Anglia: mégsem veszi meg a Wembleyt a Fulham tulajdonosa

Vágólapra másolva!
2018.10.17. 17:21
null
Egyelőre nem lesz az övé a Wembley (Fotó: AFP)
Visszavonta az ajánlatát Shahid Khan, a Fulham, valamint a Jacksonville Jaguars tulajdonosa az ikonikus londoni stadion, a Wembley megvásárlására.

Shahid Khan 600 + 300 millió fontot ajánlott a Wembleyért, de most úgy döntött, mégsem vásárolja meg az arénát. Az angol Labdarúgó-szövetség (FA) vezérigazgatója, Martin Glenn azt nyilatkozta: tiszteletben tartják a pakisztáni származású amerikai üzletember döntését.

A BBC értesülése szerint Khan úgy gondolta, hogy az ajánlatát mindenki jól fogadja, ám az FA vezetőségéből néhányan kifogásoltak azzal az indokkal, hogy ez az alku elárulja az angol futballt. Később az üzletember ennek a hatására kihátrált az üzletből, mivel nem akar megosztottságot kelteni a sportágban. Khan ugyanakkor nem zárta ki, hogy a jövőben újra ajánlatot tesz.

A Wembley stadion vételárából médiaértesülések szerint az FA egyebek mellett 1500 teljes méretű, időjárási viszonyoktól függetlenül használható labdarúgópályát épített volna ki a nem első osztályú klubok számára Angliában.

A Wembleyt az 1923-as FA-kupadöntőre nyitották meg, de 2003 és 2007 között 757 millió fontos (csaknem 280 milliárd forintos) beruházással teljesen újjáépítették, gyakorlatilag új stadiont emeltek a régi helyére. A felújítás óta a stadion az FA tulajdona.

Shahid Khan, akinek vagyonát 8,7 milliárd dollárra becsülik, londoni médiaértesülések szerint NFL-meccseket hozott volna át a Wembley Stadionba az őszi évadokban, de a stadion továbbra is az angol futball hivatalos otthona maradt volna.

A most – legalább is egyelőre – meghiúsult tranzakció értelmében az FA-t az adásvétel után is megillették volna a Wembley használatából befolyó egyes prémiumbevételek – például az előfizetőknek garantált páholyokat és kiegészítő luxusszolgáltatásokat biztosító Club Wembley szolgáltatáscsomag évi 30-40 millió fontra becsült díjbevétele –, így hosszabb távon az angol szövetség számára a stadionért egy összegben fizetendő közvetlen vételárnál sokkal nagyobb értékű lett volna az ügylet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik