Simmons nyert rangadót a Phillynek, Harden utolérte Michael Jordant

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.12.01. 09:58
null
James Harden 60 pontot dobott (Fotó: Getty Images)
A „kiütéses” nem elég jó kifejezés a Rockets és a Bucks sikerére, az edzők viszont elvettek egy-egy dolgot James Hardentől és Giannis Antetokounmpótól az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. Hosszabbításban verte a Denvert a nagyot harcoló Kings, clutch jelenetekkel nyerte a Pacers elleni rangadót a Sixers.

 

Sacramento Kings–Denver Nuggets 100–97 – hosszabbítás után

Nagy sacramentói győzelem. A liga egyik legjobb csapatát fogadta a Fox-Bagley párost továbbra is nélkülöző Kings, ráadásul pocsékul kezdte a mérkőzést, mert az első félidőben nagyon nem működött a védekezés – a nagyszünetben kereken 17 pont volt a hazaiak hátránya, az addigiak alapján akkor nem volt sok esélyük a győzelemre. Mégis felszívták magukat, a fordulás után elképesztő védekezést raktak össze, a harmadik-negyedik negyedben összesen 33 pontot engedélyeztek a Denvernek és a rendes játékidő végén ki is egyenlítettek – a vezetést nem tudták átvenni, de Buddy Hield az utolsó két percben egymaga nyolc pontot szerzett és az utolsó támadásukból ő küldte hosszabbításra a feleket. A ráadásban pedig jött Harrison Barnes (45 perc, 30 pont, 10/19 mezőnyből), aki végig nagyon fontos kosarakat szerzett, itt pedig eldöntötte a meccset: a 10–7-re nyert túlórában egymaga hat pontot dobott, amivel győzelemre vezette csapatát. Ilyen mélyről felállva, ilyen jó csapat ellen, ilyen jól védekezve nagyon komoly siker ez a Sacramentónak, ők továbbra is bizonyítják, hogy helyük lehet a rájátszásban.

Nem ért végig a Denver. Gary Harris extrájával nyitotta a mérkőzést a Nuggets, a hátvéd 18 pontot szórt már az első negyedben és az ő vezetésével nagyon simán el is lépett ellenfelétől a vendégcsapat – a nagyszünetben úgy tűnt, hogy ez egy sima meccs lesz és érvényesítik a papírformát. A folytatásban viszont nagyon megszenvedtek, a Jokics-Millsap párost szinte teljesen eltüntette a Kings (összesen 13 pont jött tőlük), az első negyed után Harris sem tudott hozzátenni, csapatszinten végül alig maradtak 40 százalék felett mezőnyből és bár a bajt érezve ők is végig nagyon keményen védekeztek, de „túl hosszú volt a meccs”, éppen a rendes játékidő végére fogyott el a fórjuk. A fő problémájuk egyébként az volt, hogy a negyedik negyed utolsó bő hét percében összesen három (!) pontot tudtak szerezni, ami nem férhetett bele, az utolsó másodpercben is elrontották a támadásukat, majd a hosszabbításban legalább már szereztek két kosarat, de az nem bizonyult elégnek – rengeteg clutch hibát követtek el ezen a meccsen, úgyhogy fájdalmas vereséget szenvedtek.

A Kings legjobb dobói:Barnes 30/3, Hield 21/9, Holmes 13
A Nuggets legjobb dobói:Harris 25/12, Murray 15/3, Barton 14/3

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 119–116

Ezt Ben Simmons nyerte meg. A hazaiak irányítója egyébként is egész jól mozgott (15 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz), de különösen a mérkőzés utolsó másodperceiben szolgálta meg a fizetését: egy nappal azután, hogy egy clutch labdaszerzés-zsákolással lezárta a Philly meccsét, most ismét hátul nyerte meg a mérkőzést csapatának. A végig kiélezett, gyakorlatilag egy labdán belül mozgó meccs végén ugyanis a Pacers került fölénybe, három Warren-büntetővel egypontos előnyt szerzett, sőt, nála volt a labda 14másodperccel a vége előtt – Simmons azonban elcsente azt, dobatott egy kosarat Tobias Harrisszel, majd az Indy időkérése után két másodperccel újra labdát szerzett (ebből is Harris dobott két pontot).Végül az oda-vissza büntetőzések után, a Pacers utolsó lehetőségét is ő semmisítette meg, két másodperccel az órán rövid időn belül harmadszor is ellopta a játékszert – Brett Brown egy ideje már emlegeti, hogy Simmonsnak idén az év védőcsapatában a helye és ezzel az estével adott is erre egy indokot. Vezetésével továbbra is hibátlan otthon (most már 9–0) a Philly, megvert egy közvetlen riválist és utolérte a tabellán a Miami-Boston párost – egyébként Simmons mellett azért Joel Embiid (32 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 8/15 mezőnyből, 15/15 büntető) is parádézott, valamint Harris (22 pont, 8/16 mezőnyből) és Horford (15 pont, 3/4 tripla) is dicséretet érdemel.

Pedig jól játszott a Pacers. Mindkét csapat a back-to-back második felén lépett pályára, ennek ellenére elég hatékony támadójátékokat láthattunk, az Indy konkrétan 55 százalékkal dobott mezőnyből, 50 százalékkal triplázottés több remek teljesítményt is fel tudott mutatni: főleg TJ Warren (29 pont, 4/4 tripla) és Malcolm Brogdon (28 pont, 6 gólpassz, 9/15 mezőnyből) emelhető ki, de csapatszinten is jól dolgoztak. A gyengébb első negyed után fel is vették a kesztyűt és végig egál meccset tudtak játszani az eddig bevehetetlen csarnokban, a végén pedig a kezükben volt a győzelem – két clutch hiba azonban rögtön el is vette tőlük ezt, Nate McMillan szerint is a fentebb tárgyalt eladott labdákon múlt a sikerük. Nehéz túrát kezdett meg a gárda, hét nap alatt öt idegenbeli meccset kell játszania, jó lett volna egy ilyen komoly eredménnyel nyitni, így viszont komolyabb győzelmi kényszerrel utazhatnak át Memphisbe.

A 76ers legjobb dobói:Embiid 32/3, Harris 22/3, Horford 15/9, Simmons 15
A Pacers legjobb dobói:Warren 29/12, Brogdon 28/6, Lamb 15/3

Houston Rockets–Atlanta Hawks 158–111

Egy karriercsúcsot ült ki James Harden. Megint olyan meccset játszott a Rockets MVP-jelöltje, amit ha nem is csak ő tud, de csak ő szokott ebben a ligában: mindössze három negyedalatt berámolt kereken 60 pontot. Szakáll csak 31 percet töltött a parketten, 16/24 dobása beakadt, ebbe belefért 8/14 tripla, mindezt pedig 20/23 büntetővel egészítette ki, így ő lett az első az NBA történetében, aki ilyen kevés mezőnykísérletből eljutott 60 pontig – az örökranglistákon is utolérte Michael Jordant a 60 pontos teljesítményeket tekintve. A Houston így természetesen Capela, House és Gordon nélkül is megsemmisítette az Atlantát, 17 ponttal nyerte az első negyedet, a nagyszünetben már 29-cel vezetett, a harmadik negyedben pedig ehhez még 25-öt hozzátett és volt olyan pillanat, amikor 58 (!) ponttal vezetett – tényleg csak azt sajnálhatjuk, hogy D'Antoni pont most ültette ki a teljes negyedik negyedben Hardent, amikor karriercsúcsot (ami 61...) és miegymást dönthetett volna, pedig simán eldőlt, vagy akár előszezon-meccseken is játszatta már ennél többet, vagy teljesen értelmetlenül szupersztárját. Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a Rockets bevert 25 hármast, Hardenen kívül is jól játszott például Ben McLemore (24 pont, 13 lepattanó, 6/11 tripla), vagy Russell Westbrook (15 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 27 perc), de ez az este most abszolút a vezérről szólt...

Young sokat dobott, az Atlanta ennyit tudott. Trae Young statisztikáit érdemes eltennie a Hawksnak erről a meccsről, a fiatal irányító dobott 37 pontot 10/16-os mezőnymutatóval, 5/9 triplával és 12/13 büntetővel, hozzátett még hét gólpasszt, mindehhez pedig neki is csak 31 percre volt szüksége – máskor ez azért kiemelkedő teljesítmény lenne, most Hardennel szemben abszolút eltörpül. Rajta kívül pedig egyébként sem volt semmi pozitívum ebben a meccsben a vendégek számára, kiütéses vereséget szenvedtek és már tíz mérkőzésre rúg a negatív szériájuk, ami azt jelenti, hogy visszacsúsztak a Knicks mögé a keleti utolsó helyre – ezt a mérkőzést el kell felejteniük, következőleg a Warriors ellen pedig javítaniuk.

A Rockets legjobb dobói:Harden 60/24, McLemore 24/18, Clemons 16/12
A Hawks legjobb dobói:Young 37/15, Hunter 14/9, Len 12

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 137–96

Laza szombat este. A back-to-back második felén megint csak annyit adott ki magából a Milwaukee, amennyit kellett, a nagyszünetig simán felépített egy közel húszpontos előnyt és most a folytatásban sem vett vissza, így valósággal átgázolt ellenfelén. Mike Budenholzer tűzben tartotta csapatát, de most elsősorban azzal, hogy mindenkinek pihenőt adott, így fordulhatott elő az, hogy Giannis Antetokounmpo idén először (a 20. meccsen...) nem dupla-duplázott, „megállt” 26 pontnál és 9 lepattanónál – azért, mert alig 20 percet játszott. A hazaiaknál végül 13-an kerültek parkettre és mindegyikük kapott legalább 10 percet, 24-nél többet viszont senki, így mindenki pörgött, amikor játszott: 56 százalékkal dobtak mezőnyből, bevertek 20 triplát, kiosztottak 41 (!) gólpasszt és mindössze hét labdát adtak el, minden tekintetben elképesztő teljesítményt nyújtottak. A keleti listavezető így könnyedén hozta zsinórban tizenegyedik mérkőzését is és 17–3-mal csak fél meccsel van a ligaelső Lakers mögött, ráadásul következőleg egy újabb kötelező feladatot kell megoldania a Knicks ellen. Ahogy Houstonban Mike D'Antoni elvette a karriercsúcsot Hardentől, úgy most Mike Budenholzer is elvette a dupla-dupla szériát Antetokounmpótól, a meccs végén azt mondta, hogy talán mégis hagynia kellett volna neki még egy lepattanót, de aztán ráfogta Pat Connaughtonra, aki tíz lecsorgót kaparintott meg, szerinte ő lopta el ezt a regnáló MVP-től...

Nem volt esélye a Charlotte-nak. A vendégeknek nem osztottak lapot ezen az estén, a Detroit oda-vissza legyőzése után most kellemes edzőpartnernek bizonyultak az egyik bajnokesélyes számára – sem támadásban, sem védekezésben nem jelentettek komoly kihívást és egy másodpercig sem volt kérdés, hogy mi lesz a meccs vége. Egyénileg azért Devonte' Graham (24 pont, 10/18 mezőnyből, 5 gólpassz, 29 perc) szép számokat hozott, ő továbbra is dicsérhető pontszerzőként, valamint játékszervezőként is, Terry Rozier 7/17 dobással eljutott 19 pontig, de más érdemleges nem nagyon történt velük – következőleg a Sunst fogadják, ott előzetesen több esélyük lehet.

A Bucks legjobb dobói:Antetokounmpo 26/3, Middleton 15, Matthews 14/9
A Hornets legjobb dobói:Graham 24/12, Rozier 19/15, Bridges 15/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik