Somogyi: Metta World Peace nem könyököl le, ha Artestnek hívom

RITZ BALÁZSRITZ BALÁZS
Vágólapra másolva!
2012.09.07. 10:06
null
A Lakers Somogyiban látná az új Abdul-Jabbart?<br />
Mitch Kupchak, a Los Angeles Lakers profi kosárlabdacsapata általános igazgatójának is köszönhetően immáron magyar játékosa is van Somogyi Gergely személyében a tizenhatszoros bajnoknak, akinek Bill Bertka a Kareem Abdul-Jabbar-féle horogdobást tanítgatja mostanság. A 22 esztendős center a Nemzeti Sport Online-nak nyilatkozott először a szenzációs hír után, és mindent megtesz azért, hogy valóra válthassa legnagyobb álmát, az NBA-be jutást.

– Somogyi Gergely a Los Angeles Lakers kosárlabdázója. Milyen érzés ezt kimondani?
– Nagyon jó, de addig nem tudom és nem is akarom beleélni magamat, amíg nem biztos, hogy az edzőtábor után is a csapat tagja leszek.

– Váratlanul érte a szerződés?
– Nem. Már a Summer League alatt hallottam az ügynökömtől, hogy Mitch Kupchak általános igazgatóval abban állapodtak meg, hogy visszahív további edzésekre, hogy még jobban megismerjenek, és ha minden jól megy, akkor meghívnak a training campbe és szerződtetnek.

– Akik nyomon követték eddigi pályafutását, nyilván pontosan tudják, hogyan került épp az Államok egyik legnagyobb múltú kosárlabdacsapatához, de tömören összefoglalná, milyen rögös vagy éppen sima utat járt be, hogy idáig eljusson?
– Tavasszal a Santa Barbara Breakersszel játszottam néhány mérkőzést, amelyekre különböző NBA-csapatok küldtek megfigyelőket. A draft előtt több klub is érdeklődött irántam, összesen öt együttesnél voltam látogatóban. A játékosbörzét követően három csapat hívott a Summer League-be, de végül a Lakers mellett döntöttem. A Summer League-re San Diegóban készültem egy egyéni edzővel. A nyári liga előtti edzőtáborban és Las Vegasban is sikerült felhívnom magamra az edzők figyelmét, így kiharcolhattam a további meghívást.

– Meséljen egy kicsit a Lakersnél eltöltött időről. Milyenek a körülmények, találkozott már esetleg a felnőttcsapat tagjaival?
– A Lakersnél már négy hete folyamatosan edzek és úgy érzem, ezen rövid idő alatt is sokat fejlődtem. Ezt az edzők is így gondolják. A körülmények tökéletesek, minden egyéni edzésen általában 3-4 edző figyel rám, és segít a gyakorlatokban. Itt új mozdulatokon és a védekezésemen dolgozunk általában. A reggelek egy edzőtermi tréninggel kezdődnek, majd egy nagyjából egyórás egyéni képzés után átmegyünk a Clippers edzőközpontjába, ahol minden nap 5-5 elleni meccseket játszunk. Itt főleg a Clippers és a Lakers játékosai szerepelnek, de mivel sok NBA-s Los Angelesben lakik nyaranta, ezért más klubokból is vannak kosarasok. Többek között James Hardennel, DeAndre Jordannel, Roy Hibberttel, Kenyon Martinnal, J.R. Smithszel, Cuttino Mobleyval, Brandon Jenningsszel, Michael Beasleyvel, Emeka Okaforral és JaVale McGeevel is játszottam már. A Lakers keretének nagy része még nincs Los Angelesben, de a jövő héten állítólag már majdnem mindenki itt lesz. Eddig találkoztam Steve Blake-kel, Matt Barnesszal és Jordan Hill-lel. Metta World Peace is mindennap ott edz és játszik a Clippersnél. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy nem könyököl le, ha Ron Artestnek hívom.

– A Lakers részéről ki forszírozta a szerződtetését, esetleg maga Mike Brown?
– Mitch Kupchak kezdeményezte és forszírozta az igazolásomat. Ő és Bill Bertka edző hisz bennem a legjobban. Bill Bertka a Kareem Abdul-Jabbar-féle horogdobást próbálja megtanítani nekem.

– A realitások talaján maradva mennyi esélyt lát rá, hogy bekerül a Lakers 15 fős keretébe? Kikkel kell elsősorban megküzdenie a kiadó helyekért?
– Úgy érzem, a Lakers idei draftválasztottjával, Robert Sacre-rel kell megküzdenem a 15-be kerülésért. Nem lesz könnyű, de lehetséges.

– Tegyük fel, összejön minden, és október 30-án a Dallas ellen ott lesz az ön neve is a Lakersben. Mennyi esélyt lát rá, hogy parkettre lépjen akár már azon a meccsen vagy később a szezon során?
– Ha jól tudom, már 13 játékosnak van garantált szerződése, ami azt jelenti hogy, ha be is kerülök, csak sérülés eseten tudnám magamra húzni a Lakers-mezt. Higgyék el, ezen aggódok most a legkevésbé, már a csapatba kerülés is a világot jelentené nekem.

– Eddig csupán egyetlen magyarnak sikerült az NBA-be jutni Dávid Kornél személyében. Nem érzi úgy, hogy nagy lenne a nyomás? Esetleg Dávid Kornél nem kereste fel, hogy tanácsokkal lássa el?
– Nem érzem, hogy akármilyen nyomás lenne rajtam, sokan nem hisznek bennem. Nem érzem, hogy bizonyítanom kell magamon kívül akárkinek is. Ha sikerül csapatba kerülni, az szuper, ha nem, akkor jövőre ismét próbálkozhatok. Dávid Kornél tegnap írt egy e-mailt, amiben gratulált és felajánlotta segítségét. Igazán jól esett.

– Térjünk át egy kicsit hazánkra. Itthon egyre többször hallani, hogy ilyen adottságokkal a válogatottban lenne a helye. Miért várat magára a bemutatkozása a nemzeti csapatban?
– Úgy éreztem a Summer League után, hogy az egyéni munka a Lakersszel és az edzőtábor jobb lehetőséget ad majd arra, hogy az NBA-be kerüljek, mint a válogatott szereplés. A legnagyobb álmom az, hogy az NBA-ben szerepelhessek és mindent megteszek annak érdekében hogy az álmom megvalósuljon. A válogatottság is egy nagy álmom, és remélem, hogy hamarosan úgy alakul a programom, hogy ráérek majd ott is megmutatni tudásom – ha Rátgéber úr ismét meghív.

– Ha nem kerül be a Lakers keretébe, akkor hogyan tovább? Irány Európa? Ha igen, akkor melyik országba?
– Ha nem sikerül csapatba kerülni akkor újra át kell gondolnom, hogy milyen irányba akarom folytatni a karrieremet. Főleg a D-League-re és Európára gondolok itt. Mindkettőnek vannak pozitív és negatív oldalai. Majd meglátjuk, milyen ajánlataim lesznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik