Paul George a Miami ellen visszatért a sztárok közé

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.11.07. 08:56
Már csak a címvédő Golden State hibátlan az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután Steph Curry újabb nagy meccsével legyőzte a Denvert is, ellenben a Toronto kikapott Orlandóban. Paul George vezérletével rangadót nyert a Pacers a Miami ellen, Anthony Davis karriercsúcs-beállítását is túldobta az Atlanta, a Houston pedig újabb sikert könyvelhetett el James Harden 43 pontos estéjével. A Boston meglepetésre húsz pontot vert a Washingtonra, Marcus Morris győzelemmel tért vissza Phoenixbe, LeBron James 31 pontjával nyert a Cavs, de már a Lakers sem nyeretlen: Kobe Bryanték a Brooklynt verték meg. Íme, a részletek!

Orlando Magic–Toronto Raptors 92–87

Vucsevics hiánya sem számított. A center helyét Dedmon foglalta el a kezdőben és a hazaiak védekezése rendkívül hatékonynak bizonyult: a harmadik negyedet leszámítva szinte tökéletesen megfogták az eddig veretlen Torontót. A hajrában Fournier dobott nagyon fontos hármast, majd Harris kulcsfontosságú büntetője után 88-87-ről támadhatott a Toronto – a Magic azonban nagyot védekezett ennél a játéknál, több esélyt pedig nem kaptak a vendégek. Az Orlando a szezon elején elbukott szoros meccsek után most már egy komoly csapatot is elkapott, ráadásul Vucsevics nélkül és egy borzasztóan játszó Elfrid Paytonnal…Orlando Magic–Toronto Raptors 92–87

Vucsevics hiánya sem számított. A center helyét Dedmon foglalta el a kezdőben és a hazaiak védekezése rendkívül hatékonynak bizonyult: a harmadik negyedet leszámítva szinte tökéletesen megfogták az eddig veretlen Torontót. A hajrában Fournier dobott nagyon fontos hármast, majd Harris kulcsfontosságú büntetője után 88-87-ről támadhatott a Toronto – a Magic azonban nagyot védekezett ennél a játéknál, több esélyt pedig nem kaptak a vendégek. Az Orlando a szezon elején elbukott szoros meccsek után most már egy komoly csapatot is elkapott, ráadásul Vucsevics nélkül és egy borzasztóan játszó Elfrid Paytonnal…

Már nem hibátlan a Raptors. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a Magic védekezésével, 35%-kal dobtak mezőnyből és 21%-kal tripláztak, egyedüli fellángolásuk a harmadik negyed elején volt, amikor egy 19-4-es futással megléptek. Ennek ellenére egy játékra voltak a győzelemtől, ami mindenképpen az erejüket mutatja és a védekezésük többnyire most is jól működött – igaz, az Orlando alacsonyabb szerkezete ellen a két magas poszton senki nem jelentett igazán megoldást. Lowry-ék idei első vereségüket szenvedték el, így már nincs hibátlan csapat Keleten.

A Magic legjobb dobói: Harris 20/6, Oladipo 18/3, Watson 12/6
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Joseph 19, Lowry 17/9


Boston Celtics–Washington Wizards 118–98


Őrült rohanást rendezett a Boston. Bár a Wizards próbálna minél nagyobb sebességre kapcsolni, ezen a találkozón nem tudták tartani a lépést a Bostonnal: a hazaiak 60%-kal dobtak 40 pontot az első negyedben, a félidőre pedig már 23 egységgel vezettek. Brad Stevens alacsony szerkezete tökéletesen bevált és bár rengeteget forgatta csapatát (senki nem játszott 30 percet), minden működött – a 40%-os triplamutató és a 97 elvállalt dobás pontosan azt eredményezte, amit a Celtics trénere megálmodott. Ugyan a negyedik negyedre kissé kifulladt a gárda még a folyamatos rotálással együtt is, eddigre már régen lezárta a meccset a hazai alakulat.

Ehhez most kevés volt a Washington.
Elméletileg John Wallnál jobban kevesen szeretik és kevesen alkalmasabbak a rohanós kosárlabdára, ám a Wizards irányítója egyszerűen nem bírta a tempót: 6/17-es mezőnymutatója mellett nyolc eladott labdája (igaz, nyolc gólpassza mellett) is azt jelzi, hogy gondjai voltak. Hamar faultgondokba is került, Bradley Beal pedig egyedül kevésnek bizonyult, a harmadik negyed végére már harminc pont körül volt a hátrányuk, így méretes zakót kaptak a fővárosiak – ellenben a Celtics három vereség után tudott újra nyerni.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 21/9, Olynyk 19/9, Thomas 16/3, Turner 16/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 24/9, Wall 13, Gortat 10


Brooklyn Nets–Los Angeles Lakers 98–104

Megszületett az első. Nem úgy festett, hogy a Lakers ma lép ki a vereségek folyamából, Bryant 0/6-tal nyitott, a vendégek 9 egységnyi hátrányt szedtek be a nyitó negyedben. De Bryant előhúzott valamit régi önmagából, 12 pontot szállított egy játékrész alatt és a 34-20-as etapnak köszönhetően fordítottak. Russell keveset vállalt és hatékony tudott maradni (6/9 mezőnyből, 3 szerzett labda), ahogy Randle (5/9, 7 lepattanó) és Clarkson (6/12) játékára sem panaszkodhattak. S bár a végjátékban saját maga dolgát is megnehezítette a Lakers, megtörte a jeget és megszerezte első győzelmét.

Hova tart a Nets? Ugyan akadt a hazaiaknál aki keményen megdolgozott azért, hogy megszülethessen az első győzelem, mégis be kell látniuk, hogy ilyen játék mellett hányattatott sorsra vannak ítélve. A padról érkezők közül például csak a 12 perc alatt 9 pontot, 7 lepattanót jegyző Robinsont lehet megemlíteni, a többi cserejátékos 7 pontot kapart csak össze. Nem elég, hogy vezetését nem tudta megőrizni a tripla-duplát ostromló Jack (8/22 mezőnyből, 12 gólpassz, 7 lepattanó) által vezetett Nets, a végén nem támadhattak az egyenlítésért a hazaiak, mert egy oldalvonali bedobást nem tudtak elvégezni.

A Nets legjobb dobói: Lopez 23, Johnson 22/3, Jack 18/3
A Lakers legjobb dobói: Bryant 18/3, Russell 16/6, Clarkson 16/3


Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–102

Újabb mérföldkő. Bár a félidőben még egy ponttal vezetett a 76ers, a Cavaliers nagy rohanásban kezdett a fordulás után és egészen 17 pontosra duzzasztotta előnyét. Az ellépésben élen járt a szezoncsúcsot szállító James (12/22 mezőnyből, 3/5 tripla, 13 gólpassz, 2 eladott labda), aki megszerezte karrierje 9000. mezőnykosarát. Nem szakadt meg a Cleveland, ez látszott a viszonylag gyengén dobó Love-on (5/16, 2/10 tripla) is, de a fontos periódusokban érvényesítették erőfölényüket a hazaiak, Jefferson (7/11, 3/3 tripla) és Williams (8/12, 8 gólpassz) egyaránt hatékonyan játszottak. Bár amikor egy ziccer után James rosszul fogott talajt, hamar elcsendesedett a csarnok, s bár visszatért a Cavs vezére, sérülésének mértékéről még nem tudni biztosat.

Tisztes helytállás. Ha valaki sokoldalú magasembert szeretne látni, figyelje a 76ers mérkőzéseit! Noel ponterőssége mellett védekezésben is kiemelkedő faktor volt a vendégeknél (9/18 mezőnyből, 12 lepattanó, 5 szerzett labda, 2 blokk), már a félidőben közelítette a dupla-duplát, emellett neki köszönhette a vendég alakulat, hogy meccsben tudott maradni jó ideig. Róla vehetne példát Okafor (8/17, 6 lepattanó), akinek még vannak hiányosságai, de ez elmondható a csapat többi tagjáról is. A Cavs nagy rohanásait nem tudták megállítani a vendégek, ami ennél nagyobb probléma, hogy Jamest sem - így hiába dobtak idegen környezetben 51%-os pontossággal, ez csak a tisztes helytálláshoz volt elegendő.

A Cavaliers legjobb dobói: James 31/9, Williams 18, Jefferson 17/9
A 76ers legjobb dobói: Noel - Okafor 18-18, Canaan 17/9


New York Knicks–Milwaukee Bucks 92–99

Henson volt a nyerőember. A második negyedben a remeklő Antetokunmpo vezérletével már 14 ponttal vezetett a Bucks, ám a hazaiak visszatáncoltak és szorossá tették a derbit. A nagyon szenvedő (3/12 mezőnyből, 8 pont) Monroe helyett azonban belül nyerőembernek bizonyult John Henson, aki berámolt 22 egységet, döntő pillanatokban rendre betalált, igaz, az utolsó szót már Middleton mondta ki egy triplával. A Milwaukee erejét mutatja, hogy úgy nyerte meg sorozatban harmadik meccsét, hogy Monroe-t alig lehetett pályán tartani, hogy Tyler Ennis volt a kezdő irányító és hogy Jabari Parker még mindig csak keresi önmagát – ráadásul a teljes csapat összesen három triplát süllyesztett el.

Porzingis folyamatosan bizonyít. Az újonc lett erőcsatár ismét masszív dupla-duplát szállított úgy, hogy kilenc (!) támadópattanót kaparintott meg – vele sokkal nézhetőbb volt a New York mint nélküle. A kinti dobásokkal mindenesetre a hazaiak is hadilábon álltak (4/24), így a két csapat együtt dobott annyi hármast, amennyit Steph Curry jobb napjain három negyed alatt – most Anthony sem vállalt sokat, ellenben kiosztott hat gólpasszt, de az utolsó szűk négy percben lejátszotta őket a Bucks, hiába futottak neki egálról ennek a periódusnak.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 17/3, Williams 15, Porzingis 14/3
A Bucks legjobb dobói: Henson 22, Antetokunmpo 20, Middleton 13/3


Indiana Pacers–Miami Heat 90–87

Paul George parádés meccse győzelmet ért. A Pacers sztárja teljesen tarthatatlannak bizonyult ma, akár magasember, akár hátvéd, akár Deng, akár Winslow fogta, mindenki ellen megtalálta a megoldást – végül 36 ponttal (14/27 mezőnyből), 12 lepattanóval és három labdaszerzéssel zárt. Az utolsó negyedben egymaga tíz pontot szerzett, az utolsó másodpercekben értékesített két büntetőt, az aréna pedig az „M-V-P!" rigmussal jelezte, hogy elismeri teljesítményét. Ugyan George mellé most nem igazán tudott fellépni senki, ennél sokkal rosszabb hír, hogy Rodney Stuckey jobb bokája kiment egy védekezésnél, le kellett támogatni a pályáról és nem is tért vissza.

Sok kicsi sokra megy. A back-to-back második felén nem hiányoztak nagy dolgok a győzelemhez a Heatnél, egy kicsivel kellett volna több mindenből. Az első negyedet a sorozatban harmadik dupla-dupláját (21 pont, 11 pattanó) szerző Bosh vezérletével simán nyerték, a folytatásban azonban nem tudtak mit kezdeni George-dzsal, nem ment a játék Wade-nek (4/15 mezőnyből), őt nem tudta pótolni Dragic sem és hiába játszott jól Winslow, ezt most nem bírta el a gárda. Az utolsó másodpercekben így is megvolt az esélyük az egyenlítésre, de reménytelen figurát és reménytelen dobást választottak – ezután mindkét csapat 3-3-as mérleggel áll.

A Pacers legjobb dobói: George 36/6, G. Hill 12/9, Robinson 7
A Heat legjobb dobói: Bosh 21/3, Winslow 13, Dragic 11/3


New Orleans Pelicans–Atlanta Hawks 115–121

Davis megpróbálta. A Pelicans sztárja idei első igazán elképesztő meccsét játszotta és megpróbálta a hátán elvinni csapatát az első győzelemig – 43 pontja mellé leszedett 10 lepattanót, ellopott négy labdát és kiosztott három blokkot is. Fenomenális teljesítménye és karriercsúcs-beállítása azonban kevésnek bizonyult, pedig Eric Gordon személyében méltó társa is akadt – védekezésben képtelenek voltak megállítani Korvert és az Atlantát, így bár négy perccel a vége előtt egál volt az állás, sorozatban ötödik vereségét is elszenvedte a gárda és továbbra is nyeretlen.

Kyle Korver ihletett napja. A Hawks dobógépe ma egyszerűen nem tudott hibázni, 8/8 mezőnykísérletet váltott kosárra, közte 4/4 triplával – az ő pontjaira építve fordított a második negyedben az Atlanta, majd ő süllyesztett el egy kulcsfontosságú dobást a hajrában is, amikor egyenlített a Pelicans. Mellette a hazaiak nem tudtak mit kezdeni Paul Millsappel sem, Dennis Schröder iszonyatosan hatékony volt (6/8 mezőnyből, 3/4 tripla, 5 gólpassz 18 perc alatt), Jeff Teague pedig a legjobbkor villant – az 53%-kal dobó és a lepattanózást is megnyerő Hawks sorozatban hatodik sikerét könyvelhette el.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 43/3, Gordon 22/9, Babbitt 13/3
A Hawks legjobb dobói: Korver 22/12, Millsap 22, Teague 19/3


Phoenix Suns–Detroit Pistons 92–100

Marcus Morris édes visszatérése. A nyáron Marcus elcserélése miatt nagy cirkuszt csapó Morris-ikrek először játszottak egymás ellen, de a Pistons kiscsatára most elégtételt vehetett volt csapatán: remek játékkal (20 pont, 7/14 mezőnyből, 6 lepattanó) segítette csapatát egy nagyon fontos győzelemhez, bár a hazai közönség minden labdaérintésénél hangos „booo"-zással adta tudtára, hogy különösebben nem kedveli. Reggie Jackson és Caldwell-Pope hatékonyabbnak bizonyult, mint Bledsoe és Knight a túloldalon, de a centerek csatáját is egyértelműen Drummond nyerte Chandler ellen – annak ellenére dupla-duplázott (12 pont, 17 lepattanó), hogy egészen félelmetes, 2/13-as mutatót szenvedett össze a büntetővonalról…

Ehhez most kevés volt a Suns. Mindenben hiányzott egy kicsi a hazaiaknak, kulcsjátékosaik nem tudtak igazán érvényesülni (ugyan a két hátvéd 44 pontot szerzett, de csak 40%-kal), védekezésben pedig pont, hogy a Pistons erősségeit nem tudták elvenni – ennek ellenére szinte végig szoros volt a meccs. A harmadik negyedben még egálban haladtak a felek, de az utolsó játékrészben egy 9-0-s futással meglépett a Detroit, majd a hajrában Reggie Jackson egymaga rámolt be sorozatban nyolc egységet, erre pedig már nem tudott válaszolni Hornacek csapata.

A Suns legjobb dobói: Knight 22/9, Bledsoe 22/6, Mark. Morris 18
A Pistons legjobb dobói: Jackson 23/3, Marc. Morris 20/6, Caldwell-Pope 18/3


Golden State Warriors–Denver Nuggets 119–104

Egy pillanatig sem volt kérdés. Az első támadástól kezdve végig kézben tartotta a meccset a Golden State, már az első negyedet 40-23-ra nyerte, a második játékrész volt egy pillanat, amikor 19 kosárra 17 gólpasszuk jutott, félidőben 28 asszisztnál jártak. Steph Curry dobóteljesítményére ismét nincsenek szavak, az MVP idén ötödszörre érte el a harminc pontot, most 8/16 triplával és tíz gólpasszal – mellette a teljes kezdőötös parádézott és csapatszinten végül negyven (!) assziszttal zártak. Ugyan a második félidőben közelebb zárkózott a Nuggets, a korábbi 32 pontos előnyének felét takarékon játszva is megtartotta a címvédő, bár most a kezdők (a faultgondokkal küzdő Ezelit leszámítva) elég sokat töltöttek pályán.

Nem itt kell nyernie a Denvernek. A vendégek alacsony szerkezettel kezdtek és a támadójátékukra összességében nem is lehet panasz, csak elég nehéz értékelni, amikor már percek alatt tíz pont feletti hátrányt szedtek össze. Gallinari 25 pontja, valamint Barton hasznos estéje (19 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) azért dicsérhető, illetve az is, hogy egy nagy futással egészen tíz egységnyire közelítettek négy perccel a vége előtt – mielőtt azonban komolyan szorossá tették volna a meccset, Curry-ék ismét lecsaptak…

A Warriors legjobb dobói: Curry 34/24, Barnes 21/6, K. Thompson 18/12
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 25/6, Barton 19/6, Harris 16/6


Sacramento Kings–Houston Rockets 110–116

James Harden jelentkezett. Ugyan volt már idén sokpontos meccse, az eddigi 29%-os mezőnymutató elég beszédes volt a Rockets sztárjával kapcsolatban – ezen a meccsen megpróbált mindent feledtetni. Első 15 dobásából 10-et értékesített, végül 43 ponttal, 6 lepattanóval és 13 gólpasszal, brutális estével vezette győzelemre csapatát – az utolsó negyedben Ariza és Thornton is beszállt a buliba, így egy pontzáporos meccsen sorozatban harmadik sikerét könyvelhette el a texasi alakulat. Harden egyébként a botrányos rajt után az utóbbi három meccsén 36 pontot átlagol és mindhármat meg is nyerte a Houston.

Elöl megoldotta a Kings. Ugyan a kezdőben voltak lyukak (Cousins hiányzott, Anderson nem dobott kosarat, Belinelli 2/10-zel zárt mezőnyből), ezt a padról Casspi és Collison pótolta, így a támadójáték többé-kevésbé egyben is volt a hazaiaknál – ugyan dobhattak volna pontosabban, de egy nagy futással így is közel álltak a győzelemhez. Ekkor azonban jött Ariza két triplája az utolsó percekben, erre pedig már nem tudtak válaszolni Rondóék – főleg úgy, hogy Harden azt csinált, amit akart.

A Kings legjobb dobói: Casspi 22/6, Collison 22/9, Gay 15/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 43/12, Ariza 18/12, Thornton 16/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Toronto Raptors 92–87
Boston Celtics–Washington Wizards 118–98
Brooklyn Nets–LA Lakers 98–104
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 108–102
New York Knicks–Milwaukee Bucks 92–99
Indiana Pacers–Miami Heat 90–87
New Orleans Pelicans–Atlanta Hawks 115–121
Phoenix Suns–Detroit Pistons 92–100
Golden State Warriors–Denver Nuggets 119–104
Sacramento Kings–Houston Rockets 110–116

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik