Westbrook és George is remekelt, az OKC lenyomta a Portlandet

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.23. 08:40
null
Paul George 36 pontja mellett leszedett 8 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt (Fotó: Twitter)
Nagyszerűen játszott a Thunder két szupersztárja, a Trail Blazers végig futott az eredmény után az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján – a Toronto közben újabb győzelmet aratott Kawhi Leonard nélkül, a Mavericks megverte a Clipperst, míg a Minnesota ezúttal nem adott esélyt a Phoenixnek.

 

 

Toronto Raptors–Sacramento Kings 120–105

Elfáradt a Sacramento. A back-to-back második felén lépett pályára a vendégcsapat, méghozzá három kezdőjátékos, De'Aaron Fox, Iman Shumpert és Nemanja Bjelica nélkül, de Dave Joerger vezetőedző szerint így is elfáradtak a találkozó végére. Az első negyedet még megnyerték öt ponttal és bár utána átvette az irányítást a Raptors, egészen a záró etapig látótávolságon belül volt a Kings – ott azonban teljesen elkészültek az erejükkel, mind a hat triplakísérletüket elrontották és 12 pontot kaptak támadópattanókból, nem tudták már tartani a lépést. Joerger szerint túlerőltette azokat, akiknek ment a játék, főleg Bogdanovics (16 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) megoldásain látszott, hogy itt már kiürült a tank, dicsérte viszont a kezdőbe kerülő újonc Marvin Bagley-t, aki 22 pontos, 11 lepattanós dupla duplát szállított és két blokkot is kiosztott. Összességében nem volt rossz a Sacramento, de ahhoz nem volt elég ereje, hogy igazán megszorítsa a Torontót, úgyhogy az utóbbi négy mérkőzéséből harmadszor is kikapott, most viszont két napot pihenhet a memphisi fellépése előtt.

Nincs Leonard, nincs gond. Ha azt nem is mondjuk, hogy Kawhi Leonard csak ront a Raptors játékán, de az egyértelmű, hogy az alapszakaszban nélküle is rendben van a társaság: a kiscsatár sorozatban harmadik összecsapását ülte ki, csapata mindhármat megnyerte és összességében 11–2-re áll idén azokon a meccseken, amikor ő nem lépett pályára. Ezúttal is szépen járt a labda, megoszlottak a terhek, a Lowry, VanVleet duó 38 ponttal, 17 gólpasszal és hét triplával vezényelte az előadást, Siakam és Ibaka a palánk alatt dolgozott hatékonyan, CJ Miles 4/5 triplát szórt a kispadról beszállva, de még Powell is eljutott tíz pont fölé – nagyon olajozottan működött a gépezet és a kezdeti bizonytalankodások után szépen bedarálták ellenfelüket. Még simább is lehetett volna, ha nem hagynak ki 11 büntetőt, de most ez is belefért, a back-to-back második felén, Indianában viszont már nem biztos, hogy bele fog – a hírek szerint Leonard még ott sem játszhat, OG Anunoby viszont már visszatérhet.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/9, VanVleet 19/9, Siakam 18/3
A Kings legjobb dobói: Bagley 22, Bogdanovics 16/3, Hield 15/6

Oklahoma City Thunder–Portland Trail Blazers 123–114

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Kézben tartotta a meccset a Thunder. Harminc másodpercet leszámítva végig vezetett az OKC, ha nem is tudta eldönteni a mérkőzést a hajráig, de folyamatosan előrébb járt néhány ponttal – ez az ismét feljavuló védekezésnek és a George, Westbrook párosnak volt köszönhető. A két szupersztár egyaránt villogott, George 36 pontja (13/15 büntető) mellett leszedett 8 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt és ellopott 5 labdát, Westbrook pedig újabb tripla-duplát (29 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz, 10/12 büntető) szállított, ketten együtt több büntetőt harcoltak ki, mint a teljes Portland és az ő sebességükkel nem nagyon tudtak mit kezdeni a vendégek – ráadásul csapatszinten is jóval szigorúbbá váltak védekezésben, 16 labdát szereztek és nagyrészt elvették a back-to-backet játszó Blazers kinti dobásait. Lillardék azért vissza-visszajöttek veszélyes közelségbe, végül aztán 109–106 után dőlt el az összecsapás, amikor George egymaga beszórt gyorsan hat pontot, majd Westbrook zsákolt egymás után kettőt, innen már nem volt visszaút – a gyengébb periódus óta zsinórban harmadszor nyert Billy Donovan alakulata és visszaszerezte a nyugati harmadik helyet.

Ez most sok volt a Blazersnek. Az elmúlt 12 mérkőzésen a Portland adta el a második legkevesebb labdát az egész ligában, ezúttal viszont 19-szer veszítette el a játékszert és ebből 16-szor konkrétan a Thunder lopta azt el – eközben ugyan CJ McCollum dobott 7/12 triplát, de rajta kívül a teljes csapat mindössze 3/24-et szenvedett össze, nagyon nem találtak fogást az OKC védekezésén. A remek egyéni teljesítményekkel és kisebb futásaikkal azért közel tudtak maradni, vagy visszakapaszkodni, a 31 pontos McCollum mellett Damian Lillard (34 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Jusuf Nurkic (22 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) is szép számokat produkált, de az irányítást egyszer sem tudták átvenni, gyakorlatilag végig csak futottak az eredmény után – a Jazz idegenbeli legyőzésének másnapján most ezt a rangadót elvesztették és ezzel éppen az OKC előzte meg őket a tabellán.

A Thunder legjobb dobói: George 36/9, Westbrook 29/3, Adams 14, Ferguson 14/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/6, CJ McCollum 31/21, Nurkic 22

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 106–98

Smith visszatért. Hat meccset hagyott ki, távol volt a csapattól, az elcserélése volt napirenden, most mégis visszatért, rögtön kezdőként lépett pályára és nem is játszott rosszul Dennis Smith Jr. – a másodéves irányítónak nem ezek élete legszebb napjai, de a pályán megtette, amit lehetett, dobott 17 pontot, leszedett 8 lepattanót, kiosztott 4 gólpasszt és jól diktálta a tempót csapatának támadásban. Mellette Luka Doncic (17 pont, 0/8 tripla, 7 lepattanó, 6 gólpassz) is szép dolgokat csinált a kinti dobásait leszámítva, Harrison Barnes dobott 20 pontot, de DeAndre Jordan (13 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) is jól dolgozott a gyűrű alatt – a back-to-backet játszó Dallas kifejezetten jó védekezéssel ellensúlyozta gyenge dobóformáját, így összességében meglehetősen fontos győzelmet aratott. Rick Carlisle dicsérte Smith játékát, szerinte egyik legjobb meccsét játszotta az irányító, mindent megcsinált, amit kellett, a végjátékban pedig Donciccsal is együtt tudott dolgozni – meglátjuk, hogy hogyan alakul az ő sorsa, egyelőre nyilván akkor is játszatni kell, ha el akarják cserélni.

Bedeszkázták a gyűrűt. A legutóbbi remek mérkőzés után most támadásban teljesen összeomlott a Clippers annak ellenére, hogy Lou Williams már visszatérhetett: összességében 36 százalékkal dobtak mezőnyből a vendégek, 28 százalékkal tripláztak és volt egy olyan időszakuk a második félidőben, amikor zsinórban 16 (!) dobást hibáztak el. Egyénileg sem tudott senki igazán előlépni és összefogni a gárdát, Tobias Harris betlizett, így hiába vigyáztak a labdára és hiába büntették meg azt, amikor a Mavs elhagyta a játékszert, ennyire tompa támadójátékkal nem nagyon lehetett esélyük a győzelemre – pedig így is közel voltak egészen a legvégéig, de a hajrában a hazaiak azért megcsinálták a szükséges játékokat. Összességében elég alacsony színvonalú, gyenge meccset láthattunk, Doc Rivers szerint pedig a rengeteg kihagyott üres dobáson múlt a győzelmük, ezzel most nem tud mit kezdeni.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 20/9, Doncic 17, Smith 17/3
A Clippers legjobb dobói: Beverley 16/9, Bradley 15/9, Williams 15/3

Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 91–118

Ez most sima volt. Két napja Minnesotában kiélezett meccset játszottak a felek és csak Derrick Rose buzzere döntött a Wolves javára, ezúttal viszont nem adott esélyt ellenfelének Ryan Saunders csapata. A vendégek már a nagyszünetben 15 ponttal vezettek, a harmadik negyedben 20 egység fölé növelték a különbséget és teljes mértékben uralták a találkozót Jeff Teague nélkül is – Karl-Anthony Towns remeklése (25 pont, 18 lepattanó, 7 gólpassz, 10/15 mezőnyből) mellett a 21 pontos karriercsúcsot hintő (4/7 tripla) újonc Josh Okogie játékát is ki kell emelnünk és ezúttal az is belefért, hogy Rose megálljon 6 pontnál, vagy hogy Andrew Wiggins 18 rádobásból szedje össze a 17 pontját. A Suns most nem fejtett ki különösebb ellenállást, úgyhogy a 20 támadópattanót leszedő Gibsonék hozták az újabb kötelezőt és továbbra is harcban vannak a playoffért, jelenleg két meccs a hátrányuk a nyugati nyolcadik Clippershez képest.

Bookert kiállították. Deandre Ayton és Richaun Holmes nem lépett pályára a hazaiaknál, sőt, a második félidőben már TJ Warrent is nélkülözniük kellett bokafájdalmak miatt, majd a harmadik negyedben a 14 pontos Devin Bookert is elveszítették: a hátvéd Gorgui Dienggel akaszkodott össze, Dieng kiosztott egy könyököst, Booker ezt zokon vette és meglökte (az arcánál...) ellenfelét, végül pedig mindkettejüket kiállították. Innentől már végképp nem nagyon volt mihez, kihez nyúlnia Igor Kokoskovnak, az egyetlen pozitívum az estéjükben Josh Jackson 27 pontos szezoncsúcsa és 10 lepattanója, de ezért nem adnak győzelmet – összességében egy csapatszinten elég pontatlan Minnesotát sem tudtak megszorítani, úgyhogy zsinórban ötödször is kikaptak.

A Suns legjobb dobói: Jackson 27/6, Booker 14, Bender 13/3, Oubre Jr. 13/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/6, Okogie 21/12, Wiggins 17/3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik