Anglia: gond van a játékvezetői ítélettel? Tízperces kiállítás!

Vágólapra másolva!
2019.08.13. 17:55
null
Aki reklamál, kénytelen büntetőpadra ülni (Fotó: Imago Images/Claus Bergmann)
Tízperces kiállítással sújtják az amatőr bajnokságokban a játékvezetővel veszekedő vagy a bírói ítélet miatt duzzogó futballistákat.

 

JÁTÉKJOGI KIEGÉSZÍTÉS: A MAGYAR MÓDSZER

Figyelemre méltó magyar játékjogi kiegészítést találtunk az angliai játékvezetést lázban tartó ősi témához, a reklamáláshoz. Igaz, a párhuzamot némiképp gyengíti, hogy a vonatkozó szövegrész nyolcvankét éve jelent meg – a Nemzeti Sport viccrovatában...

„A reklamálás terén nem mindenki lát tisztán. Állítólag sokan szabálytalanul reklamálnak, s gyakran a játékvezető is zavarban van, hogy melyik reklamálást fújja le. Úgy hisszük, nem árt, ha idézzük a szabályok 876. §-ának 75. bekezdését, amely szerint: »A reklamálás lefolytatható alsókarral, ritkábban lábbal. A reklamálás szabályosan úgy megy végbe, ha a reklamáló az alsókarjával a játékvezető feltestén fejezi ki ellenvéleményét lefújt vagy le nem fújt szabálytalansággal szemben. Ha a játékvezető a reklamálásból kifolyólag ájult állapotba kerül, a magához téréséig nincs mód az ítélet megváltoztatására. Ezért helyes, ha a reklamálás nyitott tenyérrel történik. A lábbal való reklamálás csak igen súlyos esetben (les, gól) helyénvaló. A kapusnak nem muszáj úgy reklamálnia, hogy a játékvezetőt ledobja a földre. Igen magasra is feldobhatja, de újból el kell kapnia.”

Sajátos eszközzel küzd az amatőr labdarúgók fegyelmezetlensége ellen az Angol Labdarúgó-szövetség (FA): a napokban részletezett újítás szerint az amatőr osztályokban a játékvezető tízperces kiállítással büntetheti a helyes viselkedés szabályai ellen vétőket. A büntetőpad (sin bin) néven emlegetett – a sárga lapnál súlyosabb, a piros lapnál enyhébb – figyelmeztetéssel azokat a játékosokat sújtják, akik reklamálnak a bíró döntése ellen, gúnyosan megtapsolják ítéletét vagy mérgükben elrúgják, eldobják a labdát. A 2019–2020-as idénytől a férfiaknál a bajnoki rendszer ötödik osztályától (National League) lefelé, a nőknél a harmadosztálytól lefelé alkalmazzák az újítást, amely tulajdonképpen nem is számít annak, hiszen szűkebb körben már eddig is tesztelték. Az első próbákra még a 2017–2018-as idényben találtak módot, a legutóbbiban pedig már országszerte 31 bajnokságban fenyegette a tiszteletlen játékosokat az időszaki kiállítás veszélye. A módszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az FA tájékoztatása szerint 38 százalékkal csökkent a büntetés hatálya alá tartozó esetek előfordulása az érintett ligákban. A szövetség kimondott célja a meccsélmény javítása, és ennek érdekében elérkezettnek látta az időt az általános bevezetésre.

„A reklamálás a játékból kiiktatandó részlet, és az előzetes kísérletek igazolták, hogy a büntetőpad működik – magyarázta Mark Bullingham, az FA igazgatója. – A módszer lehetőséget ad a játékvezetőknek arra, hogy a vele vitatkozókkal szemben gyorsan és hatékonyan fellépjen. Méréseink megmutatták, hogy a változtatás nyomán lényegesen javult a futballisták viselkedése, így kiterjesztjük a többi bajnokságra is.”

HAT MECCS A RASSZISTÁKNAK

Miután a Kick It Out nevű szervezet adatai szerint az angol labdarúgás legutóbbi idényében az előzőhöz képest 43 százalékkal többször illették a játékosok sporttársaikat rasszista sértésekkel (274 esetet dokumentáltak), az FA szigorította a versenyszabályzatát. A jövőben a másikat bőrszíne, vallása, nemi identitása, szexuális beállítottsága vagy testi fogyatékossága miatt diszkrimináló futballisták büntetésének legalsó szintje öt mérkőzés helyett már hat mérkőzésre szóló eltiltás.

A Sky Sports értesülései szerint a próbaidőszak során a 31 vizsgált bajnokságból 25-ben csökkent a reklamálások száma, az utólagos értékelésnél pedig a megkérdezett játékosok 72 százaléka, az edzők 77 százaléka és a játékvezetők 84 százaléka támogatta a tízperces büntetés hosszú távú alkalmazását. Ami a gyakorlati tudnivalókat illeti: a játékvezető a sárga lapot felemelve, és az oldalvonal felé mutatva jelzi a büntetést, a második tízperces kiállítás már véglegessel jár, amelyért pedig eddig egyből piros lapot adtak (például a játékvezető súlyos megsértéséért), ezután is azt osztanak. Ifjúsági kategóriában és kilencven percnél rövidebb mérkőzéseken a büntetőpadra száműzött vétkes nyolc perc után állhat vissza. Noha a sajtóban imitt-amott beszédtémaként felvetődött a lehetőség, hogy a játékvezetői eszközt professzionális szinten is bevezessék, egyelőre nincs jele efféle szándéknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik