A Sánchez-ügyben kettő a biztos: Manchester és a gigafizetés

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.16. 18:52
null
Vajon mikor int búcsút az Arsenalnak Alexis Sánchez (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-ben kezdünk.

 

 

Különleges idényt fut a MANCHESTER CITY: Pep Guardiola elköltött 2017 nyarán 250 millió eurót, például Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson és Danilo megvásárlására, eközben elköszönt a Kelechi Iheanacho, Enes Ünal, Wilfried Bony, Aaron Mooy, Nolito, Fernando, Alekszandar Kolarov, Samir Nasri, Joe Hart, Pablo Zabaleta, Willy Caballero, Gael Clichy, Jesús Navas sortól. Nem mondhatjuk tehát, hogy világklasszisok mentek és jöttek, Guardiola sem találta fel az új tiki-takát, de a 4–3–3-ra, vagy ha úgy tetszik, akkor a 4–1–4–1-re váltva valósággal hasítja a habokat az MC hajója, a Liverpool elleni kudarc ide vagy oda.

A sikeresnek ígérkező út közben nem is akarja senki elhagyni a fedélzetet, ezen a nyáron egyébként az akkor már 35 esztendős Yaya Touré és a 33 éves Fernandinho szerződése jár csak le.

Már a nyáron is kerülgette Alexis Sánchezt a City, mint nemrégiben kiderült, meg is vette volna, ha az Arsenal dűlőre jut a Monacóval Thomas Lemar ügyében. A chileiért most harmadannyit, azaz 22.5 millió eurót hiába ajánlott a City, de a játékosnak felkínált 33.7 millió eurós aláírási pénzt és az éves 15 millió eurós bért tekintve egy kis emelésen nem fog múlni az üzlet. Hacsak a városi rivális le nem csapja a kezéről a nagy kiszemeltet, az United kezdő ajánlata az Arsenalnak 28 millió euró, Sáncheznek meg állítólag évi 21 millió euró.

Mi tagadás, évi hatmilliós különbségért mi is hinodálnánk egy miatyánknyit.

Nem is olyan sok egyébként a Sáncheznek szánt aláírási pénz, Kevin De Bruyne új, hatéves szerződése tízmilliós ilyen célú summát tartalmaz majd a hírek szerint, és az ő éves bére 12 millió euró lenne, a misztikus képi jogok és a bónuszok nélkül. Itt ragadnánk meg ismét az alkalmat a kedélyek borzolására, és megjegyeznénk, hogy a bajnokin még be sem mutatkozó Tosin Adarabioyo nemrégiben vett egy csinos kis kastélyt holmi 2.5 millió euróért, ahol sokkal több a szoba, mint a húszéves védő felnőtt mérkőzéseinek a száma.

Lásd még: iskolai pályaválasztás…

Visszatérve Sánchezre: természetesen a chilei klasszis ügynöke, Fernando Felicevich hajlik a magasabb összegű igazolás és a neki csörgő magasabb jutalék (majdnem hatmillió euró neki is) felé, a bennfentesek szerint maga a szélső Guardiola keze alatt szeretne dolgozni, a régi szép barcelonai évek miatt. Kiderült az is közben, hogy az Arsenal negyvenmillió euróért már lemondana Sánchez tavaszáról. A halálos tavasz után itt a méregdrága tavasz, és akkor még a Liverpool érdeklődéséről nem is szóltunk.

„A játékosok egyetlen szimpla ok miatt hagyják kifutni a szerződésüket: az átigazolási díjak túlságosan magasak. Az ügynökök azzal érvelnek az érdeklődő kluboknál, hogy »idehozom nektek a játékost a szerződése lejártával ingyen, ti viszont megfizettek engem ezért«. Ez gyakorlatilag megöli az átigazolásokat, ráadásul így egyre több futballista hagyja lejárni a szerződését” – foglalta össze a lényeget a szomorú Arsene Wenger.

Guardiola keres még Vincent Kompany sérülékenysége és a Lille által szívesen látott Eliaquim Mangala eddig bemutatott futballja miatt egy középső védőt is: a meglepetés-kiszemelt a barcelonai Samuel Umtiti, akinek véletlenül csak hatvanmillió eurós kivásárlási záradékot építettek a szerződésébe a katalánok, a lehetetlen küldetés a Juventus Giorgio Chiellinije, a régebbi célpont a West Bromwich majdnem harmincmilliós Jonny Evanse; de a Leicester City által a nyáron 13.7 millió euróért vett, azóta már háromszoros angol válogatott bekkje, Harry Maguire, a török Caglar Söyüncü (Freiburg) és a Real Sociedad minden topcsapat által csak kerülgetett játékosa, Inigo Martínez is szóba került.

Touréék távlati helyettese a 18 éves gall szűrő, a tavaly nyáron a PSG-t a Lille kedvéért elhagyó Boubakary Soumaré lehet, míg a korábban bevethető a Nice-motor Jean Michaël Seri, aki fél évvel ezelőtt majdnem a PSG-hez, a Dortmundhoz, a Liverpoolhoz, a Tottenhamhez, az Arsenalhoz vagy a Barcelonához igazolt, de az érte kért 40 millió eurót végül senki sem tartotta reálisnak. A Telegraph akkor sem lenne meglepve, ha Guardiola egy huszárvágással nem(csak) Sánchezt, hanem a hamarosan szintén ingyen vihető Jack Wilshere-t rabolná el az Arsenaltól.

Mindkét manchesteri csapat célpontja az ukrán Viktor Kovalenko, a Sahtar Doneck játékosa és az AS Roma Lorenzo Pellegrinije, a Cityé, a Unitedé és az Arsenalé az ugyanott és ugyanazon a poszton játszó brazil Fred, illetve a Cityé és az Arsenalé Wilfried Zaha. Aki volt unitedes, és mostanában egyre jobban megy neki a Crystal Palace-ban, míg az angol sajtó a szerint sokadik hallásra is túlzó, 50.7 millió eurós állítólagos ajánlattal kecsegtetett Fred maga ismerte el Guardiola érdeklődő telefonos hívását.

Szélsőből akad néhány klasszis a csapatban, de az Augsburg mostanában nagyon felkapott Philipp Maxjában Guardiola is lát lehetőséget, és szintén a bal oldalon, csak jóval támadóbb szellemben futballozik a paraguayi válogatott Jesús Medina (New York FC) és a Hertha korosztályos csapatában játszó lengyel Dennis Jastrzembski. A volt lengyel, de már német korosztályos válogatott, 17 esztendős legénykét Wenger is kiszúrta magának, Dárdai Pál helyében sürgősen intézkednénk Jastrzembski-ügyben.

Mint említettük, belekavart a MANCHESTER UNITED az angolszószos chilei levesbe, és a múlt héten hosszasan vesézgettük a párizsi Lucas Moura ügyét, a brazil középpályás mindenesért ugyebár negyvenmillió eurót kér a PSG, ezt szeretnék a manchesteriek majdnem megfelezni. Sánchez mind a két szélen és középcsatárként vethető be, Lucas Moura a széleken érzi magát a legjobban, de karmesterként is roppant hasznosan futballozott korábban – sőt csatárként a Transfermarkt összesítése szerint 13-szor vetették be, ezen alkalmakkor öt góllal és nyolc gólpasszal vétette észre magát.

Ennyit a hamis kilencesekről és a svájci bicskákról.

„Általában nyáron fektet be nagyobb összeget egy csapat, ekkor alakul ki a keret, de néha történnek a télen is nagy transzferek. Igen, ha lehetőség nyílik egy nagy üzletre, akkor harcolsz azért, hogy azt nyélbe üthesd. Aztán ha nem jön össze, akkor nem jön össze” – bölcselkedett José Mourinho.

A Manchester City egyébként készen áll a revánsra: a korábbi United-célpontért, az Atlético Madridtól elvágyódó Antoine Griezmannért hajlandó letenni a százmillió eurót, már csak azért is, mert Guardiola szerfölött elégedetlen Sánchez és pénzéhes ügynöke hozzáállásával.

Manchester vörös felén szóba került még a valamikori nagy United-reménység, Javier Chicharito Hernández, akit a nyáron hozott vissza a szigetre a West Ham Németországból, csaknem 18 millió euróért, de ennek az átigazolásnak az esélye olyan csekély, mint ma gólt szerezni Csikar(Chicar)-szögből.

Azt viszont a legelvadultabb Jamie Vardy-fanok is el kell ismerjék, hogy a már harmincon felüli angol csatár karrieralkonyának, vagy inkább karrier-késő délutánjának nagyon jót tenne egy klubváltás. A játékos ebben az idényben tíz gólnál jár, azaz bőven van fantázia abban, hogy az MU-hoz igazoljon három évre. Érte azonban éppen annyit kér a Leicester, mint az Arsenal Sánchezért.

Sokkal drágább lenne Christian Pulisic, ha eladná őt a Borussia Dortmund, pláne most, Pierre-Emerick Aubameyang szabadulóművészi szabadgyakorlatai közben, de a középcsatár-jobbszélső mali Moussa Marega (FC Porto) vagy a klasszikus szélső, Justin „Igen, a nagy Patrik fia” Kluivert és a szintén ajaxos David Neres is kiszemelt, legalábbis a sajtó szerint.

Utóbbiért az Arsenal és a Tottenham is bejelentkezett már, ő tavaly ilyenkor 12 millió euróért jött Amszterdamba a Sao Paulótól. A legifjabb hírbe hozott a 16 esztendős támadó, Úmaro Embaló a Benficától – illetve a Fulham csodagyereke, a nála nem sokkal idősebb Ryan Sessegnon.

Ugyanis balhátvédet is keres a klub, Danny Rose-t kis híján elhozta a Tottenhamtől a nyáron, majd felvetődött a Rose, Luke Shaw csere is. A sajtóban futott még: a nápolyi Fauzi Gulam, de klubja decemberben meghosszabbította a 26 éves játékos szerződését egészen 2022-ig, illetve Alex Sandro (Juventus).

Védekező középpályásból soha nem elég, Mourinhónál meg pláne nem, a dortmundi Julian Weigl emlékeink szerint már fél éve is szóba került, a Citynél dettó, az új kiszemelt a Nápoly mostanában nagyon felkapott Jorginhója – vele kapcsolatban mindig megemlítik, hogy a már 36 éves csapatkapitány, Michael Carrick helyére jönne, mi meg arra hívnánk fel a figyelmet, hogy Carrick mellett Marouane Fellaini, Ashley Young és Luke Shaw szerződése is lejár a nyáron.

Henrih Mhitarjannak meg sokak szerint az ideje telt ki az MU-nál, az „örmény Cantona” ebben az idényben 22-szer lépett pályára, nyolc kanadai pontot szerzett – de nem csak ennyi reményében vették meg őt anno 42 millió euróért a Dortmundtól, ráadásul nem esznek egymás tenyeréből menedzserével.

Értelemszerűen vinné vissza őt a Bundesligába a BVB, de az Arsenalnál válhat még belőle Mesut Özil-helyettes, sőt mivel a két szélen is képes futballozni, Sánchez-utódként sem elképzelhetetlen – mint ahogyan az sem, hogy még eggyel visszább lép a történelemben a Dortmundtól, és az eggyel azelőtti csapatához, a Sahtar Doneckhez tér meg.

Mhitarjan kemény adu lehet az Arsenallal folytatott alkudozásokban (főleg, hogy ügynöke egy bizonyos Mino Raiola...), de az örménynek áldoznia kell a londoni kalandért, lévén Manchesterben heti 225 ezer eurót keres, és ezért sem repes a váltásért. Azt se feledjük el, hogy a csapatok az új szabályozások szerint ebben az idényben az előző idénybeli bérköltségre csak 7.9 millió eurót pakolhatnak rá, ezért a sok sakkozás, a sok eladás, elengedés.

A sokoldalú olasz védő, Matteo Darmian eleddig négy bajnokin kapott lehetőséget Mourinhótól, a 28 éves játékost a Napoli és az AS Roma vinné el a hideg angol kispadról melegebb éghajlatra.

Az ukrán karmesterről, Kovalenkóról ugyebár jelentettünk fentebb, az ő posztjára kiszemelt még az afgán származású, de már régóta német utánpótlás-válogatott Nadiem Amiri a Hoffenheimtől, és Mourinho is érdeklődik egy juventusos bekk iránt: az ő embere Daniele Rugani.

További rövidhírek az MU-ról, röviden: a PSG hetvenkedik, azaz 70 millió euróra emelte a nagy formát mutató Goncalo Guedes kikiáltási árát, David de Gea hamarosan meghosszabbítja 2019 nyarán lejáró szerződését, a United talonban tartja még mindig az Antonio Candreva- és Ivan Perisic-transzfereket, a legújabb név pedig a leverkuseni Leon Bailey, Wenger eredetileg Anthony Martialt akarta beszámoltatni Sánchez árába, de a fő megfigyelője lebeszélte erről, Marco Asensio is Mou-kiszemelt lett Toni Kroos után, és természetesen eladott pár száz karaktert a nemzetközi média a „Cristiano Ronaldo visszatér Manchesterbe?” c. konzervanyagokból is.

Zárjunk egy érdekes esettel: a Bayern München áll a legközelebb ahhoz, hogy tárgyalni kezdjen a Sporting CP-vel Gelson Martins ügyében, akiért a Manchester United, a Liverpool és az Arsenal is érdeklődik. Az O Jogo szerint a játékos kivásárlási ára 60 millió euró, de a Sporting CP blokkolhatja a transzfert – és minden ilyen alkalommal le kell perkálnia 1.5 millió eurót Gelson Martinsnak.

Furcsa világ ez, ahol még az is óriási pénzeket kap, aki egy helyben ül a fenekén…

ANGOL PREMIER LEAGUE, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ARSENAL
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (PASZ Jannina, 2 100 000 euró)
Távozott: Francis Coquelin (Valencia, 14 000 000)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Oliver Harfield (Poole Town), Lewis Grabban (Sunderland), Ryan Allsop (Blackpool)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Aaron Ramsdale (Chesterfield)

BURNLEY
Érkezett:
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Aiden O’Neill (Fleetwood Town), Luke Hendrie (Bradford City)
Távozott:
Kölcsönbe: Luke Hendrie (Shrewsbury Town)

BRIGHTON & HOVE ALBION
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kazenga LuaLua (Queens Park), Mathias Normann (Molde), Tyler Hornby-Forbes (Accrington Stanley)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Walton (Wigan), Jamie Murphy (Rangers)
Kölcsönből vissza: Isaiah Brown (Chelsea U23)

CHELSEA
Érkezett: Ross Barkley (Everton, 16 670 000)
Távozott: Diego Costa (Atlético Madrid, 66 000 000)

CRYSTAL PALACE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Keshi Anderson (Swindon Town)
Távozott:

EVERTON
Érkezett: Cenk Tosun (Besiktas, 22 000 000)
Kölcsönből vissza: Conor Grant (Crewe Alexandra)
Távozott: Ross Barkley (Chelsea, 16 670 000)
Kölcsönbe: Kevin Mirallas (Olympiakosz Pireusz)

HUDDERSFIELD TOWN
Érkezett: Alex Pritchard (Norwich City, 12 500 000)
Kölcsönbe: Terence Kongolo (Monaco)
Kölcsönből vissza: Sean Scannell (Burton Albion), Jack Payne (Oxford United)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Kasey Palmer (Chelsea U23)

LEICESTER CITY
Érkezett: Fousseni Diabaté (GFC Ajaccio, 2 000 000)
Távozott:

LIVERPOOL
Érkezett: Virgil van Dijk (Southampton, 78 800 000)
Távozott: Philippe Coutinho (Barcelona, 120 000 000)

MANCHESTER CITY
Érkezett:
Kölcsönből vissze: Marlos Moreno (Girona)
Távozott:
Kölcsönből vissze: Marlos Moreno (Flamengo)

MANCHESTER UNITED
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: James Wilson (Sheffield United)

NEWCASTLE UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Adam Armstrong (Bolton Wanderers), Ivan Toney (Wigan)
Távozott:
Kölcsönbe: Ivan Toney (Scunthorpe United), Adam Armstrong (Blackburn Rovers)

SOUTHAMPTON
Érkezett:
Távozott: Virgil van Dijk (Liverpool, 78 800 000)

STOKE CITY
Érkezett: Moritz Bauer (Rubin Kazany, 5 700 000)
Távozott:

SWANSEA CITY
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Ryan Blair (Falkirk)

TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Cameron Carter-Vickers (Sheffield United)
Távozott:
Kölcsönbe: Georges-Kevin N'Koudou (Burnley)

WATFORD
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mauro Zárate (al-Naszr)
Távozott:
Kölcsönbe: Mauro Zárate (Vélez Sarsfield), Brice Dja Djédjé (Lens)

WEST BROMWICH ALBION
Érkezett:
Ahmed Hegazi (el-Ahli, 5 000 000, kölcsön után végleg)
Kölcsönből vissza: Rekeem Harper (Blackburn Rovers), Kane Wilson (Exeter City), Jonathan Leko (Bristol City)
Távozott:

WEST HAM UNITED
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Reece Burke (Bolton Wanderers), Reece Oxford (Borussia Mönchengladbach), Josh Cullen (Bolton Wanderers)
Távozott: Doneil Henry (szerződését felbontották)

Lezárva kedden délután, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik