Paul George és a Thunder megállította a ligaelső Milwaukee-t

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.01.28. 09:20
null
Paul George visszatért (Fotó: Twitter)
A 36 pontos Paul George vezetésével legyűrte a listavezető Milwaukee-t és behúzta sorozatban ötödik győzelmét a Thunder az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. Chris Paul visszatért, a Houston a 40 pontos James Hardenre építve újabb sikert könyvelhetett el, Luka Doncic szenzációs teljesítménye sem volt elég a Dallasnak a Toronto ellen, a tartalékos Lakers viszont hozta a kötelezőt a Sunsszal szemben.

 

Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 101–104

Most a Cavs tudott nyerni. Néhány nappal ezelőtt a Chicago nyerte meg a két csapat egymás elleni ütközetét, most viszont némi meglepetésre a Cleveland örülhetett azok után, hogy az előző 19 találkozójából 18-at elveszített. A színvonal most sem ért az égig, de a kiélezett végjátékban a vendégek bizonyultak jobbnak, a 12–2-es futásukra ugyan még válaszolt a Bulls, ám az utolsó fél perc már a Cavsé volt – 101–100-as Bulls-vezetésnél Alec Burks erőlködött be egy duplát azok után, hogy elsőre blokkolta őt Robin Lopez, majd az ellentámadásnál Kris Dunn hibázott, úgyhogy Matthew Dellavedova két büntetője eldöntötte a küzdelmet. A vendégeknél a megnyert lepattanózás, a 38 százalékos triplázás és a mindössze nyolc eladott labda mellett azt lehet leginkább kiemelni, hogy milyen sokat tett hozzá a kispad, a Clarkson, Dellavedova duó például 34 ponttal, 11 lepattanóval és 11 gólpasszal szállt be a második sorból.

Nem talált igazi megoldást a Bulls. Egyáltalán nem tudta ráerőltetni akaratát a Clevelandre a valamivel esélyesebbnek tartott hazai csapat, hiába Markkanen (21 pont, 15 lepattanó, 4/7 tripla), Lopez (16 pont, 7 lepattanó, 4 blokk, 26 perc), vagy LaVine (17 pont, 12 lepattanó) szép számai, csapatként nem tudtak a Cavs fölé nőni sem elöl, sem hátul. A vendégekben ezúttal valamivel több volt a tűz és az elszántság, Markkanenék pedig a végjátékban különösen sokat hibáztak: az utolsó szűk négy percben nem tudtak egynél több mezőnykosarat szerezni, ez pedig végül a vereségükhöz vezetett. Idén így 3–1-re nyerték a Cleveland elleni szériájukat az alapszakaszban és már csak másfél meccsel előzik meg riválisukat.

A Bulls legjobb dobói: Markkanen 21/12, LaVine 17, Lopez 16
A Cavaliers legjobb dobói: Burks 18/9, Clarkson 18/3, Osman 17/6

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 122–108

Működik a Clippers szerkezete. Danilo Gallinari sérülése óta alacsonyabb felállásban játszik a Los Angeles, s a három hátvédes szerkezet nagyon ül és ezúttal is kiválóan működött: Shai Gilgeous-Alexander (17 pont, 5/9 mezőnyből, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 2 labdaszerzés), Avery Bradley (12 pont, 4/8 mezőnyből, 6-6 lepattanó és gólpassz) és főleg Patrick Beverley (16 pont, 4/5 tripla, 10 lepattanó, 8 gólpassz) is szenzációsan játszott, ez a trió alapozta meg a hazai győzelmet elöl-hátul. Hozzájuk azért jött a 18 pontos Tobias Harris, a padról pedig 25 pontot tett hozzá Montrezl Harrell, valamint 10 gólpasszt Lou Williams, a csapat pedig gyakorlatilag végig kézben tartotta a találkozót – már az első negyedet 13 ponttal nyerte a gárda, a nagyszünetben 16-tal vezetett és bár később kétszer is feljött öt-hat pontra a Kings, ennél közelebb már nem engedte ellenfelét Doc Rivers alakulata. A Los Angeles zsinórban harmadik győzelmét aratta és továbbra is tartja a lépést a többi nyugati playoff-csapattal.

Nem nagyon tudott hozzászólni a Kings. Hamar jelentős hátrányba került, később pedig csak néhány futással próbált kellemetlenkedni a Sacramento, de ezzel csak közelíteni tudott a gárda, az irányítást nem tudta átvenni egyszer sem. Főleg védekezésben voltak gondjaik, nem tudták lereagálni a LAC passzjátékát (42 mezőnykosárra 35 gólpassz), támadásban pedig a sok jó hátvédjük sebessége nem igazán tudott érvényesülni a hazaiak jó periméter-védői ellen – a Fox, Bogdanovic páros azért beszórt 40 pontot, de a csapatot nem nagyon tudták működtetni. Fox egyébként azt mondta a Clippersről, hogy a liga egyik legjobban támadó csapatáról beszélünk, úgyhogy nagyon nehéz dolguk volt, ráadásul Harrisék hamar el is kapták a fonalat, onnantól nem nagyon lehetett őket megállítani – három meccsre van a playofftól a Sacramento, amely ismét 50 százalékos mérlegre süllyedt.

A Clippers legjobb dobói: Harrell 25, Harris 18/6, Gilgeous-Alexander 17
A Kings legjobb dobói: Fox 21/3, Bogdanovic 19/3, Shumpert 16/9, Hield 16/6

Oklahoma City Thunder–Milwaukee Bucks 118–112

Ez már Paul George csapata? Az idei szezonban egyértelmű, hogy George az OKC legjobb játékosa és azokat a végjátékokat tudják behúzni, ahol ő kerül főszerepbe, nem pedig Russell Westbrook, ez pedig ezen a találkozón is érvényesült. George szenzációs estét produkált, kiválóan olvasta a védekezést és már a nagyszünetben 21 pontnál tartott, de később sem vett vissza és a hajrában is ő állt a Thunder élére – az utolsó bő egy percben egymaga hét pontot szerzett, clutch játékokkal akadályozta meg, hogy a Bucks utolérje a hazaiakat. Végül 36 pontig, 8/12 tripláig és 13 lepattanóig jutott, még a vendégek vezére, Jannisz Antetokunbo is őt dicsérte a mérkőzés után – Russell Westbrook közben 5/20-at dobott mezőnyből és bár tripla-duplázott (13 pont, 13 lepattanó, 11 gólpassz), de az ő 36 perce alatt –10-ben volt a csapata, míg a csereirányítóval, Dennis Schröderrel a pályán +11-ben. Összességében remek támadójátékkal, 50 százalékos triplázással végig vezetett a ligaelső ellen Billy Donovan alakulata és a győzelemhez szükséges sztárteljesítmény sem maradt el, úgyhogy zsinórban ötödik győzelmével őrzi nyugati harmadik helyét a társaság.

Adott egy félidő előnyt a Milwaukee. Az első félidőben nem nagyon találta a Thunder védekezésének ellenszerét a vendégcsapat, Jannisz Antetokunbóra tökéletesen segítettek be Granték, hezitálásra késztették, lelassult, statikusabbá vált a Bucks támadójátéka – a félidőig összesen 42 pontot tudott feltenni a táblára a gárda, ráadásul közben kapott 56-ot, úgyhogy komoly hátrányba került. Antetokunbo azonban állítani tudott magán a fordulást követően, addig összesen 3 pontot és 0/6-os mezőnymutatót tudott hozzátenni, a második félidőben azonban összeszedte magát és végül 27 ponttal, 3/5 triplával, 10/12 büntetővel, 18 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt – az ő vezérletével vissza is jöttek a meccsbe Mike Budenholzer fiai, a hajrát szorossá is tudták tenni, de George megcsinálta a kulcsjátékokat, úgyhogy fordítani már nem tudtak. A ligaelső zsinórban hat győzelem után szenvedett vereséget, de továbbra is őrzi vezető helyét a tabellán.

A Thunder legjobb dobói: George 36/24, Grant 16/3, Ferguson 15/9, Adams 14, Schröder 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokunbo 27/9, Middleton 22/9, Lopez 19/15

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 120–123

Szoros meccset nyert a Raptors. Két vereség után nagyon kellett ez a győzelem a Toronto számára és az első félidő még jól is alakult a kanadaiak számára, hiszen vezettek 12 ponttal, a harmadik negyedben azonban teljesen szétestek és az egész előnyüket leadták – sőt, hátrányba kerültek, a záró etapban már hét ponttal égtek, mielőtt ismét össze tudták magukat szedni. A hajrá aztán megint az ő szájízük szerint alakult, védekezésben zónára váltottak, ami nagyon bejött, támadásban pedig hidegvérrel büntetőztek, ami szintén nagyon sokat jelentett – 108–108-nál Pascal Siakam 2+1-ével egyenlítettek, innentől pedig már inkább ők voltak fölényben. 114–112 után Danny Greennek volt egy clutch floatere, majd Harrison Barnes elhibázta mindkét büntetőjét, az ellentámadásból Kawhi Leonard is betalált, majd Green labdát is szerzett és ez gyakorlatilag el is döntötte a küzdelmet – egyénileg Leonard (33 pont, 10 lepattanó), valamint Kyle Lowry (19 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 2 blokk) dicsérhető leginkább, így a Toronto ki tudta használni a Bucks botlását.

Luka Doncic elképesztő. Hihetetlen ütemben fejlődik a Dallas fiatalja, szinte hónapról hónapra jut el teljesen új szinte, januárban most már ott tartunk, hogy minden meccsen benne van egy tripla-dupla közeli teljesítmény, vagy akár egy 30 pontos este is, most pedig mindkettőt egyszerre tudta szállítani. A 19 éves újonc 35 ponttal új karriercsúcsot állított fel (14/24 mezőnyből), közben pedig leszedett 12 lepattanót és kiosztott 10 gólpasszt is, úgyhogy összejött neki a TD – ezzel ő lett az NBA történetének első tinédzsere, aki két tripla-duplát is jegyzett. Az ő bámulatos teljesítménye azonban nem volt elég a győzelemhez, a negyedik negyedben ő is hibázgatott, volt egy clutch eladott labdája, a többiek pedig kicsit sem tudták kisegíteni, csapatszinten elég gyengén büntetőztek, úgyhogy hiába volt nagyon közel a bravúr, végül újabb vereséget szenvedtek.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/9, Barnes 14/3, Smith Jr. 13/3, Finney-Smith 13/3
A Raptors legjobb dobói: Leonard 33/9, Lowry 19/15, Siakam 14/3

Houston Rockets–Orlando Magic 103–98

Chris Paul visszatért. Egyelőre csak 25 percet játszott a 17 kihagyott mérkőzés után újra bevethető irányító, ez alatt dobott 12 pontot 2/5 triplával, leszedett 5 lepattanót, kiosztott 6 gólpasszt és ellopott 3 labdát, rögtön hozzá tudott tenni, James Harden azonban nem nagyon engedte, hogy csapattársáról szóljon a találkozó, ezúttal is ő volt az este sztárja. A Rockets nem nagyon találta a játékát ezen a találkozón, az első negyedet 16 ponttal elvesztette a társaság és bár innen fokozatosan próbált felzárkózni, csak a negyedik játékrészben érte utol ellenfelét – addigra a védekezés legalább összeállt, ha támadásban egyáltalán nem is volt meg a ritmus. Harden pedig abszolút a társai élére állt, ezúttal is eljutott 40 pontig (14/27 mezőnyből), kiosztott hat gólpasszt és amit Mike D'Antoni kiemelt vele kapcsolatban, az a három blokkja, amelyből egy ráadásul clutch helyzetben, az utolsó fél percben érkezett – 95–95 után bevert egy nagy triplát, Ross eldontott dobása után egy visszalépős középtávolit, majd jött a blokkja, Paul pedig két büntetővel lezárhatta az összecsapást. Clint Capelára még egy ideig nem számíthatnak, de most már kezd javulni a helyzetük a sérülések terén, zsinórban harmadszor nyertek és őrzik a nyugati ötödik helyüket.

Csak a szokásos Magic. Meg sem tudjuk már számolni, hogy hányadszor fordul elő az Orlandóval, hogy parádésan kezd egy meccset, tekintélyes előnybe kerül, majd mégis vereséget szenved, ahogy azt is rengetegszer kellett már leírnunk, hogy a szoros végjátékot elrontották Nik Vucsevicsék. Most mindkettő teljesült, a kezdeti 16 pontos előnyt leadták, az utolsó percekben pedig elöl-hátul rossz döntéseket hoztak, rosszul védték Hardent, közben az utolsó szűk öt percben összesen öt pontot tudtak szerezni, úgyhogy természetesen megint kikaptak – zsinórban harmadszor, így már négy meccsre vannak a playofftól, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/12, E. Gordon 16/12, Faried 12, Paul 12/6
A Magic legjobb dobói: A. Gordon 23/9, Vucsevics 19, Fournier 18/6

Minnesota Timberwolves–Utah Jazz 111–125

Voltak gondok a Wolvesnál. Jeff Teague, Tyus Jones és Rob Covington mellett Derrick Rose sem játszott a hazaiaknál, úgyhogy amellett, hogy a védekezéssel komoly problémáik adódtak a periméteren, támadásban is akadtak nehézségeik érdemi irányító nélkül – Jerryd Bayless mindent megtett, 19 ponttal és 6 gólpasszal segített, de a játék mégsem működött igazán úgy, ahogy kellett volna. Andrew Wiggins 35 pontjával azért így is egálban voltak egészen sokáig, főleg amíg Donovan Mitchell csak szenvedett a túloldalon, a harmadik negyedben még volt egy szép dobópárbaj a két játékos között, aztán a záró etapra elfogyott a Minny, több tűzerő nem volt bennük, védekezésben pedig továbbra sem találtak megoldást, sőt, itt már Mitchell is könyörtelenül büntette őket. A negyedik negyedben pillanatok alatt meglett a közte tíz, innen pedig már nem volt visszaút, úgyhogy két nap alatt oda-vissza kikapott a Jazztől Ryan Saunders csapata és négy mérkőzésre van a rájátszástól.

Mitchell összekapta magát. Az első félidőben 2/12 dobása volt jó a Jazz hátvédjének, azonban a többiek folyamatosan tömték labdával és biztatták, ez pedig egyszer csak meghozta az eredményt: egy 2+1-es játékkal valami átkattant Mitchell fejében és onnantól nem lehetett megállítani, a második félidőben már 8/10 dobása beakadt. A harmadik negyedben egymaga 13 pontot szórt és a negyedikben is ő volt a középpontban, a megnyíló helyeket tökéletesen használta ki a Jazz, a záró etap elején villámgyorsan bevert három triplát a gárda, a második félidőben pedig összességében 70 százalék(!) felett céloztak mezőnyből Korverék – ehhez jött hozzá, hogy Rudy Gobert kordában tudta tartani Karl-Anthony Townst, vagy hogy Ricky Rubio 18 ponttal, 8 gólpasszal, eladott labda nélkül tudta le a derbit. Quin Snyder csapata nagyon él, az utóbbi tíz meccséből ez volt a kilencedik győzelme és csak azért nem lépett még feljebb a nyugati hetedik helynél, mert a körülötte lévők is éppen most vannak jó formában.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 35/9, Towns 22/9, Bayless 19/12
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 29/6, Rubio 18/3, Gobert 17

San Antonio Spurs–Washington Wizards 132–119

Gálázott a Spurs. A sérült DeRozan nélkül, nem 100 százalékos Aldridge-zsal, egy back-to-back második felén lépett pályára a San Antonio, mindebből viszont semmit sem lehetett észrevenni, legalábbis támadásban - félelmetes produkciót nyújtott a Popovich-legénység, amely 57 százalékkal dobott mezőnyből, 47 százalékkal triplázott, 44–32-re nyert a festékből, 24 pontot szerzett leindításból és 31 gólpasszt osztott szét. Voltak ugyan hullámvölgyeik, de ez főleg a védekezésre volt jellemző, illetve az eladott labdáikon látszódott, hogy nem a legfrissebbek, a dobásuk viszont szenzációs volt és mivel sok remek egyéni teljesítményt láthattunk (Aldridge megint parádézott 30 ponttal, 9 lepattanóval, 6 gólpasszal és 2 blokkal, Bertans 5/8, Forbes 4/7 triplát vert be, heten jutottak tíz pont fölé), így végül egyszerűen túldobták a Washingtont. A texasiak így fontos back-to-back győzelmet arattak és tartják a hatodik helyüket Nyugaton, következőleg pedig a Sunsszal találkoznak, ott mindenképpen kötelező lesz számukra a győzelem.

Ennyi nem volt a Wizardsban. Voltak remek időszakaik a vendégeknek, a második negyedben például 43 pontot dobtak és volt, hogy vezettek is, a második félidőben azonban már nem igazán tudták tartani a lépést - hiába voltak ők frissebbek, olyan dobóformát fogott ki a Spurs, amire nem lehetett válaszolni. Pontosabban lehetett volna, megfelelő védekezéssel, de Scott Brooksék nem találtak megoldást arra, hogy lelassítsák ellenfelüket, a dobópárbajban pedig végül alulmaradtak, hiába remekelt a Beal-Satoransky páros (42 pont, 13 lepattanó, 15 gólpassz, 4 eladott labda) és hiába esett be 18 triplájuk. A fővárosiakat jelenleg 2,5 meccs választja el a rájátszástól.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 30, Bertans 21/15, White 16, Forbes 16/12
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/9, Satoransky 21/6, Ariza 20/12

New York Knicks–Miami Heat 97–106

Wayne Ellington előkerült. Az elmúlt bő egy hónapban még csak harmadik alkalommal került pályára a Heat dobógépe, ezúttal a kezdőben adott neki szerepet Erik Spoelstra és Ellington meg is hálálta a bizalmat, 19 pontjával csapata legeredményesebb játékosaként zárt, ráadásul mind a 19-et a második félidőben szerezte, amikor a maga javára fordította a dolgokat a Miami. A nagyszünetben még hat ponttal égtek a vendégek, aztán a harmadik negyedben nagyon felszívták magukat, előkapták a rájuk sokszor jellemző védekezésüket, 29–12-re megnyerték a játékrészt és magabiztos előnybe kerültek, majd a záró etapban ugyan engedtek még egy futást a New Yorknak, de egy újabb 10–2-es rohammal elállították a vérzést és végül hozták a kötelező győzelmet. Egyénileg ki kell emelnünk náluk a 24 perc alatt 13 pontos, 16 lepattanós dupla-duplát, valamint 3 blokkot szállító Hassan Whiteside, illetve a Madison Square Gardenben is állva tapsolt Dwyane Wade (15 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) teljesítményét, a gárda ezzel a sikerrel visszazárkózott 50 százalékra és tartja a keleti hetedik helyét.

Semmi különös nem történt a New Yorkkal. A hazaiak tartották magukat, ameddig a Heat nem szigorított be, a negyedik negyedben még egy 18–5-ös futással megpróbálták izgalmassá tenni a végét, de a győzelmet ezúttal sem tudták megszerezni, nem történt meglepetés. Enes Kanter ezúttal sem került pályára, pedig sem Mitchell Robinson, sem Noah Vonleh, sem Lance Thomas nem váltotta meg a világot magas poszton, de úgy fest, hogy a török center ideje lejárt a csapatnál, ezúttal egyénileg sem tudunk kiemelni senkit, úgyhogy mondhatjuk, hogy egy átlagos napot zárt az együttes – zsinórban kilencedszer is kikaptak Trierék és már csak fél meccsel előzik meg a ligautolsó Clevelandet.

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 22/6, Burke 16/3, Dotson 14/6
A Heat legjobb dobói: Ellington 19/12, Wade 15/3, J. Johnson 13/3, Whiteside 13

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 116–102

Ezt hozni kellett. LeBron James, Lonzo Ball és Kyle Kuzma nélkül sem hibázhatott ezen a találkozón a Lakers és ha végül nem is gálázva, de összességében biztosan hozta a győzelmet Luke Walton csapata. Amellett, hogy Rajon Rondo szabta a fazont (42 perc, 8 pont, 11 gólpassz), megvoltak az emberek a befejezésekre is, Brandon Ingramen (22 pont, 9/11 mezőnyből, 4 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) felül Kentavious Caldwell-Pope hozta a kinti tűzerőt (24 pont, 4/9 tripla), Ivica Zubac pedig úgy fest, hogy meggyőzte a stábot centerposzton: a fiatal 35 percet játszott (24 pontos, 16 lepattanós dupla-dupla, 4 blokk), JaVale McGee már csak 11 percet kapott, Tyson Chandler pedig pályára sem került. Emeljük még ki a padról 17 pontot és 4 gólpasszt hozó Lance Stephensont, a LAL pedig ennyi jó egyéni teljesítménnyel azért legyűrte a nyugati sereghajtót, de nagyon várja már a kulcsemberek visszatérését, mert a playoffhoz ennél több kell…

Nem tudott mit tenni a Suns. A hiányzók (főleg az idei 1/1-es Deandre Ayton, illetve TJ Warren) miatt egyrészt vérszegény volt a Phoenix, másrészt meglehetősen alacsony szerkezetben tudott csak játszani, úgyhogy nem nagyon tudott mit kezdeni azzal, ha Zubac támadta a gyűrűt a palánk alatt – ki is kaptak 70–46-ra a festékben és ez döntőnek bizonyult. Kintről ugyan voltak jó időszakaik Bookeréknek, de a tempót a Lakers diktálta, a vendégek kisebb-nagyobb futásokkal próbálkoztak, ez azonban most csak arra volt elég, hogy sokáig látótávolságon belül maradjanak és meglegyen az esélyük arra, hogy lecsapjanak a LAL esetleges leolvadásaira. A győzelem viszont így nem nagyon jöhetett össze, úgyhogy zsinórban nyolcadszor is kikaptak és ők is csak fél meccsel előzik meg a sereghajtó Cavst.

A Lakers legjobb dobói: Zubac 24, Caldwell-Pope 24/12, Ingram 22/3
A Suns legjobb dobói: Booker 21, Oubre Jr. 17/6, Bridges 16/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Chicago Bulls–Cleveland Cavaliers 101–104
(29–27, 24–24, 26–28, 22–25)
Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 122–108 (34–21, 33–30, 20–25, 35–32)
Oklahoma City Thunder–Milwaukee Bucks 118–112 (31–25, 25–17, 33–37, 29–33)
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 120–123 (32–38, 26–32, 30–15, 32–38)
Houston Rockets–Orlando Magic 103–98 (18–34, 35–27, 21–21, 29–16)
Minnesota Timberwolves–Utah Jazz 111–125 (22–25, 28–28, 35–37, 26–35)
San Antonio Spurs–Washington Wizards 132–119 (36–26, 34–43, 29–17, 33–33)
New York Knicks–Miami Heat 97–106 (26–25, 32–27, 12–29, 27–25)
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 116–102 (31–27, 34–26, 25–28, 26–21)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik