Russell Westbrook a Toronto idegeinek is sok volt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.03.19. 08:47
null
Russell Westbrook továbbra is elképesztő (Fotó: Twitter)
Harminchét pontos tripla duplával vezette nagy győzelemre a Thundert Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában – az együttes a Toronto otthonát vette be, DeMar DeRozanéknál pedig hárman is a kiállítás sorsára jutottak. Sorozatban 13. győzelmét húzta be a Portland, amely ezúttal a Clippers pályáján tudott nyerni, Minnesotában sem botlott meg a ligaelső Houston, míg a Pelicans a Celtics ellen tudott javítani.

 

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 125–132

Westbrook félelmetes volt. A regnáló MVP óriási estét produkált és egyszerre volt kontrollált, hatékony, ugyanakkor „szörnyeteg” is – végül 37 ponttal, (15/22 mezőnyből), 13 lepattanóval és 14 gólpasszal hozott egy hatalmas tripla duplát, ráadásul a negyedik negyedben is sorra megcsinálta a clutch játékokat. Egymaga 15 pontot szerzett ebben a játékrészben, melynek közepén egyedül tartotta a lépést a Torontóval, majd 12 másodperccel a vége előtt bevágta a mindent eldöntő kettest is - ezzel egy labdán kívülre került a Thunder, nem volt visszaút. A leosztásokból nagyszerűen megélt Steven Adams (25 pont, 10/13 mezőnyből, 8 lepattanó, 4 gólpassz), illetve a végére Paul George (22 pont, 10/12 büntető) is felnőtt a feladathoz, így az OKC meg tudta nyerni ezt a rohanós, rengeteg pontot és nagy feszültséget hozó rangadót – furcsa ilyet írni a nyugati negyedikről, de ez tulajdonképpen bravúrgyőzelem, hiszen a sorozatban tizenegy sikerrel érkező Raptors otthon még így is a liga legjobb mérlegével rendelkezik. A Thunder zsinórban hatodszor győzött, Westbrook pedig 0.3 lepattanóval van jelenleg a tripla dupla átlag alatt – a kilenc márciusi meccsből hetedszer produkált TD-t, most éppen egymás után ötödször.

Nehezen viselte a Toronto. Nem feltétlenül a hazaiak szájíze szerint alakult a mérkőzés és bár a támadópotenciált tekintve nem kell félteni a gárdát, érezhetően zavarta őket az, hogy a Thunder milyen könnyedén jut el a gyűrűig – frusztráltak voltak Milesék, ami a végjátékban kicsúcsosodott. Három perccel a vége előtt, egálnál kipontozódott a remekül játszó (22 pont, 5/7 tripla, 10 gólpassz) Kyle Lowry, majd az utolsó fél percben már nem bírták cérnával a kanadaiak: előbb DeRozan akadt ki annyira egy elmaradt fújáson, hogy két technikaival kiállították, majd másodpercekkel később Serge Ibaka és a vezetőedző, Dwane Casey is ugyanerre a sorsra jutott. Mindannyian jelentős bírózásba fogtak a meccs után is, de most már érdemesebb a következő meccsre koncentrálniuk, így is simán vezetik Keletet.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/9, Lowry 22/15, Miles 15/9, Wright 15/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 37/3, Adams 25, George 22

New Orleans Pelicans–Boston Celtics 108–89

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

A negyedik negyedben került döntő fölénybe a Pelicans. Az első negyedet még megnyerte a Boston, de aztán fokozatosan átvette az irányítást, majd a vezetést is a New Orleans – előbb védekezésben, majd támadásban találtak megoldást a hazaiak és a záró etapot hatpontos előnnyel kezdhették meg. Az igazán döntő ütést azonban a végére tartogatták, eddigre már teljesen felőrölték a Celticset, alig 13 pontot engedtek vendégeiknek az utolsó negyedben, futottak egy 22–6-os rohamot és eldöntötték a találkozót – végül 90 pont alatt tartották a Bostont és két vereség után nagyon fontos győzelmet arattak. Anthony Davis ismét oktatott (34 pont, 11 lepattanó), de most a többiekre sem lehetett panasz, ugyan Rondo és Holiday szinte rá sem nézett a gyűrűre, de a kispadról 33 pontot tett hozzá a Mirotic, Diallo páros, csapatszinten 33 gólpasszal zártak és védekezésben mindenki nagyon fegyelmezett volt végig – még az is belefért, hogy pár percet „elcsaljanak" a kezdők játékidejéből, így frissítve a keretet a Dallas elleni találkozó előtt.

Támadásban így kevés ez a Boston. Hiába játszik már Al Horford, Kyrie Irving, Jaylen Brown és Marcus Smart nélkül nincs meg a kellő tűzerő, kreativitás, védelembontás ahhoz, hogy igazán eredményes legyen a Celtics elöl, ez pedig most is tökéletesen megmutatkozott. Tatum és Rozier is igyekezett, de nem volt senki, aki összefogta és szervezte volna a játékot, csapatszinten alig 40 százalékkal dobtak, megálltak 17 gólpassznál, sőt, még tíz büntetőt is elrontottak, ezzel sem tudtak kozmetikázni – nagyon kellene nekik legalább Irving, mert így harmadszor kaptak ki az utóbbi négy meccsükből, igaz, mivel a keleti első helyre minimális esélyük maradt csak, különösebb tétje számukra nincs ennek az időszaknak.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 34, Diallo 17, Mirotic 16/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/6, Morris 17/6, Rozier 13/3

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 120–129

Kiütésből szoros végjáték. Az első félidőben ízekre szedte a hazai csapatot a Houston, a ligaelső már az első negyedet tizenöt ponttal nyerte meg, a nagyszünetben huszonegy egység volt a távolság, de nőtt ez tovább is, mielőtt a Wolves elkezdett volna felkapaszkodni. A negyedik játékrészre aztán mégis igazán élessé vált a dolog, mert egészen öt pontig zárkózott a Minnesota és úgy tűnt, hogy nagy bajban van a Rockets, de ahogy azt már megszokhattuk, érkezett James Harden: a 34 ponttal, 12 gólpasszal dupla-duplázó MVP-jelölt tizenegy pontot szórt az utolsó bő hat percben és a végén egy triplával gyakorlatilag bebiztosította csapata győzelmét. Az ismét remeklő Harden mellett Chris Paul (18 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Clint Capela (16 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) is kiemelendő, a végén pedig némi playoff-hangulatot is felfedezhettünk: parázs csata lett az utolsó negyed, ahol Gorgui Dieng lenyomta a földre Chris Pault, a segítségére siető Gerald Greent pedig kiállították...

Már csak nyolcadik a Minny. Tom Thibodeau a meccs után nem azzal foglalkozott, hogy csapata milyen nagyot harcolt és hogy felállt a 25 pontos hátrányból, hanem azzal, hogy hogyan kerülhetett egyáltalán ennyire mélyre – szerinte amikor a playoffért hajt valaki, akkor nem játszhat ilyen gyengén egy félidőn keresztül, jobbá kell válniuk. A pontokkal nem volt baj Jimmy Butler nélkül sem, mert Karl-Anthony Towns (20 pont, 18 lepattanó) és Jeff Teague (23 pont, 11 gólpassz) mellett Andrew Wiggins és Jamal Crawford is elérte a húszat, védekezésben viszont maximum csak időszakokra tudták felvenni a kesztyűt, ez pedig így kevésnek bizonyult - már csak nyolcadikak Nyugaton, igaz, alig fél meccs a hátrányuk az ötödik helyhez képest.

A Timberwolves legjobb dobói: Teague 23/9, Wiggins 21/6, Towns 20, Crawford 20/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/6, Paul 18/3, Capela 16

Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 109–122

A back-to-back sem számított. Hiába volt fáradtabb a Blazers, ennek nem sok jelét adta a vendégcsapat, amely kiváló védekezéssel került előnybe már az első negyedben. Erre alapozva gyakorlatilag végig előrébb is járt a társaság, voltak ugyan gyengébb periódusaik, de mindig tudtak reagálni, produkáltak 10–0-s és 12–0-s futást is és bár néha közelebb engedték magukhoz a Clipperst, tulajdonképpen az történt a parketten, amit ők akartak – az ezúttal kicsit visszafogottabb Lillard, McCollum páros mellett Harkless is húsz pont fölé jutott, Aminu (16 pont, 4/7 triplva, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Nurkic (17 pont, 12 lepattanó, 4 blokk) pedig sokoldalú játékkal segített be. Terry Stotts legénysége zsinórban 13. győzelmét jegyezte és hiába kapaszkodnak nagyon a riválisok, az elsőkörös pályaelőnyre most már nagyon jó esély van (négy meccs az előny az ötödik helyhez képest), szerda hajnalban pedig jön az igazi értékmérő: a Houstont fogadják Lillardék.

Ez így kevés lehet. Fontos meccseket veszített el mostanában a Clippers és most éppen sorozatban három vereségnél tart, így már csak tizedik Nyugaton, két mérkőzés hátránnyal a nyolcadik helyhez képest - javulniuk kell, de nem lesz egyszerű, most éppen egy négymeccses idegenbeli túrát kezdenek meg rögtön egy kulcsfontosságú minnesotai derbivel. Ezúttal sem támadásban, sem védekezésben nem tudták hozni a Blazers szintjét, a csapatjáték nem igazán működött, nem találták meg Jordant, Harris és Teodoszics sem volt jó, így csak az egyéni villanásokban (a Williams, Harrell páros 54 pontot szerzett együtt) bízhattak – ez kevésnek bizonyult, főleg hogy hátul sem találtak ellenszert.

A Clippers legjobb dobói: Williams 30/9, Harrell 24, Rivers 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/6, Harkless 21/9, McCollum 21/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 125–132
(34–40, 30–26, 34–31, 27–35)
New Orleans Pelicans–Boston Celtics 108–89 (20–28, 27–21, 35–27, 26–13)
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 120–129 (23–38, 33–39, 35–30, 29–22)
Los Angeles Clippers–Portland Trail Blazers 109–122 (18–24, 34–34, 29–33, 28–31)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik