Túlórában nyert a Boston, ideje komolyan venni a Lakerst

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.02.09. 08:18
null
Nagyon fontos győzelmet aratott Washingtonban a keleti listavezető Boston (Fotó: Twitter)
Kyrie Irving vezérletével nagyon fontos győzelmet aratott Washingtonban a keleti listavezető Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, míg a Los Angeles Lakers ezúttal huszonöt ponttal győzte le a tartalékos Thundert, így tovább kapaszkodott felfelé. Simán nyert a Toronto, javítani tudott a címvédő Golden State, hosszabbításban győzött a Portland, az Orlando pedig két ponttal múlta felül az Atlantát.

 

Orlando Magic–Atlanta Hawks 100–98

Rég látott sikerszéria. Utoljára az idei szezon második hetében állt zsinórban három győzelemmel az Orlando, ezzel a sikerrel azonban most ismét „W3” áll Augustinék neve mögött – volt tehát ok örömre annak ellenére, hogy elég alacsony színvonalú meccset játszottak a felek. Többször is előfordultak olyan időszakok, hogy mindkét csapat képtelen volt a gyűrűbe találni, de a kissé hektikus összecsapás vége a hazaiaknak sikerült jobban: 83–85 után jött egy Augustin-tripla, majd megérkezett Evan Fournier, aki egymaga berámolt nyolc pontot és ezzel eldöntötte a találkozót. A francia dobógép „szériája" után öt ponttal már a Magic vezetett az utolsó percben és a kétpontos végeredmény csak azért alakult ki, mert Prince elsüllyesztett még egy hármast az utolsó másodpercben.

Túl sokat hibázott a Hawks. Hiába dobott jobban kintről és hasonlóan mezőnyből, a több eladott labda, a több elrontott büntető és a leindításból kapott pontok (atlantai szemszögből) 3–20-as aránya vereséget eredményezett, főleg azzal kiegészítve, hogy a végjátékban magasabb fokozatra kapcsolt Fournier és a Magic. Különösebb látnivaló nincs, egy gyenge mérkőzésen a Hawks volt a gyengébb csapat, így már másfél meccsel van lemaradva az Orlando mögött és egyre simábban sereghajtó Keleten.

A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Augustin 18/6, Speights 14/12
A Hawks legjobb dobói: Prince 19/12, Schröder 19/6, Delaney 11/6, Dorsey 11/3

Toronto Raptors–New York Knicks 113–88

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Félgőzzel. Nem izzadt meg ezen a találkozón a Toronto, Dwane Casey kedvére pihentethette játékosait és az is belefért, hogy a DeRozan, Lowry páros együtt (!) mindössze tizenöt pontot tegyen hozzá a mérkőzéshez - így sem kellett senkitől harminc percnyi játék, végig kontrollálták a dolgokat a hazaiak. A kanadai kispad „kiélhette magát”, 61 pontot szórt, a cserék közül öten is elérték a tíz egységet, összesen 31 gólpasszt osztottak szét Valanciunasék és kérdés nélkül hozták a hazai kötelezőt – továbbra is csak egy meccsre vannak a Bostontól, a hazai 23–4-es mérlegük ligaelső és egy négyes sikerszériával utazhatnak el Charlotte-ba.

Ennyire futotta. Kristaps Porzingis és Enes Kanter hiányában most nem volt több a New Yorkban, a festékben nagyon komoly hátrányban voltak, de igazából a játék minden elemében alárendelt szerepet játszottak. Majd talán Emmanuel Mudiay megérkezése ad nekik egy lökést, de nagyon úgy tűnik, hogy a rájátszásuknak annyi, örülhetnek viszont annak, hogy Luke Kornet bemutatkozott az NBA-ben és rögtön 11 ponttal, 10 lepattanóval, valamint 4 blokkal indított, finoman szólva is erősen debütált a ligában.

A Raptors legjobb dobói: Valanciunas 18/6, Siakam 14/3, Ibaka 13/9, Poeltl 13
A Knicks legjobb dobói: Beasley 21, Burke 12/6, Kornet 11/9

Washington Wizards–Boston Celtics 104–110 – hosszabbítás után

Beal eléggé túlpörgött. Ezúttal nagyon nem találta magát a Wizards hátvédje és ezzel komoly szerepet játszott abban, hogy csapata vereséget szenvedett: borzasztóan erőltette a dobásokat, extra sokat vállalt, de botrányosan célzott (7/27-tel zárt), amivel egyrészt megtörte a Washington játékának ritmusát, másrészt kissé lefagyasztotta a többieket. A negyedik negyedben még visszajöttek egyszer tíz pontos hátrányból, de a hosszabbításra végképp elfogyott a csí, csak 2/12-t dobtak mezőnyből ebben az öt percben, így a nagy hajrá ellenére végül hazai vereséget szenvedtek. Hiába uralták a lepattanózást (17–7 a támadók aránya), alig 40 százalékkal dobtak csapatszinten és a 22 eladott labda is nagyon sokba került, az ötös győzelmi szériát követően most már sorozatban másodszor kaptak ki, ezzel pedig nem hogy nem előzték meg a Clevelandet, de utolérte őket a Milwaukee.

Irvingre most is lehetett számítani. A Boston vezére most már elérte az „üzemi hőfokot” az előző, kicsit még visszatérősre sikerült mérkőzése után és főleg a hajrában volt igazán elemében – csapata utolsó 17 pontjából ő egymaga szerzett 12-t és jó pár fontos kosárral jelentkezett. A rendes játékidő végén egy duplával, majd három büntetővel mentette meg csapatát, miután a Wizards visszajött és fordított, a hosszabbításban pedig már nem kegyelmezett: bevert egy visszalépős duplát, három büntetőt, kiosztott egy gólpasszt, majd a végén, az utolsó tizenöt másodpercben ő zárta le a találkozót újabb két egypontossal. Mellette mindenképpen érdemes kiemelni Jaylen Brown játékát is, aki elöl-hátul kiváló munkát végzett, de említsük meg, hogy Greg Monroe is debütált a csapatnál, méghozzá remekül: húsz perc alatt öt ponttal, hat lepattanóval, két gólpasszal és két labdaszerzéssel jelentkezett, ez idő alatt pedig +9-ben volt a Celtics.

A Wizards legjobb dobói: Porter 27/9, Beal 18/9, Satoransky 14/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 28/3, Brown 18/9, Morris 15/3

Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 109–103 – hosszabbítás után

A Blazers zárt felül a mérleghintán. Iszonyatosan hullámzó mérkőzést játszottak a felek, az első negyedet tizenegy ponttal (22–5-re is vezetett) nyerte a Portland, a másodikat viszont héttel a Charlotte, a harmadikban megint tízzel jobb volt a Blazers, hogy aztán a negyedikben 14-et tegyen közé, ezzel hosszabbításra mentsen a Hornets. A sorminta a ráadásban sem borult, ismét a hazaiak kerültek fölénybe, ismét bajba kerültek a vendégek, a Lillard, McCollum, Harkless trió pedig lezárta az összecsapást – nagy küzdelemben, komoly fordulatok után hozta a találkozót Terry Stotts legénysége egy 0–3-mal zárt idegenbeli túrát követően. A zsinórban kilencedik hazai győzelemhez rendkívül sokat tett hozzá egyébként Jusuf Nurkic, aki 24 ponttal (10/14 mezőnyből), 14 lepattanóval és 4 blokkal jelentkezett, ráadásul gyakorlatilag levette védekezésben Dwight Howardot.

Walker extrája sem volt elég. Az All-Starrá váló Hornets-irányító kitett magáért, támadásban gyakorlatilag egymaga húzta csapatát és végül kereken negyven ponttal zárt – hiába, mellette Nic Batum 5/15-öt szenvedett össze mezőnyből, Dwight Howard a tíz pontot sem érte el, csapatszinten 40 százalék alatt dobtak, így a nagy rohamaik ellenére végül vereséget szenvedtek. A hosszabbításra teljesen kifulladtak, ott már csak Walker tudott pontot szerezni, így hiába harcoltak nagyot, nem tudták legyűrni a Portlandet – 4.5 meccsre vannak a playofftól, nem kellene sokat javulniuk ahhoz, hogy reális esélyük legyen bejutni.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 24, McCollum 22/6, Lillard 18/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 40/18, Kaminsky 17/12, Batum 11/3

Golden State Warriors–Dallas Mavericks 121–103

Sima lett a vége. A mérkőzés elején úgy tűnt, hogy továbbra sem jut dűlőre saját magával a címvédő, 33 pontot kapott az első negyedben és tíz pontos hátrányt szedett össze, de aztán rendezni tudta sorait Steve Kerr alakulata és fokozatosan fölénybe került – a nagyszünetig kiegyenlített, a második félidőt pedig 18 ponttal nyerte meg, végül tulajdonképpen sima győzelmet aratott. Az egyéni extrák nem hemzsegtek, de akinek kellett, az jól játszott, csapatszinten 50 százalék felett dobtak, bevertek 14/29 triplát, leszedtek 18 támadópattanót és szétosztottak 37 gólpasszt, összességében elég meggyőzőek voltak – ezzel a kötelező sikerrel őrzik egymeccses előnyüket a Houstonnal szemben, így mehetnek bele a szombat esti, Spurs elleni rangadóba.

Nagyjából a harmadik negyed végéig bírta a Mavs. Ugyan az első játékrészt követően már a Warriors akarata érvényesült, de a vendégek sokáig nem adták magukat könnyen és a remeklő kezdőcsapat (Smith, Matthews, Powell és Nowitzki is kiválóan játszott) vezetésével látótávolságon belül maradtak. Még a harmadik negyed hajrájában is csak öt pont volt közte, de itt végleg elfogyott az erő, a Golden State pedig átrohant ellenfelén – a végére elég nagy lett a különbség és igazából reális esélye nem volt a győzelemre a vendégcsapatnak. Szombat este a Lakerst fogadja a társaság, jelen állás szerint az sem lesz könnyű menet, főleg hogy Harrison Barnes most sem tudott pályára lépni, nincs túl jó állapotban.

A Warriors legjobb dobói: Durant 24/12, Curry 20/12, Thompson 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Smith 22/12, Powell 18, Matthews 17/6

Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 106–81

Westbrook nélkül esélytelen volt a Thunder. A regnáló MVP idén először nem tudott csapata rendelkezésére állni egy bokasérülés miatt, hiányában viszont gyakorlatilag esélytelen volt az OKC, igaz, tegyük hozzá, hogy Carmelo Anthony sem tudta vállalni a játékot. Hiába dobott 29 pontot Paul George, csapatszinten alig érték el a 35 százalékot mezőnyből és bár az első félidőben még többé-kevésbé tartották magukat, a fordulás után már nem volt sanszuk – a harmadik-negyedik negyedet 19 ponttal veszítették el, így most már közelebb vannak a nyugati kilencedik helyhez, mint a közvetlenül előttük lévő Minnesotához.

Nincs megállás a Lakersnél. A nap folyamán elcserélték Clarksont és Nance-t, az új érkezők még egy darabig nem léphetnek pályára, de ez sem zavarta meg a Los Angelest, tükörsimán kihasználták az OKC gondjait és magabiztos győzelmet arattak. Ugyan ők sem dobtak jól, de szépen járatták a labdát (28 gólpassz, 8 eladott labda), négyen jutottak el legalább tizenhat pontig, védekezésben pedig hét blokkot is kiosztottak – ezzel oda-vissza verték a Thundert, zsinórban negyedik, az utóbbi tizenhat meccsükből pedig a tizenkettedik sikerüket jegyezték.

A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/9, Ingram 19/9, Randle 17
A Thunder legjobb dobói: George 29/15, Adams 13, Grant 8, Abrines 8/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Atlanta Hawks 100–98
Toronto Raptors–New York Knicks 113–88
Washington Wizards–Boston Celtics 104–110 – hosszabbítás után
Portland Trail Blazers–Charlotte Hornets 109–103 – hosszabbítás után
Golden State Warriors–Dallas Mavericks 121–103
Los Angeles Lakers–Oklahoma City Thunder 106–81

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik