Végig vezetve verte a Clipperst a Mavs, egyenlített a Jazz is

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.20. 08:14
null
A Dallas egyenlített a Clippers elleni párharcban (Fotó: Getty Images)
A Boston nem adott esélyt a Sixersnek, a Toronto pedig a végén talált megoldást a Brooklynnal szemben, ez a két párharc 2–0-ra áll. Ez történt az NBA rájátszásának legutóbbi játéknapján.

 

Toronto Raptors–Brooklyn Nets 104–99

A végén mentette meg az estét a Toronto. Kicsit sem úgy alakult ez a mérkőzés, ahogy az első, akkor nagyon hamar eldöntötte a győztes kilétét a Raptors, ezúttal viszont Nick Nurse alakulata végig futott az eredmény után – több mint három negyeden keresztül a Nets vezetett, a címvédő pedig csak kapaszkodott. A záró etapban aztán Nurse alacsonyabb szerkezetre váltott, ez pedig elöl-hátul kifizetődött és a Lowry, VanVleet, Powell trió vezérletével megfordították a találkozót – az utolsó 12 percben csak 19 pontot kaptak, cserébe viszont hosszú idő után ott először volt meg a ritmusuk támadásban, így kézbe vették a dolgokat. Ugyan a meccs során először kilenc perccel a vége előtt tudtak vezetni, de onnantól már nem hibáztak, volt nyolcpontos előnyük is és bár a legvégén a Netsnek mégis labdája volt az egyenlítéshez, de Lowry kulcspillanatban ellopta azt, amellyel bebiztosította a győzelmet. A rutinos irányító (21 pont, 7/14 mezőnyből) mellett VanVleet (24 pont, 10 gólpassz) és a padról beszálló Powell (24 pont, 11/17 mezőnyből) is dicsérhető a Torontónál, így végül sikerült 2–0-s előnybe kerülniük a párharcban.

Megpróbálta a Nets. Jól kezdett a hetedik kiemelt, mert már az első negyedben tíz pont feletti előnybe került és eleinte Temple, valamint LeVert dobásai is ültek – aztán később mindkettejük elfogyott ezen a téren, de a nagyon jól működő védekezésnek köszönhetően így is tartották az előnyüket. Egészen a záró etapig, ahol már megtalálta erre az ellenszert a Raptors és onnantól az volt a kérdés, hogy egyénileg lesz-e valaki náluk, aki még megmenti a meccsüket – nem lett, ebben a formában nincs olyan játékosuk, aki egymaga a vállára tudná venni ezt a keretet. A végén még maradt tizenöt másodpercük mínusz háromnál, hogy egy triplával kiharcolják a hosszabbítást, de Lowry elvette a labdát Harristől, így maradt az, hogy ezúttal nem simán, hanem „csak” szoros meccsen kaptak ki.

A Raptors legjobb dobói:VanVleet 24/9, Powell 24/3, Lowry 21/9
A Nets legjobb dobói:Temple 21/15, Luwawu-Cabarrot 17/9, LeVert 16

A párharc állása: 2–0 a Raptors javára.

Denver Nuggets–Utah Jazz 105–124

Ezt most uralta a Jazz. Az előző mérkőzésen Donovan Mitchell 57 pontja ellenére hosszabbításban kikapott a Utah és érdekes kérdés volt, hogy hogyan tud tovább javulni az együttes – nos úgy, hogy a Denver megpróbálta levenni a pályáról Mitchellt, a társak viszont kivirágoztak. Már az első negyedet is megnyerte Quin Snyder alakulata, a második végén pedig lerohanta ellenfelét egy 22–6-tal, itt jelentős előnyt épített fel, hogy aztán a harmadik játékrészben végleg eldöntse a küzdelmet: itt elszabadult az addig megfogott Mitchell, aki 5/5 triplát vert be ekkor és 21 pontot szerzett csak ebben a negyedben. Innentől nem volt miről beszélni, 31 pont is volt a távolság a két csapat között, a hajrában már nem is volt muszáj erőltetni a kezdőket egyik oldalon sem – a szoros vereség után nagyon sima győzelemmel vágott vissza a Mike Conleyt továbbra is nélkülöző Utah. Mitchell egyébként ezúttal remekül irányított, jó döntéseket hozott, jól mozgatta a csapatot és amikor lazábban védekeztek rajta, azt megbüntette a harmadik negyedben, így végül 30 ponttal és 8 gólpasszal zárt, de mellette 26 pontos egyéni PO-csúcsot dobott Jordan Clarkson, 19-ig jutott Rudy Gobert, 18-ig Joe Ingles, csapatszinten 50% felett dobtak mezőnyből, bevertek 20 triplát 45.5%-kal, valamint kiosztottak 32 gólpasszt összesen 8 eladott labdával – minden működött.

Valamin javítani kell. Nagyon Mitchell megállítására koncentrált a Denver, de összességében ez a védekezés akkor sem nézett ki jól, amikor a Jazz vezére csak osztogatott, úgy meg pláne, hogy volt egy 21 pontos negyede – nem működött az elképzelés, valamit finomítani kell rajta. Emellett most támadásban is voltak gondjaik, Jamal Murray az előző remek meccse után ezúttal visszafogott volt (14 pont, 4 gólpassz), Paul Millsap mintha pályán se lett volna, Torrey Craig kosár nélkül zárt, a kispad pedig szintén alig tudott hozzátenni – két játékos dicsérhető, Nikola Jokics (28 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) és a kintről remeklő Michael Porter Jr. (28 pont, 6/9 tripla), de ez most nagyon kevésnek bizonyult. Michael Malone szerint tanulniuk kell ebből a meccsből és meg kell érteniük, hogy mi siklott ennyire félre, Porter pedig azt mondta, hogy csapatként kell teljesíteniük, mindenkinek elő kell lépnie a folytatásban.

A Nuggets legjobb dobói:Porter Jr. 28/18, Jokics 28/3, Murray 14/3
A Jazz legjobb dobói:Mitchell 30/18, Clarkson 26/12, Gobert 19

A párharc állása: 1–1.

Boston Celtics–Philadelphia 76ers 128–101

Tatum és a Celtics oktatott. Hiába Gordon Hayward sérülése, ezt a meccset még simábban nyerte meg a Boston, mint az előzőt, a pályára lépők ugyanis nagyobb energiával és pontosabban kosárlabdáztak ahhoz képest. Három remek teljesítményis akadt a csapatban, elsősorban persze azt a Jayson Tatumot kell kiemelnünk, aki PO-karriercsúcsnak számító 33 pontot és 8/12 triplát süllyesztett el, egymaga lőtte szét kintről a Phillyt – a kezdőben a többiek nem dobtak jól távolról, neki kellett ezt megoldani. Viszont közelebbről jó volt Kemba Walker (22 pont, 8/16 mezőnyből, 26 perc) és Jaylen Brown (20 pont), a legutóbb halovány kispad pedig most bőven hozzátett – 7/9 triplát süllyesztett el a cseresor és másban is tudott segíteni, úgyhogy kiütötték ellenfelüket. Az első negyed még nem sikerült, azt a Sixers nyerte, de a másodikat már 14, a harmadikat pedig 15 ponttal nyerte Brad Stevens alakulata és 14 pontos hátrányból felállva győzött 27-tel – magabiztosan várhatják a folytatást Kanterék.

Így nem fog menni. Az első meccsen nem volt reménytelen a Sixers, bár a félpályás támadójáték ott is sokszor tűnt tanácstalannak, de ezen a mostani találkozón csak a korai időszakban osztottak lapot a társaságnak. A második negyedben már szétesett az együttes, a harmadikban kőkemény 22%-kal dobott és sem elöl, sem hátul nem tudta felvenni a kesztyűt – pedig Brett Brown saját magának ellent mondva Thybulle-t kezdette Horford helyett, de ketten összesen dobtak hat pontot, értékelhetetlen volt a teljesítményük. Joel Embiid az, aki most mindent megtett, az első negyedben 15 pontot szerzett és végül 34-gyel zárt 10 lepattanó, valamint 3 gólpassz mellett, nem benne kell keresni a vereség okait – ez a csapat működésképtelen ezzel az edzői munkával, ezzel a szerkezettel, az öt bedobott tripla csapatszinten egészen botrányos adat. 0–2 és nem igazán látni, hogy hogyan tud a következő öt mérkőzésből négyet megnyerni ez a gárda, márpedig a továbbjutáshoz ez kellene...

A Celtics legjobb dobói:Tatum 33/24, Walker 22/3, Brown 20/6
A 76ers legjobb dobói:Embiid 34, Richardson 18/6, Milton 14/6

A párharc állása: 2–0 a Celtics javára.

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 114–127

Visszavágott a Dallas. Az első mérkőzésen is sokáig vezetett a Mavs, de aztán Kristaps Porzingis kiállítása fordított a dolgokon, ezúttal viszont nem történt ilyen, „csak” faultgondok nehezítették a rotációt Rick Carlisle számára – Luka Doncic például csak 28 percet tudott játszani ezek miatt. Ezzel együtt ez a Dallas megmutatta, hogy nem szabad leírni, Doncic ennyi idő alatt is remekelt (28 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 4/7 tripla, 1 eladott labda a múltkori 11 után), Porzingis hozta magát (23 pont, 3/4 tripla) és ezúttal a társak is felszívták magukat – 47 pont érkezett a kispadról, 50%-os mezőnymutatóval, 45%-os triplázással és mindössze kilenc eladott labdával zártak, ennek megfelelően egy másodpercig sem voltak hátrányban. A texasiak gyakorlatilag végig kézben tartották az összecsapást és bár az első félidő még szorosan alakult, de a harmadik negyedben kicsit már szétnyílt az olló és tíz pont feletti előnybe kerültek – ebből lett később 18 is, pedig Doncic a második félidőben összesen kilenc percet játszott a faultjai miatt. Carlisle mégis elöl-hátul jól felkészítette, majd jól menedzselte csapatát és így, hogy mindenki nagyon pörgött is, egyszerűen jobbak voltak a Clippersnél – egyelőre úgy áll 1–1-re a párharc, hogy ez az eredmény inkább a Los Angelesre nézve hízelgő.

Leonard és Williams kevés volt. Pat Beverley nem tudott pályára lépni a Clippersnél egy sérülés miatt, de ezt még ellensúlyozhatták volna, hiszen borzasztó mély a kaliforniaiak kerete – csakhogy ezen az estén mindössze Kawhi Leonard, illetve Lou Williams volt az, aki az elvárásoknak megfelelően kosárlabdázott. Paul George betlizett (4/17 mezőnyből, 2/10 tripla, 2 gólpassz), a Shamet, Zubac, Green trió összesen három mezőnykosarat tett hozzá, Montrezl Harrell dobott 10 pontot, de hat büntetőt is kihagyott, még Reggie Jackson volt az, aki legalább kintről jól célzott, meg Marcus Morris, aki mezőnymunkában kapart – így viszont maradt Williams (23 pont, 7 gólpassz) és az a Leonard, aki ugyan hozta, amit kell (35 pont, 10 lepattanó, 13/14 büntető), de ő sem tudta megállítani a Dallast. Doc Rivers csak annyit mondott, hogy a dallasi kispad lejátszotta az ő kispadjukat, sőt, az ő kezdőiket is, ez volt most a döntő faktor – javulniuk kell a harmadik mérkőzésre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik