Sok volt a GSW-nek a Harden, Paul duó; 148 pontot szórt a Cavsnek az OKC

Vágólapra másolva!
2018.01.21. 09:37
null
Sok volt a GSW-nek a Harden, Paul duó (Fotó: Twitter)
Szétszedte a címvédő és listavezető Golden State-et Chris Paul és James Harden, így a Rockets tartalékosan is behúzta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hajnali rangadóját a nyugati első és második helyezett között. A Clevelandnél továbbra is nagy a baj, 148 pontot kaptak LeBron Jamesék az OKC-től, hihetetlen végjátékban nyert a Heat, lenyomta a Torontót a Minnesota, a Clipperst pedig a Jazz állította meg.

 

Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 124–148

Van ennél lejjebb? Újabb szégyenletes vereségbe futott bele a Cleveland, a nagyon mély gödörben lévő együttes negatív franchise-rekordot állított fel a 148 kapott ponttal, utoljára 1972-ben kaptak ennyit alapszakasz-meccsen – LeBron James szerint ő még soha, videojátékban sem kapott ennyit. Pedig most az első perctől kezdve esélytelen volt a Cavs, már a nyitó tizenkét percet 19 ponttal veszítették el Crowderék, védekezésben egészen vállalhatatlanok voltak, mintha bójákat kerülgettek volna az OKC játékosai, így pedig nem volt reális esélyük a sikerre. A gondokat tetézte, hogy Kevin Love betegen lépett pályára, de csak három percet bírt és többet nem tért vissza a pályára, mindenesetre ez sem lehet magyarázat arra, hogy nem egészen két hét alatt hogy lehet 28, 34 és 24 ponttal is kikapni - történelmi mélységekben vannak Jamesék, ráadásul most San Antonióba utaznak.

Gálameccs. A Thunder köszönte szépen a lehetőséget és elszórakoztatta magát, látványos dolgokat művelt elöl és a földbe döngölte ellenfelét – az első negyed után nem nagyon volt kérdés, így a védekezéssel a vendégek sem törődtek túl sokat. Russell Westbrook (23 pont, 9 lepattanó, 20 gólpassz), Paul George (36 pont, 12/19 mezőnyből) és Carmelo Anthony (29 pont, 11/19 mezőnyből, 10 lepattanó) is azt csinált, amit akart, akkor és úgy dobott pontot, amikor és ahogy akart, ők pedig nem voltak önzők, kiszolgálták Steven Adamset (25 pont, 12/13 mezőnyből) is – bemutatót tartott (58% mezőnyből, 37 gólpassz) Billy Donovan csapata, gyakorlatilag meg sem kellett izzadniuk. Ezzel sorozatban negyedik győzelmüket húzták be, tartják nyugati ötödik helyüket, szerda hajnalban pedig a Brooklyn ellen folytatják otthon.

A Cavaliers legjobb dobói: Thomas 24/12, James 18, Crowder 17/6
A Thunder legjobb dobói: George 36/15, Anthony 29/9, Adams 25

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 97–113

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Magabiztos Bulls-győzelem. Ugyan Kris Dunn hiányzott, de így sem adott sok esélyt ellenfelének a vendégcsapat, amely egyrészt kellően pontosan védekezett, másrészt támadásban is talált megoldást az irányító nélkül: kereken 50 százalékos mezőnymutatóval, 14/32 triplával és 31 gólpasszal zárt az együttes. A kiváló kinti dobóteljesítmény mellett főleg a Lopez, Markkanen páros hozta a pontokat belül, ők voltak a legmegbízhatóbb fegyverek, a Chicago pedig egyszer sem volt hátrányban – már az első negyedben meglépett 11 ponttal Fred Hoiberg alakulata, a nagyszünetben 17 volt közte, végig uralta az összecsapást a gárda. A sima győzelem után New Orleansba utazik tovább a társaság, de a hírek szerint Dunn akkor sem csatlakozik hozzájuk, továbbra is fájdalmai vannak.

Belül nem tudott mit kezdeni a Hawks. Alaposan meglepte a hazaiakat a Bulls azzal, hogy mennyire agresszív volt a palánk alatt, Markkanen játéka különösen váratlanul érte őket és a Chicago az első 14 pontját a festékből dobta, közte öt zsákolással. Ez aztán annyira összerántotta az atlantai védekezést, hogy a kiosztásokra sem értek oda, teljesen elveszett a ritmus, ezt tetézték egy egészen pocsék dobóformával és már kész is volt a tükörsima vereség – azért a rossz védekezés miatt az Ilyasova, Belinelli párosnak nem lett volna muszáj 0/12-t dobnia kintről, de ezen az estén semmi sem sikerült Schröderéknek.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 18/6, Dedmon 11/3, Ilyasova 9, Bazemore 9/3
A Bulls legjobb dobói: Lopez 20, Markkanen 19, Portis 14/6

Charlotte Hornets–Miami Heat 105–106

Elképesztő végjátékban nyert a Heat. Már-már a kezében érezhette a győzelmet a Hornets, hiszen egyrészt a harmadik negyedben átgázolt a Miamin és tízpontos előnnyel kezdhette a záró etapot, másrészt 35 másodperccel a vége előtt még mindig vezetett öt ponttal. Ekkor azonban James Johnson üresen léphetett be a gyűrű alá és zsákolt egyet, az alapvonali bedobásnál Nic Batum érthetetlen hibát követett el és Josh Richardson kitépte a kezéből a labdát, majd két másodperc múlva már szottyant is Johnson egyenlítő triplája. A hidegzuhany után Kemba Walker elrontotta a dobását, de visszaszerezte a saját lepattanóját, hogy aztán alig öt másodperccel a vége előtt megint hibázzon. A lepattanó Kelly Olynyk kezében landolt, aki jobb híján megindult, végigrohant a pályán, majd a gyűrű alatt elvesztette az egyensúlyát – Dwight Howard meglökte és bár Olynyknek még arra sem volt ideje, hogy ránézzen a gyűrűre, két tizedmásodperccel az órán faultot fújtak Howardra. Olynyk aztán még tovább élezte a helyzetet, mert elrontotta az első büntetőjét, de a másodikat már beverte, így elképesztő hajrában hozott óriási győzelmet a Miami.

Dragic hiánya is belefért. Pedig alighanem még a floridaiak sem kezelték magukat esélyesként azok után, hogy Goran Dragic sem tudta vállalni a játékot, így erősen megfogyatkozott a hátvédsor, hiszen főleg azok a játékosok hiányoztak, akik helyzeteket tudnak kreálni a többiek számára. Ezt azonban átvészelte a társaság, Wayne Ellington így is beszórt 26 pontot és 6/10 triplát, James Johnson (22 pont, 9/12 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz) is hozta magát és igazi irányító nélkül is kiválóan dobtak, ráadásul a gyengére sikerült harmadik negyed után előkerült Kelly Olynyk: a magasember egymaga 15 pontot szórt a záró etapban és ahogy már írtuk, övé volt a győztes dobás is. A Hornets nagyon elrontotta a találkozót, a 19 ponttal megnyert harmadik negyed után le kellett volna zárnia a még nyitott kérdéseket, de rengeteg hibát követtek el Batumék, így nem tudtak közelebb kapaszkodni a playoff-helyekhez – igaz, a meccset eldöntő fault erősen vitatható, Howard ki is kelt magából, szerinte Olynyk már elvesztette a labdát, mielőtt ő egyáltalán hozzáért volna...

A Hornets legjobb dobói: Batum 26/3, Walker 22/3, Howard 14, Kidd-Glchrist 14
A Heat legjobb dobói: Ellington 26/18, J. Johnson 22/3, Richardson 17/3

New Orleans Pelicans–Memphis Grizzlies 111–104

Nem elég a két magasra figyelni. A Grizzlies folyamatosan duplázta, esetenként triplázta Anthony Davist és DeMarcus Cousinst, de ez működésképtelen taktikának bizonyult – egyrészt ők ketten így is kiváló számokat hoztak (együtt 45 pont, 22 lepattanó, 14/26 mezőnyből), másrészt Jrue Holiday sokszor bántóan üresen maradt, az irányító pedig ezt 27 ponttal büntette meg. A kiváló kezdés (21 pontos előny) után azért jött egy hullámvölgy a New Orleans számára, de hátrányba sosem kerültek a vendégek, sikerült átvészelniük a dolgot, fontos pillanatban mindig érkezett valaki egy-egy kosárral és az utolsó öt percben már menedzselték a helyzetet, így végül hozni tudták a kötelezőt.

Selden megszórta volt csapatát. Wayne Selden az előző szezont még New Orleansban kezdte, aztán átkerült Memphisbe, de nem tudott sokat játszani sem akkor, sem idén – most viszont pályára került, kapott 27 percet és ezt 31 pontos karriercsúccsal hálálta meg. Ezzel messze ő volt a Grizzlies legjobbja támadásban és alaposan megszórta volt csapatát, de ez végül nem bizonyult elégnek: Tyreke Evans dobásai nem ültek (3/16 mezőnyből), a festékből 54–26-ra kaptak ki annak ellenére, hogy nagyon figyeltek a Cousins-Davis párosra, így pedig csak megszorítani tudták ellenfelüket, megverni nem.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 27/3, Cousins 24/6, Davis 21
A Grizzlies legjobb dobói: Selden 31/15, Gasol 16/9, Evans 12/6

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 116–94

A végére elfogyott az erő. Jannisz Adetokunbo és Malcolm Brogdon nélkül nehéz helyzetben várta a találkozót a Bucks és az első félidő nagy részében látszott is, hogy mekkora gondot okoz nekik a két játékos hiánya, de aztán sikerült váltaniuk és felálltak a 16 pontos hátrányból. A harmadik negyed végén csak négy pont volt a távolság, Khris Middleton (23 pont, 14 lepattanó, 10 gólpassz) vezérletével jól tartották magukat a vendégek, de a záró etap elején szigorított és eldöntötte a találkozót a Philly: egy 13–0-s rohamot produkáltak Embiidék, innen pedig nem tudott még egyszer felállni a Milwaukee. Jason Kidd az eladott labdákat emelte ki a meccs végén, de azért tegyük hozzá, hogy 12 százalékkal dobtak gyengébben ellenfelüknél, azt nagyon nehéz bármivel is ellensúlyozni.

Már hatodik a Sixers. Óriási tempóban zárkózik a tabellán a Philadelphia, az elmúlt tíz meccsből nyolcat megnyert a társaság és már a keleti hatodik helyet foglalja el, éppen a Milwaukee-t előzte meg ezzel a sikerrel. Ugyan nem tudott végig dominálni az együttes, de a jó rajttal megadta az alaphangot, majd a negyedik negyed elején megtörte ellenfelét, az ismét villogó (29 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) Embiid mellett érdemes kiemelni a tripla duplával kacérkodó (16 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) Ben Simmons, valamint a kezdőbe kerülő és 16 ponttal jelentkező Luwawu-Cabarrot játékát is - következőleg Memphisbe látogat a gárda, ott folytathatja a zárkózást. Előtte viszont még más kerül terítékre Philadelphiában, hiszen az Eagles ma este NFC-döntőt játszik, amely miatt a Sixers is előbb utazik, hogy a csapat együtt tudja nézni a mérkőzést.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 29/6, Simmons 16, Luwawu-Cavarrot 16/9
A Bucks legjobb dobói: Middleton 23/3, Snell 15/9, Bledsoe 14/3, Brown 14/12

Houston Rockets–Golden State Warriors 116–108

Gyengén játszott a Warriors. A nehéz idegenbeli túra ötödik állomásához érkezett meg a GSW és talán emiatt hibázott ennyire sokat a gárda, mindenesetre saját bevallásuk szerint is meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtottak ezen az estén. A teljesen eltűnő Klay Thompson mellett Steph Curry is csak szenvedett, a teljes Splash Brothers betlijét pedig nem bírhatta el a társaság Houstonban még akkor sem, ha Kevin Durant és Draymond Green tette a dolgát becsülettel – az első félidő jelentős részében tíz pont körüli hátrányban voltak és bár a negyedik negyedben már vezettek is, a végjátékban alulmaradtak. Így zsinórban 14 idegenbeli győzelem után kaptak ki ismét, vendégként utoljára november 22-én szenvedtek vereséget, de így is 3.5 meccses előnnyel utazhatnak haza és fogadhatják a New Yorkot.

A Paul, Harden páros intézte. A sérülése után legutóbb visszatérő James Harden ezúttal már hasonlított korábbi önmagára (22 pont, 8/16 mezőnyből, 8 gólpassz), jól mozgott támadásban és becsülettel hajtott védekezésben is, igaz, a vezérszerepet egyelőre meghagyta a parádézó (33 pont, 6/11 tripla, 11 lepattanó, 7 gólpassz) Chris Paulnak - ez a kettős elöl-hátul lejátszotta a GSW hátvédpárját és szállította a győzelmet. Ami már csak azért is számít nagy dolognak, mert Trevor Ariza és Gerald Green nem léphetett pályára, Eric Gordon pedig megállt hat pontnál és 0/9 triplánál, de a Paul-Harden páros ezúttal olyan szinten dominált, hogy ez is belefért. A döntő jeleneteket aztán végül Szakáll mutatta be, 111–108-nál, 1:10-zel a vége előtt bevert egy visszalépős hármast Curryről, majd egy időkéréssel később blokkolta a kétszeres MVP dobását, ez jelentette az utolsó szót – ezzel a sikerrel 2–1-re megnyerte a két csapat alapszakasz-szériáját a Houston, így megszerezte a tiebrakert a Golden State-tel szemben.

A Rockets legjobb dobói: Paul 33/18, Harden 22/15, Capela 18
A Warriors legjobb dobói: Durant 26/12, Green 21/6, Curry 19/15

Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 115–109

Itt látszik, hogy ez már egy másik Minnesota. Két fájó vereség után, a vezér (Jimmy Butler) és a hatodik ember (Jamal Crawford) nélkül lépett pályára a keleti második helyezett ellen a Wolves, ráadásul az első félidőben pontosan nulla pontot szerzett Karl-Anthony Towns, míg a Raptorsnál parádézott Kyle Lowry és a vendégek 54 százalékkal tüzeltek csapatszinten. Az ilyen meccseket az elmúlt években tükörsimán elvesztette volna a Minnesota, most viszont nem így történt, Butler nélkül is volt tartása a gárdának, Towns a nulla pontos első félidő után 22-t (!) dobott a másodikban, a kispadról előkerültek olyanok, mint Georges-Hunt (12 pont), Shabazz Muhammad (12 perc, 8 kiharcolt büntető), vagy éppen Tyus Jones (15 perc, 9 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), a társaság pedig felállt a kétszámjegyű hátrányból és megfordította az összecsapást. A végjátékban Towns mellett a csapatot az első félidőben egyedül meccsben tartó Andrew Wiggins is bevert egy clutch hármast, az említett Georges-Hunt nagyon fontos büntetőket süllyesztett el és összességében impresszív győzelmet aratott Tom Thibodeau legénysége, amellyel ismét fél meccsre megközelítette a San Antoniót.

Hiába Kyle Lowry negyven pontja. „Nem tudtuk hozni azt az intenzitást, amit ők hoztak a második félidőben. Tudtuk, hogy nekünk jönnek majd, de nem mozogtunk támadásban, csak álltunk és néztük a labdát" – mondta a meccs után a Toronto vezetőedzője, Dwane Casey arról, hogy miért nem sikerült megtartani az első félidei jó játékot és a biztos vezetést. Ezúttal az sem ért semmit, hogy Kyle Lowry parádés teljesítményt nyújtott és a hátán vitte csapatát (40 pontos szezoncsúcs, 16/25 mezőnyből, 6/10 tripla), a második félidőben annyira megállt a játékuk, hogy átgázolt rajtuk a Minnesota. Nyilván nem ártott volna egy center, mert a lepattanózást elég simán elbukták, a második félidőben Towns szétszedte őket, Valanciunas pedig csak 11 percet játszott, de az alatt sem dobott pontot – nem tudtak back-to-back két rangadót behúzni, most az Atlanta ellen kötelező lesz számukra a győzelem.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29/3, Towns 22/6, Gibson 14
A Raptors legjobb dobói: Lowry 40/18, DeRozan 20/6, Ibaka 13/3

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 125–113

Meglepően jó volt a Jazz. Váratlanul ponterős és látványos támadójátékot mutattak be a hazaiak, akik egyrészt nélkülözték Rodney Hoodot, másrészt back-to-backet játszottak, ez mégsem látszott meg rajtuk – szezoncsúcsot döntöttek az első negyedben (39) és a félidőben (76) szerzett pontok tekintetében és gyakorlatilag végig vezettek is. A nyitó tizenkét perc után tíz, a nagyszünetben 17 ponttal jártak előrébb, folyamatosan eljutottak a gyűrűig és rengeteg kosarat dobtak betörésből, jól járatták a labdák, Gobert zárásai pedig könnyebbé tették a periméter-játékosok életét – Donovan Mitchell ismét megszórta magát, de összesen hatan jutottak el legalább 12 pontig. Meglepő formában aratott győzelmet Quin Snyder legénysége, de a sikert természetesen sosem kell megmagyarázni, azt már inkább, hogy ha ilyen támadójátékra is képesek, akkor miért csak ritkán mutatják ezt meg...

Megtört a sorozat. Zsinórban hat győzelem után kapott ki a Clippers, pedig Lou Williams ismét szenzációs estét produkált: 31 pontja és 7 gólpassza mellett franchise-rekordot döntött tíz (!) labdaszerzésével és ilyen számsort még senki sem produkált az NBA történetében, mióta jegyzik utóbbi statisztikát is. Sem ez, sem Blake Griffin (25 pont, 8 lepattanó) teljesítménye nem volt azonban elég a győzelemhez, a Jazz ihletett napot fogott ki, a vendégek beragadtak a rajtnál és hiába rohantak az eredmény után, Mitchellék olyan formában dobtak, hogy nem lehetett őket utolérni. A Clippersnél nagyon érződött DeAndre Jordan hiánya, a festékben, főleg védekezésben nem volt senki, aki pótolni tudta volna, így csak remélhetik, hogy a Minnesota ellen már bevethető lesz.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 23/3, Ingles 21/15, Gobert 16
A Clippers legjobb dobói: Williams 31/6, Griffin 25/9, Johnson 17/9

Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 117–108

Lillard nagyon pörgött. A Portland irányítója talán bizonyítani akarta, hogy igenis All-Star szintet hoz és ezen az estén mindenképpen megütötte a mércét: félelmetesen kezdett, az első kilenc dobását elsüllyesztette, közte 7/7 triplával, képtelen volt hibázni. Először a harmadik negyed hajrájában rontott dobást, végül 31 ponttal és 9 gólpasszal zárt, kiváló teljesítményével pedig győzelemre vezette csapatát – hamar meglépett 15-17 ponttal a Blazers, igaz, lezárni aztán nem tudta a meccset, a végjáték már szorosabban alakult. Lillard remeklése mellett a 26 pontos McCollum is hozta, amit kellett, csapatszinten pedig beállították a szezoncsúcsukat 18 bedobott hármassal – sorozatban hatodszor nyertek otthon és továbbra is egyetlen meccsel követik a Thundert.

Nem adta fel a Dallas. Nem tört meg Lillard és a Blazers első félidei teljesítményétől a vendégcsapat, náluk is megvoltak a potens támadófegyverek és az újonc Smith (21 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz, 8/15 mezőnyből), valamint Matthews vezetésével látótávolságon belül maradtak, sőt, közelíteni is tudtak. Dirk Nowitzki (21 pont, 3/4 tripla) is nagyon hatékonyan dolgozott, a végjátékban egészen öt pontig kapaszkodott vissza a Mavs, de itt megálljt parancsolt a Blazers, így a texasiaknak maradt a tisztes vereség – következőleg otthon fogadják a Washingtont, ott javíthatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/21, McCollum 26/6, Turner 17/6
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 23/9, Smith 21/3, Nowitzki 21/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 124–148
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 97–113
New Orleans Pelicans–Memphis Grizzlies 111–104
Charlotte Hornets–Miami Heat 105–106
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 116–94
Houston Rockets–Golden State Warriors 116–108
Utah Jazz–Los Angeles Clippers 125–113
Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 115–109
Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 117–108

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik