Vihar söpörte el a Houstont, nem kegyelmezett a Miami

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.04.22. 09:52
null
A houstoniak nem tudták megállítani az Oklahoma City Thundert. A képen labdával: Serge Ibaka (Fotó: Reuters)
Mára virradóra befejeződött az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) rájátszásában az első kör első fordulója, s nem megszokott módon sehol sem borult a papírforma, így az összes párosításban előnybe kerültek a pályaelőnnyel rendelkező alakulatok. A Miami első kiemeltként alaposan elverte a Milwaukee-t, míg a nyugati alapszakaszgyőztes Oklahoma City a James Harden vezette Houstont „döngölte földbe". Az Indiana is esélyeshez méltóan intézte el az Atlantát Paul George tripla duplájával, míg a Los Angeles Lakers nagyon gyenge játékkal állt ki San Antonióban, ahol a Spurs könnyedén diadalmaskodott. Nézzük a részleteket!

 

Indiana Pacers (3.)–Atlanta Hawks (6.) 107–90

Bár jól kezdett a 21 pontos, 7 gólpasszos Jeff Teague irányította Hawks, ám az első 24(!) büntetőjét értékesítő Pacers nagyon precíz és fegyelmezett játékkal bedarálta a vendégeket és idejekorán eldöntötte a derbit. Paul George (23 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz) tripla duplája mellett elképesztő büntetőzéssel tűnt ki. Ha már nem ment a Danny Granger kidőlése óta franchise playerként tündökölő ifjoncnak a dobás mezőnyből (13-ból 3), akkor legalább szépen támadta a gyűrűt, s harcolta ki a faultokat, aminek eredményeként 18-ból 17 kísérletét értékesítette is a vonalról.

A vendégek túl nagy előnyt adtak az Indianának azzal, hogy a találkozó több periódusában is bután játszottak támadásban, főleg a dobáskiválasztás terén akadtak gondjai a Drew-legényséngek, bár végül a lepattanózás (48–32) lett a veszte az Atlantának. A hazaiaknál George Hill (18 pont, 10-ből 7 mezőnyből) is kiválóan teljesített, a palánk alatt pedig Roy Hibbert (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is kulcspárharcot nyert Al Horforddal szemben, így lényegébe véve semmi sem veszélyeztette a Vogel-tanítványok mai sikerét.

A Pacers legjobb dobói: George 23, Ge. Hill 18, Hibbert 16
A Hawks legjobb dobói: J. Teague 21, Josh Smith 15, Horford 14
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Pacersnek.

 

San Antonio Spurs (2.)–Los Angeles Lakers (7.) 91–79

Bár Steve Nash 16 dobott ponttal tért vissza a Kobe Bryantet idén már biztosan nem játszató Lakersnél, a kanadai kisember pályán léte inkább csak galibát okozott a Los Angeles-ieknél, hiszen támadásban láthatóan megbomlott az utóbbi hetekben látott egység, védekezésben pedig óriási hátrány, amikor a kanadai kisember játékban van, hiszen a labdát rengeteget mozgató, gyors lábú kisemberekkel rendelkező, s kívülről remekül dobó Spurs ellen képtelenség bújtatni az egykori kétszeres MVP-t, ráadásul a Bryant kidőlése óta remeklő Steve Blake kezéből is kikerült a karmesteri pálca – legalábbis részben. A San Antonio sokáig nem találta saját játékát ezen az estén, de pont az a Manu Ginóbili (18 pont) lendítette át többször is a holtponton a texasiakat, aki pár napja jött vissza sérülésből és bevallottan nem százszázalékos még.

PLUSZ, MÍNUSZ
A nap hőse: Paul George, aki a rájátszás első tripla dupláját (23 pont, 11 lepattanó, 12 gólpassz) hozta össze, s nem mellesleg elképesztően precízen büntetőzött (18-ból 17).
A nap lúzere: Kevin McHale mester, aki most láthatta, hogy miért nem volt értelme agyonhajszolni fiait az alapszakasz hajrájában, amikor minden rivális rengeteget pihentette ászait. A vereségek miatt a csapat is lecsúszott a hatodikról a nyolcadik kiemelésig, a rájátszásba pedig annyira fásultan érkezett a Rockets, hogy sansza sem nagyon lehet a Thunderrel szemben.

A második félidő derekán el tudott szakadni annyira a Popovich-alakulat, hogy ne is forogjon veszélyben a hazai győzelem, a 17 pontos, 10 lepattanós, 3 labdát szerző Tim Duncan, valamint a 18 egysége mellé 8 gólpasszt is kiosztó Tony Parker sem kellett, hogy extrát hozzanak, a padról beálló Matt Bonner pedig 10 gyönyörű ponttal tolta meg a Spurs szekerét, miközben a vendégek a legegyszerűbb védekezési formációknál is a saját helyüket keresték a pályán, illetve a "rendszerben". A 20-at dobó, illetve 15 lepattanót megkaparintó Dwight Howard, valamint a 16 pontos, 16 lepattanós, 6 gólpasszt kiosztó Pau Gasol így is sokat tettek a meccsben maradásért, de ez most kevésnek bizonyult.

A Spurs legjobb dobói: Ginóbili, Parker 18-18, Duncan 17
A Lakers legjobb dobói: D. Howard 20, Nash, P. Gasol 16-16
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Spursnek.

 

Miami Heat (1.)–Milwaukee Bucks (8.) 110–87

A mérkőzés előtt talán túlzottan is magabiztos nyilatkozatot tevő Brandon Jennings (26 pont) szépen elkapta a fonalat és ideig-óráig meccsben is tartotta a papíron teljesen sansztalan Milwaukee-t, ám még az első félidőben beindult a Heat-vonat és lesöpörte a pályáról a nyolcadik kiemeltet. Óriási kiütés azért nem lett a mérkőzésből, de sokat elárul a címvédő „energiatakarékosságáról", hogy a 27 pontos, 10 lepattanós, 8 gólpasszos LeBron James mellett a többi sztártól nem kellett átlagon felüli egyéni produkció, bár a rutinos Ray Allen 20 ponttal köszönt be egykori klubjának, természetesen e kispadról beállva.

A vendégeknél újra ott lehetett a pályán Larry Sanders, ám ahogy az várható is volt, korán beütötte faultjait, így védekezésben nem tudott igazán légi elhárító szerepkörben tetszelegni, ráadásul a már említett Jennings mellett csak Monta Ellis (22 pont, 4 labdaszerzés) jutott el 6(!) pontnál többig, ezzel, valamint a roppant gyenge csapatvédekezéssel, amit a Bucks bemutatott, teljesen egyértelmű is volt, hogy nem lehet más a vége, csak egy könnyed Miami-féle diadal.

A Heat legjobb dobói: L. James 27, R. Allen 20, Wade 16
A Bucks legjobb dobói: Jennings 26, Ellis 22, Redick, Henson, Mbah a Moute, Sanders 6-6
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Heatnek.

 

Oklahoma City Thunder (1.) –Houston Rockets (8.) 120–91

Óriási verést mért a kivérzett, fásult, tompa és minden hasonló jelzővel ellátható Houstonra, melynek vezére, az egykori OKC-kedvenc James Harden (19-ből 6 mezőnyből) megint gyengén dobott mezőnyből. A 20-at szóró ászon kívül ráadásul senki sem tudott említhető egyéni produkciót letenni az asztalra, egyedül Patrick Beverley, a csereirányító 11 pontja, 4 gólpassza, ami átlagon felülinek számít az adott texasi játékosok saját szerepeihez képest. Kevin Durant (24 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 2 blokk) végre agresszív volt támadásban, nem csak eredményes, Russell Westbrook (19 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) pedig a megszokott iramban vezette a show-t.

A vendégek 36.3 százalékkal dobtak mezőnyből, ezen belül pedig 36-ból 8-as triplamutatót hoztak össze, ez és a védekezésbeli hiányosságok együtt pedig kiütéses vereséghez vezettek. Látszólag semmi sansza sincs ebben a párharcban a Rocketsnak, s leginkább azért, mert Kevin McHale mester az alapszakasz végén értelmetlenül is agyonjátszatta ászait, akik egyébként is elképesztő tempót diktáltak a szezon során, így jelenleg közel sem képesek elég frissek lenni ahhoz, hogy kihozzák magukból, amire egyébként bizonyítottan képesek.

A Thunder legjobb dobói: Durant 24, Westbrook 19, Ibaka 17
A Rockets legjobb dobói: Harden 20, Beverley 11, Delfino 10
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Thundernek.

NBA, RÁJÁTSZÁS, FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
KELETI FŐCSOPORT
1. MÉRKŐZÉS

Miami Heat–Milwaukee Bucks 110–87
A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0 a Miami javára.

Indiana Pacers–Atlanta Hawks 107–90
A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0 az Indiana javára.

NYUGATI FŐCSOPORT
1. MÉRKŐZÉS

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 120–91
A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0 az Oklahoma City javára.

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 91–79
A négy nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 1–0 a San Antonio javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik