Anglia: a világ legdrágább futballmérkőzése következik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.29. 11:26
null
Jaap Stam és David Wagner (Fotó: Twitter)
Hétfő délután 16 órakor rendezik meg az angol Championship rájátszásának döntőjét, amelyben a Huddersfield Town és a Reading egy 170 millió angol fontot érő futballmérkőzésen csap össze egymással.

 

A világ legdrágább meccsének tartott finálé győztese ugyanis nem csupán feljut a Premier League-be, de 170 millióval gazdagodik (ennyit tesznek ki arányosan elosztva az élvonal televíziós és egyéb jogdíjai), sőt amennyiben nem esik ki a következő szezonban, ez az összeg 290 millióra is megnőhet. Statisztikailag erre nem is olyan rossz az esély, a legutóbbi tíz idény 30 feljutott csapatából 18 meg tudott kapaszkodni a PL-ben (legalábbis az első szezonban).

Az angol másodosztályból a Newcastle United és a Brighton jutott fel az első két helyen, a playoff két döntőse közül a Reading végzett jobb helyen az alapszakaszban, amelyben a 3. lett, míg a Huddersfield csupán az ötödik. Az elődöntőben előbbi a a Fulhamet (1–1, 1–0), utóbbi tizenegyesekkel a Sheffield Wednesdayt búcsúztatta (0–0, 1–1).

A döntő két résztvevője egyaránt 1–0-ra nyerte meg az egymás elleni hazai meccsét, a szakértők szerint kiegyensúlyozott csatára van kilátás a Wembleyben is.

A Huddersfield 1972 óta először játszhatna az élvonalban, a klub 1924 és 1926 között zsinórban háromszor volt bajnok, 1922-ben pedig FA-kupát nyert.

 


David Wagner, a csapat 45 éves edzője büszke lehet saját teljesítményre, hiszen némi németországi légióskodás (és nyolc amerikai válogatottság után) 2011-tól 2015-ig a Borussia Dortmund második csapatát edzette, onnan igazolt Angliába. „Nem álmodozó, hanem munkásember vagyok” – nyilatkozta, és valóban, a semmiből építkezve, a tavalyi 19. hely után hozta a Championship élvonalába csapatát.

„Történjék bármi, már a Wembleybe jutás is csodaként fogható fel. A költségvetéseket nézve a Championshipben a 18-19. helyen állhatunk. Szerintem most nagyobb a szakadék a Huddersfield és a Newcastle között, mint egy éve az akkor bajnokságot nyerő Leicester és a Chelsea között. Akár így is összehasonlítható a két tündérmese” – tette hozzá.

 


A Reading négy év után térhetne vissza az élvonalba. „Volt több olyan mérkőzésünk a szezonban, ahol muszáj volt és sikerült nyernünk. De sokat tanultunk a FA-kupa-vereségünkből is, amikor az Old Traffordon 4–0-ra kikaptunk” – mondta a csapat menedzsere, a 67-szeres holland válogatott védő, a Manchester Unitedben, a PSV-ben és a Milanban is megforduló Jaap Stam.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik