Ötnél jár a Suns; óriási Mavs-siker a ligaelső ellen

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2020.08.09. 10:06
null
Luka Doncic óriásit játszott a Bucks ellen (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján a Phoenix Suns ötödik győzelmét is megszerezte a buborékban, az áldozat ezúttal a Miami Heat volt. A Portland TrailBlazers a Kawhi Leonardöt nélkülöző Los Angeles Clipperstől kapott ki, így az arizonaiak hátránya mindössze fél meccs a play-int jelentő kilencedik helyhez képest. A Denver két hosszabbítás után verte a Utah-t, az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks egy ráadás után kapott ki a Dallas Maverickstől, amelyben Luka Doncic gólpassz-karriercsúcsot ért el, TJ Warren újabb egészen kiváló játékával pedig a Los Angeles Lakerst is felülmúlta a keleti negyedik helyre hajtó Indiana Pacers.

 

Portland TrailBlazers–Los Angeles Clippers 117–122

A végjátékot rontotta el a Blazers. Végig szoros volt a találkozó, de az első felvonás elején Carmelo Anthony (21 pont, 7 pattanó), a második szakasz közepén pedig a cserepad és mezőny legeredményesebbje, CJ McCollum (29 pont, 4 pattanó, 8 gólpassz) vezetésével lépett meg 10 ponttal az oregoni alakulat. Először JaMychal Green (13 pont, 8 pattanó) és Lou Williams (12 pont), a félidő vége előtt pedig Paul George (21 pont) és Marcus Morris (15 pont, 8 pattanó) állították meg a vérzést, de a félidőben így is a Blazers vezetett hat ponttal (69-75). A fordulás után ellépett még 9 ponttal a Blazers, de Landry Shamet (19 pont) és Reggie Jackson (17 pont) révén egalizált a Clippers, innentől kezdve pedig fej-fej mellett haladtak a csapatok a negyedik negyed közepéig. Úgy tűnt, McCollum, Gary Trent Jr. (22 pont, 6/10 tripla) és Jusuf Nurkic (10 pont, 13 pattanó, 9 gólpassz) győzelemre vezetik a Portlandet, ám az utolsó másfél percben Shamet és Patrick Patterson egymást passzolták meg 5 pontért, az ex-paksi Rodney McGruder triplájával pedig már a Clippers állt jobban (117–118). Erre nem tudott válaszolni a Blazers, így büntetők után 122-117-re győzött Doc Rivers alakulata.

Óriási esélyt hagytak kihasználatlanul Damian Lillardék. A Clippersnél Kawhi Leonard nem lépett pályára, Doc Riversék elkezdték a pihentetést. Úgy nézett ki 46.5 percig, hogy ezt ki is tudja használni a Blazers, másfél perc kihagyás azonban a PO-ba is kerülhet – az egy dolog, hogy egy meccsel távolabb került a nyolcadik hely a Portlandtől, de már ott toporog mögöttük a tizediken a Phoenix Suns, amely fél meccsre van csak Terry Stottséktól. Lillardnek nem ment a játék ezúttal (22 pont, de csak 10/23 mezőny és 2/10 tripla, összesen 5 gólpassz), ráadásul McGruder utolsó percben dobott triplája után volt két büntetője is, mindkettőt kihagyta, majd 120-117-es hátránynál a potenciális egyenlítő hármast is.

A Blazers legjobb dobói: McCollum 29/18, Trent, 22/18, Lillard 22/6.
A Clippers legjobb dobói: George 21/9, Shamet 19/9, Jackson 17/6.

Denver Nuggets–Utah Jazz 134–132 – kétszeri hosszabbítás után

Három negyedig a Jazz irányított, aztán a sírból hozta vissza a meccset. Az első felvonás, annak különösen a második fele egyértelműen a Utah szája íze szerint alakult: Rudy Gobert (22 pont, 13 pattanó) kiváló passzokat kapott a társaktól, Jordan Clarkson (19 pont) is jól szállt be a padról, 14 pont volt a Jazz előnye 12 perc játékot követően (15–29). A záró felvonás elején aztán Michael Porter Jr. (23 pont, 11 pattanó) begyújtotta a rakétákat, Monte Morris (15 pont) segítségével visszahozta egálra csapatát, a sérüléséből visszatérő Jamal Murray (23 pont, 12 pattanó, 8 gólpassz) pedig el is döntötte a mérkőzést – legalábbis ezt gondolhatta. Először lépett pályára a hátvéd a buborékban, az utolsó két percben pedig három duplát is értékesített. Jerami Grant (21 pont) két büntetője után hat ponttal állt jobban a Denver, amikor kevesebb, mint 20 másodperc volt hátra (104–98). Donovan Mitchell (35 pont, 6 pattanó, 8 gólpassz, 12/33 mezőny, 5/16 tripla) azonban két jó büntetővel, Jokics rossz bedobása után egy triplával, majd Grant egy jó büntetőjét követően egy ziccerrel egyenlített (105–105).

Jokics színre lép. Az első felvonásban a coloradóiaknál minden Nikola Jokicsról (30 pont, 11 pattanó, 7 gólpassz) szólt, ő hozta előnybe csapatát. A Jazz később ébredt, de hárompontos akciókkal átvette a vezetést, így a végén ezúttal a szerb centernek kellett megmentenie klubját: 0.3 másodperccel az első hosszabbítás vége előtt meg is tette. A második ráadásban aztán felnőtt Jokics mellé Grant és Murray, nem kis mértékben a szerb passzainak köszönhetően, és a rendes játékidőhöz hasonló végjátékot ezúttal már nem rontotta el a Denver - más kérdés, hogy a végén Murray kihagyott két büntetőt, így Mitchellnek volt még egy dobása a győzelemért, de ez már nem volt egy jó helyzet, így nyert a Nuggets (134–132). A Denver ezzel maradt másfél meccsre a Clippers mögött, két meccsel a Rockets előtt, egyre nyilvánvalóbb a harmadik helye. A Jazz a tegnapi, Spurs elleni pihentetés után újabb zakót gyűjtött be, így már csak a hatodik – pont a Nuggets ellen kezdené meg így a rájátszást.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 30/6, Porter Jr. 23/3, Murray 23/6.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 35/15, Gobert 22, Conley 20/9.

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 116–111

Hatalmas hullámzások meccse. Az első negyed során TJ Warren (39 pont) újabb elképesztő one-man show-jának köszönhetően lépett meg 10 ponttal a Pacers – a Sunstól a tavalyi nyár során megszerzett kiscsatár a felvonás közepén bő három perc alatt 16 pontot szórt. A második játékrészben a LeBron James (31 pont, 8 pattanó, 7 gólpassz), Quinn Cook (21 pont, 5/9 tripla) és Dwight Howard (10 pont, 12 pattanó) vezette Lakers 15 pontot vert ellenfelére, de a harmadik negyed megint az Indianáé volt. Warren mellett ezúttal Victor Oladipo (22 pont, 7 pattanó, 5 gólpassz), Myles Turner és a másik center, Goga Bitadze voltak a főszereplők, hat pont volt a különbség Nate McMillan együttese számára (81–87). A Lakers megint kapcsolt a James, Cook, Howard trió és Kyle Kuzma (11 pont) révén. A Pacers azonban az utolsó három percben lényegében kinullázta a Lakerst, Oladipo, Malcolm Brogdon (24 pont, 5 pattanó, 6 gólpassz) és a negyedik negyedben is 12 pontot szóró Warren kosaraival fordított és újra győzött. Az Indiana ezzel és a Heat vereségével most már egálban van a floridai alakulattal – igaz, a 4-5. hely leosztása nem sokat számít majd ebben az idényben.

A Lakers egyszerűen gyengén dobott. A két együttes között két dologban volt óriási különbség. Egyrészt a mezőnykísérletek számában: 16-tal többször próbálkozhatott Frank Vogel alakulata, ami általában azért döntő szokott lenni. A másik különbség viszont a dobószázalékban volt, amiben pedig az Indiana jelentősen felülmúlta ellenfelét, ezzel pedig kompenzálta azt, hogy kevesebb rádobása volt. Warrentől a buborékban már-már megszoktuk a pazar hatásfokot, ma sem volt ez másképp (15/22 mezőny, 5/8 tripla), de ezúttal Brogdon és Oladipo is felnőttek mellé, még ha a két hátvéd sok labdát adott is el. Az aranysárga-liláknál LeBron mellé hiába nőtt fel Cook, Anthony Davis egyik leggyengébb meccsét produkálta (8 pont, 3/14 mezőny, 8 pattanó 35 perc alatt), és Kuzma sem volt hatékonyabb (3/14 mezőny).

A Pacers legjobb dobói: Warren 39/15, Brogdon 24/12, Oladipo 22/6.
A Lakers legjobb dobói: James 31/6, Cook 21/15, Kuzma 11/3.

Miami Heat–Phoenix Suns 112–119

A Suns egyre közelebb a csodához. Sokkal jobban kezdett a Jimmy Butlert lábfejsérülése miatt ezúttal is nélkülöző Heat, amely első negyedben megszerzett 7 pontos előnyét még a 23. perc elején is birtokolta. A félidő hajrája viszont a Sunsé volt, amely kiegyenlített, majd a fordulás utáni dobópárbajból jól jött ki, és kétpontos előnyre tett szert a záró szakasz előtt. Az utolsó 12 percben már végig a Phoenixnél volt az előny, amely ha nem is simán, de győzni tudott, így 5-0-val áll a buborékban. Mivel a Blazers kikapott a Clipperstől, az arizonaiak már csak fél meccsre vannak a kilencedik helytől, ez már bőven látótávolságon belül van – igaz, mögöttük is nagy még a tömörülés, de Suns eddig is csak előre nézett, nem hátra.

Ezúttal Jevon Carter volt a nem várt hős. Devin Bookernek a triplákat leszámítva nagyszerű meccse volt (35 pont, 6 gólpassz), Deandre Ayton is hozta magát (18 pont, 12 pattanó), és az 52–38-ra megnyert lepattanócsatának is óriási szerepe volt abban, hogy az arizonai gárda továbbra is hibátlan maradt a buborékban. Jevon Carter (20 pont, 6/8 tripla) teljesítményével azonban nem igazán lehetett számolni, tekintve hogy Orlandóban eddig négy mérkőzésen összesen 16 pontig jutott. Carter az első félidőben is jól szállt be padról, majd a harmadik negyedben nagy szerepe volt abban, hogy átvette a vezetést a Suns, az utolsó felvonásban pedig volt egy 8 pontos periódusa, közte újabb két triplával, egy Bam Adebayónak szabott sapkával és egy Aytonnak kiosztott gólpasszal. A túloldalon Adebayo sokoldalú (18 pont, 7 pattanó, 9 gólpassz, 3 blokk), Jae Crowder hatékony (17 pont), Tyler Herro egészen pazar (25 pont, 8 pattanó, 10 gólpassz), Duncan Robinson viszont inkább csak ponterős volt (25 pont, 4/12 tripla) – ez ezúttal kevés volt a sikerhez.

A Heat legjobb dobói: Robinson 25/12, Herro 25/3, Adebayo 18.
A Suns legjobb dobói: Booker 35, Carter 20/18, Ayton 18.

Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks 136–132 – hosszabbítás után

Lopez és Antetokounmpo kezében maradt a győzelem. Jobban kezdett a Dallas, a félidő utolsó 14 percében azonban közel 50 pontot szórt a Milwaukee, ezzel átvette a vezetést (62-71). A fordulás után felébredt a Mavs, amely a harmadik negyed végén a Kristaps Porzingis (26 pont, 11 pattanó) -–Justin Jackson duónak köszönhetően fordított is (93–91). Luka Doncic (36 pont, 14 pattanó, 19 gólpassz) pályafutása egyik legjobb meccsét produkálta, gólpassz-karriercsúcsa mellett 17. tripla-duplájával biztosította, hogy idén ő nyeri ezt a kategóriát. A túloldalon Giannis Antetokounmpo (34 pont, 13 pattanó, 5 blokk) mellett ezúttal Brook Lopezzel (34 pont, 7 pattanó) sem nagyon lehetett mit kezdeni, Khris Middleton pedig hatékony volt (21 pont, 8/12 mezőny, 6 pattanó, 11 gólpassz). A rendes játékidő utolsó két percének hétpontos előnnyel ment neki a Bucks (112–119), de a nagyszerű napot kifogó Dorian Finney-Smith (27 pont, 6/12 tripla, 11 pattanó, 5 gólpassz) triplája utána Porzingis és Doncic is beszórtak két-két büntetőt, a túloldalon pedig sorra maradtak ki a dobások. A végén George Hill tripláját követően Lopez és Giannis is próbálkozhatott még egy-egy pöcivel, de mindkettő kimaradt, jöhetett a hosszabbítás (119-119).

A ráadás főszereplője Finney-Smith volt. A Dallas kiegészítőembere ezúttal támadásban is vezérszerepet vállalt, és ezt főleg a hosszabbítás legelején lehetett látni: az ő passzából szórt triplát Tim Hardaway Jr., majd ő maga jelentkezett két hármassal. Bár erre még jött zsinórban hét wisconsini pont, a Dallas már nem engedte ki a vezetést a kezéből, és ezúttal nem egy megnyert találkozót bukott el a negyedik negyedben, hanem pont fordítva: a sírból hozta vissza ezt a mérkőzést. Úgy nyert egyébként a Mavs, hogy 16-tal többször próbálkozhatott a mezőnyből, de csak 1-gyel több jó kísérlete volt onnan, viszont 9-cel kevesebbszer állhatott a büntetővonalra, onnan viszont ugyanannyiszor volt eredményes, mint ellenfele.

A Mavs legjobb dobói: Doncic 36/9, Finney-Smith 27/18, Porzingis 26/3.
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Lopez 34/18, Middleton 21/6.

 

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik