A Portsmouth-vírus az egész ligát fenyegeti

Vágólapra másolva!
2010.02.12. 12:26
null
Bíróság előtt szobrozó Portsmouth-drukker: jobb, ha nem is néz oda (Fotó: Action Images)
A Premier League vizsgálja annak lehetőségét, hogy előrehozott kifizetéssel megmentse az eladósodott Portsmoutht. Pénzügyi szakértők drasztikusabb, fájdalmasabb kúrát javasolnak a liga összes csapatának, hogy elkerüljék a csődöt.

Tizenegy millió fonthoz juthat a Portsmouth, ha a Premier League többi klubja rábólint Richard Scudamore liga-vezérigazgató tervére, amely szerint már most kifizetnék a sereghajtónak az idény végén esedékes, mintegy 11 millió fontos „alámerülési pénzt".

A liga működéséből a kieső csapatokat is részesedés illeti meg, s ennek átutalását hoznák előre annak érdekében, hogy a Portsmouth képes legyen befejezni az idényt – másképp fogalmazva: esetleges visszalépése ne vezessen a zöld asztal melletti pontosztogatásokhoz, a bajnoki tabella adminisztratív „borulásához". A közelmúltban a klub saját erőből előteremtett négymillió fontot, és megbízottai tárgyalásban állnak további potenciális befektetőkkel.

A Portsmouth legnagyobb gondját pillanatnyilag az okozza, hogy adótartozása 11.5 millió font fölé kúszott, ami miatt az adóhivatal bíróság elé idézte. A klub egy hetet kapott a számla kiegyenlítésére, illetve a tartozásrendezés újabb két napon belüli hiteles bizonyítására. Ha ez nem történik meg, felszámolóbiztost rendelnek ki, a klubot elárverezik – és minden bizonnyal visszalépni kényszerül a bajnokságtól.

Szakértők ugyanakkor úgy látják, az efféle tűzoltómunka nem oldja meg az angol futballklubok mind gyakoribb pénzügyi gondjait, sőt inkább konzerválja a rossz gyakorlatot.

Simon Wilson, a Zolfo Cooper neves gazdasági tanácsadócég szakértője úgy véli: őfelsége adóhivatalának Portsmouth elleni fellépése mögött a precedensteremtés szándéka húzódik meg, figyelmeztetendő az élvonalbeli labdarúgócsapatokat, hogy többé nem élveznek mentességet felelőtlen gazdálkodásuk következményei alól.

„Egyértelmű, hogy a futballkluboknak változtatniuk kell, nagyobb felelősséggel viseltetve a pénzügyi helyzetük iránt" – mondja Wilson. Danny Davis, a Mischon de Reya ügyvédi iroda szakértője eközben arra figyelmezet, hogy értelmetlen nagy pénzű megmentők felbukkanására alapozni egy klub működését, mert a példa szerint a milliárdos oligarchák csak ideig-óráig költenek ilyesmire.

„Meglepő számomra, hogy a kluboknak ilyen sokáig tartott felismerni, hogy ez nem mehet így tovább. Itt az ideje, hogy kézbe vegyék gazdálkodásuk irányítását, mert immár a piacon való megmaradásuk, a túlélésük a tét" – így Davis.

A Tottenham Hotspurt tíz éven át (1991–2001) elnökként irányító Alan Sugar – aki ma egyebek mellett befolyásos kormánytanácsadóként foglalatoskodik – az üzletember szemével kritizálja a Premier League tagjainak működését, erőn felüli költekezését.

„A probléma gyökere a klubok felelőtlen működtetésében keresendő. Túl sok pénzt, a bevételeik mintegy kilencven százalékát költik játékosok vásárlására és bérezésére; ennek a gyakorlatnak hosszú évekkel ezelőtt véget kellett volna vetni – mondta az üzletember a BBC-nek, nehezményezve, hogy manapság a szurkolóknak már-már a mosógépvásárlás alternatívájaként kell mérlegelniük egy-egy mérkőzéslátogatást. – Vérlázító, hogy egy négytagú családnak mennyibe kerül kimenni egy meccsre. Kétszáz font nem kevés pénz!"

A probléma általánosságát érzékelteti a Manchester United közelmúltban – adósságrendezés céljából – végrehajtott kötvénykibocsátása, a Liverpool hamarosan lejáró határidejű százmillió fontos tartozása, a West Ham Unitednél az új tulajdonos által tervezett 25 százalékos fizetéscsökkentés (a „kalapácsosoknak" minden pennyre szükségük van 110 millió fontos adósságuk rendezéséhez), a Gyepes Gábort is foglalkoztató Cardiff City (Championship) és a harmadik ligás Southend United figyelmeztetése, négyhetes türelmi idejük ketyegése, illetve a negyedosztályú Notts County nagyszabású terveinek minapi bedőlése.

A ligán kívül is akadnak gondok: az ötödik vonal sereghajtója, a korábbi büntetések miatt mínusz három ponttal álló Chester City a két legutóbbi mérkőzésére nem tudott kiállni, mivel a játékosaival, valamint a hazai találkozóit biztosító rendőrséggel szemben is lejárt tartozása van. A klubot egy hétre felfüggesztették, emiatt egy újabb meccset is elhalasztani kényszerül; Bob Gray ügyvezető igazgató szerint annak is örülni kell, hogy Chester City név alatt még futballozik valaki, és vannak, akik ilyen állapotban is megvennék az egyletet.

Az angol média figyelmeztet: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szigorodó előírásai lehetővé teszik a 2013–2014-es szezontól, hogy a rendezetlen anyagi helyzetű klubokat száműzzék a Bajnokok Ligájából és az Európa-ligából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik