Anglia: áll a bál – a parlament elé került a drukkerek petíciója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.02. 15:52
null
Itt lehet állni. Meg ülni is. (Fotó: wikipedia.com)
Több mint 110 ezer szurkoló írta már alá a petíciót, amelyben azt akarják elérni, hogy ismét lehessen állni a stadionokban a legfelső két osztályban Angliában. A 96 emberéletet követelő Hillsborough-tragédia után készített Taylor-jelentés alapján 1989-ben elfogadott törvény szerint a legfelső két osztályban csak ülőhelyekkel rendelkező arénákban lehet mérkőzést rendezni. Ezen akar változtatni a brit Futballszurkolók Szövetsége (FSF), amelynek felvetését a brit törvényhozás június 25-én vitatja meg.

Április elején a West Bromwich Albion elutasított beadványa volt az, ami újra terítékre emelte az időről időre előkerülő témát, mégpedig az állóhelyek újbóli bevezetését, az úgynevezett safe-standinget. A West Brom úgy tervezte, hogy 3600 fix, állandó széket leszerel a lelátón és a helyükre lehajtható székeket helyez el, amelyeken rögzíteni lehet az ülőrészt. Így tulajdonképpen állva lehet szurkolni, ám ezt a Premier League vezetői és a brit sportminiszter, Tracey Crouch nem engedélyezték, s további bizonyítékokat kértek a felhajtható és rögzíthető székek biztonságának igazolására.

A harmadosztályban a feljutásért harcoló Shrewsbury Town ugyanakkor éppen a napokban vette át az első szállítmányt a megrendelt lehajtható székekből, amelyeket a nyáron akarnak majd felszerelni.

„Könnyen előfordulhat, hogy a következő idényben egy bajnokságban szerepelhet az a Shrewsbury, amelynek engedélyezték a safe-standing módszer alkalmazását és a West Brom, amelynek nem" – mondja a brit Futballszurkolók Szövetségének vezetője, Peter Daykin.

A safe-standing egyébként nem egy világújdonság, sőt, Európa-szerte elterjedt megoldás. Németországban az élvonalbeli klubok felénél van használatban valamilyen safe-stading módszer, például a Hoffenheim, vagy éppen a Dortmund stadionjában is alkalmazzák, idehaza pedig a DVSC létesítményében a kapuk mögötti szektor ilyen kialakítású.

 




 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik