Anglia: négy PL-csapat biztosan kiesik a Ligakupából

Vágólapra másolva!
2017.09.19. 13:11
null
Szlimani és Milner ismét összecsaphat a Leicester–Liverpool meccsen (Fotó: AFP)
Két olyan UEFA-tagország van Európában, ahol a második számú hazai kupasorozatnak komoly jelentősége van: Angliában és Franciaországban egyaránt Európa-liga-szereplést ér a Ligakupa-győzelem. A szigetországban kedden és szerdán már a harmadik kört rendezik, s végre bekacsolódnak a legjobbak is.

 

A Ligakupa gondolatát Sir Stanley Rousnak tulajdonítják, az angol szövetség (FA) akkori főtitkárának ötletét végül Alan Hardaker valósította meg, és 1960-tól – skót mintára – elrajtolt a második számú kupasorozat.

Rous abban gondolkodott, hogy az FA-kupából kiesett klubok folytathatnák a Ligakupában, Hardaker viszont az első négy osztály csapatait célozta meg, így 700-750 együttes helyett itt csupán 92-en indulhattak. „Amíg az FA-kupa a labdarúgás Ascotja, addig a Ligakupa az epsomi derbinek felel meg” – hozta lósportos hasonlatát Hardaker. És valóban, a Ligakupa-siker komoly értékkel bír, hiszen a győztes ott lehet az Európa-liga harmadik selejtezőkörében.

A 2017–2018-as kiírás névadó szponzora egy thaiföldi energiaital-márka, a Carabao lett, ennek megfelelően az első forduló sorsolását a délkelet-ázsiai országban tartották. A júniusi esemény azonban bakiparádét hozott, az internetes közvetítésnek nem volt hangja, a sorsolás alatt néhány párosításnál felcserélték a pályaválasztókat, a Charltonhoz pedig két ellenfelet is írtak. A klub Twitter-oldala azonnal reagálva szavazást indított, hogy a szurkolók az Exeter Cityt vagy a Cheltenham Townt látnák-e szívesebben.

De a második kör sorsolása sem lett makulátlan, ott négy összecsapásnál tévesztették el a pályaválasztót, a harmadik forduló párosítását pedig Pekingben készítették el – brit idő szerint hajnal negyed ötkor.

Az augusztus eleji első fordulóban hetven klub indult, a 24-24 harmad- és negyedosztályú gárda mellett 22-en a Championshipből, csak a két frissen kiesett élvonalbeli csapat, a Hull City és a Middlesbrough úszta meg. Egyetlen meglepetés született, a negyedosztályú Accrington Stanley 3–2-re megverte a második ligás Preston North Endet.

Az augusztus 22-23-i körben bekapcsolódott 13, európai kupában nem érdekelt Premier League-együttes is. Háromnak ez jelentette a végállomást, a Watfordot a Bristol City (2–3), a Newcastle-t a Nottingham (2–3), míg a Southamptont a Wolverhampton (0–2) búcsúztatta.

A szeptember 19-20-i harmadik fordulóra már nincs felmentett, kedden és szerdán 16 párosításból négyben élvonalbeli csapatok csatáznak a továbbjutásért, a legnagyobb rangadónak a Leicester City–Liverpool párharc ígérkezik. A címvédő Manchester United a Championshipben szereplő Burton Albiont látja vendégül.

ANGOL LIGAKUPA, 3. FORDULÓ

KEDD
20.45:
Leicester City–Liverpool(Tv: Digi Sport2)
20.45: Brentford (II.)–Norwich City (II.)
20.45: Wolverhampton Wanderers (II.)–Bristol Rovers (III.)
20.45: Burnley–Leeds United (II.)
20.45: Bristol City (II.)–Stoke City
20.45: Aston Villa (II.)–Middlesbrough (II.)
20.45: West Ham United–Bolton Wanderers (II.)
20.45: Crystal Palace–Huddersfield Town
20.45: AFC Bournemouth–Brighton & Hove Albion
21.00: Reading (II.)–Swansea City(Tv: Digi Sport3)
21.00: Tottenham Hotspur–Barnsley (II.)

SZERDA
20.45:
Everton–Sunderland (II.)
20.45: Arsenal–Doncaster Rovers (III.)
20.45: Chelsea–Nottingham Forest (II.)
21.00: West Bromwich Albion–Manchester City
21.00: Manchester United–Burton Albion (II.) – (Tv: Digi Sport2)

A nem jelölt beosztású csapatok első osztályúak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik