Sportolók a filmek világában – ki vitte a legtöbbre?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.04. 09:52
null
Dwayne Johnson a tengerparton mentőként és oktatóként is megállta a helyét — legalábbis a Baywatchban (Fotó: AFP)
Temérdek aktív vagy korábbi amerikai sportoló mutatta meg tehetségét a mozivásznon, a legtöbbre Dwayne Johnson vitte.

Szinte tökéletes légdobolás után rákezd Phil Collins örökbecsű slágerére: „I can feel it coming in the air tonight, oh Lord”, csatlakoznak hozzá a többiek, aztán egyiküket kiüti.

Utóbbi – ha lehet – a dalolásnál is sokkal autentikusabb, hiszen az elkövető Mike Tyson, korábbi nehézsúlyú profi világbajnok.

Bizonyára sokan emlékeznek a Másnaposok című film fenti jelenetére, amely az egyik példája annak, hogy egy sportoló a filmek világában kalandozik.

A NAGYBÁCSI LENYOM MINDENKIT

A műfaj legnagyobb királya vitathatatlanul Dwayne „The Rock” Johnson, „A Szikla” ugyanis egyfelől rendkívül keresett színész lett, másfelől agyon is fizetik: bizonyos helyeken könnyű vele eladni a filmeket, ami a javára válik.

A Miami Egyetem amerikaifutball-csapatának védekező játékosa az NFL-szereplést végül elszalasztotta, de pankrátorként nagy hírnevet szerzett magának. Szerepelt a Baywatch című filmben, a Halálos iramban eddigi nyolc epizódjából négyben, legújabban a Felhőkarcoló című moziban nézhetik meg az érdeklődők, amelyet három hete mutattak be a magyar mozik.

Egykori FBI-os, féllábú biztonsági szakemberként Hongkongba utazik, állásinterjúja során hirtelen kigyullad a világ legmagasabb épülete, persze őt gyanúsítják és véletlenül a családja is ott van, szóval hősködni kell. Bruce Willis sokkal hitelesebben adja elő magát a Die Hard első részében, a film kicsit koppintásszagú, de ettől még Kínában bizonyára zabálják a nézők, mert az tény és való, hogy a 46 éves óriásnak rokonszenves kisugárzása van, mostanság produceri erényeit is csillogtatja, szóval, hallunk még róla a jövőben is.

Szintén most fut az amerikai mozikban a Drew bácsi című alkotás, amelynek alapját a Pepsi Max korábbi reklámfilmjei adják, melyekben egy öregre maszkírozott férfi a grundon hülyét csinál minden magát tehetségesnek képzelő kosarasból – azért, mert valójában egy ereje teljében lévő profi játékos: Kyrie Irving, NBA- és olimpiai bajnok.

Néha még a haverjai is beállnak segíteni neki, ezekben a szerepekben Kevin Love, Nate Robinson, Maya Moore és sokan mások tűntek fel. Egész estés vígjáték készült tehát, Irving a főszereplője, de felbukkan még Shaquille O'Neal, Chris Webber, Reggie Miller és Lisa Leslie is. Az előzetes alapján szórakoztató, jól megszokott amerikai blődli, de hasonló tartalomtól nem is azt várjuk, hogy a relativitáselméletet boncolgassa.

KELETI SZŐNYEGÉRT EMELTETETT A GÁZSIN

Nem ők az első NBA-sztárok, akik megcsillogtatták színészi tehetségüket: Kareem Abdul-Jabbar, minden idők egyik legjobbja a csodálatos Airplane! másodpilótája!

A filmben Joey, egy kisfiú, akit beengednek a fülkébe, felismeri őt, mire Abdul-Jabbar karaktere, Roger Murdock tagadni kezd. Joey aztán elmeséli az apja sztoriját arról, hogy Abdul-Jabbar nem szakad meg a pályán, mire Roger Murdock közli, hogy ezt hallgatja, mióta kijött az UCLA Egyetemről, egyébként nem igaz és próbáljon csak Joey apja 48 percen át küzdeni a pályán Bill Waltonnal és Bob Lanierrel…

Kareem Abdul-Jabbar balra (Fotó: AFP, archív)
Kareem Abdul-Jabbar balra (Fotó: AFP, archív)

A Ferdinand Lewis Alcindor Jr.-nak született kosárzseniből lett beugró színész eredetileg harminc lepedőt kapott volna alakításáért, aztán ügynöke feltornázta 35 ezer dollárra a summát. Az egyik rendező, Jerry Zucker nem akarta elhinni, de tényleg az volt Abdul-Jabbar célja, hogy az összegből megvegyen egy keleti szőnyeget, ezt a Time magazin későbbi lapszámainak egyikében láthatták viszont. Zucker azért bólintott rá a bértárgyaláson a 35 ezres gázsira, mert ilyen kreatív érvet korábban nem hallott az emelésre…

A legendák közül Wilt Chamberlainnek is beesett egy moziszerep: a Conan, a barbárban játszott a címszereplő Arnold Schwarzenegger pártfogójaként – aki aztán elárulta Conant… Michael Jordanre (meg Charles Barkleyra, Larry Birdre, Patrick Ewingra satöbbi) nyilván mindenki emlékszik a Space Jamből, Dennis Rodman is több filmben vállalt szerepet, a csúcspont az 1997-es Nyerő páros volt Jean-Claude Van Damme oldalán. LeBron James a 2015-ös Kész katasztrófában alakítja saját magát („Mi a különbség Miami és Cleveland között? Ugyanolyanok” – mondja), míg Kevin Durant a 2012-es Megrázó tehetségben teszi ugyanezt.

TOM BRADY ELHAJÍTJA MARK WAHLBERGET

Más vizekre evezve: van ugye a Minden héten háború című alkotás, és nincs olyan magára valamit is adó serdülő sportcsapat, amelynek öltözőjében ne lenne kifüggesztve Al Pacino lelkesítő beszéde. A film egyébként nagyon hosszú, de nagyon jó is (hogy ne lenne az, hiszen Oliver Stone rendezte?!), az amerikai-futballról szól és a profi színészek mellett szerepelnek benne korábbi profi játékosok is.

Al Pacino lelkesítő beszéde

Nehezen feledhetők O. J. Simpson alakításai a Csupasz pisztoly különböző részeiben 1988 és 1994 között, de ez nem feltétlenül az együgyű nyomozót játszó Simpson érdeme, hanem inkább a főszereplő Leslie Nielsené. A korábbi amerikai focistát (futójátékost) 1994-ben megvádolták felesége és annak barátja meggyilkolásával, de végül felmentették és később ettől teljesen független rablási ügy miatt csücsült kilenc évig tavalyi szabadulása előtt.

Dan Marino a Miami Dolphins NFL-csapatának aktív irányítója volt, miközben játszott egy jót az Ace Ventura: Állati nyomozó című vígjátékban. A Bad Boys 2-ben is kapott epizódszerepet, ráadásul az említett Minden héten háborúban Dennis Quaid által megformált Jack Rooney filmbéli háza a valóságban éppen Marinóé…

Tom Brady, aki szintén irányító és talán még Marinónál is nagyobb, jelenleg is aktív egyénisége az NFL-nek, a Ted 2-ben tűnt fel: neki is jó dolga volt, mert saját magát kellett eljátszania, Mark Wahlberg és mackója betört hozzá, aztán szépen, szakszerűen ki lettek hajítva az emeletről. Brett Favre sem kért sok időt a vásznon, de azért eldörmögött néhány mondatot Cameron Diaz leselejtezett szívszerelmeként a Keresd a nőt! című filmben.

Úgyhogy végül, de nem utolsósorban egy hölgyről is említést teszünk: Ronda Rousey, a jól ismert MMA-harcos először A feláldozhatók 3-ban kapott szerepet négy évvel ezelőtt, azóta a Halálos iramban hetedik részében és a Törtetők című filmben is felbukkant. Utóbbiban felajánlja egy srácnak, ha egy percig kibírja vele a ketrecben, elviheti egy körre, aztán ebből nem lesz semmi…

Ronda Rousey középen (Fotó: AFP)
Ronda Rousey középen (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik