Őrült végjáték a Lakers meccsén, magára talált a Houston

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.12. 08:44
null
Őrült végjátékban nyert a Lakers az Atlanta ellen (Fotó: Twitter/NBA)
Címkék
James Harden negyven pontot szórt, a Rockets pedig az eddigi csalódást keltő támadójátékán jelentősen javítva legyőzte az Indianát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján. A Bucks rangadót nyert Denverben, a Blazers a Celticset is megverte, egy ponttal nyomta le az Atlantát a Lakers, betlizett a New York, ismét villogott Tony Parker.

 

Detroit Pistons–Charlotte Hornets 103–113

Tony Parker sziporkázott. Idén már nem először kell kiemelnünk a Hornets csereirányítóját, de ezúttal is ő volt a vendégcsapat motorja a kispadról beszállva: 28 perc alatt 24 pontot szórt, kiosztott négy gólpasszt, bevert 2/2 triplát és folyamatosan szétszedte a detroiti védekezést, bárkit megvert lábon, megborította a hazaiak játékát. A francia karmestert dicsérte is James Borrego, valamint Kemba Walker is, a második félidőben pedig már irányította a meccset a Charlotte, a harmadik negyedet egy 10–2-vel kezdték Batumék és itt meg is léptek, majd a záró etap elején erre még rátettek egy lapáttal, itt már a 20 pontot közelítette a különbség – összességében okos és fegyelmezett játékkal aratott fontos idegenbeli győzelmet a társaság, Borrego pedig azt mondta, hogy nagyon büszke a csapatára.

Blake Griffin gyenge napja nem fér bele. Túl kevés a „varázslat” ebben a Detroitban ahhoz, hogy a fő playmaker gyengélkedhessen, márpedig Blake Griffin most nagyon rossz napot fogott ki: 4/16-ot szenvedett össze mezőnyből, majd egy flagrant 2-vel ki is állították a negyedik negyedben. Dwane Casey azt mondta róla, hogy túl sokat kérnek tőle, most már ő hozza fel a labdát, ő osztja el, majd lemegy pozícióba, végül ő is fejezi be a támadást úgy, hogy folyamatosan ütik-verik az ellenfelek, ezt pedig egyszerűen nem lehet egyfolytában kérni tőle. Andre Drummond ugyan hozta a számait (23 pont, 22 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Reggie Bullock (23 pont, 6/9 tripla) a harmadik negyedben még megpróbálta meccsben tartani övéit, de ez most így kevésnek bizonyult és Casey azt is hozzátette, hogy mintha nem értené mindenki a védekezésük lényegét...

A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Bullock 23/18, Jackson 19/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/6, Parker 24/6, Zeller 14

Houston Rockets–Indiana Pacers 115–103

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

James Harden elszabadult. Az elmúlt mérkőzések borzalma után ezen az estén (talán) valami átszakadt a Houstonnál, a 80-90 dobott pontok után most már a harmadik negyedben átlépte a gárda a százat és a 21-gyel megnyert második játékrészt követően kézben tudta tartani a meccset – zárójelben tegyük hozzá, hogy a záró etapban már csak 13 egységet raktak fel a táblára, de ez itt már nem számított, megvolt a győzelem. Ebből pedig sokat köszönhetnek James Hardennek, aki most igazán elszabadult, 14/15 büntetője mellett 9/20-at dobott mezőnyből, amelyből 8/18 (!) tripla volt, így végül kereken 40 pontot szórt, amelyet hét lepattanóval és kilenc gólpasszal (na meg kilenc eladott labdával) is megtoldott – mellette Chris Pault (26 pont, 5/8 tripla) is emeljük ki, mert ő is legyőzte önmagát, Clint Capela a festékben (18 pont, 7 lepattanó), PJ Tucker pedig a periméteren (4/6 tripla) egészítette ki a két vezért. Carmelo Anthony sorsáról továbbra sincs hivatalos bejelentés, de ő ma sem játszott, mindössze nyolc embert forgatott Mike D'Antoni, úgyhogy közel sincs minden rendben, de legalább valami megmozdult...

A második negyedben eldőlt. Az első játékrész még szorosan alakult, aztán a másodikban átgázolt ellenfelén a Rockets, itt teljesen szétesett a legtöbbször jól működő indianai védekezés – a nagyszünetben 22 pont volt közte, kész tények elé állították a vendégeket. A második félidőben mindent megtettek Youngék, hogy innen is nyerjenek, több nagy futásuk is volt, amivel visszajöttek tíz pont körülre, de túl nagy volt már a hátrányuk ahhoz, hogy fordítsanak, a tíz pont körüli állásnál mindig megtorpantak, ilyenkor mindig válaszolni tudott a Houston, így igazán veszélyes közelségbe nem tudtak felkapaszkodni. Victor Oladipo 22 pontjához most 24 mezőnykísérletre volt szükség és egyénileg más sem tudta a vállára venni a csapatot, hiába nyertek 14 ponttal a festékből, ha kaptak 20 triplát és engedtek 32 büntetőt, ezeket ennyivel nem lehetett ellensúlyozni – ez azt jelenti, hogy oda-vissza kikaptak idén a Rocketstől és 8-6-ról folytatják majd.

A Rockets legjobb dobói: Harden 40/24, Paul 26/15, Capela 18
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 22/9, Bogdanovic 20/9, Young 13, Collison 13/9

New York Knicks–Orlando Magic 89–115

Betlizett a New York. Nem kell sokáig kutakodnunk, ha meg akarjuk fejteni a hazai vereség okait, hiszen a Knicks kezdőötöse összességében húsz (!) pontot tudott hozzátenni ehhez a meccshez, ennek tükrében pedig az a csoda, hogy a cseresor eljutott 69-ig, ezért mentették „csak” nagyarányú vereségre az estét és ezért nem lett megalázó. Az első negyedet 30–10-re vesztette el a gárda, innentől csak az volt a kérdés, hogy mennyi lesz a vége – nagyon gyorsan el kell felejteniük ezt a meccset, mert a 15 kiosztott blokkon kívül nagyjából semmit nem csináltak jól, bár Mitchell Robinson egymaga 9 sapkával zárt újoncként, ami mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény.

Jó formában van az Orlando. Az utóbbi öt meccsből a negyedik győzelmét jegyezte Steve Clifford csapata és ezúttal ezért meg sem kellett izzadnia, elég volt megvárni, hogy a New York megverje saját magát – persze azért tettek is érte a vendégek, hiszen elsüllyesztettek 17 triplát, méghozzá Aaron Gordon nélkül. Clifford ki is emelte a meccs után a dobóformát és hogy ebben a ligában ez számít a legtöbbet, azt pedig csak mi tesszük hozzá, hogy ez volt a klub történetének legnagyobb arányú győzelme a Madison Square Gardenben – túl sokat nem érdemes persze foglalkozni ezzel a meccsel a Knicks játéka miatt, de így is magabiztosan, 6–7-tel utazhatnak tovább Washingtonba.

A Knicks legjobb dobói: Knox 17/6, Kanter 16, Hezonja 12/6
A Magic legjobb dobói: Ross 22/15, Vucsevics 21/3, Bamba 15/3

Denver Nuggets–Milwaukee Bucks 114–121

Brook Lopez elképesztő. A center az első hat NBA-szezonjában egyetlen triplát sem küldött a gyűrűbe, mostanra viszont a Bucks legveszélyesebb kinti dobójává fejlődött: az előző négy meccsből háromszor is legalább hat hármast bombázott be, ezen a találkozón pedig karriercsúcsot jelentő nyolc távoli kísérletét értékesítette. Ezzel meg is alapozta csapata sikerét, a playmakinget intézte Giannis Antetokounmpo (22 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Malcolm Brogdon (20 pont, 3/3 tripla, 5 gólpassz), de még Khris Middleton is elérte a 20 pontot, csapatszinten 57 százalékkal dobtak mezőnyből és 50 százalékkal kintről, így alaposan megszórták a Denvert. A vége viszont így is szoros lett, ugyan tíz pont feletti előnnyel kezdhették a negyedik negyedet, ezt a Nuggets le tudta dolgozni, sőt, a vezetést is átvette és három perccel a vége előtt még 112–110-re előrébb is tartott – innentől azonban feljebb kapcsoltak a vendégek, szereztek három labdát, Brogdon bevágott egy hármast, Middleton egy középtávolit és végül kiharcolták a győzelmet. Márpedig egy hosszabbításos idegenbeli vereség másnapján 121 pontot dobni és Denverben nyerni hatalmas eredmény.

Valami megtört a Denvernél. Azt a szezon korábbi szakaszában is láttuk, hogy több szoros végjátékot húzott be kisebb szerencsével a Nuggets, de az elmúlt időszakban ez abszolút megfordult, ugyanis a gárda zsinórban harmadszor kapott ki az addigi 9–1-es mérlege után és mindhárom veresége szoros hajrában született, az előző kettő konkrétan egy labdával dőlt el. Itt a végeredmény ennél nagyobb különbséget mutat, de itt is a legvége nem sikerült, az utolsó három percben eladott három labda és rengeteg elkövetett hiba megbosszulta magát, hiába játszott jól Paul Millsap (25 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) és Nikola Jokics (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 4/8 tripla), a végén ők sem tudtak segíteni – a 9–1-ből pillanatok alatt 9–4 lett, az addigi parádéból pedig hullámvölgy.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 25/15, Jokics 20/12, Lyles 16/6
A Bucks legjobb dobói: Lopez 28/24, Antetokounmpo 22, Middleton 21/9

Portland Trail Blazers–Boston Celtics 100–94

Megoldotta a Portland. Az első félidőben domináltak a hazaiak, támadásban és védekezésben is érvényesítették az akaratukat, az történt a pályán, amit ők szerettek volna, teljesen megfogták a Bostont, miközben ők a kedvenc játékaikból vállalkozhattak – ennek 17 pontos Blazers-előny lett a vége a nagyszünetre, nagyon egyoldalú volt a meccs. A fordulás után aztán összeszedte magát a Celtics, és főleg a záró etapban villant meg: ott 13–2-vel kezdtek a vendégek, majd 86–86-nál ki is egyenlítettek, de a Portland nem tört meg a nyomás alatt, előbb Damian Lillard dobott egy nagyon fontos duplát, aztán Aminu is bevágott két clutch triplát, amivel kezelték a helyzetet. Ez elég is volt ahhoz, hogy megtartsák az előnyüket és megnyerjék ezt a meccset is, zsinórban negyedik győzelmüket pipálhatták ki és 10–3-mal továbbra is ott loholnak a GSW mögött a nyugati második helyen.

Még valaki hiányzott Tatum mellé. Ezúttal messze Jayson Tatum volt a Boston legjobbja, a másodéves játékos 27 pontot szórt 9/18-as mezőnymutatóval és 5/8 triplával, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott két blokkot, ő volt a gárda motorja – sőt, mellette igazából senki nem játszott jól, maximum „részpontokat” adhatunk Kyrie Irvingnek (21 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 9/24 mezőnyből), illetve Marcus Morrisnak (13 pont, 3/6 tripla) és ennyi. A védekezésük hiába zárt jól, támadásban nem nagyon találtak megoldást, a harmadik negyedben szinte csak a triplákat erőltették (18-at dobtak rá ebben a periódusban), de volt olyan időszak is, amikor inkább kerülték ezeket, összességében 40 százalék alatt maradtak mezőnyből, Tatum mellett nem volt senki, aki meg tudta volna tolni a szekeret. A negyedik negyedben így is ők irányítottak egy darabig, de ilyen tűzerővel ezt nem tudták végig tartani és a Portland jobbnak bizonyult – ugyanúgy 7–6-ra állnak, mint mondjuk a Lakers és 1–4-gyel zárták az idegenbeli túrájukat.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 19/6, Nurkic 18, McCollum 14/6
A Celtics legjobb dobói: Tatum 27/15, Irving 21/9, Horford 10

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 107–106

Valahogy behúzta a Lakers. Fordulatos meccs volt, az első negyedben a Lakers volt a jobb, a nagyszünetben már a Hawks vezetett, a harmadik játékrészt tíz ponttal megint a LAL nyerte, hogy a záró etapban ismét az Atlanta akarata érvényesüljön. 98–102-nél a szakadék szélére került már a Los Angeles, de a sok kihagyott büntető ellenére megoldotta a helyzetet, Kuzma kettesével egyenlített másfél perccel az órán, majd egy technikaiért járó büntetővel vissza is vette a vezetést, de Vince Carter válaszolt, majd kaotikus utolsó perc következett. Húsz másodperccel a vége előtt LeBron James is elhibázott két büntetőt, de a Lakers leszedte a támadót, majd másodjára már Jameshez került vissza a labda, aki bezsákolta, 107–106-os előnyhöz juttatva csapatát – volt még ugyan egy dobása a Hawksnak, de Tyson Chandler blokkolta Trae Young kísérletét, így alacsony színvonalú meccsen, némi szerencsével hozta a kötelezőt Luke Walton alakulata. Akárhogy is, sorozatban harmadszor nyert a gárda, 50 százalék felett van a mérlege és a gyengébb rajt óta elkezdte hozni az eredményeket, így fogadhatja a ligaelit Portlandet.

Minden esélye megvolt az Atlantának. Az utolsó percekben iszonyatos mennyiségű hibát követett el mindkét csapat, rengeteg lehetősége volt a Hawksnak is arra, hogy megnyerje a találkozót, de az utolsó négy percben hét (!) támadólepattanót engedett a gárda, eladott két labdát és egy ilyen egypontos meccsen a teljesen felesleges technikai is igen drága üzletnek számított. Ennyi minden egyszerűen nem férhetett bele, most a Lakers jobban jött ki ebből, így az Atlanta továbbra is egyetlen idegenbeli győzelmet tud felmutatni ebben a szezonban, hiába volt most 3-4 remek egyéni teljesítmény is a csapatban – Trae Young 20 ponttal, 12 gólpasszal és 4/8 triplával igyekezett vezérré válni, de Taurean Prince (23 pont, 5/8 tripla), Kent Bazemore (21 pont, 3/5 tripla, 5 labdaszerzés) és Alex Len (17 pont, 11 lepattanó) is megtette a magáét.

LEBRON JAMES ZSÁKOLÁSA



TYSON CHANDLER DOBÁSBLOKKOLÁSA


A Lakers legjobb dobói: James 26/9, Kuzma 18/3, Stephenson 11/9, Caldwell-Pope 11/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 23/15, Bazemore 21/9, Young 20/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Charlotte Hornets 103–113
(27–24, 22–27, 26–32, 28–30)
Houston Rockets–Indiana Pacers 115–103 (32–31, 44–23, 26–27, 13–22)
New York Knicks–Orlando Magic 89–115 (10–30, 30–35, 20–22, 29–28)
Denver Nuggets–Milwaukee Bucks 114–121 (35–33, 24–30, 29–36, 26–22)
Portland Trail Blazers–Boston Celtics 100–94 (26–21, 28–16, 29–33, 17–24)
Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 107–106 (28–22, 24–31, 32–22, 23–31)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik