, a United letámadása mintha enyhülne.

Jesse Lingard lendületesen kezdett (Fotó: AFP)
Jesse Lingard lendületesen kezdett (Fotó: AFP)

19. perc: Mata aktív megint a jobb szélen, a 16-os előterében megcsinálja a cselt, majd lekészíti a labdát lövésre Wan Bissakának, aki 24 méterről tüzel is, a blokkolni igyekvő lutonin megpattan, és jó egy méterrel a bal felső mellé száll.

17. perc: Remek akció a Lutontól a bal oldalon, a 16-os csücskénél Hylton veszi át majd lő, Henderson zárja a rövidet, de labdához érnie nem kell, mert az az oldalhálóba száll.

A Ligakupában egyébként nem működik a VAR-rendszer, legalábbis ebben a körben még. Ennek, látva a hétvégi, Crystal Palace elleni bajnokit, alighanem örülnek Manchesterben.

14. perc: Megint Lingard villan a bal szélen, becsapja az emberét, az alapvonaltól laposan centerez, középen Van de Beek ravaszul átlépi, mögötte Mata érkezik, ő kapásból a bal felső felé perdít, de nem tudja elég jól helyezni ahhoz, hogy Shea bravúrral ne háríthatná!

A Luton stadionjának lelátója... (Fotó: AFP)
A Luton stadionjának lelátója... (Fotó: AFP)

A lelátón kartonból kivágott szurkolók...

10. perc: Maguire unta meg a tilitolit, meglódul a labdával előre, majd 23 méterről megcélozza a bal felső sarkot – jó öt méterrel tekeredik el a kapu mellett.

8. perc:
Mata szöglete után kicsiben passzolják ki a labdát, de addig-addig passzolgatnak a vendégek, amíg a végén sikerül a hazai tizenhatostól egészen a saját térfelükre hátra kerülni...

A United 10 meccse veretlen a Lutonnal szemben, nyolc győzelem és két meccs a mérlege ezen széria alatt.

Hendersonnak eddig két beadásnál volt dolga, mind a kétszer magabiztosan jött ki az ötösön kívülre.

4. perc: Lingard lódul meg a félpályától, a 16-osig sprintel a labdával, majd jobbra passzol, Mata átveszi, befelé tol rajta egyet és a bal alsót veszi célba, Shea véd magabiztosan.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A Manchester United szürke felsőben, fehér mezben és szürke sportszárban, a Luton narancs felsőben, kék nadrágban és narancs sportszárban.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az összecsapás!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik