Space Jam, Jég veled, Fekete dicsőség – íme, a 100 legjobb sportfilm! (2.)

Vágólapra másolva!
2020.05.18. 19:37
null
Bill Murray, Tapsi Hapsi és Jordan a Space Jam egyik jelenetében (Fotó: AFP)
Sok hete már, hogy a koronavírus-járvány miatt megállt a sportélet a világban. A betegség egy időre otthonainkba kényszerített minket, sok bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak, még többet elhalasztottak. Ezért aztán a The Athleticnél gondoltak egyet, majd kikérték több mint 120 munkatárs véleményét a legjobbnak vélt sport tematikájú filmekről. Sok száz műre érkezett szavazat, ezek értékelése után összeállították minden idők 100 legjobb alkotását. 12 részes sorozatunkban ezeket fogjuk bemutatni, majd természetesen szót ejtünk a legjobb magyar filmekről is, illetve azokat is górcső alá vesszük, amelyek lemaradtak a The Athletic listájáról. Lássuk a 90–81. helyezettet!

A listáról tudni kell, hogy az óriási szórás miatt néhány kitétel előre meg lett határozva: csak filmek kerülhettek fel, sorozatok nem, de kitétel volt az is, hogy az alkotás rendelkezzen legalább egy Oscar-díj-jelöléssel, VAGY szerepelnie kell a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmnyilvántartásában, VAGY legalább 1 millió dolláros bevételt kellett hoznia a pénztárakban, VAGY egész egyszerűen akkora kulturális értékkel bír, hogy nem maradhatott le.

Valljuk be, ezeknek a kritériumoknak alapján nem egy szokványos listával szembesültünk –annak tudatában meg aztán végképp, hogyaz NSO márciusban megszavaztattaminden idők tíz legjobb sportfilmjét, aminek merőben más lett a végeredménye. Lássuk hát akkor a The Athletic listáját!

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (100–91.) – IDE KATTINTVA OLVASHATÓ

A 100 LEGJOBB SPORTFILM A THE ATHLETIC SZERINT (90–81.)

90. Ép testben épp, hogy élek (Heaven Can Wait, 1978)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 73.39/100

Miről szól? Kissé kifacsart módon, de az amerikai futball és természetesen a Super Bowl áll a középpontban. Eljött az utolsó nagy dobás a Los Angeles Rams kiöregedő félben lévő játékosa, Joe Pendleton számára, pályára léphetne a nagydöntőben. Csakhogy biciklizés közben elüti egy teherautó, a túlbuzgó őrangyala pedig idő előtt viszi fel a mennybe. A sztori pedig innen érdekes fordulatot vesz. Pendleton – a hiba miatt – a rejtélyes Mr. Jordantől új lehetőséget kap, csakhogy saját teste helyett egy (nem épp egyszerű magánéletet élt) milliárdos testében tér vissza. És mint a futball bolondja, aki mindent megadna azért, hogy pályára lépjen a Super Bowlon mi mást is tehetne, azonnal felvásárolja a Ramst, magát pedig szó szerint be a csapatba...

89. Space Jam – Zűr az űrben (Space Jam, 1996)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 73.55/100

Miről szól? Mára már-már kultfilmmé vált a Warner Bros. kissé meghökkentő forgatókönyvű science fictionbe oltott sportfilmje, a főszerepben Michael Jordannel és Tapsi Hapsival. A világ valaha volt legjobb kosárlabdázója a Bolondos dallamok rajzfilmsorozat főszereplőivel az oldalán kell, hogy visszaszerezze az NBA-sztárok, mint például Charles Barkley, Patrick Ewing, Muggsy Bogues, Larry Johnson és Shawn Bradley rejtélyes földöntúli erőktől elragadott sporttehetségét. Az akció sikerességéről csak annyit mondanánk, 2018-ban elkezdték forgatni a Space Jam második részét, ezúttal már LeBron Jamesszel a főszerepben.

88. Vadmacskák (Wildcats, 1986)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 73.75/100

Miről szól? Röviden? Ismét az amerikaifutball adja a történet alapját. Molly (Goldie Hawn) testnevelőtanár, akinek nagy vágya, hogy egyszer futballedző lehessen. A nagy pillanat pedig el is jön: a középiskolai idényben egyetlen győzelmet „számláló” (az ellenfél busza lerobbant, így nem tudott kiállni) Central Wildcats bízza meg. Mondani sem kell, a csapat nem épp szentlelkü játékosai elsőre nem épp a keménykezű edzőt látják meg Mollyban, akinek szakmai utasításait, női mivoltával ellentétben semmibe veszik. Legalábbis eleinte... Ám a tanárnőből lett tréner nem adja fel, megnyeri magának a csapatot, innentől kezdve pedig fokozatosan egyre komolyabb célokat tűznek ki maguk elé. Persze a sikereknek, mint mindig, ezúttal is áruk van.

87. Csont nélkül (Blue Chips, 1994)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.06/100

Miről szól? Mit tehet egy klub, ha nem jönnek az eredmények? A) minden követ megmozgat az erősítésért, B) kirúgja az edzőt. És mit tehet az edző, hogy elkerülje a B-opciót? Minden követ megmozgat az erősítésért. A veterán Peter Bellnek szerencséje van, korábbi sikerei miatt jó néhány kosársztárt ismer, már csak az elhatározás kell, hogy fű alatt, a szabályokkal szembe menve összevásárolja a lehető legjobb csapatot, köztük a Shaquille O'Neal formálta Neon Boudeaux-t. Az eredmények is megérkeznek, de persze semmi nem alakul zökkenőmentesen, sőt!

86. Fejjel a falnak (Tin Cup, 1996)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.39/100

Miről szól? Roy McAvoy valamikor a legnagyobb golftehetségek közé számított, ám zűrös életmódja miatt képtelen volt beváltani a hozzáfűzött reményeket. Napjainkban egy gyakorlópályán oktatja az érdeklődőket. A szerelmi vígjáték bonyodalmának kezdete: bejelentkezik hozzá egy bájos pszichológusnő, akiről hamarosan az is kiderül, egykori riválisa kedvese. McAvoy mindent elkövet, hogy lenyűgözze és elhódítsa a nőt, előbb bejelentkezik hozzá pszichológiai kezelésre, majd végül úgy dönt, megy és megnyeri a US Opent – ezzel a bajnoki címet és (megint egy) Molly szívét is elhódítva egykori versenytársától.

85. Több, mint sport (We Are Marshall, 2006)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.46/100

Miről szól? 1970. november 14-én a Marshall Egyetem csapatát szállító repülőgép lezuhant. Fedélzetén az egyetemi futballcsapat 70 játékosával, edzőjével, stábtagjaival. A tragédiát követően az egyetemen megszüntették a labdarúgást. A történteket csak négy játékos élte túl, ők mind sérülés miatt maradtak otthon. A dráma az ő küzdelmüket mutatja be, hogy tovább tudjanak lépni társaik elvesztésén, és újraindíthassák az egyetem sportéletét. A gólyákra építő, minden riválishoz képest jóval fiatalabb csapat elindul a ligában, ezzel viszont még csak az első lépést teszi meg Marshall és a város, Huntington gyógyulása felé.

84. Jég veled! (Cool Runnings, 1993)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.49/100

Miről szól? Az előbbinél jóval könnyedebb alkotás arról, hogy a sportban tényleg semmi sem lehetetlen: havat korábban soha nem látott jamaicai sprinterekből verbuválódó bobcsapat indul az 1988-as calgary téli olimpián. Sporttörténelmi eseményt dolgoz fel vígjáték formájában a 90-es évek egyik meghatározó alkotása.

83. Folyó szeli ketté (A River Runs Through It, 1992)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.54/100

Miről szól? Két teljesen eltérű habitusú, az élettől teljesen mást váró testvér története a századfordulóról, a vadregényes Montanából, a főszerepben többek között a húszas évei elején járó Brad Pitt-tel. S hogy mi köti össze a két testvért vaskalapos lelkész édesapjuk mellett? A tőle örökölt hobbi, a Big Blackfoot folyón való horgászat. Az Athletic listájáról eddig bemutatott filmek közül talán itt kapja a legkisebb szerepet a sport, sokkal inkább egy családdrámáról van szó, egy felnövéstörténetről, arról, ahogy a két testvér végül megtalálja a közös nevezőt egymással.

82. Fekete dicsőség (Glory Road, 2006)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.61/100

Miről szól? A film ismét csak megtörtént eseményeket dolgoz fel. 1966-ban járunk, az NCAA történetének első, csak afroamerikai játékosokat kezdető csapatának történetét követhetjük nyomon, a konfliktushelyzet fokozásáért természetesen „fehér” edzővel, Don Haskinsszel. A film a kosárlabda mellett a rasszizmust, a diszkriminációt helyezi a középpontba, valamint azt, hogy a fiataloknak mekkora nyomással kell megküzdeniük a sportcentrikus egyetemi életben. „Sosem gondoltam arra, hogy öt feketét játszatok, csak arra gondoltam, az öt legjobb játékosom legyen a pályán. Csak az érdekelt, hogy megnyerjük a meccseket” – tekintett vissza évtizedekkel később Haskins, aki a Texas Western Miners élén mégis már-már mozgalmat indított.

81. Későn kezdő (The Rookie, 2002)

Átlagpontszám a szavazatok alapján: 74.74/100

Miről szól? „Sosem késő valóra váltani az álmod!” – nagyjából ez lehetne a Disney, szintén megtörtént eseményeken alapuló filmjének mottója. Az alkotás Jim Morris nem épp hétköznapi útját mutatja be az észak-amerikai profi baseball-ligába (MLB). A kölyökkorától baseballozó, majd 18 évesen a New York Yankees draftolta Morris karrierje évek alatt sem indul be, így a húszas évei közepére elengedte az álmát, hogy profi játékos legyen. Bő egy évtizeden át testnevelőtanárként dolgozik, majd végül egy már-már felelőtlennek tűnő ígéret miatt megpróbálkozik a visszatéréssel, és részt vesz a Tampa Bay Devil Rays toborzóján – immáron 35 éves fejjel. A teljes happy end elmaradt, de Jim Morris így is történelmet írt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik