Történelmi pillanat: NBA-bajnok a Toronto Raptors!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.06.14. 07:10
null
Íme az első kanadai NBA-bajnokcsapat! (Fotó: Twitter.com)
Egy végletekig kiélezett, az utolsó pillanatokban eldőlő mérkőzésen, idegenben ért fel a csúcsra és szerezte meg története első bajnoki címét az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) döntőjében a kanadai együttes.

Golden State Warriors–Toronto Raptors 110–114

Ezt a sors nem akarta. Amilyen sérüléshullám söpört végig a Golden State-en ebben az egész szezonban és amennyire felerősödött ez az utóbbi időben, az is óriási dolog, hogy eljutott idáig Steve Kerr csapata, de ezen az estén még kaptak egy újabb hatalmas pofont. A "Game 6 Klayt" előhúzó Klay Thompson ugyanis egyértelműen a gárda legjobbja volt a mérkőzés folyamán, dobott 30 pontot 12 mezőnykísérletből, voltak hatalmas triplái, ő tette hozzá azt a pluszt, amellyel a GSW vezetni is tudott, de a harmadik negyed hajrájában egy zsákolási kísérlet közben megsérült, méghozzá olyan súlyosan, hogy már csak a két büntetőt dobta be, de ezt követően már nem tért vissza az öltözőből. A hírek szerint komolyabb térdsérülésről van szó, a(z ezen a meccsen) legjobbja elvesztése pedig úgy tűnt, hogy végleg megtöri a Warriorst, ám a hazaiak még egyszer, utoljára felszívták magukat, Draymond Green (11 pont, 19 lepattanó, 13 gólpassz) és Andre Iguodala (22 pont, 9/15 mezőnyből) nagy játékaival, illetve DeMarcus Cousins clutch pontjaival visszajöttek, majd tíz másodperccel a vége előtt faultkiharcolás és az óra lepörgetése helyett Danny Green is besegített nekik azzal, hogy eladta a játékszert. Így maradt még egy dobása a Golden State-nek ahhoz, hogy nyerjen és életben maradjon, ki is alakítottak egy vállalható triplát Steph Currynek, a magához képest csendesebb (21 pont, 7 gólpassz, 6/17 mezőnyből) irányító azonban elrontotta a dobást – rengeteg hasonlót süllyesztett már el, de ez most a legfontosabb pillanatban kimaradt, amellyel eldőlt, hogy idén nem lesz címvédés.

Történelem. Fennállása első bajnoki címéért lépett pályára a Raptors és végül óriási csatában meg is szerezte azt, bár ezért az utolsó másodpercekig meg kellett harcolnia. Kyle Lowry bődületesen bekezdett, másfél perc alatt bevert nyolc pontot, a nagyszünetben már 21 egységnél tartott, mellette Pascal Siakam is remekelt, de fölénybe így sem tudott kerülni a társaság, hol vezetett néhány ponttal, hol jött egy gyengébb időszaka, amikor hátrányba került – így haladtak végig a felek, Kawhi Leonardtől pedig ezúttal csak vártuk, hogy majd megőrül. Ez végül elmaradt, de a Toronto most ezt is elbírta, a többiek ugyanis parádéztak, Lowry (26 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Siakam (26 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) mellé ugyanis a negyedik negyedben felnőtt, egyúttal döntő faktorrá vált Fred VanVleet (22 pontjából 12-t dobott ekkor, több óriási triplát is behintett), kiválóan játszott Serge Ibaka (15 pont 22 perc alatt), a gárda pedig a Warriors problémáit, Thompson hiányát itt már ki tudta használni – a végjátékban Lowry és Siakam is betalált clutch helyzetben és bár Danny Green hibájára majdnem ráfizettek, végül ezt is megúszták. Az utolsó pillanatokban büntetőkből Leonard is átlépte a húsz pontot, Curry kimaradó hármasa pedig azt jelentette, hogy a Raptors háromból háromszor megverte a Warriorst az Oracle-ben, ezzel megnyerte története első NBA-bajnoki címét.

Leonard az MVP. A Toronto győzelme esetén nem lehetett kérdés, hogy ki kapja az MVP-trófeát még akkor sem, ha Lowry, VanVleet, vagy Siakam is hatalmasat játszott ezen az utolsó mérkőzésen. Kawhi Leonard a döntő hat mérkőzésén 28,5 pontot, 9,8 lepattanót, 4,2 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 1,2 blokkot átlagolt, egyértelműen ő volt csapata vezére, első embere annak ellenére, hogy mezőnyből nem dobott kifejezetten jól és hogy az utolsó két összecsapásra kicsit lelassult – az eredményhirdetésnél nem történt meglepetés, 2014 után másodszor is őt hirdették ki MVP-ként, teljes joggal.

NBA, DÖNTŐ
6. MÉRKŐZÉS

Golden State Warriors–Toronto Raptors 110–114
(32–33, 25–27, 31–26, 22–28)
A Warriors legjobb dobói:
Thompson 30/12, Iguodala 22/9, Curry 21/9
A Raptors legjobb dobói: Lowry 26/12, Siakam 26/9, VanVleet 22/15, Leonard 22/3
A nagydöntő végeredménye:
4-2 a Toronto Raptors javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik