Westbrook történelmi mérföldkőhöz ért, nyert a Cavs és a Spurs is

HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)HEGEDŰS RÓBERT, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)
Vágólapra másolva!
2018.03.14. 10:33
null
Russell Westbrook a 100. tripla dupláját jegyezte (Fotó: NBA Twitter)
NBA-pályafutása századik tripla dupláját produkálta hajnalban Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezzel újabb fontos győzelemre vezette az OKC-t – Nyugaton egyébként is minden, playoffért igyekvő csapat nyert, kivéve a Denvert, amely parázs meccsen kapott ki a Lakerstől. Keleten nem hibázott a Toronto, LeBron James vezetésével javított a Cleveland és újabb fontos találkozót nyert meg a Pacers.

 

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 98101

Nagyon jó csapat lett a Pacers. Az utóbbi időben a Bostont, a Washingtont és a Milwaukee-t (utóbbit oda-vissza) is legyőzte az Indiana és mindegyik ellenfelét száz pont alatt tartotta, ez pedig megsüvegelendő teljesítmény, ezúttal is ez volt a kulcs egy újabb rivális idegenbeli legyőzéséhez. Victor Oladipo ugyanis borzasztóan szenvedett (11 pont, 4/21 mezőnyből) és a legjobb dobó ilyen estéje a legtöbb csapatnál automatikus vereséget eredményez, de a Pacers megoldotta a feladatot: lebontotta ellenfele játékát, Myles Turner (25 pont, 9/12 mezőnyből) és Thad Young (19 pont, 10 lepattanó, 7/11 mezőnyből) révén a magasemberekre helyezte a hangsúlyt a befejezéseknél és nagy csatában újabb fontos találkozót nyert meg. Az első negyedben kiharcolt tíz pontos előny ugyan elfogyott és a harmadik játékrészben egyszer kiegyenlített a Philly, de a vezetést sosem tudta átvenni, az Indiana mindenre tudott reagálni és szépen menedzselte le a találkozót. A hajrá is szorosan alakult, de a Sixers nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így maradt a Pacers-siker, ezzel pedig továbbra is keleti harmadik a társaság – playoff-erényeket csillogtatnak Collisonék, ráadásul kicsit meg is léptek a középmezőny elől.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Túl sok eladott labda. Nem kellett volna sok ahhoz, hogy megmeneküljön a Sixers, bár végig futottak ellenfelük után a hazaiak, de az utolsó perc egy Redick-triplával, majd egy Embiid-blokkal indult, feljöttek három pontra, aztán Oladipo elrontott egy zsákolást, majd hét másodperccel a vége előtt egy támadóhibával vissza is adta a labdát a Phillynek. Itt volt még egy dobása Joel Embiidnek (29 pont, 12 lepattanó, 3 blokk, 8 eladott labda), de ez kimaradt, több esélyük pedig nem adódott, így hiába Embiid számai, hiába Ben Simmons idei hetedik tripla duplája (10 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), Saric vagy éppen Redick eredményes játéka, a 21 eladott labda nem fért bele, főleg hogy a Pacers mindössze tízszer veszítette el a játékszert. Az ezekből kapott közel harminc pont megpecsételte a Sixers sorsát, bár Brett Brown szerint tanulnak belőle és jobbá fognak válni ezáltal is.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29, Saric 18/6, Redick 16/12
A Pacers legjobb dobói: Turner 25/6, Young 19, Joseph 13/3

Washington WizardsMinnesota Timberwolves 111116

Towns dominált. A Wolves centerének öt foga bánta, hogy kapott egy kőkemény ütést az állkapcsára, de ez nem zavarta abban, hogy darabokra szedje a Washingtont: 37 pontos szezoncsúcsot szórt 13/17-es mezőnymutatóval, közte 3/3 triplával, ráadásul mellétett 10 lepattanót, 3 gólpasszt és 2 blokkot is. KAT teljességgel foghatatlan volt a Wizards magasemberei számára és az ő vezérletével fordította meg a meccset a vendégcsapat a negyedik negyedben – azt a játékrészt 34–21-re húzta be a Minnesota egy 20–3-as rohammal és bár nem Towns szállította ott már a pontok nagy részét, fél perccel a vége előtt bevert egy döntőnek bizonyuló clutch triplát. Mellette Nemanja Bjelica (17 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Andrew Wiggins is jól játszott, ők sokat tettek hozzá a záró etapban, a Minny pedig ennek köszönhetően újabb nagyon fontos győzelmet aratott és megtörte az idegenbeli átkot: sorozatban hétszer kapott ki vendégként a találkozó előtt.

Javulnia kell a Washingtonnak. Sorozatban negyedszer kapott minimum hatvan pontot a festékből a Wizards, ráadásul bár három negyeden keresztül legalább a triplákat elvette a Wolvestól a hazai alakulat, ott már 6/12-t dobtak kintről Bjelicáék – túlságosan Townsra figyeltek a fővárosiak, közben pedig szétdobták őket kintről. Az utóbbi hét meccsből ez már az ötödik vereségük volt és bár a végjátéknál Bradley Beal és Scott Brooks is vitatott egy jelenetet, amiből eladták a labdát, az egyértelmű, hogy nem állnak a helyzet magaslatán – most ráadásul Bostonba látogatnak, ott nem ők lesznek az esélyesek.

A Wizards legjobb dobói: Morris 27/9, Beal 19/3, Satoransky 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 37/9, Bjelica 17/9, Wiggins 16

Atlanta HawksOklahoma City Thunder 107119

Westbrook: 100. Elképesztő mérföldkövet ért el a regnáló MVP, hiszen NBA-pályafutása századik tripla-dupláját produkálta ezen az estén – ezzel Jason Kidd (107), Magic Johnson (138) és Oscar Robertson (181) után a negyedik ilyen játékos lett a liga történetében. Ezúttal ráadásul mindez szenzációs játékkal is párosult, 32 pontját 12/20-as mezőnymutatóval szerezte, 12 lepattanójából 4 is támadó volt, 12 gólpasszára pedig 4 eladott labda jutott, ráadásul a fontos pillanatokban egyértelműen ő vette a hátára a Thundert. 103–103-hál még egál volt az állás bő öt perccel a meccs vége előtt, de innen átrohant ellenfelén az OKC, Westbrook betörései mellett Carmelo Anthony (21 pont, 6/11 tripla) és Jerami Grant (20 pont, fontos tripla és fontos 2+1) is a legjobbkor talált be a hajrában, így ha nem is könnyedén, de ismét hozta a kötelezőt Billy Donovan alakulata – sorozatban negyedszer nyertek és őrzik a nyugati negyedik helyüket.

Volt egy extra időszaka az Atlantának. Ugyan hamar tíz pont feletti hátrányba kerültek a hazaiak, de a második negyedben kissé érthetetlenül szétesett az OKC és a Hawks megfordította a meccset – 15 ponttal húzták be ezt a játékrészt Schröderék és 66–54-re vezettek a nagyszünetben. A fordulás után aztán már nem volt esélyük, Westbrook úgy szedte szét őket, ahogy akarta, Mike Budenholzer szerint ugyan megpróbáltak minél több játékost közé és a gyűrű közé pakolni, de vagy megtalálta az üres embert, vagy eljutott így is, ahova akart és a nagyszünet után összesen 24 ponttal kaptak ki. Persze ez különösebben nem zavarja őket, olyannyira az újjáépüléssel vannak elfoglalva, hogy a második negyedben a Taylor, Dorsey, Lee, Collins, Dedmon ötös is volt a pályán így együtt, amelyben három újonc mellett egy olyan játékos is szerepet kapott, aki összesen négy NBA-mérkőzést játszott a szezon előtt...

A Hawks legjobb dobói: Prince 25/9, Schröder 18/3, Lee 13/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32, Anthony 21/18, Grant 20/6

Brooklyn NetsToronto Raptors 102116

Egy negyednyi Russell-varázslat nem volt elég. Elképesztő formában kezdte a meccset a hazaiak hátvédje, ugyanis az első hét dobását értékesítette, méghozzá kivétel nélkül mindegyiket a triplavonalon túlról – egymaga 24 pontot szórt az első negyedben, a Nets pedig 40–32-re vezetett. Ám miután lecserélték Russellt, elillant a varázs, visszatérte után 3/14-et dobott már csak mezőnyből, csapata pedig nem tudta felvenni a kesztyűt, a második félidőben összesen 35 pontot szereztek Dinwiddie-ék és 22 egységgel kaptak ki, a Toronto innentől már érvényesítette erőfölényét. Dwane Casey legénysége így sorozatban kilencedik és idei ötvenedik győzelmét aratta, ezzel zsinórban harmadszor érte el ezt a határt az alapszakaszban.

Utol lehet még érni a Torontót? A kanadaiak immár négy meccsel vezetnek a Boston előtt Keleten és mindössze 15 találkozót játszanak még – ebből hét lesz idegenben, oda-vissza meccselnek még a Celticsszel és a Cavsszel, nyugati csapattal viszont már csak összesen négyszer találkoznak és mindössze három back-to-backet vívnak. Figyelembe véve a sorsolást, azt, hogy hosszú a kispadjuk és mindenki egészséges, valamint azt, hogy az elmúlt 17 mérkőzésükből 16-ot megnyertek, arra juthatunk, hogy ha csak nem történik valami komoly fordulat náluk, vagy nem kapnak ki oda-vissza a Bostontól, akkor nem érhetők már utol és ők kezdhetik meg első kiemeltként a keleti rájátszást – sőt, ha ilyen ütemben haladnak tovább, akkor ligaszinten is előrébb léphetnek, egy meccsre vannak a Golden State-től és háromra a ligaelső Houstontól.

A Nets legjobb dobói: Russell 32/21, Hollis-Jefferson 19, LeVert 11/3
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 26, DeRozan 15/3, VanVleet 15/9

New York KnicksDallas Mavericks 97110

A harmadik negyedben dőlt el. A mérkőzés elején nem nagyon tudta még megállítani ellenfelét a Mavs, a nagyszünetben három ponttal a Knicks vezetett, de a harmadik negyedben elfogyott a hazaiak lendülete és a texasiak egy 14-0–s rohammal dűlőre vitték a dolgot – Yogi Ferrell egymaga nyolcat vállalt ebből, innentől pedig már lehozta a hátralévő időt a Dallas. Harrison Barnes (30 pont, 10/19 mezőnyből) extra teljesítménye jól jött a társaságnak, de főleg a védekezésnek köszönhetik a sikert, azzal tudták megtörni a New Yorkot a második félidőben, így az utóbbi négy meccsből a harmadikat nyerték meg és bő egy hónap után tudtak újra győzni idegenben – a nyugati „tankoló négyesben” jelenleg ők állnak a legjobb mérleggel.

Nincs fény az alagút végén. Az utóbbi 17 meccsből a 16. vereségét szenvedte el a New York és bár úgy tűnt, hogy ezúttal megtörhet a jég (17/24-gyel kezdtek mezőnyből), a harmadik negyedben jött a már megszokott szétesés és ismét kikaptak – Trey Burke szerint nem tudnak végig koncentrálni, ezen pedig minden mérkőzésük elúszik. Időközben sikerült leküzdeniük magukat a tankoló keleti csapatok mérlegéhez és mivel játékban még náluk is jóval reménytelenebbek, a hátralévő időben javíthatnak a draftpozíciójukon – következőleg a playoffért hajtó Phillyt fogadják.

A Knicks legjobb dobói: Beasley 21, Hardaway Jr. 19/3, Burke 16/9
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 30/3, Smith 17/9, Nowitzki 16/9

Chicago BullsLos Angeles Clippers 106112

A győzelem a lényeg. Nem játszott igazán jól a Clippers és nem tudott ellenfele fölé nőni, de a harmadik negyed végén azért átvette az irányítást és DeAndre Jordan extrájával (29 pont, 11/12 mezőnyből, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), valamint Lou Williams (26 pont, 5 gólpassz), illetve Tobias Harris (18 pont, 4/8 tripla) eredményes játékával sikerült egy menedzselhető előnyt kiépítenie. A tíz pont feletti különbség aztán már elégnek is bizonyult, ha nem is gálázott a társaság, de hozta a kötelezőt és Doc Rivers csak annyit mondott a találkozó után, hogy „hát, nyertünk, csak ennyit mondhatok erről” – ebben minden benne volt, ami számít. A következő két meccsre mindenképpen több kell tőlük, mert a Rockets és az OKC lesz az ellenfél, de összességében jó formában, nyugati hetedikként várhatják ezeket a találkozókat.

Még alakulóban van a Bulls. Lauri Markkanen hátproblémák miatt nem lépett pályára, Zach LaVine gyengén és főleg frusztráltan játszott, amely egyrészt rossz dobásokban, másrészt folyamatos reklamálásban, harmadrészt az emiatt sokszor elkésett védekezésekben is megmutatkozott, így nem volt elég stabil a hazai alakulat ahhoz, hogy meglepetést okozzon. Bobby Portis és Kris Dunn vezetésével azért így is sokáig tartották magukat a fiatalok, de végül nem tudták borítani a papírformát, péntek hajnalban, a Memphis ellen javíthatnak.

A Bulls legjobb dobói: Portis 19/9, Dunn 18, Nwaba 15/3
A Clippers legjobb dobói: Jordan 29, Williams 26/3, Harris 18/12

New Orleans PelicansCharlotte Hornets 119115

Megoldotta a feladatot a Pelicans. Két gyenge meccs után visszatalált a korábban látott támadójátékhoz a New Orleans, folyamatosan rohantak a hazaiak és támadták a gyűrűt – Anthony Davis (31 pont, 14 lepattanó, 5 blokk), Jrue Holiday (25 pont, 9 gólpassz) és Rajon Rondo (12 pont, 17 gólpassz) is szép statisztikákat gyártott, igaz, a győzelem így is elég szűken lett meg. Davisék ugyan saját bevallásuk szerint élvezték a mérkőzést, de csak a legvégén, az utolsó szűk három percben tudtak ellenfelük fölé nőni: 108–107-es Hornets-vezetés után jött Holiday és egymaga tíz pontot szerzett a hátralévő időben, ezzel megnyerte a meccset csapatának, bár három másodperccel az órán még kellett két Davis-büntető is, hogy ne legyen egy utolsó dobásuk a vendégeknek. Erre a sikerre nagy szükségük volt a két vereség után, péntek hajnalban pedig San Antonióban vívnak ki-ki meccset.

A Hornets egyéniségei nem tudtak dönteni. Négyen is elérték a húsz pontot a vendégeknél, Walker, Batum, Howard és Kaminsky is remekül játszott, ezért voltak pariban a végéig annak ellenére, hogy 78 pontot kaptak a festékből és 28-at leindításból, de megnyerni végül nem tudták a találkozót. Steve Clifford, a Hornets vezetőedzője szerint Jrue Holiday volt a kulcs, ő emelkedett ki a mezőnyből a meccs végén és úgy véli, hogy a Pelicans irányítója All-Star szinten játszik jelenleg – ezzel magyarázta a vereséget, de hozzátette, hogy Jeremy Lamb például hátsérüléssel együtt játszott a második félidőben. A Charlotte hátránya már hét mérkőzés a playoff-helyekhez képest, szóval ezt elengedte a társaság, következőleg Atlantában kell pályára lépnie.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 31, Holiday 25/9, Okafor 14, Moore 14/6
A Hornets legjobb dobói: Howard 22, Walker 22/9, Kaminsky 21/6

San Antonio SpursOrlando Magic 10872

A második negyedben eldőlt. Már az első játékrészben is hatpontos előnyt épített ki a San Antonio, de a másodikban átgázolt ellenfelén és eldöntötte a találkozót – a nagyszünetben már 25 egység volt a különbség a két csapat között, nem volt miről beszélni. A Spurs elsősorban a védekezésével dominált, támadásban pedig nem is kellett semmi különleges dolog, az alacsonyabb szerkezetű kezdő (Mills, Murray, Green, Anderson, Aldridge) mellett remekül működött az óriási rutint hozó (Paul, Ginóbili, Gay, Gasol) cserepad is, így három vereség után sikerült egy önbizalomnövelő győzelmet aratni – most jön egy fontos ki-ki meccs a New Orleans ellen, amit mindenképpen nyernie kell az együttesnek, mert jelenleg nincs playoff-helyen.

Összeomlott a Magic. Már a 24–18-ra elvesztett első negyedben sem játszott jól az Orlando, de főleg a folytatásban vált vállalhatatlanná a társaság játéka – az összesen elért 72 pont negatív szezoncsúcs, az pedig beszédes, hogy 0–20-ra áll Frank Vogel csapata, amikor nem éri el a száz egységet. Augustinéknál senki nem jutott tíz pont fölé (!) és több eladott labdával zártak, mint gólpasszal, nagyon komoly falba ütköztek a Spurs agresszív védekezésével szemben – sorozatban ötödször kaptak ki, következőleg a Milwaukee-t fogadják.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 24, Mills 13/6, Murray 11, Green 11/9, Gasol 11
A Magic legjobb dobói: Simmons 10/3, Vucsevics 10, Augustin 9/3

Utah JazzDetroit Pistons 11079

Laza ujjgyakorlat. Félelmetes sebességre kapcsolt a Utah Jazz, az All-Star előtt 11-es győzelmi sorozatuk volt, most pedig hétnél tartanak, összességében utóbbi 21 meccsükből 19-et húzták be. Az első negyed után már 21 pont volt közte, félidőben 25, a Gobert, Favors duó gond nélkül megoldotta a Drummond, Griffin párost, Ingles parádézott (17 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz), az sem okozott gondot, hogy Rubio és Mitchell nem találta a dobásait (bár Mitchell szórt egy majdnem félpályás hármast). A kispadról a Crowder, Jerebko 30 egységet tett a közösbe, a nyolcadik helyen álló Jazz ellen pedig felkészül a következő áldozat, a Suns...

A Pistons elengedte a playoff-álmokat. Zsinórban tizedik idegenbeli vereségét szenvedte el a Pistons, a még mindig sérült Reggie Jackson mellett most Reggie Bullock sem léphetett pályára, mivel egy kisebb autóbalesetben megsérült a háta és a térde. Az első perctől kezdve semmit nem tudtak kezdeni a Utah labdajáratásával, sorra kapták a megalázó kosarakat, és nem rajtuk múlt, hogy ez nem lett egy ötvenpontos verés. A kispadról beszálló Luke Kennard hajtott valamennyire, de rajta kívül senki nem emelhető ki.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 22, Ingles 17/9, Jerebko 16/9.
A Pistons legjobb dobói: Kennard 18/3, Griffin 13/3, Drummond 13.

Phoenix SunsCleveland Cavaliers 107129

Erőkímélő győzelem. Az első negyed után 38–18-ra vezetett a Cavs, a vendégeknél az utóbbi 15 meccsén tripla duplát átlagoló LeBron James megcsinálta a statisztikai bravúrt (28 pont, 13 pattanó, 11 gólpassz), a Clarkson, Korver páros 11 triplát szórt be, kiharcoltak 30 büntetőt, mindenki kapott bőven játékpercet, az utóbbi időben nagyot játszó Larry Nance Jr.-t igyekeztek is pihentetni. Összességében nagyon sima meccs volt, kellett is nekik az önbizalomnövelő siker, mert következőleg a Portland otthonába látogatnak, ahol bizony nem ők az esélyesek.

Ma sem voltak biztató jelek. A Booker, Payton páros 13 gólpasszt kiosztott ugyan, de nem igazán ültek a dobásaik, védekezésben pedig rendre elcsúsztak már az első negyedben is annak ellenére, hogy extra small-ballozó ötössel kezdtek. A Warren, Jackson, Bender trió sok mindenre alkalmas, de jó védekezésre nem, ezt ma is bemutatták, az első negyed katasztrofális kezdése után pedig esélytelenek voltak még csak a felzárkózásra is. A Phoenix továbbra is üldözi a Grizzliest, a liga legrosszabb csapatát, de a Macik egyelőre nem tudnak „hibázni”…

A Suns legjobb dobói: Jackson 19/3, Warren 19, Booker 17.
A Cavaliers legjobb dobói: James 28/3, Clarkson 23/18, Korver 22/15.

Los Angeles LakersDenver Nuggets 112103

A Nuggets trash talkban és játékban is kikapott. Az utóbbi időben gyorsan eszkalálódott Jamal Murray és a Lakers viszonya, a hazai közönségtől végig kapott hideget-meleget a Denver hátvédje, aki igyekezett nem foglalkozni a külső körülményekkel, beszórt 18 pontot, jól dolgozott mezőnyben – csapattársai fejébe viszont szépen belemászott az ellenfél, Jokics össze is akaszkodott Randle-lel, Millsapet leradírozták, Harris és Barton borzasztó túlvállalásokkal jelentkezett. A rutinos Wilson Chandlerre lehetett végig számítani, de ő kevés volt az ismét nagyon sok lábon álló Los Angeles ellen. A vendégeknek nagyon rosszkor jött ez a vereség, mert lecsúsztak a nyugati 10. helyre, legközelebb otthon a Pistons ellen kötelező lenne a győzelem.

A Lakers igyekszik széppé tenni a végét. A Los Angelesnél nincs értelme a tankolásnak, így inkább azt a célt tűzték ki, hogy az alapszakasz hátralévő részében egy győztes kultúrát igyekeznek kialakítani. Ezzel egyelőre szépen haladnak, az utóbbi időben Brandon Ingram nélkül is figyelemreméltó eredményeket érnek el. Ma három játékosukra sem volt válasza a Denvernek, Randle élete formájában van (26 pont, 13 pattanó, 11/17 mezőnyből), kiválóan támadta a gyűrűt, Kuzma 5 triplát szórt be és ő is belekapaszkodott 13 pattanóba, Isaiah Thomas pedig egyre látványosabban kezd formába lendülni, ma már 1-2 olyan villanása is volt, amit tavaly mutatott Bostonban. A sikerben nagy szerepe volt Brook Lopeznek is (17 pont), aki 8-9 méterekről szórta a triplákat – a Lakers ugyan 6 meccsre van a playoff-vonaltól, de már most több (30) győzelmük van, mint az elmúlt négy szezon bármelyikében.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 26/15, Randle 26, Thomas 23/12.
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 26/12, Murray 18/9, Jokics 15/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 98–101
(23–33, 30–24, 26–26, 19–18)
Washington Wizards–Minnesota Timberwolves 111–116(26–25, 33–28, 31–29, 21–34)
Brooklyn Nets–Toronto Raptors 102–116(40–32, 27–25, 18–30, 17–29)
New York Knicks–Dallas Mavericks 97–110(31–29, 29–28, 12–26, 25–27)
Atlanta Hawks–Oklahoma City Thunder 107–119(28–31, 38–23, 22–36, 19–29)
New Orleans Pelicans–Charlotte Hornets 119–115(37–32, 35–33, 20–27, 27–23)
Chicago Bulls–Los Angeles Clippers 106–112(27–31, 33–31, 18–28, 28–22)
San Antonio Spurs–Orlando Magic 108–72(24–18, 38–19, 34–20, 12–15)
Utah Jazz–Detroit Pistons 110–79(42–21, 22–18, 22–20, 24–20)
Phoenix Suns–Cleveland Cavaliers 107–129(18–38, 34–30, 28–34, 27–27)
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 112–103(35–22, 13–25, 29–35, 35–21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik