Óriási Magic-meglepetés a Bucks ellen, a Lakerst is legyőzte a Blazers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2020.08.19. 09:36
null
Lillard ismét remekelt (Fotó: Getty Images)
A Houston végig dominálni tudott az OKC-vel szemben, a Miami szorosabb mérkőzésen verte a Pacerst – a két konferencia első kiemeltje viszont egyaránt vereséggel kezdte a rájátszást.

 

Milwaukee Bucks–Orlando Magic 110–122

Végig vezetett az Orlando. Hatalmas meglepetést okozott az előzetesen az első kör legesélytelenebb csapatának tartott Magic, ugyanis az első percektől kezdve végig uralta a találkozót a ligaelső ellen - játékban, taktikailag is felülmúlta a Milwaukee-t és egyébként is végig vezetett, méghozzá általában nem is kis különbséggel. Már az első negyedet megnyerte tíz ponttal a gárda, majd a másodikban egy 15–2-vel nyitotta tovább az ollót, a harmadikban pedig Nik Vucsevics dobott egymaga 14 pontot – a center végül 35 pontos PO-karriercsúccsal zárt 5/8 tripla, 14 lepattanó és 4 gólpassz társaságában, de ez csak az egyik faktor volt, ami a győzelmet eredményezte. A sikerhez ugyanis nagyon kellett az, hogy egy kicsit a tavalyi Torontóra hajazó védekezést mutasson be Steve Clifford csapata és kihúzza a Bucks méregfogát – a festékben sikerült egálban maradniuk, Giannis Antetokounmpóval szemben kiválóan mérték fel a távolságokat, Brook Lopezt eltüntették és a többieket is erősen limitálták. Vucsevics extrája mellett 18 pontot dobott a padról Ross, dupla-duplázott Augustin, a kezdőben 15 pontot és 6 gólpasszt tett hozzá Fultz, négy triplával segített a kezdőbe kerülő Clark – mindenki hozzátette a magáét, úgyhogy Gordon, Isaac és Carter-Williams nélkül is simán megverték az első kiemeltet és rárúgták az ajtót erre a párharcra.

Kijózanító pofon. Igaza lett Giannis Antetokounmpónak akkor, amikor azt mondta, hogy nem hisz a playoff-gombban és hogy egyik pillanatról a másikra jó csapattá válnak ismét - nem váltak, ugyanazt a játékot mutatták, amit a buborékban eddig. A villámgyorsan beszedett hátrányuk után próbáltak rohamozni, erőlködtek, de sem elöl, sem hátul nem tudták érvényesíteni az akaratukat, egyszerűen lejátszotta őket a Magic – a görög MVP számai azért annak ellenére is rendben voltak, hogy nem a kedvenc játékaiból dolgozott (31 pont, 17 lepattanó, 7 gólpassz, 3/7 tripla), de neki sem volt akkora hatása a meccsre, a többiek pedig abszolút nem tudtak neki segíteni. Brook Lopez vállalhatlan volt Vucsevics ellen (5 pont, 4 lepattanó), Khris Middleton csak „utazott”, de nem tett hozzá semmit, Eric Bledsoe is ezt tette, nem jöttek ki a dobások, nem is estek be azok, amiknek be kellett volna - az előzetesen 14 pontos favoritnak tartott ligaelső óriási pofont kapott és most már komolyan kell vennie mindenkinek, hogy baj van, mert ha nem javulnak fel minden téren, akkor már most, a Magic ellen is komoly gondba kerülhetnek.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 31/9, Hill 16/6, Bledsoe 15/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 35/15, Ross 18, Glark 15/12, Fultz 15/3

A párharc állása: 1–0 az Orlando Magic javára.

Indiana Pacers–Miami Heat 101–113

Ennyivel jobb volt a Miami. Ez a mérkőzés szorosan alakult, eleinte inkább a Pacers vezetett és hat ponttal nyerte az első negyedet, majd a másodikat tízzel behúzta és fordított a Heat, de a folytatásban is közel maradtak egymáshoz a felek, egészen a negyedik negyed közepéig. Ott már azért inkább a Miami járt előrébb és a két rutinos vezér lehozta a fontos időszakot: Goran Dragic egymaga sorozatban tíz pontot szerzett, majd jött Jimmy Butler és rá nem jellemző módon egymás után két triplát is bebombázott, miközben egy labdát is ellopott - két és fél perccel a vége előtt közte 12 lett, itt eldőlt a küzdelem. Butler (28 pont, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) egyébként is vezérhez illő teljesítményt nyújtott elöl-hátul, a kezdőbe kerülő Dragic is remekelt (24 pont, 5/9 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz), Bam Adebayo is hozta magát (17 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk), a padról pedig Tyler Herro szórt 9 dobásból 15 pontot - belefért Duncan Robinson gyengébb napja és az is, hogy Kendrick Nunn ezúttal pályára se kerüljön. Összességében jól játszottak a floridaiak és ha nem is könnyedén, de a végén egyértelműen hozni tudták az első mérkőzést - innen jön a folytatás.

Még valaki kellett volna. Igazából a pontok hiányoztak a Pacersnél, Nate McMillan alakulata egyszerűen nem tudta végig tartani a lépést a Heattel, mert nehezebben tudott kosarakat szerezni. TJ Warren (22 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés, 4/5 tripla) és Malcolm Brogdon (22 pont, 10 gólpassz) megtette, amit tudott, de Victor Oladipo kilenc perc után megsérült és az ő játéka nagyon hiányzott nekik a folytatásban – Myles Turner végül csak kilenc pontot szerzett tizenegy dobásból, McDermott, McConnell, vagy Aaron Holiday sem tett hozzá sokat, Justin Holiday 3/3 triplája, vagy JaKarr Sampson néhány villanása jelentett némi segítséget. Ez így nem volt elég, az első és a harmadik negyedben még rendben volt a támadójáték, de a teljes meccsre nem tudták ezt kiterjeszteni, a második-negyedik játékrészben összesen negyven pontot szereztek, a Heat pedig ennél kiegyensúlyozottabbnak bizonyult – nem voltak messze a győzelemtől, de kellett volna még valaki, akire stabilan lehet számítani. Oladipónak egyébként a szeme sérült meg, nem tudni, hogy kell-e kihagynia a meccset, az állapota jelenleg day-to-day.

A Pacers legjobb dobói: Warren 22/12, Brogdon 22/3, J. Holiday 11/9
A Heat legjobb dobói: Butler 28/6, Dragic 24/12, Adebayo 17

A párharc állása: 1–0 a Miami Heat javára.

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 123–108

Elsőre dominált a Rockets. Russell Westbrook nélkül is parádés mérkőzést játszott a Houston, amely úgy verte meg a Thundert, hogy igazából esélyt sem adott ellenfelének. A texasiak már az első negyedben kezdtek meglépni, azt nyolc ponttal nyerték, a másodikban pedig kereken negyvenet dobtak, így a nagyszünetben már 16-tal vezettek - később volt ez 23 is, de ennél is beszédesebb, hogy gyakorlatilag nem engedték tízen belül az OKC-t, végig jelentős előnyben játszottak. Pedig egyáltalán nem James Harden hero-ballját kellett nézni, Szakáll ugyan végül dobott 37 pontot (12/22 mezőnyből, 6/13 tripla, 11 lepattanó), de csak három gólpasszt osztott ki, mert a teljes Rockets rendkívül energikusan és bátran kosárlabdázott - mindenki elindult befelé, mindenki megverte az emberét egy-egyben, nem kellett, hogy egy játékos összefogja és irányítsa a csapatot. Eric Gordon a sérülése után ismét korábbi önmagát idézte (21 pont, 4 gólpassz), tíz pont fölé jutott PJ Tucker, a padról extrát játszott Jeff Green (22 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz), de Ben McLemore is eljutott 14-ig - csapatszinten 20 triplát vertek be, de az igazán nagy szó az volt, hogy a festékben is nyertek, ez volt a döntő faktor. Elsőre szenzációs teljesítményt nyújtottak és nagyon simán nyertek, kíváncsian várhatjuk, hogy ez az intenzitás megmarad-e a folytatásban.

Lesz min gondolkodni. Minimálisan sem tudta érvényesíteni akaratát az OKC, a védőik egyénileg teljesen esélytelennek bizonyultak a Rockets agresszív játékosaival szemben, nem működött a védekezésük a festékben és fontos, hogy rohanni sem tudtak – 13–2-re kaptak ki a leindításból szerzett pontokat tekintve, ez is egy jelentős faktor. Támadásban egyébként nem voltak feltétlenül rosszak így sem, Danilo Gallinari meglepően jó volt (29 pont, 9/17 mezőnyből) és végül Chris Paul is hozta a jó számokat (20 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), de a többiek becsődöltek – még Steven Adams és a padról 3/4 triplával érkező Darius Bazley dicsérhető, más nem, Dennis Schröder például 3/12-t szenvedett össze mezőnyből és Gilgeous-Alexander is tíz pont alatt maradt. A fő baj azonban a védekezés volt, az, hogy a Rockets úgy és akkor szerzett kosarat, ahogy és amikor akart - elsőre esélyük sem volt a győzelemre, végig tisztes távolból követték ellenfelüket, úgyhogy bőven lesz mit kijavítani az egy pihenőnap után esedékes második meccsre.

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/18, Green 22/9, Gordon 21/6
A Thunder legjobb dobói: Gallinari 29/6, Paul 20/9, Adams 17

A párharc állása: 1–0 a Houston Rockets javára.

Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 93–100

Dame Time. Tovább robog a portlandi Lillard-expressz, a nagyon mélyről induló, az utóbbi hetekben folyamatosan tétmeccseket vívó, a rájátszásba csak a play-inen keresztül bejutó nyolcadik kiemelt ugyanis elsőre a nyugati első Lakerst is kipipálta, jelentős részben a továbbra is elképesztő Damian Lillardnek köszönhetően. A jóval élesebb Blazers sokkal jobban kezdett, az első negyedben tíz pont feletti előnybe került, de később azért átvette az irányítást a Lakers – a második játékrészben egál lett az állás, a harmadikban kicsit megint a Portland lógott meg, de a negyedikben ismét a LAL rohant és már hat ponttal is vezetett, mielőtt Lillard a kezébe vette a dolgokat. 84–78 után ugyanis előbb bevert egy visszalépős hármast, majd egy nagyon távoli triplával kiegyenlített, aztán három perccel az órán, egálnál elsüllyesztett egy újabb rendkívül távoli dobást – hogy a következő játéknál a duplázásból kipasszolva Carmelo Anthonyt találja meg szintén egy triplára, ezzel gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést. Itt még visszajött a Lakers két pontra, de az utolsó szót Gary Trent Jr. mondta ki egy újabb triplával – Lillard végül 34 pontig jutott és csak öt percet pihent, de abban az öt percben 12 ponttal kaptak ki, úgyhogy ennél többet nem is időzhetett a padon. Mellette 21-et dobott CJ McCollum, jó volt Jusuf Nurkic (16 pont, 15 lepattanó), a dupla-duplázó Anthony pedig ugyan nem dobott jól, de megint a legfontosabb pillanatban talált be, illetve övé volt a gólpassz Trent dobásánál is – utóbbinak egyébként az volt az egyetlen triplája a meccs folyamán. Ha bárkinek kétsége lett volna afelől, hogy ez a Portland mennyire veszélyes, akkor most itt a válasz – nagyon...

Nagyon nem ment. Védekezésben rendben volt a Lakers, ezt a Portlandet száz ponton tartani jó teljesítmény, Lillardöt sokszor duplázták és a Blazers igazából nem célzott különösebben jól – ennyi elég lehetett volna a győzelemhez, ha normális támadójátékot mutat be Frank Vogel alakulata. Csak éppen ez nem így történt: összesen öt triplát dobtak be 15%-kal (!), ez semmilyen szinten nem elfogadható, ráadásul a tizenegy kihagyott büntető is nagyon fájt a végén – Caldwell-Pope 0/9-et, Green 4/12-t, Kuzma 5/14-et szenvedett össze mezőnyből, így hiába a 17 támadópattanó, nem volt bennük elég tűzerő a sikerhez. LeBron James ugyan hozott egy mély tripla-duplát (23 pont, 17 lepattanó, 16 gólpassz), Anthony Davis küzdött a palánk alatt (28 pont, 6 támadópattanó, 8/24 mezőnyből, 0/5 tripla, 5 kihagyott büntető), de a magasember -20-as +/-t hozott, ahelyett, hogy itt kihasználták volna a vélt portlandi hiányposztot, igazából ők nem találtak ellenszert – 93 dobott ponttal nem lehet meccset nyerni a PO-ban még jó védekezéssel és lepattanózással sem, jelentősen javulniuk kell, ha nem akarnak megégni a folytatásban.

A Lakers legjobb dobói: Davis 28, James 23/3, Kuzma 14/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/18, McCollum 21/9, Nurkic 16/3

A párharc állása: 1–0 a Portland Trail Blazers javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik