Történelmi pofont osztott ki a Houstonnak a Miami

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.11.04. 09:44
null
Luka Doncic sorozatban másodszor ért el tripla duplát (Fotó: nba.com)
Címkék
Remek védekezéssel nyert San Antonióban a Lakers, Luka Doncic megint varázsolt a Dallasnál, Kawhi Leonard szállította a Clippers győzelmét, pfújolt a Madison Square Garden, tartalékosan is folytatta sorozatát a Pacers –eseménydús játéknapon van túl az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) mezőnye.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 108–95

Tartalékosan is nyert az Indy. Victor Oladipót szinte már meg sem említjük a Pacers sérültjei között, de ezt a mérkőzést rajta kívül Myles Turner és Domantas Sabonis is kihagyta, így pedig magas poszton borzasztó vékony volt a társaság – ráadásul egyébként sem mély a keret, a két kezdő magas kiesése nagyon komoly veszteség volt számukra. Ezt azonban mégis ellensúlyozni tudták, a kezdőbe kerülő Goga Bitadze megint bizonyított (4/7 mezőnyből, 1/1 tripla, 4 blokk 19 perc alatt), a padról előkerülő TJ Leaf 13 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett, az alacsonyabb szerkezetben pedig TJ Warren is nagyon élt, ő volt csapata legjobbja – 26 pontig jutott 10/16-os mezőnymutatóval, elsősorban ő felelt a pontszerzésért. A ritmusért és a stabilitásért pedig Malcolm Brogdon, aki továbbra is remekül fogja össze a gárdát, most 22 pontig és 7 gólpasszig jutott, a tartalékos Indy pedig kiváló csapatvédekezéssel bontotta le a Bulls játékát annyira, hogy a meglévő tűzerő elég legyen támadásban – a nagyszünetben már 13 ponttal vezettek és később is kontrollálták a meccset, nem inogtak meg. Érdekesség, hogy volt egy pont az első félidőben, amikor két Holiday (Aaron és Justin), valamint három TJ (McConnell, Warren és Leaf) volt a pályán a Pacersnél, ilyenek is előfordulnak, amikor ennyire fel van forgatva a rotáció – 0–3 után csináltak egy 3–0-t, jó formába lendültek.

Elszalasztott esély. A Bulls részéről Jim Boylen és Thad Young is arról beszélt, hogy a Pacers sérülései miatt ez egy komoly lehetőség volt számukra, de nem tudtak vele élni és úgy fogják fel, hogy egy úgynevezett trap game-et buktak el – más kérdés, hogy ilyen helyzetbe általában jó csapatok kerülnek, a 2–5-ös Chicago pedig ettől messze van. Az első félidőben alig érték el a negyven dobott pontot és utána sem tudták komolyabb nyomás alá helyezni a Pacerst, onnantól végig egyértelmű hátrányban voltak és bár Zach LaVine (21 pont, 4/8 tripla), valamint Wendell Carter Jr. (20 pont, 10 lepattanó, 9/10 mezőnyből) jól játszott, a 41%-os mezőnymutató és az 56%-os büntetőzés nem volt elég ennek eltüntetéséhez. LaVine egyébként illusztris társaságba került, 93. Bulls-meccsén elérte a 2000 pontot, ennél kevesebb idő alatt csak Michael Jordan és Derrick Rose jutott idáig a csapatnál.

A Pacers legjobb dobói: Warren 26/3, Brogdon 22/3, Leaf 13/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 21/12, Carter Jr. 20, Young 12

Miami Heat–Houston Rockets 129–100

Keressük a megfelelő jelzőt. Nehéz pontos kifejezést találni arra, hogy mi is történt ezen a mérkőzésen az első bő egy negyedben, hiszen a Miami olyan szinten megsemmisítette a Houstont, hogy az a liga története során sem nagyon fordult még elő. A nyitó tizenkét percet ugyanis 46–14-re (!) nyerte meg Erik Spoelstra csapata, ez pedig egyrészt a támadóidő bevezetése óta az NBA történetének harmadik legnagyobb különbsége volt az első negyedben, másrészt a Miami legjobb és a Rockets legrosszabb negyede a franchise-ok történetében – majd a második játékrész elején még ennél is tovább nyílt az olló, 59–18 is állt az eredményjelzőn. A meccs érdemi része természetesen itt véget ért, a floridaiak részéről pedig Meyers Leonard azt mondta, hogy nincs ebben semmi meglepő, nekik megvolt a tervük, amit tökéletesen végre is hajtottak, ennyi a történet. A Heatnél egyébként éppen maga Leonard (21 pont, 9/11 mezőnyből) volt az egyik főszereplő, Duncan Robinson a másik (23 pont, 7/11 tripla), de hozta magát Jimmy Butler (18 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés), a padról Tyler Herro (12 pont, 7-7 lepattanó és gólpassz), 15-öt szórt Goran Dragic és James Johnson (17 pont, 7/12 mezőnyből) is remekül kezdte meg a szezont – mindezt ráadásul 20-30 perc közötti játékidővel, hiszen a kiütés után Spoelstra természetesen nem erőltette játékosait. Winslow, Waiters és Jones pályára sem lépett, a Miami így is 5–1-re javította a mérlegét, otthon veretlen, most viszont elindul egy kőkemény hárommeccses nyugati túrára, ahol kiderül, hogy valójában mennyire jó ez a csapat.

Mikor gondolkodik el a Houston? 3–3-mal áll a Rockets, amely a Bucks elleni vereség után pocsék védekezéssel megnyert három kötelezőt egy, három és négy ponttal, majd kikapott az eddig gyenge Brooklyntól és jött ez a mérhetetlenül nagy pofon Miamiban. Ahogy eddig, úgy most sem akartak védekezni, most is ötlettelen, gyenge támadójátékot produkáltak, Eric Gordon a kezdőben is botrányos volt, most Russell Westbrook is gyengén játszott, James Harden pedig ugyan jobban dobott az eddiginél (29 pont, 6/14 mezőnyből, 14/14 büntető), de neki sem járhat dicsérhet egy ilyen este után – nagyon komoly problémáik vannak, a kérdés csak az, hogy mikor látják ezt be és mikor kezdenek el foglalkozni velük. Mike D'Antoni vezetőedző szerint akkor vannak igazán bajban, ha azt hiszik, hogy nincsenek –most Memphisben folytatják idegenbeli túrájukat, ott egyrészt nyerniük kell, másrészt kezelni ezeket a gondokat.

A Heat legjobb dobói: Robinson 23/21, Leonard 21/3, Butler 18/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 29/9, Clemons 16/12, McLemore 14/9

New York Knicks–Sacramento Kings 92–113

Ha egy üzlet beindul. A 0–5-ös rajt után legutóbb, a Jazz elleni egypontos sikerrel megszerezte idei első győzelmét a Sacramento, ez pedig akkora lökést adott a társaságnak, hogy az idegenbeli túra első állomásán, New Yorkban nem is adott esélyt a Knicksnek. A vendégcsapat az első negyedet rögtön megnyerte kilenc ponttal, majd a másodikat egy 11–0-val kezdte és később volt 32 pontos előnye is, tükörsimán, kérdés nélkül húzta be a második győzelmet - nem voltak leolvadásaik, tartották a fórjukat, így meglepően könnyed sikerrel indították a túrájukat. Egyénileg De'Aaron Fox (24 pont, 6 gólpassz), Buddy Hield (22 pont, 5/11 tripla) és Harrison Barnes (19 pont, 3/7 tripla) emelhető ki, de Holmes és Bjelica is elérte még a tíz pontot, a védekezésük is rendben volt, ha így tudnák folytatni, akkor azért kijönne belőlük a potenciál – most viszont jóval komolyabb feladat vár rájuk, hiszen Torontóba utaznak tovább.

Nem ezt várta az MSG. A Knicksszel kapcsolatban túl vérmes reményei egyetlen szurkolónak sem lehetnek, de a társaságnak voltak idén már jó és szoros meccsei, otthon egyet meg is nyert és az eddig szintén csak egy győzelemmel álló Kings ellen azért többet várt volna a közönség – ahogy Dave Fizdale vezetőedző is. Utóbbi azt mondta, hogy szintlépést remélt csapatától ezen az estén, de egyáltalán nem kapta ezt meg, a Smith, Payton irányítópáros nélkül sem elöl, sem hátul nem működtek, csak Marcus Morris (28 pont, 9/14 mezőnyből) és az újonc RJ Barrett (22 pont, 8/20 mezőnyből) igyekezett igazán és az sem jött be, hogy Bobby Portis bekerült a kezdőbe (2 pont, 1/6 mezőnyből) – az MSG közönsége a harmadik negyedben hangos pfújolással adta a csapat tudtára, hogy ez így nem lesz jó.

A Knicks legjobb dobói: Morris 28/12, Barrett 22/3, Trier 11/6
A Kings legjobb dobói: Fox 24/3, Hield 22/15, Barnes 19/9

San Antonio Spurs–Los Angeles Lakers 96–103

Davis, James – és Howard. A Los Angeles két sztárja most is hozta a számait, Anthony Davis 25 ponttal, 11 lepattanóval és 4 blokkal, LeBron James pedig 21 ponttal, 11 lepattanóval és 13 gólpasszal zárt – azonban ketten együtt eladtak 11 labdát és James csak 8/23-at dobott mezőnyből öt kihagyott büntetővel, nem volt minden tökéletes. Az arany-lilák csapatvédekezése viszont idén már nem először korrigálta az ilyen hibákat, a második negyedben teljesen megfogták a Spurst, végig elvették a hazaiak tripláit, leradírozták a pályáról LaMarcus Aldridge-et, így pedig folyamatosan vezettek, majd a hajrában jött a sokadvirágzását élő Dwight Howard: a center 14 pontot szerzett 7/7-es mezőnymutatóval, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 2 blokkot, mindebből pedig 10 pont, 6 lepattanó és a 2 blokk a kiélezett negyedik negyedben érkezett. A center saját bevallása szerint élvezi idei szerepét, James (aki négy év után először nyert ebben a csarnokban) is dicsérte társát, a LAL pedig ezzel 5–1-re javította idei mérlegét, így mehet tovább Chicagóba.

Nem tudott felpörögni a Spurs. Aldridge teljesen elveszett Davisék szorításában (8 pont, 2/9 mezőnyből), DeMar DeRozan sem tudott kiszabadulni (14 pont, 5/15 mezőnyből), Patty Mills egyetlen kosárral, Jakob Pöltl mezőnykísérlet nélkül zárt, nagyon szenvedett támadásban a San Antonio – végül 40% alatt maradtak mezőnyből és 6/25-öt dobtak kintről úgy, hogy még a festékben is kikaptak 50–36-ra. Ennek ellenére a harmadik-negyedik negyedben azért rohamoztak, felálltak a korábbi 19 pontos hátrányukból, sőt, 90–90-nél utol is érték ellenfelüket, ám itt már válaszolt a Lakers – James kétszer egymás után megtalálta Caldwell-Pope-ot, majd Howard visszazsákolt egy támadópattanót és több esélye nem adódott a texasi alakulatnak. A Spurs ezzel idei első hazai vereségét szenvedte el, most pedig utazik Atlantába, ahol papíron esélyesebbnek számít.

A Spurs legjobb dobói: Murray 18/3, Gay 16/9, DeRozan 14
A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, James 21, Bradley 16/3

Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks 111–131

Doncic megint varázsolt, a vége sima lett. A Lakers elleni parádé után most sem akarta alább adni Luka Doncic, a Dallas fiatal szupersztárja ezúttal 5/5 jó dobással, közte 3/3 triplával kezdett, adott hát mögötti gólpasszt és kivívta az ellenfél maximális tiszteletét is – Kevin Love úgy fogalmazott, hogy nem tudja eléggé dicsérni Doncicot, aki szerinte még tavalyhoz képest is egy egészen más szinten van idén. A szlovén játékos ezen az estén végül 29 ponttal, 14 lepattanóval és 15 gólpasszal tripla duplázott, elképesztő teljesítményt nyújtott és rá építve ez a Mavs 50% felett dobott mezőnyből, valamint 49%-kal elsüllyesztett 20 triplát – ugyan egyértelművé csak a 41–25-re megnyert utolsó negyedben tette sikerét a vendégcsapat, de az végig látszott, hogy ki az úr a háznál. Doncic mellett Kristaps Porzingis (18 pont, 9 lepattanó, 6 blokk, 4/6 tripla), Boban Marjanovics (12 pont, 8 lepattanó, +25-ös +/- 15 perc alatt) és a szervezésben, spacingben is sokat segítő Brunson-Curry páros is dicsérhető náluk, úgyhogy 4–2-vel állnak, idegenben pedig a bajnoki címük óta először kezdtek 3–0-val.

Sokáig tapadt a Cavs. Jól kezdtek a hazaiak, akik 23–15-re vezettek még az első negyedben, miután Kevin Love hét perc alatt 13 pontot rámolt be, ám később azért egyértelműen jobb volt náluk a Dallas annak ellenére, hogy a negyedik negyedig partiban voltak. A második és a harmadik negyedben is volt, hogy ők vezettek, majd a harmadik játékrész végén jött egy 11–0-s Mavs-futás, amely után már nem maradt több erejük, ott hétpontos hátrányba kerültek, a záró etapban pedig nem volt esélyük – Kevin Love 29 pontos szezoncsúcsa azért kiemelendő, de jól játszott az 5/10 triplás Clarkson, a dupla duplázó Thompson és elérte a tízpontos határt Osman, Sexton, illetve Knight is. Az első három negyedükkel elégedettek lehetnek, de győzelmet ez most nem ért, úgyhogy 2–4-gyel fogadhatják a Bostont.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 29/15, Clarkson 17/15, Thompson 11
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/15, Porzingis 18/12, Brunson 14/6

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 105–94

...aztán Leonard úgy döntött, hogy nyerni kéne. Pocsék meccset játszott Kawhi Leonard, nagyon gyengén dobott mezőnyből, nem ültek a triplái, nem tudott szervezni és ebből kifolyólag az egész Clippers rendkívül akadozva, pontatlanul, „lefojtva" kosárlabdázott az első három negyedben – az utolsó játékrészt négypontos hátránnyal kezdték meg, de korábban égtek tízzel is és csak a nagyon jól záró csapatvédekezésük miatt voltak még meccsben. Aztán Leonard úgy döntött, hogy ebből elég: az első félidő 1/9-es mezőnymutatója és öt pontja, valamint a harmadik negyed minimális javulása után az utolsó játékrészben robbantott, egymaga beszórt 18 pontot és megváltoztatta az egész meccs képét – az ő triplájával vették át a vezetést, majd jöttek a leütésből eleresztett könyörtelen dobásai, végül pedig a hidegvérű büntetői, illetve három gólpasszából kettő is ekkor, kulcspillanatban érkezett. Nem túlzás azt állítani, hogy (megint) ő jelentette a különbséget a Clippers javára és bár összességében nem volt jó meccse, ezzel a negyedik negyeddel hozta a győzelmet csapatának, amely otthon 4–0-val, összességében 5–2-vel várhatja a folytatást.

A végére elfogyott a Jazz védekezése. Három negyeden keresztül tökéletesen tették a dolgukat a vendégek, támadásban ugyan ők is 40% alatt dobtak (az első félidőben mindkét csapat 35-tel célzott), de mivel Leonardöt kordában tartották, így vezetni tudtak – Donovan Mitchell extrája (36 pont, 6 gólpassz, 4/6 tripla) elég volt ahhoz, hogy reális esélyük legyen a győzelemre. A negyedik játékrészben azonban elfogytak hátul, a Leonard-show-val nem tudtak mit kezdeni és az addigi remeklés után szinte minden Clippers-labdabirtoklásból kosarat kaptak – konkrétan az utolsó tizenegy védekezésükből egyet tudtak megoldani, a többiből pontot szerzett a LAC. Ez nem férhetett bele, nem tudták befejezni a munkát, úgyhogy másodjára már kikaptak a Los Angelestől, idegenben csak 1–3-ra, összességében 4–3-ra állnak, most pedig hazai rangadóra készülnek a veretlen Sixers ellen.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 30/6, Harrell 19, Williams 17/3
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 36/12, Bogdanovic 19/9, Gobert 12

A tabellát IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik