WNBA: először lett bajnok a két rekorder – és egy diósgyőri

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.10.11. 18:55
null
Bajnokcsapat (Fotó: Washington Mystics Twitter)
A Washington Mystics nyerte meg az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokság (WNBA) 2019-es döntőjét, mivel összesítésben 3–2-re legyőzte a szintén az első bajnoki címére hajtó Connecticut Sunt. A finálé péntekre virradóra megrendezett ötödik mérkőzésének harmadik negyede után még a vendégek vezettek, de végül a remekül hajrázó fővárosiak nyertek 89–78-ra.

 

Nemcsak a ligához 1998-ban csatlakozó Mystics ünnepli az első bajnoki címét, hanem például rutinos olimpiai és világbajnok játékosa, a sérülések tömkelegével megküzdő Elena Delle Donne, valamint a liga legtöbb megnyert meccset magáénak mondható edzője, a 69 éves Mike Thibault is – aki a 2000-es évek elején két WNBA-finálét veszített el a most legyőzött Connecticut trénereként...

Delle Donne-ról érdemes tudni, hogy a most véget ért szezon alapszakaszában a tengerentúli női liga történetének első 50-40-90-es játékosa lett, azaz a mezőnyből 51.5, a hárompontosvonalon túlról 43, a büntetővonalról 97.4 százalékos pontossággal dobott. Az NBA történetében is csupán nyolcan voltak képesek ilyen bravúros évadra (a maiak közül Stephen Curry és Kevin Durant, korábban Larry Bird, Steve Nash, Reggie Miller, Dirk Nowitzki, Mark Price és Malcolm Brogdon).

Az idény legértékesebb játékosa (MVP) Delle Donne lett, míg a döntő legjobbjának (Finals MVP) csapattársát, a belga centert, a döntő öt találkozóján 18 pontot, 4.6 lepattanót és 1.8 gólpasszt átlagoló Emma Meessemant választották meg.

Megemlítendő, hogy a bajnokcsapat tagja volt – s a finálé utolsó meccsén négy és fél percet a parketten töltött – Shatori Walker-Kimbrough, aki az előző magyar idényben az Aluinvent DVTK játékosa volt, és aki hamarosan vissza is tér a miskolciakhoz a tengerentúlról.

Shatori Walker-Kimbrough egy tavaszi DVTK-meccs után (Fotó: Koncz György)
Shatori Walker-Kimbrough egy tavaszi DVTK-meccs után (Fotó: Koncz György)

 

WNBA, DÖNTŐ
WASHINGTON MYSTICS–CONNECTICUT SUN 3–2

Washington–Connecticut 95–86 (1–0)
Washington–Connecticut 87–99 (1–1)
Connecticut–Washington 81–94 (2–1)
Connecticut–Washington 90–86 (2–2)
Washington–Connecticut 89–78 (3–2)

VÉGE A VÁRAKOZÁSNAK – MEGVAN A BAJNOKI CÍM!


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik