A „Szörny”, aki még Sergio Ramost is megfenyegette

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.07.23. 18:41
null
Akinfenwa a másodosztályban Nagy Ádámmal is találkozhat (Fotó: AFP)
A világ legerősebb labdarúgója. A „Szörny”, aki még Sergio Ramost is megfenyegette. Adebayo Akinfenwa 38 évesen érte el pályafutása csúcsát azzal, hogy a Wycombe Wanderersszel feljutott az angol másodosztályba. Bemutatjuk a futballvilág egyik legkülönlegesebb figuráját.

 

„Először is szeretném megköszönni Istennek, mert ma valóra váltotta a lehetetlent. Négy évvel ezelőtt tulajdonképpen munkanélküli voltam. De ma csak Jürgen Kloppnak veszem fel a telefont, hogy együtt ünnepelhessünk.”

Adebayo Akinfenwa nyilatkozata végigsöpört a sajtóban, noha egy angol harmadosztályú csapat feljutása a Championshipbe általában nem ilyen forró téma. De a több mint 100 kilós csatár nem átlagos fickó. Olyannyira nem az, hogy a BL-győztes és friss angol bajnok Liverpool német edzője tényleg üzent neki...

180 kilót nyom fekve és 200 gólja van
Adebayo Akinfenwa azzal vált híressé, hogy több éven keresztül ő volt a FIFA videojátékokban a legerősebb futballista az értékelések alapján, noha sosem játszott az angol harmadosztálynál feljebb hazájában. 102-103 kiló körül mozog a versenysúlya, ami önmagában nem lenne kirívó az élsportban. Az NBA-ben például a színtiszta izom LeBron James a 110 kilót is eléri, de nála ehhez 206 centis magasság párosul. Akinfenwa viszont nem nőtt ekkorára, rajta 185 centin oszlik el az egy mázsa, amivel már szokatlan jelenségnek számít a futballpályákon. De egyáltalán nem egy chipszabáló dagi gyerek benyomását kelti, inkább egy nehézsúlyú bokszolóét, aki duzzad az erőtől. Nem véletlen, hogy a FIFA-játékokban a maximális 100-ból 97 pontot adtak neki a testi erőre, hiszen a bicepsze ránézésre akkora, mint másnak a combja.

„Kérdezd meg bármelyik srácot, hogy szeretne-e bekerülni a FIFA-ba, és azt mondja, persze. Őrület, hogy egy ilyen játékban elismernek engem. Tudom, hogy erős vagyok, nem sokan vannak, akik elbírnának velem. Szerettem volna játszani a Premier League nehézfiúi ellen, mint Nemanja Vidics vagy John Terry. Őket akartam, valószínűleg erősebb vagyok náluk. Például John Terrynek a lába lehet olyan vastag, mint az én karom...” – fogalmazott Akinfenwa a The Guardiannek adott interjúban.

Azt mondják, hogy 180 kilót képes fekve nyomni, ami csaknem a háromszorosa a korábban a Liverpoolban is megforduló walesi válogatott Joe Allen testsúlyának. Ettől persze még nem lesz valakiből sikeres labdarúgó, ám az angol alacsonyabb osztályokban, ahol amúgy is a testi erő dominál a párharcokban, Akinfenwa jól tudta érvényesíteni adottságait: a Transfermarkt adatai szerint 653 tétmeccsen 200 gólja és 93 gólpassza van. A legutóbbi, Championshipbe jutással végződő szezonban a Wycombe Wanderers legjobbja volt a kanadai táblázaton 17 ponttal, ami 10 gólból és 7 asszisztból adódott össze.

„Az emberek azt mondják, hogy túl nagydarab vagyok a futballhoz. Ennyi gól után talán kijelenthető, hogy ez nem igaz. Nincsenek határok abban, amit igazán csinálni akarsz” – jelentette ki a csatár.

Litvániában kupát nyert, aztán elüldözték
Kalandos pályafutás áll mögötte, amely meglepő helyen indult: Litvániában. Az észak-londoni Islington kerületben született nigériai bevándorlók gyermekeként. Kiskorában óriási Liverpool-szurkoló volt, a vörösöket 1987 és 1997 között szolgáló jamaicai származású angol válogatott szélső, John Barnes volt a kedvence. Ő is futballozni kezdett, feltűnt a Watford utánpótlásában, aztán 19 évesen az ügynöke tanácsára Litvániába igazolt, és ott kezdődött el a profi karrierje. A dolog hátterében az állt, hogy az ügynök feleségének testvére az ottani FK Atlantas edzői stábjában dolgozott. Akinfenwa kupagyőzelmet ünnepelt Litvániában, a 2001-es fináléban ráadásul ő lőtte a győztes gólt a Zalgiris ellen. Ezután UEFA-kupa-selejtezőn is pályára lépett, bár a Rapid Bucuresti elleni 8–0-s vereségről nem lehetnek szép emlékei. Végül azért távozott, mert Litvániában rasszista inzultusok kereszttüzébe került. A walesi Barry Townhoz igazolt, majd következtek egymás után az angol harmad- és negyedosztályú csapatok.

Jelenlegi klubjáig, a Wycombe Wanderersig sehol sem maradt 30 hónapnál tovább. 2016-ban az AFC Wimbledon játékosa volt, az utolsó meccsén gólt lőtt a Plymouth elleni negyedosztályú osztályozón, majd lejáró szerződéssel távozott. „Gyakorlatilag munkanélküli lettem, úgyhogy bármelyik edző felveheti velem a kapcsolatot WhatsAppon” – mondta a meccs utáni interjúban, amire a mostani feljutás után is visszautalt. Gareth Ainsworth volt az a menedzser, aki írt neki, és elsősorban neki köszönhető, hogy már négy éve a Wycombe Wanderersnél játszik.

„A futballban vannak olyan menedzserek, akik mindenkiből ugyanolyat akarnak faragni, mintha robotok lennének” – mondta Akinfenwa, akit korábban arról is le akartak beszélni, hogy annyi időt töltsön a konditeremben a súlyok emelgetésével. De nem Ainsworth, ő inkább bátorította erre, mert meglátta a lehetőséget az adottságaiban.

Csak egy dagadt Eddie Murphy?
Mint mindenkit, aki kicsit más, mint a többi, őt is hamar kipécézték maguknak az ellenfél drukkerei. Több lelátói nóta is született a testsúlya kapcsán.

„A kedvencem az, hogy csak egy dagadt Eddie Murphy vagyok. Amikor meghallom, alig bírom abbahagyni a röhögést. Bár szívesebben lennék az izmos Eddie Murphy” – reagált a BBC-nek Akinfenwa. A nagydarab termet még nem lett volna elég ahhoz, hogy kitűnjön az alacsonyabb ligákban, ehhez kellett egy áttörést jelentő meccs, amelynek köszönhetően a szélesebb nyilvánossághoz is eljutott a híre. 2015 januárjában, a Liverpool elleni FA-kupa találkozón jött össze neki a nagy dobás, Steven Gerrard góljára válaszolva kiegyenlített az AFC Wimbledon színeiben. Később Gerrard újra betalált, így 2–1-re nyert a Philippe Coutinhót vagy éppen Jordan Hendersont is bevető Liverpool, de Akinfenwa egy csapásra híresség lett. A Twitteren 39 ezer bejegyzés született a #BeastMode, azaz „szörnyüzemmód” hashtagre, amely azóta is a védjegye, innen a „Szörny” becenév.

„Meg akartam szerezni Gerrard mezét, úgyhogy megmondtam a srácoknak, hogy ha valaki el meri kérni tőle előttem, annak meggyűlik a baja velem” – emlékezett vissza Akinfenwa. Nincs csavar a sztoriban: övé lett a mez... Később is bizonyította, hogy nagy Liverpool-drukker, ugyanis a 2018-as Bajnokok Ligája-döntő után eléggé berágott a vörösöket legyőző Real Madrid védőjére, Sergio Ramosra, akinek Mohamed Szalah sérülésében és a két gól előtt is nagyot hibázó Loris Karius állítólagos agyrázkódásában is volt szerepe.

„Én sosem fogok ellened játszani, mivel sosem lépek pályára a Bajnokok Ligájában, ez a te szerencséd... Különben ha találkoznánk, ezt tenném veled!” – üzente a spanyol csapatkapitánynak, miközben puszta kézzel összegyűrt egy futballcipőt. Nemrég pedig, miután a Liverpool 30 év után megnyerte az angol bajnokságot, a csapat mezében jelent meg a Wycombe egyik edzésén, amiért pénzbüntetést kapott.

„Ez volt az egyetlen eset, hogy szívesen kifizettem a bírságot” – tweetelte. Ezek után nem meglepő, hogy miután 2–1-re legyőzték az Oxford Unitedet a rájátszásban, és történelmi sikert arattak (nemcsak Akinfenwa, hanem a Wycombe Wanderers is először jutott fel a másodosztályba), a Liverpool sikeredzőjének, Jürgen Kloppnak üzent. Ő pedig nem volt rest meglepni egy videoüzenettel.

„Szia, nagy ember, gratulálok!” – mondta Akinfenwának, aki bár már 38 éves, de jövő nyárig szól a szerződése, úgyhogy láthatjuk a Championshipben a következő szezonban. Azért reméljük, hogy a Bristol Cityben szereplő Nagy Ádámmal kíméletes lesz...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik