Újabb Warriors-vereség, képtelen javulni a Cleveland

Vágólapra másolva!
2018.03.12. 09:24
null
Ezúttal Minnesotában maradt alul a címvédő (Fotó: Twitter)
Újabb vereséget szenvedett a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, ezúttal Minnesotában maradtak alul Kevin Duranték – közben a Cleveland is begyűjtött egy újabb pofont, LeBron Jamesék a Lakersszel nem bírtak. Három kezdőjátékosa nélkül a Boston sem tudott nyerni, otthon kapott ki az Indianától, nem hibázott viszont a James Hardent nélkülöző Houston és a keleti éllovas Toronto sem.

 

New York Knicks–Toronto Raptors 106–132

Ujjgyakorlat. Erőlködés nélkül húzta be sorozatban nyolcadik győzelmét a keleti listavezető, akkor és úgy szereztek kosarat a vendégek, amikor és ahogy akartak, így végül egyetlen ponttal maradtak el a szezoncsúcsuktól úgy, hogy egyénileg Valanciunas 17 egysége volt a legtöbb ezen az estén. Dwane Casey bőséggel forgathatta csapatát, mert bár a harmadik negyed közepéig még közel tudott maradni a New York, de különösebb veszélyt nem jelentett a Raptorsra, ebben a harmadik negyedben pedig futottak még egy 11–2-t Lowryék, amellyel végleg becsukták a kaput. Ezzel és a Boston vereségével már 3.5 meccsre nőtt a társaság előnye Kelet élén és az utóbbi 16 mérkőzésükből a 15.-et húzták be DeRozanék, egészen ellenállhatatlan formában vannak.

Luke Kornet Porzingis helyén. Mindössze nyolcadik NBA-meccsét játszotta a 22 éves, 216 cm magas újonc, aki eddig kétszer kapott tíz percnél több lehetőséget a szezon során, most viszont a kezdőbe jelölte Jeff Hornacek és 34 percet a pályán is tölthetett. Ezt meghálálta, beszórt 18 pontot 7/15-ös mezőnymutatóval és 3/7 triplával, négy lepattanója és két gólpassza mellett pedig még egy blokkot is kiosztott, legalább ennyi öröme lehetett a hazai publikumnak – rajta kívül sok mindennek úgysem tapsolhattak a Knicks szurkolói. Amíg a Raptors 15-1-gyel áll az utóbbi 16 meccsén, addig a New York 1-15-tel...

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 25/6, Kornet 18/9, Mudiay 13/3
A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 17, Lowry 16/6, Ibaka 14/6

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 122–129

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Prince extrája majdnem ellensúlyozta a sérüléseket. Nem kevés gonddal küzdött ezen az összecsapáson a hazai alakulat, Dennis Schröder a könyöke miatt egyáltalán nem léphetett pályára, majd a második negyedben előbb egy térdsérüléssel kidőlt Kent Bazemore, aztán Jaylen Morris a bokája miatt hagyta el a parkettet. Ezt azonban Taurean Prince óriási estéje kis híján feledtette, a fiatal bedobó 38 pontos karriercsúcsot szállított, közte 7/13 triplával, kiegészítve hat lepattanóval és hét gólpasszal, az ő extra teljesítményével pedig a Hawks vissza is kapaszkodott a meccsbe a hajrában a tíz pont feletti hátrányból. Az utolsó percre már csak egyetlen labda volt a különbség, de ennél közelebb már nem fért az Atlanta, a Chicago bedobálta a büntetőket, így Mike Budenholzer csapata maradt keleti sereghajtó.

Kellenek az ilyen győzelmek. A Bulls nem úgy játszott, mint egy tankoló csapat, nagyon figyeltek a vendégek az eladott labdákra és szűk 50 százalékkal céloztak, sőt, bevertek 17/37 triplát is, összességében remek támadójátékot mutattak be. A meccset ugyan borzalmasan kezdték (24–8-ra vezetett a Hawks), de felálltak, a második negyedet 33–16-ra behúzták és átvették a vezetést, a harmadik negyedben 8/13 hármast bombáztak be és a záró etapban már tíz pont feletti előnyben voltak - innen ugyan még szoros lett a vége, de amit kellett, azt megcsinálták clutch helyzetben, így nem adták ki a kezükből a győzelmet. Összesen heten érték el náluk a tízpontos határt és Bobby Portis szerint élvezik ezt a játékot, hogy kisegítik és jobbá teszik egymást, erre a hozzáállásra és közegre pedig nagy szüksége van egy olyan csapatnak, amely különösebb cél nélkül játssza le az idényt.

A Hawks legjobb dobói: Prince 38/21, Muscala 19/15, Collins 15
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/9, Portis 21/6, Markkanen 19/3

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 109–103

Ennél több rendszer kell. Steph Curry nélkül eléggé felborultak az egyensúlyok a Golden State-nél és a Durant, Thompson páros nagyon erőlködött most ezen az estén, ebből pedig nem sült ki túl sok jó: Durant a 39 pontját 11/32-es mezőnymutatóval szedte össze (volt még 12 lepattanója, 4 gólpassza és 3 blokkja is), Thompson 21 pontjához pedig 22 mezőnykísérletre volt szükség. Egyáltalán nem működött a gépezet, csak 40 százalékkal céloztak a vendégek és mindössze 27.8 százalékkal tripláztak, megálltak 22 gólpassznál és bár volt egy szenzációs második negyedük, összességében „alul voltak" ezen a találkozón – megoldást kell találniuk, mert Curry egyelőre nincs, most a Lakers sem lesz könnyű ellenfél, a Houston viszont lépéselőnybe került velük szemben. Steve Kerr szerint egyébként nincs itt különösebb gond, elfogadja a rossz dobásokat, mert fáradtnak tűntek a játékosai, egy nehéz periódus közepén vannak, de lesznek még jobbak is.

Towns volt a meccsdöntő faktor. A Wolves centere remekül kosárlabdázott a címvédő ellen és különösen akkor lépett elő, amikor vezérre, győztes típusú játékosra volt szüksége csapatának: egymaga 14 pontot szerzett a negyedik negyedben, csak öttel kevesebbet, mint a teljes Warriors. Az utolsó percekben rendre őt keresték a többiek, bevert egy hármast, egy floatert, egy hátradőlős duplát, mindenhonnan eredményes tudott lenni és végül 31 pontos, 16 lepattanós dupla duplával vezette sikerre övéit – mellette a 23 pontos Andrew Wiggins is említést érdemel, de a fegyelmezett csapatvédekezést is érdemes kiemelni. Nagyon nagy szükségük volt erre a sikerre három vereség után, de erre építeniük kell és hozniuk a további győzelmeket, mert alig másfél meccsel előzik meg a nyugati 9-10. helyezettet. Plusz adalék, hogy debütált Wolves-mezben Derrick Rose, hét perc alatt két pontot és két gólpasszt tudott egyelőre hozzátenni.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 31/6, Wiggins 23/6, Crawford 12/3
A Wariors legjobb dobói: Durant 39/15, Thompson 21/9, Pachulia 16

New Orleans Pelicans–Utah Jazz 99–116

Nagyon éles volt a Jazz. Borzasztó agresszíven és határozottan játszottak a vendégek kulcsemberei, Ricky Rubio (30 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 4/5 tripla), Joe Ingles (20 pont, 7/11 mezőnyből, 5 gólpassz), Rudy Gobert (19 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) és Donovan Mitchell (27 pont, 10/21 mezőnyből) is remek formát mutatott, így pedig a találkozó nagy részét uralta is a Utah. A második negyedben volt egy hullámvölgyük, a cseresor nem tudott eleget hozzátenni, de a harmadik játékrész utolsó bő három percében Mitchell egymaga beszórt 15 pontot és innentől már nem volt kérdés a győztes kiléte, a második félidőt összességében kereken húsz egységgel húzta be a Jazz és újabb nagyon fontos győzelmet jegyzett – hiába tizedik, míg a Pelicans negyedik, alig másfél meccs a két csapat közötti távolság...

Davis visszatérése sem segített. Megnyugodhattak a New Orleans drukkerei, nem kellett sokat kihagynia a magasembernek, de bár visszatérhetett már ezen a mérkőzésen, az ő játéka sem bizonyult elégnek a Utah parádés védekezése és hatékony támadójátéka ellen. Pedig Davisre nem lehetett panasz, hiszen karrierje első tripla-dupláját szállította, méghozzá nem szokványos módon, ugyanis 25 pontja és 11 lepattanója mellett 10 blokkot (!) osztott ki, de hiába, csapata 55–38-ra elvesztette a lepattanózást (17–10 volt a támadók aránya), hadilábon állt a tripladobással (6/21 csapatszinten) és 12-vel kevesebb büntetőt harcolt ki, mint ellenfele. Szerda hajnalban a Charlotte ellen kötelező lesz a győzelem Holidayék számára, ha meg akarják őrizni helyüket a playoff-résztvevők között.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 25/3, Holiday 18/9, Clark 14
A Jazz legjobb dobói: Rubio 30/12, Mitchell 27/9, Ingles 20/9

Denver Nuggets–Sacramento Kings 130–104

Jöhet a kemény túra. Az elvárásoknak megfelelően könnyedén hozta a kötelező győzelmet a Denver, nagyon hamar gálameccsé változott ez a találkozó – a nagyszünetben már 17 pont volt közte, a harmadik negyedben pedig harminc egység fölé nőtt a távolság. Több kiváló egyéni teljesítményt láthattunk a hazaiak oldalán annak ellenére, hogy Michael Malone azért igyekezett pihentetni is övéit, de Nikola Jokics például 30 perc alatt tripla duplázott úgy, hogy 8/10-et dobott mezőnyből, közte 4/4 triplával. A nagyon sima győzelem után azonban most jöhet az az időszak, ami eldönti, hogy valójában playoff-csapat-e a Nuggets: a következő kilenc meccsből nyolcat idegenben játszik le az együttes úgy, hogy jelenleg csak a 9-10. helyen áll Nyugaton.

Csak asszisztált a Kings. Nem tudott hozzászólni a meccshez a vendégcsapat, hiába tért vissza De'Aaron Fox és Willie Cauley-Stein is, csak eszközei voltak ezúttal a Nuggets előadásának. Dave Joerger szépen rotálta is játékosait, igyekezett mindenkinek lehetőséget adni és hatan el is érték a tízpontos határt, de védekezésben reménytelenek voltak, így csak az volt a kérdés, hogy a Denver mekkora különbséget szeretne – ez lett belőle, most back-to-backre utaznak Koufosék Oklahoma Citybe.

A Nuggets legjobb dobói: Harris 21/6, Jokics 20/12, Murray 20/6
A Kings legjobb dobói: Hield 18/6, Koufos 14, Randolph 12, Fox 12, Cauley-Stein 12

Dallas Mavericks–Houston Rockets 82–105

Harden nélkül is sima volt. Térdfájdalmai miatt kiülte ezt a találkozót a Rockets MVP-jelöltje, de nélküle sem okozott különösebb gondot csapatának a kötelező győzelem begyűjtése: már az első negyedet tizenegy ponttal húzta be a Houston és bár innen még egyszer felállt a Mavs, a második félidőt 22 egységgel nyerte meg a vendégcsapat. Chris Paul szépen irányított (24 pont, 4/7 tripla, 12 gólpassz), a kezdőbe bekerülő Eric Gordon 26 pontot szórt és a védekezést sem felejtették el, így 105 dobott ponttal is tükörsimán győzték le a Dallast. Most back-to-backet vív az együttes a San Antonióval szemben, de Mike D'Antoni szerint Harden itt már visszatérhet, így próbálják meg tovább növelni jelenlegi 1.5 meccses előnyüket a Golden State-tel szemben.

Nagyon nem ment a Mavsnek. Fáradt volt a hazai csapat, csapatszinten 5/31 triplát rámoltak be Rick Carlisle játékosai, amellyel negatív szezoncsúcsot döntöttek és egyébként is sokan dobtak botrányosan, Barnes 4/16-tal, Smith 2/12-vel, Barea 2/9-cel, Ferrell 1/8-cal zárt mezőnyből. A második negyedben volt egy jó időszakuk, azt tíz ponttal megnyerték és ott beszórtak 33 egységet, de ezt leszámítva egyetlen játékrészben sem érték el a húszat és nem volt esélyük a Houstonnal szemben. Közben kiderült, hogy Wesley Matthewsra pihenő vár, ezúttal sem játszott és nem utazik a csapattal a négymeccses túrára a Memphis ellen beszedett sérülése miatt – aligha fogják őt erőltetni már idén.

A Mavericks legjobb dobói: Powell 20/3, Barnes 14/6, Nowitzki 13/3
A Rockets legjobb dobói: Gordon 26/18, Paul 24/12, Green 13/9

Boston Celtics–Indiana Pacers 97–99

Irving kidőlését már nem bírta el a Boston. Jaylen Brown sérülés, Al Horford pedig betegség miatt hiányzott a hazai csapatból, majd 16 perc játék után Kyrie Irving is kidőlt térdfájdalmakra panaszkodva - arról beszélt, hogy ez már egy ideje zavarja, de most rosszabb lett és bízik benne, hogy nem kell vele sokat kihagynia. Ezt viszont már nem tudta kezelni a Celtics, a félidei tízpontos előny egyetlen negyed alatt négypontos hátránnyá változott és bár a záró etapban sikerült ismét feljebb kapcsolniuk támadásban, de ez nem volt elég a győzelemhez. Ebben a játékrészben végig futottak az eredmény után, majd 36.5 másodperccel a vége előtt végre kiegyenlítettek, de jött Myles Turner duplája, aztán Victor Oladipo két büntetője és bár kaptak még egy esélyt a hazaiak, még egyszer nem tudtak már egyenlíteni. Ezzel a vereséggel most már elég nagyra nőtt a hátrányuk a Torontóval szemben, főleg hogy az Irving, Horford, Brown trióból mindenki biztosan nem lesz még bevethető a következő meccsen sem.

Most megúszta a Pacers. A két csapat decemberi találkozóját egy szörnyű eladott labda és egy ebből szerzett Rozier-dupla döntötte el az utolsó másodpercben, az Indiana pedig most is megtette azt a szívességet ellenfelének, hogy adott neki egy utolsó esélyt. Már-már megvolt a meccs a vendégeknek, vezettek négy ponttal, de két másodperccel a vége előtt kaptak egy kosarat egy támadópattanóból és ahelyett, hogy ezt a nyúlfarknyi időt egy büntetővel megoldották volna, Oladipo elkövetett egy érthetetlen támadófaultot, amellyel még egy lövést engedtek a Bostonnak. A védekezést viszont összerakták, Rozier nem jutott jó dobóhelyzethez, így végül megmenekült a Pacers és a Celtics gondjait kihasználva nagyon fontos győzelmet aratott, amellyel megelőzte a tabellán a Clevelandet és fellépett a keleti harmadik helyre.

A Celtics legjobb dobói: Smart 20/18, Tatum 19/6, Rozier 16/9
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 27/6, Turner 19/9, Bogdanovic 14/12

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 97–120

Sima kötelező. A Philly mostanában nem tud stabilan jól játszani, nemrég jött Ilyasova és Belinelli, akiket be kell építeni – nos, a Nets partner volt ebben a műveletben. A vendégek kezdőötösében mindenki elérte a 11 pontot, de senki nem játszott 30 percet, az első félidőben 70 pontot rakott fel a táblára Brett Brown csapata. A harmadik negyedben volt egy kisebb megingás, de azt tudták menedzselni, így a cseresorból beszálló Belinelli (13 pont), Ilyasova (11 pont, 13 pattanó), illetve McConnell (10 pont, 6 gólpassz, 4 szerzett labda) kaphatott bőven perceket. A Sixers nagyon könnyedén győzött, és továbbra is megvan az esélye, hogy odaérjen a keleti harmadik helyre – a Cavs újabb vereségével már csak egy győzelemre vannak ettől, legközelebb a Pacers elleni „hatpontos" meccsen bizonyíthatják, hogy megértek a dobogós pozícióra.

Egy kisebb fellángolás, ami gyorsan kihunyt. D'Angelo Russellben és a padról beszálló Hollis-Jeffersonban volt pont, az első félidőben beszórt 60 egységet a Brooklyn, sőt még a harmadik negyedben is kétszer veszélyesebb közelségbe zárkóztak a hazaiak. A vendégek azonban mindkétszer gyors időkéréssel rendezték a soraikat, a negyedik negyedben pedig elkezdtek kicsit védekezni is, ahol vége is volt a dalnak. Jó pár Nets-játékoson érződött a dekoncentráltság, Timofej Mozgov például ajtó-ablak helyzetben sem tudott zsákolni – bár a Cavsnek nem jött jól a 76ers győzelme, a Nets veresége annál inkább, hiszen a náluk lévő elsőkörös brooklyni draftjog egyre értékesebb...

A Nets legjobb dobói: Russell 26/12, Dinwiddie 13, Hollis-Jefferson 12
A 76ers legjobb dobói: Embiid 21/3, Covington 19/9, Saric 18/6

Los Angeles Lakers–Cleveland Cavaliers 127–113

A társak átérezték Isaiah Thomas helyzetét. Az All-Star szünet előtt Los Angelesbe cserélt irányító többszörös elégtételt érezhetett a mérkőzés után, hiszen egyrészt parádésan játszott (20 pont, 9 gólpassz) egykori csapata ellen, másrészt LeBron James is lepacsizott vele, harmadrészt számíthatott csapattársaira, akik extra motiváltan álltak hozzá a meccshez. Különösen Julius Randle tombolt, 36 pontját 14/18 mezőnymutatóval szerezte, mellétett 14 pattanót és 7 gólpasszt, gyakorlatilag nem tudták lefogni. Mellette Lopez is 22 pontot termelt, Caldwell-Pope is kiválóan célzott, és bár a Ball-Kuzma páros nem dobott jól, előbbi játékszervezésben, utóbbi lepattanózásban igyekezett hasznossá tenni magát. A Lakers játékában talán kicsit benne volt a hívogató üzenet is Jamesnek...

Most már kezdi magát megégetni a Cleveland. Újabb vereségével és a Pacers bravúrgyőzelmével már csak negyedik helyen áll a Cavs, és ha nem vigyáznak, elvesztik elsőkörös pályaelőnyüket. Bár LeBron James a minap azt nyilatkozta, hogy ez neki extra motiváció lenne a rájátszásban, ha zsinórban nyolcadszor is ott akar lenni a nagydöntőben, az nagyon nehéz lesz folyamatos pályahátrányban. James egyébként jól játszott (24 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), adott pár emlékezetes gólpasszt, de amikor mellette a nem éppen kreativitásáról ismert Nance és Zizic a legjobb pontszerző, illetve a Calderon, Korver veterán duó játéka ér még valamit, akkor ritkán nyernek. Clarkson teljesen besült volt csapata ellen, Smith és Green borzasztóan dobott, George Hill pedig közelében sem volt annak a hatásfoknak, amit várnak tőle – szerencséjük, hogy most a Sunshoz látogatnak, de lehet, hogy ez oda is kevés lesz...

A Lakers legjobb dobói: Randle 36, Lopez 22/6, Caldwell-Pope 20/12, Thomas 20/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/6, Nance 16, Zizic 15

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Toronto Raptors 106–132
(27–32, 30–33, 29–37, 20–30)
Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 109–103 (34–24, 21–38, 29–22, 25–19)
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 122–129 (34–20, 16–33, 35–38, 37–38)
New Orleans Pelicans–Utah Jazz 99–116 (23–29, 28–19, 23–30, 25–38)
Denver Nuggets–Sacramento Kings 130–104 (32–25, 34–24, 35–19, 29–36)
Dallas Mavericks–Houston Rockets 82–105 (14–25, 33–23, 16–32, 19–25)
Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 97–120 (25–37, 35–33, 23–26, 14–24)
Boston Celtics–Indiana Pacers 97–99 (25–24, 25–16, 20–34, 27–25)
Los Angeles Lakers–Cleveland Cavaliers 127–113 (33–29, 32–31, 33–22, 29–31)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik